Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Közlemény
TANÉV RENDJE
Iskolai étkeztetés
Határtalanul
Gyermekvédelem
Adó 1%

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

 

Adószámunk:

A kedvezményezett neve:

Számlaszám:

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve:

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!
 

ECDL vizsgaközpont

Iskolánk ECDL vizsgák lebonyolítására jogosult intézmény. Részletek>>

 

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság>>

 
 
........................................................
  
Aporos alkotások

 

Aporos diákok alkotásai a városnak
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft felkérésére, gipszkartonra festett nagyméretű képeket készítettünk.

Bővebben>>

 

 

 

A mesék birodalmában
A Kisalföld szerkesztősége megkereste iskolánkat, hogy egy meseíró pályázathoz illusztrációkat készítsünk...
Részletek>>
 

 

Énekkari CD
A 15 éves jubileum alkalmából jelent meg az iskola énekkarának második CD lemeze a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában, Gloria in Excelsis Deo címmel. Részletek>>

 

 

 

 

Apor antológia
Jubileumi tanévünk alkalmából megjelent az új Apor antológia. Részletek>>
 

 

 

 

 

 

Ikon
Bukits Ernő tanár úr "A Tápláló és tanító Krisztus" című ikonfestménye az aulában látható...
 

 

Pályázatok

 

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0229

Élményszerű tanulás, kultúra és tehetséggondozás>>

TIOP 1.1.1/07/1-2008-1156

Számítógépes infrastruktúra bővítés>>

Apor Alapítvány KEOP - 4.2.0/A/09-2009-0007>>
 

Támop 3.4.3-08/2 pályázat
Iskolai tehetséggondozás
Részletek>>
 

Környezet és Energia Operatív Program
2009.6.1.0/A-2009-0050>>

Épületenergetikai fejlesztés
KEOP-4.10.0/A/12-2013-0273>>

 

 
Aktualitások
2021.04.19.
Fenntarthatósági témahét
    A környezet védelme és a fenntarthatóság mindannyiunk fontos feladata. A cél egy olyan szemlélet megerősítése, amely segít abban, hogy egy élhető, fenntartható környezetben töltsük napjainkat...
2021.04.16.
Közlemény
 Tisztelt Szülők!   2021. április 19-én az általános iskola alsó tagozatán térünk vissza a jelenlétes nevelés-oktatás folyamatára. Az étkeztetés a hétfői naptól az alsó tagozatos (ált.isk. 1-4...
2021.04.12.
Értesítés
Tisztelt Szülők!   A jelenleg érvényes Kormányrendelkezések szerint az óvodai és általános iskolai nevelés-oktatás területén 2021.04.19-én a rendkívüli szünet illetve a digitális tanrend megszüntetésre kerül...

BeiskolázásHatévfolyamos gimnázium – A hat évfolyamos gimnáziumi képzésről bővebben

 Kedves Diákok, Kedves Szülők!
 
    Iskolánkban hagyomány, hogy a pályaválasztással kapcsolatosan az ősz folyamán szülői értekezletet, illetve az iskolánkat bemutató nyílt napot tartunk. Sajnos az idén ez személyes formában nem történhet meg az ismert vírushelyzet következtében kialakult rendelkezések miatt. Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket az Apor iskolában lévő, hat évfolyamos gimnazistákra vonatkozó lehetőségekről.
 
   Intézményünkbe mind az aporos, mind pedig a  „külsős” tanulók jelentkezését szeretettel várjuk! A továbbtanulási pontokba az ötödik évfolyam év végi és a hatodik évfolyam félévi eredményei számítanak . A részletes pontszámítás és a határidők a Beiskolázás menüpontban olvashatók.
 
 
   Fontos, hogy mi csak a bizonyítványban szereplő eredményeket tekintjük a felvételi alapjának, nem tartunk sem szóbeli, sem pedig írásbeli felvételi vizsgát!
 
   Azoknak a tanulóknak ajánljuk a hat évfolyamos gimnáziumi képzést, akik jó tanulmányi eredménnyel rendelkeznek! Ez különösen fontos az érettségi tantárgyakból (magyar nyelv és irodalom, matematika, nyelv, történelem). Az eredmények alapján egy sorrend alakul ki, amelyben minden jelentkező (aporos és nem aporos egyaránt) szerepel. A közülük felvételt nyert tanulókból alakulnak az új osztályok. Két osztály indítását tervezzük, 30-34 fős osztálylétszámokkal.
 
