Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
Közlemény
Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda,
Általános Iskola,
Alapfokú Művészeti Iskola,
Gimnázium és Kollégium
9024 Győr, Pátzay Pál u. 46.
Adószám: 18525845-2-08
OM: 030712
 
 
 
 
 
Iskolai étkeztetés
Határtalanul
Gyermekvédelem
Adó 1%

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

 

Adószámunk:

A kedvezményezett neve:

Számlaszám:

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve:

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!
 

 
 
........................................................
  
Aporos alkotások

 

Aporos diákok alkotásai a városnak
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft felkérésére, gipszkartonra festett nagyméretű képeket készítettünk.

Bővebben>>

 

 

 

A mesék birodalmában
A Kisalföld szerkesztősége megkereste iskolánkat, hogy egy meseíró pályázathoz illusztrációkat készítsünk...
Részletek>>
 

 

Énekkari CD
A 15 éves jubileum alkalmából jelent meg az iskola énekkarának második CD lemeze a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában, Gloria in Excelsis Deo címmel. Részletek>>

 

 

 

 

Apor antológia
Jubileumi tanévünk alkalmából megjelent az új Apor antológia. Részletek>>
 

 

 

 

 

 

Ikon
Bukits Ernő tanár úr "A Tápláló és tanító Krisztus" című ikonfestménye az aulában látható...
 

 

Pályázatok

 

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0229

Élményszerű tanulás, kultúra és tehetséggondozás>>

TIOP 1.1.1/07/1-2008-1156

Számítógépes infrastruktúra bővítés>>

Apor Alapítvány KEOP - 4.2.0/A/09-2009-0007>>
 

Támop 3.4.3-08/2 pályázat
Iskolai tehetséggondozás
Részletek>>
 

Környezet és Energia Operatív Program
2009.6.1.0/A-2009-0050>>

Épületenergetikai fejlesztés
KEOP-4.10.0/A/12-2013-0273>>

 

 
Aktualitások
Nincs megjeleníthető tartalom. Kérjük, látogasson vissza később.

Kedves Látogató!

2024. július 1-től honlapunkon a 2023/2024-es, valamint az előző tanévek aktualitásainak leírását az ARCHÍVUM/Eseménynapló menüpont alatt tartalmazza. Mindenkinek kellemes pihenést kívánunk a nyári szünetre!

 

 

 

 
Az intézményben a nyári szünet ideje alatt a következő időpontokban lesz lehetőség ügyintézésre:
 
2024.07.17. 8.00-12.00
2024.07.31. 8.00-12.00
2024.08.14. 8.00-12.00
2024.08.21. 8.00-12.00
 
A gyorsabb ügyintézés érdekében a megkereséseket az igazgatas<kukac>aporisk.hu email címen is fogadjuk.
 
 

Archívum


« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 ... utolsó »

2024.06.29. - Te Deum

Ismét eltelt egy tanév az Apor Vilmos Iskolaközpontban. Június 23-án 9 órai kezdettel az általános iskolai tagozat évzárójára és a ballagó 8.osztályosoktól való elköszönésre került sor, 11 órakor a gimnáziumi osztályok zárták a tanévet. Mindkét esetben hálaadó szentmisét mutatott be Imre atya, az iskola lelkésze. A 2023/24-es tanév számtalan eredményét, programját Áder Ferencné intézményvezető összegezte. Dicséretben, jutalomban részesültek a tanulmányi és közösségi munkában kimagasló diákok. Minden aporos diáknak és családjaiknak tartalmas, szép, pihentető nyarat kívánunk.
 
 Te Deum képek>>
Némethné Varga Ildikó intézményvezető-helyettes
 

2024.06.23. - Diáknap a felső tagozaton

Június 19-én a felső tagozatos diákok élményekben gazdag délelőttöt töltöttek együtt. Az egyes évfolyamok, osztályok különféle feladatokban, játékos vetélkedőkben vettek részt. Az 5. évfolyamosok társasjátékokkal kezdték a napot. A sok-sok játék között minden diák megtalálta a neki tetszőt, sőt, az egyes termek között is átjáró volt, így újabb és újabb játékokkal ismerkedhettek meg a gyerekek. A 6. évfolyamosok nyakukba vették a nyúlcipőt, és a városháza tornyát megmászva a felső magaslatokból nézhettek rá városunkra. Innen, az 59 méter magas toronyból hangzik fel a Fújdogál a szél… kezdetű népdalunk is. A 7., 8. évfolyam a belvárosban várostörténeti vetélkedőn vett részt. A diákok sikeresen vették az akadályokat: kis csoportokban keresték meg és fotózták le a Szent István királyunk alapította Bazilikát, rakták ki puzzle darabokból Szent László hermáját. De megkeresték a Karmelita templomot, a Gutenberg téren a Frigyláda-szobrot is. Az egyes helyszíneken feladatokat oldottak meg a diákok, majd átvették a megérdemelt jutalmaikat.
 

