Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Közlemény
TANÉV RENDJE
Iskolai étkeztetés
Határtalanul
Gyermekvédelem
Adó 1%

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

 

Adószámunk:

A kedvezményezett neve:

Számlaszám:

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve:

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!
 

ECDL vizsgaközpont

Iskolánk ECDL vizsgák lebonyolítására jogosult intézmény. Részletek>>

 

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság>>

 
 
........................................................
  
Aporos alkotások

 

Aporos diákok alkotásai a városnak
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft felkérésére, gipszkartonra festett nagyméretű képeket készítettünk.

Bővebben>>

 

 

 

A mesék birodalmában
A Kisalföld szerkesztősége megkereste iskolánkat, hogy egy meseíró pályázathoz illusztrációkat készítsünk...
Részletek>>
 

 

Énekkari CD
A 15 éves jubileum alkalmából jelent meg az iskola énekkarának második CD lemeze a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában, Gloria in Excelsis Deo címmel. Részletek>>

 

 

 

 

Apor antológia
Jubileumi tanévünk alkalmából megjelent az új Apor antológia. Részletek>>
 

 

 

 

 

 

Ikon
Bukits Ernő tanár úr "A Tápláló és tanító Krisztus" című ikonfestménye az aulában látható...
 

 

Pályázatok

 

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0229

Élményszerű tanulás, kultúra és tehetséggondozás>>

TIOP 1.1.1/07/1-2008-1156

Számítógépes infrastruktúra bővítés>>

Apor Alapítvány KEOP - 4.2.0/A/09-2009-0007>>
 

Támop 3.4.3-08/2 pályázat
Iskolai tehetséggondozás
Részletek>>
 

Környezet és Energia Operatív Program
2009.6.1.0/A-2009-0050>>

Épületenergetikai fejlesztés
KEOP-4.10.0/A/12-2013-0273>>

 

 
Aktualitások
2020.06.04.
A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA - 2020. JÚNIUS 4.
"Elindulok, mint egykor Csoma Sándor, hogy felkutassak minden magyart. Székelyek, ott a bércek szikla-mellén, Üljetek mellém! Magyarok ott a Tisza partján, magyarok ott a Duna partján, magyarok ...
2020.06.03.
Bizonyítványosztás 2020
Tájékoztatjuk a kedves szülőket és diákjainkat, hogy az idei bizonyítványosztás az alábbi rendben történik:    Kérjük, a következő beosztás szerint érkezzenek a tanulók az osztálytermekbe:   2020...
2020.06.03.
Te Deum
 Kedves Diákjaink, Tanáraink, Szülők és Hozzátartozók!   Szívünkben elevenen él még a 2019/20-as tanév Szentlelket segítségül hívó szentmiséjének ünnepi élménye. Az indulás, és az azt köve...

Pasztorális – Pure Fashion

 

A „Pure fashion” - tiszta szív, tiszta divat elnevezésű missziós program a Regnum Christi apostoli imamozgalom kezdeményezésére indult el 2007-ben a budapesti Városmisszió gyümölcseként. A tavalyi tanévben 10 budapesti iskola tanulói vettek részt a programban, melyet egyházmegyés, légiós, verbita és ciszterci atyák és nővérek is segítenek. Vidéki városok kőzöl elsőként az Apor Vilmos Kato¬likus Iskolaközpontban indult el a program ez év áprilisában.

 

Tiszta szív - tiszta divat

(SZÉKELYNÉ SZÉNÁSSY JUDIT - Hitvallás című folyóirat)
 

Némethné Gábor Krisztina tanárnő az Apor-iskolában. Ő a program egyik győri „meghonosítója". Arra kértem: mutassa be a programot.
A „pure fashion" célja, hogy a tisztaságot újra divattá, illetve a divatot tisztává tegye. Logója egy pil-langó, ami az egyszerűséget, szerénységet, de ugyanakkor az ebben rejlő szépséget és sokszínűséget szimbolizálja. Szeretné a kamaszlányokat megtanítani arra, hogy a belső és a külső szépség megőrzésével hiteles és példamutató keresztény életet éljenek és megvalósítsák azt a Szent Pál-i mondatot, mely szerint: „Testetek a Szentlélek temploma." A program két évig tart: egy előképzőt és egy képzési évet foglal magába.


