Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Közlemény
TANÉV RENDJE
Iskolai étkeztetés
Határtalanul
Szakkörök, korrepetálások 2017/2018
Gyermekvédelem
Iskolai magyaros versenyek 2017/2018
Színházbérlet

A 2017/2018. tanévben is szeretnénk meg- szervezni diákbérletes színházlátogatást a Győri Nemzeti Színházban. Részletek>>

 
Adó 1%

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

 

Adószámunk:

A kedvezményezett neve:

Számlaszám:

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve:

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!
 

ECDL vizsgaközpont

Iskolánk ECDL vizsgák lebonyolítására jogosult intézmény. Részletek>>

 

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság>>

Aporosok a Katolikus Rádióban
Wass Albert:
Szentek zendülése
 
 
Aktualitások
2018.09.17.
Megalakult a DÖK
Idén újra megalakult az iskola diákönkormányzata. Az alapszabályzatnak megfelelően megválasztottuk az elnököt, aki Albrecht Zsófia 11.B osztályos tanuló lett. Kamrás István 12.B-ből az alelnöki tisztséget tölti be...
2018.09.03.
Első nap az iskolában 2018
Szeptember 3-án újra megszólalt az iskolában az ismerős dallam...A reggeli szentmisét követően 8 órakor becsengettek. Ezzel kezdetét vette a munka. Az első nap reggelén Sántáné Kiss Rita intézményveze...
2018.09.03.
Buzdítás a Püspökkari szentmisére
2018. szeptember 5-én, szerdán reggel 7 órakor a Székesegyházban, a Győrött konferenciázó Magyar Katolikus Püspöki Kar közös szentmiséje lesz. Püspök atyánk szeretettel hív és vár  minden hívőt erre az alkalomra...

Névadónk

Báró Apor Vilmos Báró Apor Vilmos 1892. február 29-én született székely főnemesi családból. Középiskolai tanulmányait jezsuita kollégiumban végezte, majd az innsbrucki egyetemen tanult teológiát, ott is doktorált.
1915-ben szentelték pappá. Gyulán káplán, majd katonalelkész egy kórházvonaton. 1918-tól plébános Gyulán. Foglalkoztatták a szociális problémák, mindenkor fölkarolta a szegényeket, de különösen az ifjúságot.
1941. március 2-án foglalta el a győri püspöki széket. Bátran szembeszállt az erőszakos törekvésekkel, mindent elkövetett az üldözöttek védelmében. Vértanúhalálát is az okozta 1945. április 2-án, hogy a város elfoglalása után életét kockáztatta a Püspökvárba menekült asszonyokért, lányokért.
Hamvai a győri karmelita templom sírboltjában nyugodtak 1986. május 23-ig. Azóta a mártír püspök sírja a győri bazilika Szent László-kápolnájában található. 
Apor püsök úrról már életében tudták kortársai, halálától kezdve pedig tudjuk mi is, hogy szent volt. Minden cselekedetét mély hitétől megvilágítva, bátor tanúságtétellel végezte. Apor Vilmos vértanú püspököt II. János Pál pápa 1997. november 9-én a boldogok sorába iktatta.

Iskolánk szempontjából egy fontos momentum, hogy unokaöccse révén kapcsolatba került a budapesti marista iskolával. Kifejezte a rend még ma is élő tagja felé azt az óhaját, hogy mennyire örülne, ha székvárosában letelepednének.
A gyilkos golyó kioltotta az övéit védő főpásztor életét, az önkényuralom pedig elsöpörte a maristák rendjét hazánkban. Így a testvérek méginkább tanújelét adták karizmáiknak a világmisszióban olyannyira, hogy hazánkban bekövetkezett politikai fordulat után Charls Ovard rendfőnök lelkiismeretében kötelezve érezte magát a köszönetre és az újrakezdésre. Ezért küldte el hozzánk Rémi Vericel testvért, hogy tájékozódjon a lehetőségekről.
Az egyházi iskolák javarésze ötven évig hallgatásra kényszerült. A rend választása a magyar egyház újraéledésekor városunkra esett. Ebben az időben már tárgyalások folytak a Szentlélek egyházközség által létrehozott Apor Alapítvány és a városvezetés között egy egyházi iskola felépítésének tervéről.

Egy nagy közös összefogással elkezdődött az építkezés előkészítése. 1992. április 4-én, Apor püspök úr temetése napján ünnepelhettük az alapkőletételt, s a „búzaszem-élet” csodálatos tevékenységét hamarosan meg is tapasztalhattuk az építkezés során.
Külföldi jótevők  siettek támogatni a zsenge növekedést; önkéntes segítők százai vették ki részüket szombatról szombatra a hangulatos, de nem egyszer embert próbáló téglaszállításokból. Minden jószándékú segítő kéz és fillér megtalálta helyét az építkezés során. Így épült fel az Apor püspök úr iskolája, majd 1993. szeptember 1-én elérkezett az elsõ, boldog tanévnyitó. Azóta - mint éltető kovász - boldog vértanú püspökünk lelke formálja a testben, szellemben és lélekben felnövekvő diákságot. 
Ő úgy szolgált mindvégig, élete feláldozásáig, mint isteni Mestere. Jézus áldozatát, a szentmisét naponta bemutatta. Amikor azon az 1945-ös nagypéntek erre - az egyház elpírása szerint - nem volt módja, akkor lett másokért felajánlott élete az Úr előtt „elfogadott áldozat”.
Mi, akik vértanú püspökünk iskolájának falai között készülünk az életre, munkánkkal egy szép jövőt szeretnénk mutatni diákjainknak, próbáljuk ugyanazt a „búzaszem-életet” élni, hogy ha majd egyszer a mi testünk is érett kalászként a földbe hull, lelkünk vele találkozzék az atyai Otthonban.

 

 Részletes életrajz>> 

 


 

 

Apor Vilmos püspökké szentelése Gyulán és bevonulása Győrbe 1941. február 24. - március 2.
Névadónk menüpont almenüpontjai:

Kiállítás

Mádl Dalma asszony, 2003. november 16-án, iskolánk alapításának tízéves évfordulója alkalmából tartott ünnepi szentmise keretében nyitotta meg az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban találhaó állandó emlék-kiállítást...

Apor Vilmos halálának története

Az alábbi sorokban Apor Vilmos halálának történetét olvashatjuk, Pokorny Miklós káptalani helynök leírásában, amelyet 1945. április 10-én tettek közzé. 1. oldal 2. oldal 3. oldal 4. oldal

Apor Vilmos végrendelete

Az alábbi sorokban Apor Vilmos püspök úr végrendeletét olvashatjuk: 1. oldal 2. oldal 3. oldal 4. oldal 5. oldal 6. oldal 7. oldal 8. oldal 9. oldal 10. oldal

Videotár

Ezen az oldalon Boldog Apor Vilmossal kapcsolatos videókat találhatunk. [[https://www.youtube.com/v/CLSpoUp84M0?fs=1&hl=hu_HU 300 200]] Apor Vilmos püspökké szentelése Gyulán és bevonulása Győrbe 1941...