2024.06.22. - Diáknap az alsó tagozaton

A kisdiákok nagy örömére június 20-án az iskolatáska helyett játékkal érkezhettek az iskolába. Az izgalmas osztálytermi játék után az aulában Áder Ferencné főigazgató asszony átadta az országos- és megyei tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért tanulóknak a dicsérő okleveleket. Igazgatói elismerésben részesült a Napsugár kórus minden tagja és az Öröm útja című előadás szereplői, végül az Apor- kupákat vehették át a győztes osztályok. Vidám programmal folytatódott a délelőtt. A Libavonat zenekar varázslatos hangulatot teremtett. Tilu (Attila) és Én (Dániel) a gyermekdalok mellett zenei játékokkal, interaktív táncos műsorral szórakoztatták az alsó tagozatos gyermekeket. A megzenésített verseket együtt énekeltük az előadó művészekkel. A legnagyobb sikert a Libavonatozás dal nyerte el, közel 300 kisgyermek vidám vonatozása töltötte be az aulát. A gyermekek hatalmas tapssal köszönték meg a szórakoztató műsort. Délután zsibvásár gondoskodott a jó hangulatról. Élményekben gazdag napot töltöttünk együtt!
 
 

2024.06.22. - Az Apor Alapfokú Művészeti Iskola alkotónapja Sopronban

2024. június 5-én vonattal utaztunk a művészeti iskola 80 növendékével Sopronba. A nagylétszámú csoportot három részre osztva jártuk végig a különleges helyszíneket: A Múzeumnegyedben megismerhettük az Újkori kőtár emlékeit a kisebbek a Mesebeli históriák kiállításban Mátyás király korában kalandozhattak, a nagyobbak megtekinthették a Storno gyűjteményt műtárgyait. A Macskakő gyermekmúzeumban Martos Virág múzeumpedagógus irányításával nemezelt virágok, edényfogók készültek. A Lenck-villában, e nagypolgári-, historizáló épületben Polgári életvilág és kézművesség a 19. század végi Sopronban című kiállítást járhattuk be és természetesen nem hagyhattuk ki a Tűztorony megmászását sem, gyönyörködve a város sokarcú látképében. Kísérő pedagógusok: Bende Andrea, Kovácsovics Kinga, Pintérné Gergics Ágnes, Boda Ildikó, Sebestyén Ákos, Ujvári Anikó
 
 
Boda Ildikó
Apor AMI intézményegység-vezető
 

2024.06.22. - KIVÁLÓ PÁLYAMUNKÁK, MAGASRANGÚ ELISMERÉS

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által kiírt Tervezd együtt a digitális jövőt az NMHH-val című országos pályázatra iskolánk diákjai is jelentkeztek. Olyan pályamunkákat kellett készíteniük, melyben a mesterséges intelligencia hatására megjelennek a fiatalok jövő-víziói, az emberek közötti együttműködés lehetőségei, közben rámutatva az IA előnyeire és a hátrányaira is.
 
 
 
Büszkék vagyunk diákjainkra, akiket a NMHH szakmai zsűrije több mint 200 pályamunkából választott ki, így a legjobbak között szerepelhettünk. A műhelybeszélgetéssel egybekötött díjátadó ünnepségen a legmagasabb színvonalú pályamunkákat benyújtó diákokat hívták meg. Iskolánkból Gáspár Boldizsár 8.B, Haklik Máté 9.A, Horváth Milán 8.B, Zöldi János 8.C osztályos diákok vehették át a díjakat. Külön öröm számunkra, hogy Haklik Máté a kiemelkedő színvonalú pályamunkája elismeréseként kapta meg oklevelét.
 
