Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
Közlemény
Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda,
Általános Iskola,
Alapfokú Művészeti Iskola,
Gimnázium és Kollégium
9024 Győr, Pátzay Pál u. 46.
Adószám: 18525845-2-08
OM: 030712
 
 
 
 
 
Iskolai étkeztetés
Határtalanul
Gyermekvédelem
Adó 1%

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

 

Adószámunk:

A kedvezményezett neve:

Számlaszám:

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve:

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!
 

 
 
........................................................
  
Aporos alkotások

 

Aporos diákok alkotásai a városnak
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft felkérésére, gipszkartonra festett nagyméretű képeket készítettünk.

Bővebben>>

 

 

 

A mesék birodalmában
A Kisalföld szerkesztősége megkereste iskolánkat, hogy egy meseíró pályázathoz illusztrációkat készítsünk...
Részletek>>
 

 

Énekkari CD
A 15 éves jubileum alkalmából jelent meg az iskola énekkarának második CD lemeze a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában, Gloria in Excelsis Deo címmel. Részletek>>

 

 

 

 

Apor antológia
Jubileumi tanévünk alkalmából megjelent az új Apor antológia. Részletek>>
 

 

 

 

 

 

Ikon
Bukits Ernő tanár úr "A Tápláló és tanító Krisztus" című ikonfestménye az aulában látható...
 

 

Pályázatok

 

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0229

Élményszerű tanulás, kultúra és tehetséggondozás>>

TIOP 1.1.1/07/1-2008-1156

Számítógépes infrastruktúra bővítés>>

Apor Alapítvány KEOP - 4.2.0/A/09-2009-0007>>
 

Támop 3.4.3-08/2 pályázat
Iskolai tehetséggondozás
Részletek>>
 

Környezet és Energia Operatív Program
2009.6.1.0/A-2009-0050>>

Épületenergetikai fejlesztés
KEOP-4.10.0/A/12-2013-0273>>

 

 
Aktualitások
2024.06.17.
Sachsenbrunni cserekapcsolat
Az őszi kirchbergi látogatás folytatásaként június elején 27 osztrák diák három kísérővel érkezett iskolánkba. Az első napon az ebédet követően intézményünk igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd iskolabemutatásra került sor...
2024.06.13.
Év végi DÖK-összejövetel
Újra itt nyár, int a napsugár... szól a jól ismert sláger. Bár a napsugár simogató melege most nem volt velünk, de a derü és a jókedv igénye ismét összehozta a stúdiósokat és a diákönkormányzatosokat ...
2024.06.12.
5 ÉVES AZ ISTVÁNFFY BENEDEK KÖZÉPISKOLAI KÓRUSTALÁLKOZÓ
2024. április 23-án, még a tavaszi időszakban került megrendezésre az egyházmegye iskolák kórusainak találkozója, az Istvánffy Benedek Középiskolai Kórustalálkozó az Apor iskola, Iván Gabriella karnagy szervezésében...

Aktualitások

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 »

2023.11.05. - KREATÍV KÓRUSNAP

Október 27.én, a szünet előtti utolsó napon a Czuczor Gergely Gimnázium szervezésében iskolánk énekkara, az Apor kórus Iván Gabriella karnaggyal kreatív kórusnapon vehetett részt a győri egyházi iskolák gimnáziumainak kórusaival együtt, melyet az ELTE Ének - zene Tanszékének oktatója, Fekete Anikó vezetett.
 
Minden évben nagyon várjuk ezt a napot, még a szakadó eső sem vette el a kedvünket. Mikor megérkeztünk, egyből elkezdődtek a programok, melyet különleges bemutatkozással és beénekléssel kezdtünk. Majd dalokat, kánonokat tanult meg közösen a három kórus, amely mellé testritmusgyakorlat is társult. Érdekes, izgalmas feladatok következtek. Nagyon oda kellett figyelni egymásra, hogy minden jól működjön. Sokat ügyesedtünk a foglalkozások végére. Mindenki nagyon élvezte a közös programot, a szünetekben tudtunk beszélgetni, ismerkedni a másik kórus tagjaival.
 
Az utolsó körben 4-5 fős csapatokra bontva alkottunk. Megtanultunk egy jó kis dallamot, amelyre szöveget kellett írni, és hozzá egy kisebb koreográfiát kitalálni. Eleinte mindenkinek furcsa volt, hogy nem a saját társaival kell együtt dolgozni, de nagyon kreatív művek születtek! A közösen töltött napunkat a megalkotott darab előadásával zártuk. Nagyon szépen köszönjük a szervezőknek, tartalmas és hasznos napot tölthettek együtt a kórusok!
 
