Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Közlemény
TANÉV RENDJE
Iskolai étkeztetés
Határtalanul
Gyermekvédelem
Adó 1%

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

 

Adószámunk:

A kedvezményezett neve:

Számlaszám:

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve:

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!
 

ECDL vizsgaközpont

Iskolánk ECDL vizsgák lebonyolítására jogosult intézmény. Részletek>>

 

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság>>

 
 
........................................................
  
Aporos alkotások

 

Aporos diákok alkotásai a városnak
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft felkérésére, gipszkartonra festett nagyméretű képeket készítettünk.

Bővebben>>

 

 

 

A mesék birodalmában
A Kisalföld szerkesztősége megkereste iskolánkat, hogy egy meseíró pályázathoz illusztrációkat készítsünk...
Részletek>>
 

 

Énekkari CD
A 15 éves jubileum alkalmából jelent meg az iskola énekkarának második CD lemeze a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában, Gloria in Excelsis Deo címmel. Részletek>>

 

 

 

 

Apor antológia
Jubileumi tanévünk alkalmából megjelent az új Apor antológia. Részletek>>
 

 

 

 

 

 

Ikon
Bukits Ernő tanár úr "A Tápláló és tanító Krisztus" című ikonfestménye az aulában látható...
 

 

Pályázatok

 

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0229

Élményszerű tanulás, kultúra és tehetséggondozás>>

TIOP 1.1.1/07/1-2008-1156

Számítógépes infrastruktúra bővítés>>

Apor Alapítvány KEOP - 4.2.0/A/09-2009-0007>>
 

Támop 3.4.3-08/2 pályázat
Iskolai tehetséggondozás
Részletek>>
 

Környezet és Energia Operatív Program
2009.6.1.0/A-2009-0050>>

Épületenergetikai fejlesztés
KEOP-4.10.0/A/12-2013-0273>>

 

 
Aktualitások
2020.05.29.
Tájékoztatás a tanulói felügyeletet igénylő családok számára
Kedves Szülők!   Kérjük, a gyerekek június 12-ig hozzák magukkal tanszereiket, lehetőségük lesz tanulásra, a digitálisan feladott tananyag megoldására. A tanulók hozhatnak könyvet, játékot, színezőt a szabadidő hasznos eltöltésére...
2020.05.26.
TSZM
Kedves Fiatalok!   Ezzel a rövid összefoglalóval szeretném megköszönni nektek a kórházmisszióban nyújtott önzetlen segítségeteket. A jövő tanévben is várlak benneteket és társaitokat, akik s...
2020.05.25.
Tanulói felügyelet
A Kormány 220/2020. (V.22) Korm. rendelete határozza meg az iskolák júniusi működését. Ez alapján biztosítjuk: 2020. június 2. és 2020. június 26. közötti munkanapokon a tanulók felügyeletét, 7...

Archívum


« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 ... utolsó »

2019.06.20. - Sportnap képek

Sportnap képek>> 
 

2019.06.20. - Te Deum

Év végi hálaadáson - közös szentmisén és tanévzárón ünnepeltünk együtt szülők, nagyszülők, pedagógusok, diákok június 16-án iskolánkban. A sok munka után jöhet a jól megérdemelt vakáció! A napközis, művészeti és kézilabda, hittan táborokat követően legközelebb szeptemberben találkozunk. Az év kezdésével kapcsolatos információkat honlapunkon tesszük közzé augusztus közepén.
 
Te Deum képek>>

2019.06.15. - DÖK évvége

Kis munka, kis szórakozás... Megtartottuk év végi DÖKös összejövetelünket Győrújbaráton, ahol előkészítettük a terepet a napközistábornak, játszottunk és elbúcsúztunk az "öreg" Dökösöktől és a Stúdiósoktól.
 
DÖK évvége képek>>
 

2019.06.14. - Kirándulás az Állatkertben

Június 13-án egy nagyon kellemes délutánt töltöttünk a Xantus János Állatkertben, ahol sok vidámság és érdekes látnivaló szórakoztatott bennünket. A nagy melegben felüdülés volt az árnyas fák alatt sétálgatni és öröm volt simogatni a kedves, barátkozó őzeket. Az ügyes kis elsősök büszkén és versengve ovasták fel egymásnak az állatokról szóló információkat.
Jó volt együtt lenni!
 