Schindlerné Nagy Kinga

2024.06.22. - Diáknap a DÖK szervezésében

A régi hagyomány új köntösben folytatódott az idei tanév végén: az ősi Champagnat-nap, majd az egykori Apor-nap játékos programjait június 20-án az újonnan bevezetett diáknapon szervezte meg a gimnazisták számára a diákönkormányzat. Rengeteg előkészület eőzte meg a napot. 16 állomásról gondoskodtak a Dökösök és segítői, hogy a gimnazista csapatok a legkülönbözőbb feladatokat megoldva mérjék össze tudásukat, ügyességüket. Volt billiárd, "birkaterelés", vizespohár, vizeslufi, Ducato-húzás, ping-pong, kapufázás (pedig meleg volt), szédületes kosárradobás, tanár-activity, zenefelismerés, citromos italok...szóval volt alkalom a versengésre. A csapatverseny végén a szülői szervezet jóvoltából finom jégkrémeket kaptak a csapattagok: a kevés pontosok Peppa malacból voltak kénytelenek falatozni, a legjobbak minőségi akciós tölcséres jégkrémet kaptak. Még repetára is futotta...
 

2024.06.21. - Kiemelkedő teljesítmény az országos bionika versenyen

Mit is takar a bionika tudományterülete? „A bionika (biomimikri, biomimetika vagy biomimézis) olyan új, több szaktudományt átfogó tudományág, amelynek célja az élő természetben kifejlődött megoldások átültetése a műszaki gyakorlatba, abból a megfontolásból kiindulva, hogy a természetben fennálló természetes kiválasztódás az optimális megoldásokat jelenti egy-egy problémára. A bionika művelésében természettudósok, mérnökök és más tudományágak képviselői (pl. építészek, formatervezők) is együttműködnek.„
 
 
Lelkes diákjaink ezen új tudományterületen próbálták ki magukat ebben a tanévben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia és Bionika Kar által meghirdetett Bionika EXP akadályversenyen. „EXP”, mint -experiment (kísérlet); -experience (élmény, tapasztalat) és -expert (szakértő).
 
Horváth Tamás Benedek és László Botond 10. A osztályos tanulóink kétfős csapatot alkotva sikerrel vették a versenykiírásban szereplő akadályokat, melynek fókuszában a biológiai kísérletezés állt. Feladatuk saját DNS izolálása, kinyerése volt, majd a kísérlet elvégzését követően kémiai számítások, és az adott minta vizsgálata. Ez utóbbit inkább csak elméleti síkon sikerült megoldani, hiszen ezekhez a vizsgálatokhoz megfelelően felszerelt laboratórium, és olyan méréstechnikai eszközök szükségesek, melyek egyelőre nem állnak iskolánk rendelkezésére. Emiatt is állíthatjuk, hogy eredményük kiemelkedő, hiszen az országos versenyben épp csak lemaradtak a dobogós helyezésről. A feladatok nehézségét szemlélteti, hogy a versenyre jelentkezett csapatok közül kevesebb, mint a fele küldte csak vissza a dolgozatát, melyet a mi csapatunk végül több, mint 80%-osra teljesített.
 
Benedeknek és Botondnak szívből gratulálunk, és további sikeres versenyzést kívánunk!
 
Természettudományos munkaközösség
Felkészítő tanáruk: Szakály Gáborné
 

2024.06.20. - DRÁMAÓRÁK A GIMIBEN

A 11.A osztály lelkesen vett részt Knausz Lizzie drámainstruktor osztályfőnöki óráin. A Semmi komoly, csak hülyülünk című tanítási dráma a tolerancia, elfogadás, felelősségvállalás, bullying témakörét ölelte fel. A 11.B osztályosok határaikat feszegették. Olyan kérdésekre keresték a választ, hogy ha valaki kihoz bennünket a komfortzónánkból, hogyan reagálunk. Vagy hogyan ismerhető fel egy bántalmazó kapcsolat? A mély megnyilatkozások, az egymásra figyelés, a csapatban dolgozás és nem utolsó sorban a jelenetek bemutatása erősítette a csapatok összetartozását, a diákok érzelmi intelligenciáját.
 