   A hat évfolyamos gimnáziumban az új, NAT2020 szerint kell diákjainkat tanítani. Első látásra a tantárgyi óraszámok és a tananyag címek hasonlóak, mint az általános iskolában. Azonban a tantárgyi követelmények, a mélység, ameddig eljutnak más. Emellett versenyeken való részvételre is ösztönzik a pedagógusok a diákokat. A nyelvoktatásban is még komolyabbra fordulnak a követelmények. Hetedik, nyolcadik osztályban heti négy, majd kilencediktől heti öt órában tanulják az első idegen nyelvet (angol vagy német). Kilencedik osztálytól heti három órában a második idegen nyelvet is ki kell választani az angol, német francia és spanyol nyelv közül. A nyelvoktatás csoportbontásban történik.
 
   A matematikát már hetedik évfolyamtól kezdve heti négy órában tanulják, kilencedik osztálytól kezdve pedig ugyanezzel az óraszámmal csoportbontásban mélyíthetik el a tudásukat diákjaink. Ez egy erősség az iskolánkban, hiszen más iskolákban heti három óra a jellemző és csoportbontás nélkül.
 
    Informatikából az érdeklődőknek ECDL vizsgát szervezünk. A felkészítést a tanítási órákon kapják meg tanulóink. Mivel intézményünk jogosult a vizsgák megszervezésére és tanáraink rendelkeznek vizsgáztató-engedéllyel, helyben tudjuk lebonyolítani a modulvizsgákat.
 
 
   A magyar nyelv és irodalmat, történelemet és a többi tantárgyat a tanterv szerinti óraszámban tanítjuk. Mindenképpen ki kell emelnünk, hogy gimnazista diákjaink számára helyesírási, novellamondó és szavaló versenyeket szervezünk házilag, illetve sokszor szerepelnek a városi, megyei szervezésű megmérettetéseken is. Színdarabokban és egyéb szereplési lehetőségekben személyiségük kiteljesedését, illetve szélesebb körű kulturális ismereteiket próbáljuk elmélyíteni. 
 
    A tizedik osztály egy újbóli „vízválasztó” év. Az év végén fakultációs tantárgyakat kell választani. Bár az osztályok megmaradnak, több csoport újra-szerveződik az évfolyamon. Két fakultációs tantárgyat kell megjelölni, felsőoktatási továbbtanulásuk előkészítéseként és az emelt szintű érettségire való felkészülésként. A jelenlegi helyzetben mindenképpen kell egy vagy két (pl. orvosi pálya esetén kettő) tantárgyból emelt szintű érettségit tenni ahhoz, hogy a felsőoktatásban folytathassák tanulmányaikat. Ezt segítik a fakultációs tantárgyak, amelyek az alapóraszámokon túl heti két órás foglalkozásban biztosítják a közép- és emelt szintű érettségire történő felkészülést. Ezt a jelenleg szokásban lévő rendszert az új Nemzeti Alaptanterv bevezetésével még további egy illetve két órával tudjuk bővíteni a szaktanárok javaslata alapján összeállított helyi tantervünk szerint! Fakultációs tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, fizika, biológia, kémia, informatika, földrajz, vizuális kultúra, idegen nyelvek.
   A tantárgyak párosításait a legnépszerűbb és a leggyakrabban választott felsőoktatási intézményekbe történő jelentkezések alapján alakítottuk ki. Például gazdasági pályára ajánljuk a matematika-történelem, matematika-nyelv, műszaki pályára matematika-fizika, matematika-informatika, orvosi pályára biológia-kémia vagy biológia-fizika, de előfordul a matematika-magyar, biológia-magyar, bölcsészeknek a nyelv-magyar… párosítás.
 
   Speciális helyzetű a matematika tantárgy, mert a fakultációsok tanulási rendszere nem az alapóra + fakultáció, hanem a fakultációt választók heti hat órában együtt tanulják a tárgyat az erre vonatkozó tanmenet szerint. A hat órát a Nat2020 szerint további két órával tudtuk növelni, ahol kimondottan az emelt szintű érettségire történik a felkészítés. Eddig ez a tevékenység külön szakköri felkészítés címén ment.
 
   Speciális lehetőség azoknak a diákoknak, akik egy fakultációs tárgyat választanak, hogy ők második tárgyként kötelezően a „matematika előkészítő” csoportban tanulják heti hat órában a matematikát. Ugyanazt tanulják, mint aki két fakultáció mellett heti négy órában vesz részt a képzésben, de több idejük van az elmélyítésre.
 
Az alapos felkészítés meghozza az eredményt is! A felsőoktatásba, a továbbtanulásra jelentkezők 85%-át felveszik. A felvettek 70-80 %-a az első helyre kerül be(!) A legkülönbözőbb helyeken tanulnak tovább:
Orvosi Egyetemek, Budapesti Műszaki Egyetem, Corvinus, Győri Széchenyi István Egyetem, Pázmány Péter Egyetem…
 
  Orvosok, mérnökök, informatikusok, bankárok, gazdasági szakemberek, bölcsészek…mind mind előfordulnak tanítványaink között, akik megállják a helyüket mind a külföldi, mind pedig a hazai felsőoktatásban.
  Külön elismerést is kaptunk a Budapesti Műszaki Egyetemről, ahol az úgynevezett „nulladik” zárthelyi matematika dolgozatok alapján és a hallgatók tanulmányi nyomon követése alapján kiemelkedik iskolánk. Tavaly a zárthelyi dolgozatok szerint kategóriánkban az ötödik helyen voltunk.
 