1. c osztály és a tanító nénik: Zsugonitsné Varga Melinda és Borsó Bernadett
 
 

2019.06.14. - Idegen nyelvi mérés

 A 13/2018. (VI.14.) EMMI rendelet alapján lefolytatott
idegen nyelvi mérés eredményei a 2018/2019. tanévben:
 
 
Osztály  Angol nyelv  Német nyelv
6. évfolyam  85 %  70 %
8. évfolyam  86 % 80 %
 
 

2019.06.14. - Sachsenbrunnban jártunk

2019. június 12-13-án harminc német nyelvet tanuló 7. és 8. osztályos diákkal vettünk részt az Apor iskola 17 éve működő osztrák cserekapcsolatában. Szerdán délelőtt rövid sétát tettünk Bécsben, a Volksgarten rózsakertjében, majd a Szépművészeti Múzeumot néztük meg. A Sachsenbrunni Katolikus Gimnázium tanárai és diákjai szeretettel fogadták csoportunkat és változatos programot állítottak össze számunkra. Az ebédet követően különböző sportjátékokban vettek részt diákjaink a csodálatos környezetben fekvő sportpályákon. A délutánt és az estét a fogadó családoknál töltötték, akik gazdag programokkal lepték meg a vendég gyerekeket. Másnap közös kirándulás keretében a bécsújhelyi „Mozgásban a világ” című interaktív kiállítást tekintettük meg idegenvezető segítségével. Ezután Krumbachba vettük az útirányt, ahol a helyi fagylaltüzemben tettünk látogatást. A kóstolóval és fagyizással egybekötött idegenvezetés után finom ebédet ettünk, majd megköszönve az osztrák tanárok és diákok vendéglátását, hazaindultunk. A jövő tanévben szeretettel várjuk őket iskolánkban. A két nap lehetőséget adott diákjainknak az iskolában tanultak alkalmazására, nyelvtudásuk fejlesztésére és új barátságok kialakításra. Köszönjük az iskola támogatását, a szülők bizalmát és a gyerekek fegyelmezett viselkedését.
 
Némethné Gábor Krisztina és Szabó Mária
 

2019.06.13. - Sportnap 2019

Gigászi küzdelmek, forróság... Ezekkel a jelzőkkel jellemezhetjük a tanév végi sportnapokat, amelyeket a testnevelő kollégák az 5-8 és 9-11. évfolyamosok számára szerveztek.Az eredmények önmagukért beszélnek:
 

2019.06.11. - A Máltai Szeretetszolgálat iskolánkban

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Győr-Moson- Sopron megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház képviselői sok energiát fektetnek a fogyatékkal élő emberek támogatására. Tagjaik 2019. június 11-én egész délelőtt vendégeink voltak. Bepillantást nyerhettünk mindennapjaikba, szembesülhettünk azzal, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézniük azoknak az embereknek, akik valamilyen formában korlátozottak. Jelenlétük által az első évfolyamos kisgyermekek olyan értékes ismeretek birtokába juthattak, hogy félelem és fenntartás nélkül miként tudjuk segíteni a mozgásukban, látásukban vagy hallásukban sérült társainkat.
Köszönettel és hálával tartozunk ezekért a pillanatokért!
Borsó Bernadett

2019.06.11. - Leendő elsősök látogatása az iskolánkban

Apor Óvodánk iskolába készülő nagycsoportosai látogatást tettek az iskolában. Először az első osztályos tantermekkel ismerkedtek meg, beültek az iskolapadba, megnézték a tankönyveket és az iskolatáskák rejtelmeit. A napközis tanító nénik vidám, játékos sportvetélkedőt szerveztek az iskolába készülő kisgyermekeknek. A meleg nyári délutánon lelkesen küzdöttek a csapatok. Minden kisgyermek győztes lett, kiállta a próbát.
Szeptemberben szeretettel várjuk a gyermekeket az első osztályba!
 

2019.06.10. - Édesanyánkért

Édes, jó Istenem
hallgasd meg imám,
áldd meg az én drága,
édes, jó anyám!
 
Májusban, Mária havában, különös figyelemmel fordultunk imáinkkal, odafigyelésünkkel az édesanyák felé. Az alsó tagozatosok délutánonként műsorokkal kedveskedtek a nagymamáknak, édesanyáknak, május 23-án pedig velük együtt közös szentségimádáson vehettünk részt a Szentlélek templomban.
 