Schindlerné Nagy Kinga
Drámaóra képek>>

2024.06.20. - Az Apor diákzsűrije

2024 februárjában a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának magyar szekciója (HUBBY) pályázatot hirdetett az Év Gyerekkönyve díj diákzsűrijének címére. 4 kategória zsűrizésére lehetett jelentkezni, melyek közül az 5.a osztály olvasni szerető lánycsapata a „Szerzői díj – Gyermekirodalom” kategóriára írta meg pályázatát. Nagy örömünkre egyike lehettünk a három nyertes csoportnak. Az irodalom szakértőiből álló szakmai zsűri a 2023-ban megjelent kortárs magyar gyermekirodalom öt könyvét választotta ki, melyeket el kellett olvasnunk, és adott szempontok alapján értékelnünk. Az általunk legjobbnak ítélt regényről egy rövid méltatást, laudációt kellett küldenünk a Gyerekkönyv Fórumnak. A lányok között szinte egyöntetű döntés született, számunkra az Év Gyerekkönyve Wéber Anikó: Busz a ködben című regénye. A beérkezett írások alapján a különböző kategóriákban pályázó 46 csapat közül hetet hívtak meg június 15-re Budapestre, az Ünnepi Könyvhét keretében rendezett díjátadóra. 
Az ünnepélyen a szerzők a többi résztvevővel együtt meghallgatták a gyerekek összefoglalóit, majd tőlük vették át oklevelüket. A mi lelkes csapatunknak lehetősége volt arra is, hogy dedikáltassa Wéber Anikó könyvét, és váltson pár szót az írónővel. Iskolánk könyvtára megkapta ajándékba azt az 5 könyvet, melyeket el kellett olvasnunk, így már bárki részese lehet a közös olvasmányélménynek. A csapat tagjai voltak: Bányai Bianka, Fekete Sára, Horváth-Fernandes Diana Lilla, Horváth-Iván Ágnes, Józsa Kata, Karaivanov Lia, Kun Csenge, Péter Villő, Vadas Jázmin, Vadas Lili; mentortanár: Tóth Judit.
 

2024.06.20. - ISMERKEDÉS A BÚVÁRKODÁS MISZTIKUSNAK HITT VILÁGÁVAL

A tengerek titokzatos mélye mindig is vonzotta az embert. A víz alatti világ varázslatos színeivel, pazar formáival és elképzelhetetlen teremtményeivel ajándékozza meg a búvárkodót. Megteremti azt a csodálatos közeget, ahol a gravitáció nélkül, szabadon lebeghet az ember. Mindig nagy szeretettel fogadjuk „öreg” diákjainkat, ha betévednek az almamáterbe. Így történt ez június 18-án, amikor Horváth Boglárka jött el hozzánk a nagy hőségben egy frissítő interaktív élménybeszámolót tartani a felső tagozatos tanulóinknak a hobby búvárkodásról. Élvezettel hallgattuk, hogy a Horváth család rendszeresen jár Egyiptomba, hogy voltak már a Maldív-szigeteken, Mauritiusban és Pápua-Új-Guineában is merülni. Bemutatta a speciális felszerelését, az igazolványait, képeken keresztül pedig a tengerek élővilágát, amit csak búvárszemüvegen keresztül lehet megcsodálni. Sokan úgy mentek el az előadás végén, hogy legalább szabadtüdős, légzőpipával történő könnyűbúvárkodást (snorkeling), kipróbálják a nyáron. Köszönjük Boginak az élvezetes délelőtti programot. (Szalontay Lukácsné)

2024.06.17. - Sachsenbrunni cserekapcsolat

Az őszi kirchbergi látogatás folytatásaként június elején 27 osztrák diák három kísérővel érkezett iskolánkba. Az első napon az ebédet követően intézményünk igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd iskolabemutatásra került sor. A délután folyamán kollégánk, Fekete László német nyelvű idegenvezetést tartott a belvárosban, majd városfelfedező játékban vettek részt az osztrák és a magyar diákok. A szabad program után bőrig ázva érkeztünk vissza az iskolába a sportprogramra, majd késő este a vendégek elfoglalták szobáikat a kollégiumban.
A következő napon kora reggel indultunk Budapestre, ahol a délelőtt folyamán buszos idegenvezetéssel néztük meg a főváros főbb nevezetességeit, melyek lenyűgözték osztrák vendégeinket.
A két nap során iskolánk 7. és 8. évfolyamos diákjainak lehetősége volt németül beszélgetni és a már kialakult barátságokat elmélyíteni. Köszönjük az iskola és a szülők támogatását a programok lebonyolítására.
 