   
 A nyelvi oktatást tekintve, hetedik osztálytól, csoportbontásban, heti négy órában tanulják a nyelvet diákjaink. Kilencedik osztálytól emelt óraszámban, heti öt órára változik a heti óraszám, majd a nyelvi fakultációval mélyíthetik el még jobban tudásukat tanulóink. A nyelvvizsgák száma 
száz százalék feletti. Ez azt jelenti, hogy bár vannak néhányan, akiknek nincs nyelvvizsgájuk, de általában egy vagy két középfokú vagy felsőfokú nyelvvizsgával rendelkeznek tanulóink.
 
   Intézményünk az Euroexam Nyelvvizsgaközpont partneriskolája, amely a kedvezményeken, próbanyelvvizsgák biztosításán túl a tananyagokban is segítséget nyújt.
 
A tanulmányi területen biztosított megfelelő felkészítés mellett a nevelési oldalról kell szót ejtenünk. A hitéleti nevelést az órarend szerinti heti két hittanóra mellett az iskolai ünnepélyekhez tartozó szentmisék, közös iskolai diákmisék valamint a lelki programok, lelkigyakorlatok segítik.
 
   Az osztályfőnökök közösségépítő törekvése és az iskolai programok, a diákönkormányzat mind-mind azt szolgálják, hogy a tanulás mellett diákjaink minél jobban érezzék magukat iskolánkban, illetve személyiségük minél teljesebb mértékben fejlődjön. Kirándulások, osztályprogramok, karitatív programokban való részvétel, filharmónia koncertek, a diákprogramok szervezése mind-mind hozzátartozik az iskolai élethez.
 
   
 
A sportolási lehetőségnél kiemelkedő a kézilabda sportág, ahová a fiúknak 8. osztályig lehet járni, illetve a lányoknak lehetőség délutánonként a röplabdaedzés.
 
  Iskolai énekkarunk – vegyeskarunk szintén szeretettel várja az énekkari tagokat. Iskolai ünnepségeken és városi hangversenyeken, fesztiválokon történő fellépéseik mellett minősítő hangversenyen is sokszor megmérettettek és több aranydiplomás minősítést kaptak.
 Lehetőségeink szerint külföldi kirándulásokat is szervezünk, többször részt vettünk a Határtalanul programban, illetve a nyelvi ismeretek elmélyítését segítő partneriskolai kapcsolatot ápolunk az osztrák Kismartoni, Kirchbergi és a lengyel Lancut város iskoláival.
 
Aktív diákönkormányzatunk rengeteg programot szervez, így például az őszi 24 órás kosárlabdabajnokságot, a kilencedikesek számára „csapatösszetartó”, érdekes vidám feladatokat tartalmazó rendezvényt, a Katalin napi bált, karitatív részvétel és segítés az adventi és nagyböjti gyűjtésben, farsangi bál, szalagavató segítése, egészségnap és diáknap szervezése… Gazdagon felszerelt könyvtárunk a gyerekek tanulmányaihoz nyújt segítséget.
 
 
Minden tanulóknak, aki igényli, kollégiumi elhelyezést biztosítunk. A kollégiumi szobák négy ágyasak, zuhanyzó-mosdó-wc is tartozik hozzájuk. A délutáni tanulószobákon nevelőtanár felügyeletével tudnak felkészülni diákjaink, emellett kollégiumi szakkörök, esti sportolási lehetőség, szép ünnepélyek és gazdag diákprogramok állnak a rendelkezésükre.
További információk a kollégium honlapján találhatók.
 
Diákjaink az iskola étkezőjében fogyaszthatják el a helyben készített menza ételeket.
 
További lehetőség iskolánkban az Alapfokú Művészetoktatás képzéseibe bekapcsolódni, illetve a Liszt Ferenc és a Harmónia Zeneiskola kínálta oktatásban részt venni. 
 
Jó szívvel ajánljuk iskolánkat, hiszen azonos értékrend mellett, szerető gondoskodással oktatjuk-neveljük a ránk bízottakat  iskolánk névadója, a vértanú Boldog Apor Vilmos püspök szellemi örökségében.
 
 
A rövid írásbeli összefoglaló mellett szívesen adunk személyesen is választ további kérdéseikre, amely most a telefonos kapcsolattal lehetséges a 96/514-265-ös számon, Gaál Barnabás igazgatóhelyettesnél.