2019.06.10. - Pünkösd 2019

Pünkösd vasárnapján együtt ünnepelhettünk, imádkozhattunk az Szentlélek egyházközség híveivel a templom búcsúünnepén. A 10.30-as szentmisét követően Nagyné Szammer Éva és Hájas-Bodor Nóra felkészítésében Pünkösdi király válaszsztás népi hagyományait mutatták be az aporos alsó tagozatos kisdiákok, majd néptáncbemutatóval örvendztettek meg bennünket.
 
Pünkösd 2019 képek>>

2019.06.07. - Pozsonyba kirándultak a TSZM-ben és a Kórházmisszióban részt vevő fiatalok

A tavalyi évhez hasonlóan az idei tanévet is közös kirándulással zártuk a Tiszta Szívek Mozgalmában és a Kórházmisszióban részt vevő gimnazista fiatalokkal. A napot Pozsonyban buszos városnézéssel kezdtük. Az idegenvezető mesélt az egykori magyar koronázóváros történelméről, majd busszal végigjártuk a pozsonyi „Rózsa-dombot”, ahol többek között az amerikai mintára épült Fehér ház is található. Megcsodáltuk a panorámát, majd ellátogattunk a Slavín háborús emlékműhöz, melynek kertjében Pozsony fölszabadítása során elesett több mint 6000 szovjet katona nyughelye található. A buszos városnézés után az óvárosban gyalogos városnéző túrát tettünk. Nagyon szép volt a belváros, különösen a Szent Márton Dóm (Koronázótemplom), a Szent Mihály kapu és a Nemzeti Színház. A főbb látnivalók megtekintése után szabadidős programra, ebédre és fagyizásra is volt lehetőségünk. A városlátogatás után túráztunk a közeli Dévény váránál, amelyet még Napóleon hadserege rombolt le, majd tovább utazva ellátogattunk az egyik legősibb szlovák kegyhelyre Máriavölgybe. A kegytemplomban szentmisén vettünk részt, melyet Ferenc atya mutatott be, majd pedig a Lourdes-i barlangnál gyertyát gyújtottunk és közösen imádkoztunk iskolánk tanulóiért és tanáraiért. Meglepetésprogramként Bezenyén pizzát ettünk, majd a finom vacsora után sok szép élménnyel gazdagodva érkeztünk haza.
Perlaki Adrienn 10. C
 
Először is szeretnénk megköszönni a lehetőséget, hogy külsősként ellátogathattunk Pozsonyba az aporos diákokkal. A kirándulás igazán élményekben gazdag volt, sikerült teljes mértékben megismernünk ezt a gyönyörű várost, ahova bármikor szívesen visszalátogatunk. A program nagyon jól volt megszervezve, mindenre jutott idő. Kicsit sajnáljuk, hogy a várhoz – az éppen zajló NATO gyűlés miatt- nem jutottunk be, de ezt a hiányt pótolta a nagykövetek negyedéből nyíló gyönyörű panoráma. Emellett nagyon élveztük a szebbnél szebb látnivalók közötti bolyongást a kedves idegenvezetőnk vezetésével, akinek a tippje, miszerint a legjobb fagylalt a sétálóutcán kapható, bevált. Lelki programokban is gazdag volt a kirándulásunk, és úgy érezzük, ezzel is sikerült közelebb kerülnünk Istenhez és egymáshoz.
Végül, de nem utolsó sorban köszönjük azt a nagyon finom vacsorát, amit Bezenyén ehettünk, nagyon kellemes meglepetés volt.
Reméljük jövőre is lesz lehetőségünk részt venni a kiránduláson, mert sok felejthetetlen élménnyel gazdagodtunk, és talán egy közelebbi kapcsolatot sikerült kialakítanunk veletek aporos diákokkal, amit reméljük ti is így gondoltok.
 
Bujdosó Anikó, Horváth Lilla, Lenchés Katalin (Krúdy), Kőrös Fanni (Prohászka)
 
