Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
Közlemény
Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda,
Általános Iskola,
Alapfokú Művészeti Iskola,
Gimnázium és Kollégium
9024 Győr, Pátzay Pál u. 46.
Adószám: 18525845-2-08
OM: 030712
 
 
 
 
 
Iskolai étkeztetés
Határtalanul
Gyermekvédelem
Adó 1%

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

 

Adószámunk:

A kedvezményezett neve:

Számlaszám:

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve:

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!
 

 
 
........................................................
  
Aporos alkotások

 

Aporos diákok alkotásai a városnak
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft felkérésére, gipszkartonra festett nagyméretű képeket készítettünk.

Bővebben>>

 

 

 

A mesék birodalmában
A Kisalföld szerkesztősége megkereste iskolánkat, hogy egy meseíró pályázathoz illusztrációkat készítsünk...
Részletek>>
 

 

Énekkari CD
A 15 éves jubileum alkalmából jelent meg az iskola énekkarának második CD lemeze a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában, Gloria in Excelsis Deo címmel. Részletek>>

 

 

 

 

Apor antológia
Jubileumi tanévünk alkalmából megjelent az új Apor antológia. Részletek>>
 

 

 

 

 

 

Ikon
Bukits Ernő tanár úr "A Tápláló és tanító Krisztus" című ikonfestménye az aulában látható...
 

 

Pályázatok

 

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0229

Élményszerű tanulás, kultúra és tehetséggondozás>>

TIOP 1.1.1/07/1-2008-1156

Számítógépes infrastruktúra bővítés>>

Apor Alapítvány KEOP - 4.2.0/A/09-2009-0007>>
 

Támop 3.4.3-08/2 pályázat
Iskolai tehetséggondozás
Részletek>>
 

Környezet és Energia Operatív Program
2009.6.1.0/A-2009-0050>>

Épületenergetikai fejlesztés
KEOP-4.10.0/A/12-2013-0273>>

 

 
Aktualitások
Nincs megjeleníthető tartalom. Kérjük, látogasson vissza később.

Kedves Látogató!

2024. július 1-től honlapunkon a 2023/2024-es, valamint az előző tanévek aktualitásainak leírását az ARCHÍVUM/Eseménynapló menüpont alatt tartalmazza. Mindenkinek kellemes pihenést kívánunk a nyári szünetre!

 

 

 

 
Az intézményben a nyári szünet ideje alatt a következő időpontokban lesz lehetőség ügyintézésre:
 
2024.07.17. 8.00-12.00
2024.07.31. 8.00-12.00
2024.08.14. 8.00-12.00
2024.08.21. 8.00-12.00
 
A gyorsabb ügyintézés érdekében a megkereséseket az igazgatas<kukac>aporisk.hu email címen is fogadjuk.
 
 

Névadónk

Báró Apor Vilmos Báró Apor Vilmos 1892. február 29-én született székely főnemesi családból. Középiskolai tanulmányait jezsuita kollégiumban végezte, majd az innsbrucki egyetemen tanult teológiát, ott is doktorált.
1915-ben szentelték pappá. Gyulán káplán, majd katonalelkész egy kórházvonaton. 1918-tól plébános Gyulán. Foglalkoztatták a szociális problémák, mindenkor fölkarolta a szegényeket, de különösen az ifjúságot.
1941. március 2-án foglalta el a győri püspöki széket. Bátran szembeszállt az erőszakos törekvésekkel, mindent elkövetett az üldözöttek védelmében. Vértanúhalálát is az okozta 1945. április 2-án, hogy a város elfoglalása után életét kockáztatta a Püspökvárba menekült asszonyokért, lányokért.
Hamvai a győri karmelita templom sírboltjában nyugodtak 1986. május 23-ig. Azóta a mártír püspök sírja a győri bazilika Szent László-kápolnájában található. 
Apor püsök úrról már életében tudták kortársai, halálától kezdve pedig tudjuk mi is, hogy szent volt. Minden cselekedetét mély hitétől megvilágítva, bátor tanúságtétellel végezte. Apor Vilmos vértanú püspököt II. János Pál pápa 1997. november 9-én a boldogok sorába iktatta.