Cserekapcsolat képek>>
 
Szervező tanárok: Szabó Mária, Némethné Gábor Krisztina, Kokas Márta
 
 

2024.06.13. - Év végi DÖK-összejövetel

Újra itt nyár, int a napsugár... szól a jól ismert sláger. Bár a napsugár simogató melege most nem volt velünk, de a derü és a jókedv igénye ismét összehozta a stúdiósokat és a diákönkormányzatosokat egy kis év végi záróösszejövetelre, amelyet Győrújbaráton szerveztünk. Barni bácsi lángost sütött bográcsban, a tésztát a Pállfy család készítette elő. Jót beszélgettünk, játszottunk és még Ferenc atya is meglátogatta a társaságot. Elköszöntünk a végzősöktől, majd nosztalgiáztunk egy kicsit a "régmúlt" idők DÖK-ös eseményein. Köszönjük az idei tanévben kapott mindennemű segítséget, támogatást az iskolának, a szülői munkaközösségnek, a szülőknek és minden segítőnek. Külön köszönet illeti Pállfy Zsófia DÖK-elnököt a lelkiismeretes, megbízható, alázatos, fáradságot nem ismerő, precíz, tisztelettudó...munkájáért! A jövő héten a diáknap szervezésével zárjuk az évet.
DöK év vége képek>>

2024.06.12. - 5 ÉVES AZ ISTVÁNFFY BENEDEK KÖZÉPISKOLAI KÓRUSTALÁLKOZÓ

2024. április 23-án, még a tavaszi időszakban került megrendezésre az egyházmegye iskolák kórusainak találkozója, az Istvánffy Benedek Középiskolai Kórustalálkozó az Apor iskola, Iván Gabriella karnagy szervezésében. Ez az évente megrendezésre kerülő találkozó - amely 2019/20 tanévben került első alkalommal kiírásra -, mára hagyománnyá, találkozási ponttá vált a megye katolikus iskolai kórusainak körében. Az érkezést követően a kórusok közösen készültek a hangversenyre. A 15 órakor kezdődő hangverseny kezdetén Némethné Varga Ildikó Intézményvezető Asszony köszöntötte a résztvevő kórusokat és a közönséget, és hangsúlyozta a művészeti nevelés, a közös éneklés fontosságát, az egyházi iskolák szerepét a magyar kultúra továbbadásában. Ezt követte Jusztinné Ládi Etelka, KÓTA díjas karnagy megnyitó beszéde, aki a csapatmunka belső titkairől osztott meg gondolatokat a résztvevőkkel. A hangversenyen fellépő kórusok: Czuczor Bencés Gimnázium Kollégium Vox Angelorum Kórusa (karnagy Vántusné Gaál Zsófia), a Mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium Vegyeskara (karnagy Keresztélyné Barth Judit), a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium és Általános Iskola Kórusa (karnagy Kretzné Budaker Dóra), vendégként a Kodály Zoltán Ének- zenei Általános Iskola Nagykórusa (karnagy Ney Andrea), valamint az Apor Vilmos Iskolaközpont Énekkara (karnagy Iván Gabriella) vezetésével. A rendezvény egy nagyszabású összkari produkcióval kezdődött, méltó módon a 30. jubileumi évét ünneplő Apor iskola tiszteletére. 4 irányból hangzottak fel a kánonok, köztük a Béke kánon. A jól sikerült hangversenyt követően még közös beszélgetésre, eszmecserére is alkalom nyílt a kórusok között. Köszönet az iskolavezetés szervező munkájáért, és valamennyi közreműködő segítségéért, a szülők támogatásáért! 2025 tavaszán újra találkozunk!
 
Iván Gabriella

2024.06.11. - Iskolakóstoló

2024. június 11-én nagy örömmel fogadtuk a következő tanév első osztályos növendékeit. A tanító nénik megmutatták az osztálytermet, a kisgyermekek beülhettek az iskolapadba. Bepillantást nyertek a betűk, számok csodálatos világába, beszélgettek és énekeltek. Ezt követően a napközis tanítók játékos sportvetélkedőt szerveztek számukra, ahol ügyességüket, pontosságukat és gyorsaságukat próbálhatták ki. Elsőseink kitartóan és lelkesen teljesítették az első próbát. Minden kisgyermek örömmel vette át a megérdemelt jutalomérmet és az ajándék varázsceruzát. Köszönjük a szülőknek és az óvodapedagógusoknak a segítségét, vidám hangulatban telt az első találkozás. Szeptemberben szeretettel várjuk a kisgyermekeket!
 