Székely Zorka 8.a

2023.10.31. - Apor kosárlabda gála 2023

 
2000-ben indult útjára a máig is töretlen népszrűségnek örvendő Apor-kosárgála. A Diákönkormányzat és a Stúdió szervezésében megvalósuló eseményt az idén is 16:00-24:00-ig rendezte meg a lelkes diákcsapat. A FEHÉR vs FEKETE gigászi küzdelemben. A legtöbb pontot szerző lány csapat a 11.A, míg a fiúk részéről a 10.A bizonyult. Természetesen a felnőttek is kivették a részüket a program lebonyolításából. Pálffy Zsófia édesapja tervei alapján Wesztergom Imre bácsi pólóiban folyhattak a küzdelmek. Nagyné Somogyi Ági néni büféjében finom melegszendvicsek, gofri és hot-dog készült. Köszönjük a Dobos Pub és Pizzéria, a jó szülők és a Muzslai család támogatását! A teáról és a gofri alapanyagáról az iskola konyhája gondoskodott. Az orvosi ügyeletet egykori diákunk Dr. Maár Klaudia látta el. 
Az estet feledhetetlenné tette, hogy a profi játékosokból álló tanárcsapat mellett a SZESE férfi kézilabda csapat is ellátogatott hozzánk és megmérkőzött fiataljainkkal. Nagy örömünkre szolgált, hogy az ÖREG diákok részéről is sokan(!) visszalátogattak, sőt 4 csapattal beszálltak a küzdelmekbe. A kosárlabda-játék mellett társasjáték, Wii, "sörpong", darts, ping-pong, csocsó is változatossá tette az estet. A tornacsarnokban "alvók" hajnalig énekelhettek Barni bácsi kíséretével, majd mindenki nyugovóra tért. 
 

2023.10.28. - Kirándulás

Kisgimisek kirándulása Budapesten - avagy Budapest Expressz osztályainkkal
 
Október hosszú hétvégéjét használtuk ki, amikor iskolánk két osztálya, a 7. A és a 7. B osztályunk 1 napot a fővárosban töltött. Az Illúziók Múzeuma nagy élmény volt mindannyiunknak. Majd a Magyar Zene Háza Hangdóm termében olyan kalandban volt részünk, amire nem is számítottunk: a félgömb belsejében, babzsákokon pihenve körülvett bennünket a zene és az animáció. A kirándulást sok kihívás színezte. Ilyen volt például a Vajdahunyad váránál művészi fotót kellett készíteni magunkról, persze csapatban – háttérben a várral. Ez volt még csak a kezdet! Ekkor jött az üzenet: Kinga nénit, Zsuzsa nénit és Juan bácsit elrabolták! A váltságdíjról mi gondoskodtunk. Meg kellett keresnünk a Néprajzi Múzeumot, és ott a feladat 45 fős csoportkép készítése volt, háttérben a múzeummal. A Hősök terén a szobrokhoz kapcsolódó feladatokat oldottunk meg. Ezután metróval a Váci utca felé vettük az irányt. A boltok nagy kínálata csalogatott bennünket. Egy kis tanárkutatás után a Duna-parton sétálva csodálhattuk meg az MTA épületét, a Lánchidat és a Parlamentet. Este 7 órára érkeztünk meg az Erkel Színházba, ahol Petőfi Sándor és Szendrey Júlia kapcsolatát mutatták be a színészek musical formában, modern stílusban. Az élménydús napot bármikor megismételnénk!
Rózsavölgyi Száva 7.A
Samu Botond 7.B
 

2023.10.27. - Cirkuszlátogatás

A Lázár Ervin Program keretében október 27-én lehetőség nyílt a 8. évfolyam számára megtekinteni a Fővárosi Nagycirkusz Csodaláda című előadását Budapesten.
Karácsony közeledtével az ünnep csodáját, a békét, a szeretet, a játékosságot, a nevetést közvetítették világhírű, fesztiváldíjas műsorszámok által nemzetközi cirkuszművészek a gyerekek számára. Lenyűgöző levegőszámok, mutatványok, barátságos kutyák, lovak várták a nézőket. Megismerhettük többek között Franke & Franke komikus duót, Shu Takada hatszoros jojóvilágbajnok japán művészt (a gyerekek egyik kedvencét), a Vietnámból érkező egymás fején egyensúlyozó De Tru csoport tagjait, az orosz Mikhail Dneprovsky által porondra állított magasdrót-produkciót, a magyar 13 éves Kraj Tifani levegőszámát és a 16 éves Wertheim Deniel zsonglőrprodukcióját, illetve a diákok elismerését kivívó, szédületes duplaszaltókat ugró etióp testvérpárt.
Nagy élmény volt az Aporos diákok számára a műsor, átérezhették Márai Sándor szavait: „Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni.”
 