Iskolánk szempontjából egy fontos momentum, hogy unokaöccse révén kapcsolatba került a budapesti marista iskolával. Kifejezte a rend még ma is élő tagja felé azt az óhaját, hogy mennyire örülne, ha székvárosában letelepednének.
A gyilkos golyó kioltotta az övéit védő főpásztor életét, az önkényuralom pedig elsöpörte a maristák rendjét hazánkban. Így a testvérek méginkább tanújelét adták karizmáiknak a világmisszióban olyannyira, hogy hazánkban bekövetkezett politikai fordulat után Charls Ovard rendfőnök lelkiismeretében kötelezve érezte magát a köszönetre és az újrakezdésre. Ezért küldte el hozzánk Rémi Vericel testvért, hogy tájékozódjon a lehetőségekről.
Az egyházi iskolák javarésze ötven évig hallgatásra kényszerült. A rend választása a magyar egyház újraéledésekor városunkra esett. Ebben az időben már tárgyalások folytak a Szentlélek egyházközség által létrehozott Apor Alapítvány és a városvezetés között egy egyházi iskola felépítésének tervéről.

Egy nagy közös összefogással elkezdődött az építkezés előkészítése. 1992. április 4-én, Apor püspök úr temetése napján ünnepelhettük az alapkőletételt, s a „búzaszem-élet” csodálatos tevékenységét hamarosan meg is tapasztalhattuk az építkezés során.
Külföldi jótevők  siettek támogatni a zsenge növekedést; önkéntes segítők százai vették ki részüket szombatról szombatra a hangulatos, de nem egyszer embert próbáló téglaszállításokból. Minden jószándékú segítő kéz és fillér megtalálta helyét az építkezés során. Így épült fel az Apor püspök úr iskolája, majd 1993. szeptember 1-én elérkezett az elsõ, boldog tanévnyitó. Azóta - mint éltető kovász - boldog vértanú püspökünk lelke formálja a testben, szellemben és lélekben felnövekvő diákságot. 
Ő úgy szolgált mindvégig, élete feláldozásáig, mint isteni Mestere. Jézus áldozatát, a szentmisét naponta bemutatta. Amikor azon az 1945-ös nagypéntek erre - az egyház elpírása szerint - nem volt módja, akkor lett másokért felajánlott élete az Úr előtt „elfogadott áldozat”.
Mi, akik vértanú püspökünk iskolájának falai között készülünk az életre, munkánkkal egy szép jövőt szeretnénk mutatni diákjainknak, próbáljuk ugyanazt a „búzaszem-életet” élni, hogy ha majd egyszer a mi testünk is érett kalászként a földbe hull, lelkünk vele találkozzék az atyai Otthonban.

 

 Részletes életrajz>> 

 


 

 

Apor Vilmos püspökké szentelése Gyulán és bevonulása Győrbe 1941. február 24. - március 2.
Névadónk menüpont almenüpontjai:

Kiállítás

Mádl Dalma asszony, 2003. november 16-án, iskolánk alapításának tízéves évfordulója alkalmából tartott ünnepi szentmise keretében nyitotta meg az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban találhaó állandó emlék-kiállítást...

Apor Vilmos halálának története

Az alábbi sorokban Apor Vilmos halálának történetét olvashatjuk, Pokorny Miklós káptalani helynök leírásában, amelyet 1945. április 10-én tettek közzé. 1. oldal 2. oldal 3. oldal 4. oldal

Apor Vilmos végrendelete

Az alábbi sorokban Apor Vilmos püspök úr végrendeletét olvashatjuk: 1. oldal 2. oldal 3. oldal 4. oldal 5. oldal 6. oldal 7. oldal 8. oldal 9. oldal 10. oldal

Videotár

Ezen az oldalon Boldog Apor Vilmossal kapcsolatos videókat találhatunk. [[https://www.youtube.com/v/CLSpoUp84M0?fs=1&hl=hu_HU 300 200]] Apor Vilmos püspökké szentelése Gyulán és bevonulása Győrbe 1941...