 TSZM Pozsony képek>>
 

2019.06.04. - Galgóczi emlékverseny

Galgóczi Erzsébet Kossuth-díjas ménfőcsanaki írónő halálának 30.évfordulója alkalmából novellaíró versenyt hirdetett a Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola Győr város és Győr-Moson-Sopron megye 12-14 éves tanulói számára.
A novella témáját négy megadott témakörből kellett kiválasztani. Írhattak a versenyzők történetet a családi legendáriumokból válogatva; arról, hogy milyen érzés vágyakozni valami vagy valaki után; kerekíthettek történetet úgy, hogy a versenykiírók által megadott öt kifejezésnek, töredék mondatnak szerepelnie kellett benne; illetve alkothattak egy klasszikus novellát, melyben 12 általános iskolai diák szerepel, akik között akad egy költő és egy sakkvilágbajnok, és a feszültséget egy Rubikkocka illetve egy sárga esernyő birtoklása okozza.
Iskolánkat Bogdányi Boróka (6.a)és Pálffy Zsófia (6.a) képviselte, mindketten a legutolsó témát választották. Tanulságos és humoros történetükkel a dobogón végeztek: Zsófi 2., Boróka 3. helyezést ért el.
A díjkiosztó ünnepségen a szervezőkön és a zsűritagokon kívül Galgócziné Károlyné, az írónő sógornője és hagyatékának gondozója is köszöntötte a meghívott vendégeket. A Galgóczi emlékszobában került sor a díjak átadására, ahol megtekinthettük az írónő kiállított műveit, használati tárgyait, bútorait.
Mindkét versenyzőnk oklevelet és jutalomkönyvet kapott színvonalas alkotásáért, melyekhez szívből gratulálunk.
 
Doros Zsuzsanna
magyartanár
 

2019.06.02. - OKTV DÍJKIOSZTÓ

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny díjkiosztóját a hagyományok szerint idén is a fővárosi Móricz Zsigmond Gimnáziumban tartották 2019. május 31-én. Ebben a tanévben 28 tantárgy 39 kategóriájában hirdettek versenyt, amelyekre az Oktatási Hivatal 20 489 tanulótól 28 030 jelentkezést regisztrált. Az OKTV népszerűségét jelzi, hogy a megmérettetésen az ország 564 középiskolájából, azaz középiskoláink közel feléből vettek részt diákok.
A díjkiosztóra a kategóriák első három helyezettjei kaptak meghívót, köztük idén az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont növendéke, Czuczor Eszter 11.B osztályos tanuló is, aki Vizuális kultúra tantárgyból az első helyen végzett.
Az ünnepséget a Himnusz közös eléneklése után Dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke és Jávor Balázs, az Új Nemzedék Központ tehetségfejlesztési igazgatója nyitotta meg. Dr. Gloviczki Zoltán úgy fogalmazott, hogy a most díjazottként helyet foglaló középiskolás diákok tíz év múlva kutatók, tudósok, az emberiségért gondolkodó szellemi elit lesznek. Ezután Prof. Dr. Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) oktatásért felelős államtitkára méltatta a nyertes diákokat és a felkészítő tanárokat.
A tanulói díjakat Prof. Dr. Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) oktatásért felelős államtitkára, Dr. Gloviczki Zoltán, az OH elnöke és Prof. Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke adták át 68 középiskola 113 tanulójának. A diákok az oklevél mellé a felsőoktatási tehetséggondozásba belépőt jelentő tehetségútleveleket is megkapták.
A tanulók jutalmazása után azokat a tanárokat tüntették ki, akiket többéves tehetséggondozást segítő munkájuk alapján a tantárgyi versenybizottság „Kiváló versenyfelkészítő” díjra javasolt. A díjakat Krekuska Róbert, az EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság tehetségügyi osztályvezetője és Jávor Balázs, az Új Nemzedék Központ tehetségfejlesztési igazgatója adja át a tehetséggondozásban sok éve eredményes 40 pedagógusnak, oktatónak, szakembernek.
Kiváló versenyfelkészítő díjban részesült az Apor Iskola tanára, Pintérné Gergics Ágnes.
Ezután a különböző különdíjak átadása következett, majd a Szózat közös eléneklése után fogadáson látták vendégül a díjazott tanulókat és tanárokat.
 
 