Némethné Varga Ildikó
intézményvezető-helyettes
 

2023.10.26. - Idősek köszöntése a Szent Anna Otthonban

„Simogassátok meg a deres fejeket,
Csókoljátok meg a ráncos kezeket.
Öleljétek meg az öregeket,
Adjatok nekik szeretetet.
Szenvedtek ők már eleget,
A vigasztalóik ti legyetek.
Én nagyon kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket.”
(Óbecsei István: Szeressétek az öregeket)
 
Október hónapban az iskolánk alsó tagozatos tanulói köszöntötték a Szent Anna Otthon lakóit, az idősek napja alkalmából. A kisgyermekek őszinte jókívánságaikat és hálájukat fejezték ki a sok imádságért, amit naponta megtapasztalhatnak a Jóisten kegyelmi ajándékai által.
 
A köszöntő műsor első részében az alsó tagozatos tanulók Napsugár kórusának tisztán csengő énekét hallgatták meg az otthon lakói. Felcsendült az Ároni áldás és az Ave Maria. Előadásuk második részében vidám népdalcsokrot énekeltek. A 3. a, b és c osztályos tanulók szívet melengető verses és prózai műsorral ajándékozták meg az idős lakókat. A Mátyás király és az öreg szántóvető című népmese bemutatása olyan élethűen sikerült, hogy a hallgatóság arcára is mosolyt csalt. A jó hangulatú néptáncbemutató és közös éneklés zárta a műsort. Hatalmas tapsot kaptak a szereplők!
 
Köszönjük a felkészítő pedagógusoknak: Kovács Anna Zsuzsanna és Somfai Elemér kórusvezetőknek, Ásványiné Kiss Anikó, Forrás Noémi és Hájas – Bodor Nóra tanítónőknek áldozatos munkáját.
A Szent Anna Otthon dolgozóinak köszönetünket fejezzük ki a szívélyes vendéglátásért!
 
 

2023.10.25. - 1956-rendhagyó történelemóra

Október 20-án, pénteken, 10:00-kor az Aulában, az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján, rendhagyó történelemórát tartott a 12. osztályos diákoknak Áldozóné Tatai Zsuzsanna levéltáros, főtanácsos, a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Vármegye Győri Levéltárának a munkatársa és Áldozó István főlevéltáros, osztályvezető, , a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Vármegye Győri Levéltárának a munkatársa. A powerpointos előadásokat Áldozó István kezdte, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc Győr-Sopron megyei előzményeiről beszélt.
 
 
Megtudtuk többek között, hogy ki volt Szigethy Attila, Tihanyi Árpád és Földes Gábor, milyen szerepük volt a forradalmi történésekben. Továbbá azt is megtudtuk, hogy egyházi személyek is részt vettek az eseményekben, például Rédly Elemér atya. Elemér atyát azért ítéltek koncepciós per keretében börtönbüntetésre, mert részt vállalt, egy „illegális szervezkedésben”, méghozzá a kispapokat összefogó továbbtanulás megszervezésében. A másik egyházi személy, Lányi János kanonok eltemette a Győrben megölt 3 fiatalt, Máté Máriát, Halász Ödönt és Szabó Bélát, akiket a győri börtön előtt ártatlanul lőttek le. Lányi János ezért a „tettéért” 6 év börtönt kapott.
Az előadást Áldozóné Tatai Zsuzsanna folytatta, aki Török Istvánról tartott előadást, aki az 1956-os győri események mártírja volt. A diákok sok ismerettel gazdagodtak az előadások során a vármegyei és győri eseményekkel kapcsolatban. Ez fontos, mivel a fővárosi eseményekkel kapcsolatban sok információval rendelkeztek a tanulók, de a helyi történesek ismerete 1956-al kapcsolatban eddig háttérbe szorultak a diákság körében. Ezt az űrt pótolta most ez a rendhagyó történelemóra.
 