Iskolánkban, a Püspökség és az Iskolavezetés jóváhagyásával és támogatásával áprilisban kezdtük el az előképzőt 12 lánnyal, többnyire felsőbb gimnáziumi osztályokból. Ez az időszak a lelki alapozás ideje volt, amikor olyan alapfogalmakról beszélgettünk, mint az isteni erények, a tisztaság, az ima, a missziós lelkület.., de nagy hangsúlyt kapott a közösségformálás, a helyes önismeretre nevelés is.

 

 

 

„Nem savanyú orral, lógó ábrázattal…”

 

Nemes Alexandra és Négele Petra a programban részvevőket „képviselik" a beszélgetésünkkor.


„Az iskola kollégiumában tavaly egy előadást hallottunk a Budapesti Városmisszióról. Ezen mutatták be a „Pure fashion" mozgalmat, mint a városmisszió egyik programját. Akkor nagyon megérintett bennünket ennek szellemisége, azt gondoltuk, hogy szívesen részt vennénk mi is egy ilyen képzésben. Megkerestük Kriszti nénit, hogy vállalja el a csoport vezetését, és ő mellénk állt" - elevenítik fel a kezdeteket a lányok.
Megtudtam azt is, hogy tetszett nekik az a nyitottság, ahogy az Egyház egy világi probléma felé fordul: nem elvont tanítással, hanem konkrét, gyakorlatias tanácsokkal segítik a fiatalokat. Vonzó volt számukra az a vidám közösségi szellem, amiről a budapesti részvevők eddigi tapasztalatai árulkodtak. Szerették volna elsajátítani azt a „tudományt", hogy miként lehet - a tisztalelkűséggel összhangban - a szolid öltözködést, sminket, frizurát, viselkedést vonzó példává tenni a többi diák számára.
Kérdeztem tőlük hogy az előképzős időszakból milyen maradandó élményt őriznek magukban... A nyári lelkigyakorlatot említik: helyes időbeosztás, barátság témaköreit. Úgy érzik, hogy sok mindent máshogy látnak már most is - az elméleti alapozás után, de még a gyakorlati képzés előtt: az erős, harsány színek helyett a pasztellszínek alkalmazása a sminkben... Öltözködésben az ízléstelen, épp hogy csak elfedő ruhadarabok mellőzése, a fülbevalók „rendeltetésszerű" használata... (ami nem a nyelvben, orrban, köldökben, és egyebekben való viselést jelent!) Mindezt: vidáman, divatosan, csinosan.

Az emberi méltóság üzenetét közvetíteni…

 

Az idei tervekről Szalontai Lukácsné tanárnőt - a csoport másik vezetőjét - kérdeztem.

 

„A 8 hónapig tartó - havonta többnyire 1-2 alkalmat jelentő - képzés során a lányok megtanulhatják a társadalmi etikett alapszabályait, a testalkatukhoz illő, és az előnyeiket hangsúlyozó öltözködést. Szakemberek segítenek nekik a sminkelési, hajápolási technikák elsajátításában, a nyilvánosság előtti beszéd alapszabályainak megismerésében. Foglalkoznak majd a test¬beszéd jelentőségével, a külső és belső tartás mibenlétével.
Minden képzési alkalom két részből áll: egy külsőségekkel foglakozó technikai részből, és egy - az értékrendet építő - lelkiségi részből.
A program lezárását egy divatbemutató gálaest jelenti majd, ahol a Lányok olyan öltözékeket mutatnak be, melyek csinosak, divatosak, az előnyös tulajdonságaikat hangsúlyozzák, de nem provokatívak vagy kihívóak. Ennek a divatbemutatónak is az a célja, hogy közvetítse az egyszerű tisztaság, és az emberi méltóság üzenetét a résztvevők, a divatipar és - szélesebb értelemben - az egész társadalom számára. Közös célunk, hogy az ifjúság-pasztoráció keretében példaadó keresztény erkölcsi értéket képviselő, a világ számára is vonzó egyéniségű fiatalokat neveljünk"
 
Pure Fashion menüpont almenüpontjai:

PF Szent Erzsébet misszió

2009 áprilisában Budapest után Győrben is elindult a Pure fashion divatmissziós program, melynek az Apor Vilmos katolikus Iskolaközpont ad otthont. A két évig tartó programban jelenleg 12 lány vesz ré...