2019.05.31. - Kirándulás Pápán

2019. május 24-én, Apor napon megtartottuk hagyományos tanév végi kirándulásunkat. A többnapos eső után végre napsütésre ébredtünk és busszal indultunk Pápára. Első megállónk a Kékfestő Múzeum volt. A múzeum az egykori üzem tárgyi emlékeit őrzi, de állandó kiállításoknak is helyet ad. Kedves idegenvezetőnk minden kérdésre válaszolt, sokat megtudtunk tőle a kelmefestés rejtelmeiről.
Következő, és egyben fő programunk az Esterházy-kastély felfedezése volt. A barokk kastélyban először tárlatvezetésen vettünk részt, majd az „Úri muri” című interaktív gyermekfoglalkozás következett. A gyermekek kipróbálhatták hogyan múlatták idejüket a grófok és grófnők: cikornyákat rajzoltak, ügyességi próbákon vettek részt és jelmezes táncot tanultak. A Várkertben piknikeztünk és játszottunk az árnyas juharok, kőrisek, gesztenyék és bükkfák oltalmában.
A hűsítő fagyizás után betértünk a pápai római katolikus nagytemplomba, ahol egy jószívű idegenvezetőt is kaptunk. A 24 m magas belső terű templom rászolgált nevére, gyakran még csarnoktemplomként is emlegetik. Szent Martiális vértanú teljes alakos ereklyéjének megtekintése után fáradtan, de élményekkel gazdagodva buszoztunk haza. Köszönjük a kísérő szülők és Ujvári Anikó pedagógiai asszisztensünk segítségét, Igazgató úrnak pedig a támogatást!
Árnics Katalin – gyógypedagógus
Balázsné Boros Annamária – logopédus
 
 

2019.05.31. - Színházi jutalomkirándulás

A költészetnapi vetélkedő nyerteseiként 2019. április 26-án részt vehettünk a Győri Nemzeti Színház 9. Kulisszajárásán. Csoportunk 9 órakor indult útra Pörneczi Attila színművész vezetésével. Sok érdekességet tudhattunk meg a színház múltjáról, az építkezés körülményeiről és a jövő évben esedékes felújítás részleteiről. Tudtátok például hogy miért kapta a színház tetőszerekezete a jellegzetes sísánc alakot? A tervezők szerették volna, ha ez a jelentős épület köti össze a régi és az új városrészt. Köszönjük az igazgatásnak és kísérőtanárainknak a lehetőséget.
Rences Dóri és Albrecht Zsófi 11.B

2019.05.27. - Zarándoklat a Missziós keresztnél

Áve, Krisztus keresztje!
Bárhol található is jeled, 
Krisztus ott tanúságot
tesz az ő húsvétjáról... (Imádság a kereszthez)
 
Május 23-án, Apor püspök emléknapján, Iskolánk tanulói, dolgozói és a Szentlélek templom hívei zarándoklaton vettek részt a győri Szent Imre templomban, ahol NEK-hez kapcsolódóan készült Missziós kereszt előtt délután 16.00-17.00 óráig együtt imádkozhattunk az oltáriszentség jelenétében. Az elmélyült imák és énekek között Benkovich Ferenc atya a zarándoklat vezetőjeként a hívekhez szólva külön kiemelt e szép nap jelentőségét: "A Missziós kereszt külön hangsúlyt kap a vértanú Boldog Apor Vilmos püspök emléknapján, hiszen püspökünk jelmondata A "Crux firmat mitem, mitigat fortem" (A kereszt erősíti a gyengét, szelidíti az erőset) életét meghatározó volt. Az áldozatvállalás a vértanúságban teljesedett ki. Külön kegyelem, hogy abban a Szent Imre templomban lehettünk most együtt, amelyet Apor püspök úr szentelt fel, és amely templom forrása és bölcsője annak a Szentlélek Egyházközségnek, amely létrehozta azt az Apor iskolát, amely Apor püspök úr szellemi örökségeként - amely szerint szükség volna még katolikus iskolára Győrben - működhet tovább."
Köszönjük Dr. Balázs Tamás atyának, hogy lehetőséget kaptunk arra, hogy egy ilyen felemelő imádságos órát tölthettünk együtt!  
 

2019.05.27. - Aludj máskor! 24h

Lázas készülődés előzte meg a 24 órás városi vetékedőt, amelyet a gimnazisták számára rendeznek. Csapatépítés, az előzetes feladatok megoldása sok-sok munkaórát, energiát kíván. A 9-12. évfolyamosok csapata a május 25-26-án megrendezett eseményen nagyon kis pontszámmal lemaradva a dicső harmadik helyezést érték el! GRATULÁLUNK és köszönjük minden segítőnek a támogatását!
 