Fekete László történelemtanár

2023.10.21. - Ünnepi megemlékezés

 „Nem érti ezt az a sok ember,
Mi áradt itt meg, mint a tenger?
Miért remegtek világrendek?
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.
De most sokan kérdik: mi történt?
Ki tett itt csontból, húsból törvényt?
És kérdik, egyre többen kérdik,
Hebegve, mert végképp nem értik –
Ők, akik örökségbe kapták –:
Ilyen nagy dolog a Szabadság…?”
(Márai Sándor: Mennyből az angyal)
 
Október 20-án reggel az ünnepi megemlékezés szentmisével kezdődött. Iskolánk tanulói lelkesen bekapcsolódtak a közös imádságokba. Kálmán Imre atya homíliájában kérte a tanulókat, hogy imádkozzanak a hősökért, akik életüket áldozták a szebb jövőért. A szentmisében közreműködött iskolánk kórusa és orgonán kísért Somfai Elemér tanár úr.
Az ünnepi műsor az énekkar előadásával kezdődött Dr. Hontváriné Iván Gabriella tanárnő vezényletével. Nemzeti ünnepünkhöz méltó, igényesen összeállított kórusműveket énekeltek. Az iskola közösségének összetartozását erősítve együtt elénekeltük a Csillagok, csillagok kezdetű népdalt. A 9. B osztály műsorában valósághűen és nagy átéléssel idézte fel az 1956-os forradalom eseményeit. A tanulókat Nagy András tanár úr készítette fel.
Somfai Borka 12. A osztályos tanuló Márai Sándor: Mennyből az angyal című versét szavalta el. Előadásmódja példamutató volt, még a legkisebb diákok is áhítattal hallgatták.
Áder Ferencné intézményvezető megköszönte a szereplőknek a méltó helytállást, a tanulóknak a fegyelmezett részvételt. Ezt követően következett a 2023 nagyböjti gyűjtésből és nagylelkű felajánlásokból vásárolt defibrillátor átadása. Iskolánk lelkipásztora megáldotta az életmentő műszert, majd ünnepélyesen is átadata az iskola „szolgálatára”. Az ünnepélyes átadáson jelen voltak támogatóink és képviselőik: az iskola tanulói és a Szülői Munkaközösség vezetői, (a gyermekek és szülők önzetlen felajánlásából 553470 Ft gyűlt össze) a Győri ETO – UNI FKC játékosai ( 130000 Ft támogatás). A közös összefogás segítségével vásároltuk meg a defibrillátort, köszönjük Sántáné Kiss Rita intézményvezető – helyettesnek, hogy felkarolta és szervezte az életmentő eszköz beszerzését. Hálásan köszönjük az önzeten támogatásokat, segítségükkel életet menthetünk!
 
 

2023.10.19. - Őszi kézműves délután a napközi otthonban

„Valami titkon,
valami készül:
itt – ott a dombon
már egy csősz ül:
Nézd csak a tájat,
de szépen őszül!”
(Kányádi Sándor: Valami készül)
 
 
Alsó tagozatos kisdiákjaink nagy örömére, október hónapban kézműves foglalkozást szerveztek a tanítók. Vidám hangulatú alkotó délutánon fejleszthették kézügyességüket, kreativitásukat a gyermekek. Szebbnél szebb őszi színekben pompázó alkotások készültek. A tanulók boldogan vitték haza a szép munkákat!
 
 

2023.10.17. - Sötétségből a fénybe – az ausztriai Cenacolo Közösség tagjainak tanúságtétele

 Tiszta Szívek Mozgalma
Sötétségből a fénybe – az ausztriai Cenacolo Közösség tagjainak tanúságtétele
 