Iskolakóstoló képek>>
Sántáné Kiss Rita
intézményvezető - helyettes
 

2024.06.10. - Angol versenyek

A HEBE Kft. 2023/2024-es tanévben meghirdetett 4 fordulós PLAY AND WIN! országos angol nyelvi levelezős versenyén Kiss Fruzsina Janka nyolcadik osztályos tanulónk Teens (B2) nyelvi szinten 14. helyezést ért el úgy, hogy nagy gimnazistákkal együtt versenyzett B2, azaz középfokú nyelvvizsga szintjén. Saját évfolyamában az előkelő 2. helyet szerezte meg! Gratulálunk Fruzsinak és tanárának, Vericel-Boldizsár Orsolya tanárnőnek!
 
A Gárdonyi Géza Megyei Fordítóversenyen Forgó Petra 5.d osztályos tanulónk 6. helyezett lett. Szeretettel gratulálunk Petrának és tanárának, Vizhányó Zita tanárnőnek is!
 

2024.06.03. - "Az ég tartja a Földet-Erzsébet, a szerelem szentje"

Május 28-án, kedden reggel 100-an, aporos diákok és tanárok egyaránt nagy várakozással és örömmel indultunk útnak Kecskemétre, bízva abban, hogy egy felhőtlen és lelkiekben gazdag napban lesz részünk. Megérkezésünk után idegenvezetőnkkel fedezhettük fel a város legnevezetesebb és legszebb gyöngyszemeit, melyekről hasznos és érdekes információval látott el bennünket, ezáltal rengeteg lexikai ismerettel gazdagodhattunk a város történetét illetően. Rövid szabadidőt követően a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházba mentünk, ahol a csodálatos "Az Ég tartja a Földet-Erzsébet, a szerelem szentje" c. musicalt tekinthettük meg. Az előadás kezdete előtt néhány percben Zsuffa Tünde írónő osztotta meg velünk személyes gondolatait, érzéseit, és beszámolt arról is, hogy Szent Erzsébet élete hogyan érintette meg az ő szívét, és hogy valójában mi is sarkallta őt e gyönyörű regény megírására, majd az iskola nevében egy apró ajándékkal fejeztük ki hálánkat, hogy ismét jelen lehettünk ezen a szép előadáson. Az előadás két felvonásos volt, mely látványosan és hiteles érzelmeket közvetítve mutatta be Szent Erzsébet élettörténetét.
A szent életű asszony legbensőbb titka és egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy tökéletes összhangot tudott teremteni az Isten és a férje iránti szeretet között. Szent Erzsébet példája megtanított bennünket arra, hogy az életszentséget, mely Isten legfőbb kegyelmi ajándéka, a mindennapok keresztjeinek terhe alatt is kitartóan és állhatatosan megőrizte, nem engedve a környezetében élő emberek negatív befolyásolásának. Szent Erzsébet életszentsége megmutatkozott a betegek és a szegények iránti önzetlen segítőkészségében, minden ember iránti szeretetében és jóindulatában, Isten és hazája iránti végtelen ragaszkodásában, példamutató imaéletében.
Életének végső üzenete számunkra tehát az, hogy ne térjünk le az üdvösség útjáról, szeressük embertársainkat, amint Isten is szeret minket, segítsük a rászorulókat és az elesetteket, valamit a legfontosabb, hogy higgyünk a csodákban, mert Isten számára semmi sem lehetetlen! Engedjük, hogy Isten végtelen szeretete és kegyelme ragyogja be földi életünk minden percét!
 
Rozs Rajmund
10.C

2024.06.01. - TEREMTÉSVÉDELMI ORSZÁGOS RAJZPÁLYÁZAT

Gondolattal, szóval, cselekedettel… a Teremtés védelméért címmel szólította meg, hívta a gyerekeket, fiatalokat a Katolikus Pedagógiai Intézet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézetével együttműködve az ország katolikus iskoláiból, hogy alkotásaikkal lehetőségeket, inspirációt, példát mutassanak, hogyan tudják megóvni a teremtett világ szépségét.
 
A felhívás termékeny talajra talált, hiszen több, mint 200 pályamű érkezett. A beérkezett pályaműveket a zsűri öt kategóriában értékelte első, második és harmadik helyezéseket megállapítva. A 221 pályamunka közül így 15 alkotás részesült díjazásban. Nagy örömünkre, az Apor Iskola növendékei közül ketten is helyezést értek el.
 