24h 2019 képek>>
 
Kamrás István csapatkapitány köszönő üzenete:
Mesés 24 óra volt 🔚😍🐲 Erőnkön felül teljesítve csupán 4 ponttal az első helyezettől lemaradva a 🥉 helyen zártuk az idei vetélkedőt! 👏
Köszönjük szépen szüleinknek és tanárainknak, hogy mindenben segítettek, mellettünk álltak és velünk küzdötték végig a 24 órát !🙏 Külön köszönet illeti támogatóinkat, akik nélkül nehezen jöhetett volna létre ez a hétvége!☺ Nádor vendéglő, Dobos Pub,  Belvárosi Diszkont,  La Moda Milliano,  Divat Győr, Stóla Divat,  Pizza Piccolino, DressCode!
Fantasztikus csapatom volt!❤ CSAK AZ APOR💪💪

2019.05.27. - Apor nap

Iskolánk névadója, a vértanú Boldog Apor Vilmos emléknapjához kapcsolódva tartottuk meg a hagyományos Apor napot. Az iskola tanulói, pedagógusai szentmisével kezdték az ünneplést, majd vidám gyermeknapot szerveztünk. Minden korosztály változatos és gazdag program részese lehetett. Az alsó tagozatos gyermekek a Missziós keresztet megalkotva álltak fel az iskola előtti téren, és közösen imádkozva Boldog Apor Vilmos jelmondatát küldték az ég felé. Vidám gyermeknappal folytatódott a program: Pötyi bohóc zenés műsorral ajándékozta meg a legkisebb diákokat, majd finom fagyi várta az udvaron a gyermekeket. Köszönjük Rózsavölgyi László Marcalváros II. Önkormányzati képviselőjének nagylelkű támogatását a programok megvalósításában. A kislányok hajfonáson vehettek részt Stipsics Cecília mesterfodrász anyuka felajánlásából. Az akadálypályákat a legügyesebb kisgyermekek rollerrel és görkorcsolyával küzdötték le. Az ötödikesek Budapesten az Inkák aranya kiállításra, illetve kerékpártúrára mentek. A hatodik évfolyam rendhagyó érzékenyítő órán és akadályversenyen vettek részt, a 7-8. évfolyam a belvárosban voltak vetélkedőn. A gimnazisták egy része kirándult, mások a 24h vetélkedőre készültek, a többiek pedig izgalmas és tartalmas akadályversenyen mérték össze tudásukat, ügyességüket.  
 

2019.05.26. - OPERAKALAND HÁRY JÁNOSSAL

2019.május 3-án, pénteken Kodály Zoltán Háry János című daljátékát tekintette meg az iskola 10.évfolyama. A két hét folyamán a délelőtti és délutáni előadások nagy részének már az újonnan megnyílt Eiffel Műhelyház adott otthon, amely kisebb apparátusú zenés, prózai és táncos darabok befogadására épült. Az idei évben nem volt könnyű bejutni az Erkel színház előadásaira. A regisztrációs idő felénél már beteltek a helyek, ami a program népszerűségét mutatja a középiskolák körében. Így minden igyekezetünk ellenére is csak a 10.évfolyamnak sikerült eljutnia a ballagás előtti napon az Erkel Színházba.
 
Ki ne ismerné Háry János, a nagyotmondó obsitos történetét,aki bár sokat lódít, de meséjét, dalait szájtátva hallgatják a falubeliek a kocsmában? Az előadásra felkészülten érkezett a csapat, az ének órán áténekeltük az ismert dalokat és immár gimnazista szemmel beszélgettünk a néhány évvel Trianon után született darab mondanivalójáról: hűség, hazaszeretet, magyarság, nemzeti öntudat, magyar zene.
Ami mindig meglepetés az a rendezés, a szereplők, a díszlet, a jelmezek, a rendezés koncepciója és persze az az élmény, ami még az előadás után egy héttel is megmarad, és bevillan az ének órán.
A diákok írásos visszajelzései viszonylag egyöntetűen emelték ki pozitívan az ismert dalokat, a zenekar játékát, a ruhák, a táncok, valamint a koreográfia szépségét. Sokak szerint egy kicsit nehéz volt a szöveget érteni, de ez nem csoda, hiszen a terasz hátuljában már kevésbé jó az akusztika. A rendezésről már jobban megoszlottak a vélemények, valakinek különösen az első.felvonás tűnt vontatottnak, az elrejtett humort nem mindenki vette egyformán. A filmes, rajzfilmes élmények után a színházi előadás egy másféle közlési módot jelentett, az élő előadás varázsa azonban felejthetetlen.
 
Pozitív élményekkel tértünk hát haza, s ehhez a kellemes napsütés is hozzájárult ezen a májusi napon.Köszönet a résztvevő osztályfőnöknek, a kollégáknak: Stolmár Katalin, Faller Zsuzsanna és Szabó Mária tanárnőnek, valamint az iskola vezetésének!
Jövőre folytatjuk!
 
Iván Gabriella
ének-zene tanár

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 ... utolsó »