A verseny ünnepélyes díjátadójára 2024. május 31-én került sor a Katolikus Pedagógiai Intézet székházában Budapesten. A program elején Barcsák Marianna, a Katolikus Pedagógiai Intézet igazgatója és Hidvéghiné Dr. Pulay Brigitta, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa köszöntötte a megjelenteket. Ezután dicsőítő zene, majd Dr. Stift Zoltán – Angelico atya, katolikus lelkipásztor rajzos evangelizációja következett.
 
A díjak átadása a díjazott művek és alkotók bemutatásával, értékelésével történtek. Iskolánk eredményes tanulóinak alkotásai mellett a róluk szóló laudáció olvasható.
 
HARDON LAURA 9.C osztály – 9-10. évfolyamosok kategóriája II. helyezett
„Laura munkájában megszemélyesíti a Természetet és a káros Iparosodást. A természet egy szürreális nőalak, akinek hegységek és folyók alkotják a hajkoronáját, üde színekkel, kék ég előtt jelenik meg. A másik figura szürke ködből hajol elő, gyárak, szennyezőanyagok, fekete füst alkotják. A Természet kiszolgáltatottnak tűnik, a fekete figura határozott, magabiztos, ahogyan a nőalak arcát felemeli. A kép üzenete egyértelmű, segítenünk kell a Természetnek. Az alkotás értékét a szürrealista látásmód, az igényes kivitelezés, a gondolati tartalom kifejezőereje, egysége határozza meg.”
 
HORVÁTH LUCA 9.C osztály – 9-10. évfolyamosok kategóriája III. helyezett
„Luca alkotásán a természet egyetlen fába sűrűsödve jelenik meg, mely egy sziklafal szélére szorulva a szakadék fölé hajlik, mert mindent beborít az erőszakosan növekvő városi civilizáció betontengere. Jól érzékelhető a kontraszt az élő fa piciny színfoltja és a hatalmas szürkeség között. A sziklafal vonala ketté osztja a kép felületét, szinte érezzük, hogy ez a határ, ami még egyensúlyt tartott, de a kis fa vesztével ez a határ is átszakad. Az utolsó órában vagyunk, most kell cselekedni a teremtés védelméért! Luca munkáján a város ábrázolásának grafikus keménysége, vonalassága erős kontrasztot tart a természet színes, lágyabb ábrázolásmódjával.”
Pintérné Gergics Ágnes felkészítő tanár
 

2024.05.30. - Harmatcsepp tanulmányi verseny országos döntőjének eredménye

2024. május 25-én került megrendezésre Budapesten a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontban a katolikus iskolák alsó tagozatos diákjainak szervezett országos "Harmatcsepp" tanulmányi verseny döntője. Örömünkre szolgál, hogy iskolánk három tanulója is összemérhette tudását kortársaival ebben a fordulóban.
 
Kovács Sára 2. c osztályos tanuló olvasás-szövegértés tantárgyban II. helyezést ért el.
Felkészítő pedagógusa Borsó Bernadett.
 
Varga Zsófia Csenge 3. c osztályos diákunk matematika tantárgyban IV. helyezett lett.
Felkészítő pedagógusa: Forrás Noémi.
 
Polócz Panna 4. b osztályos tanuló nyelvtan-helyesírás tantárgyban II. helyen végzett.
Felkészítő pedagógusa: Szalainé Csapó Rita.
 
Szívből gratulálunk a kiemelkedő eredményekhez, további sok sikert kívánunk!
Köszönjük a felkészítő pedagógusok lelkiismeretes munkáját!
 
Sántáné Kiss Rita
intézményvezető- helyettes
 

2024.05.30. - Kirándulás Alsó-Ausztriában

2024.05.22-én ausztriai kiránduláson vettünk részt iskolánk 7. és 8. évfolyamos, németet tanuló diákjaival. A délelőtt folyamán körbejártuk a Myrafälle vízesés zuhatagjait, miközben megcsodáltuk a természet szépségeit és töltekeztünk a friss, tiszta levegőn. Kora délután utunk a Schneeberghez vezetett, ahol felvonóval közelítettük meg a 1210 méter magas hegyet. Gyönyörködtünk a kilátásban, majd kalandos gyalogtúrát követően érkeztünk vissza a völgybe. Kellemesen elfáradva, de élményekkel gazdagon tértünk haza az esti órákban.
Kriszti néni, Anikó néni és Zsuzsa néni
Ausztria képek>>
 

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 ... utolsó »