2023. október 11-én került sor a Nagyboldogasszony-Székesegyházban a Tiszta Szívek Mozgalmának tanévnyitó előadására, melynek vendégei ez alkalommal a Kleinfrauenhaid-i Cenacolo Közösség tagjai, Julian, Stefan és András voltak. Az első közösséget Elvira Petrozzi szerzetes nővér alapította 1983-ban Olaszországban, Saluzzoban alkohol- és kábítószerfüggő fiatalok számára, hogy segítséget nyújtson számukra a függőségtől való szabadulás útján. A szenvedélybetegek itt imával és munkával gyógyulnak orvosi segítség nélkül. A közösség ma 70 házat számlál szerte a világon és mintegy 2000 fiúnak és lánynak nyújt segítséget a gyógyulásban. Emellett Afrikában és Latin-Amerikában missziós házakat működtetnek, ahol elhagyott utcagyermekeknek nyújtanak menedéket a közösség tagjai.
A burgenlandi Cenacolo-ház 26 évvel ezelőtt, 1997 szeptemberében nyitotta meg kapuit a különböző függőségekben szenvedő fiatalok részére, hogy számukra megmutassa az újrakezdés lehetőségét. Jelenleg 25 fiú él itt Európa különböző országaiból, hogy a hit és a közösség erejével meggyógyuljanak.
Nagy öröm volt számunkra, hogy a bazilika megtelt érdeklődő fiatalokkal és felnőttekkel. A hallgatóságot magával ragadta a tanúságtévő fiúk lényéből áradó öröm és lelkesedés. Őszintén beszéltek arról, hogyan szabadultak meg a függőség okozta kilátástalan élethelyzetükből és hogyan jutottak Isten és a közösség segítségével a „sötétségből a fénybe”, ahogy ezt a Cenacolo Közösség mottója hirdeti világszerte. Tanúságtételük végén arra kérték a jelenlévőket, hogy imádkozzanak egy magyarországi Cenacolo-ház létrehozásáért, majd ezt követően a saját készítésű rózsafüzérek, karkötők és egyéb ajándéktárgyak megvásárlásával lehetőségük volt a közösség támogatására, amely kizárólag adományokból tartja fenn magukat.
Köszönjük Kálmán Imre és Simon Dávid atyáknak, az Apor és a Prohászka iskola lelkészeinek támogatását és közreműködését a program megvalósulásában és lebonyolításában és mindenkinek, akik megtiszteltek bennünket jelenlétükkel.
Némethné G. Krisztina
 
Csodálatos volt hallgatni, hogy a Jó Isten a Szentlélek működése által, milyen nagy mértékben képes átformálni azoknak embereknek az életét, akiket szenvedélyük miatt sokan elítélnek és emiatt szükségtelennek érzik magukat. Az ima a céltévesztett, Isten útjáról letérő vagy az igazságot nem ismerő embereket is képes az üdvösség útjára terelni és visszavezetni a Jó Istenhez. A legnagyobb mélységből is van felemelkedés. Bármilyen mélypontra kerül is az ember, amíg él, van lehetősége a hibáit kijavítani, megváltozni a Jó Isten segítségével, a Szűzanya közbenjárására. Számomra ez volt a legfontosabb mondat az elhangzottakból. Hálás vagyok, hogy részt vehettem ezen a gyönyörű tanúságtételen! (Rajmund)
 
Különösen a magyar fiú tanúságtétele érintett meg. Megdöbbentő volt hallani, hogy min ment keresztül, de volt ereje felállni a mélységből és meglátta a fényt. Hitt abban, hogy meg tudja változtatni az életét Isten segítségével. Az ember a hit és a szeretet ereje által csodákra képes. Hinnünk kell magunkban, mert az életünket okkal kaptuk és nekünk a legjobbat kell kihozni belőle. (Liza)
 
Cenakolo képek>>
 

2023.10.17. - XIV. VASS LAJOS NÉPZENEI VERSENY – KIEMELT NÍVÓDÍJ

Endrődy Janka 6/C 2023. október 7.-én került megrendezésre a XIV. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei Döntője, ahol gyermek – ifjúsági kategóriában Endrődy Janka, 6.c osztályos tanulónk produkcióját kiemelt nívó díjjal jutalmazta a zsűri. Az elődöntők már 2022 tavaszától zajlottak az ország több pontján, a középdöntők 2023-ban folytatódtak. Végül közel félszázan jutottak a budapesti döntőbe a Kárpát-medencéből.
Endrődy Janka 2019 óta tagja a Vass Lajos Népzenei Szövetségnek. Tagja a Dr. Barsi Ernő Népdalkör és Citeraegyüttesnek is, ahol Farkas Katalin, volt aporos óvónéni foglalkozik vele a kezdetektől, és készítette fel erre a megmérettetésre is.
Szívből gratulálunk Jankának ehhez a kiváló eredményhez!
Iván Gabriella

2023.10.15. - Four Bones koncert

Az alsó tagozat Filharmónia bérletének első előadásán vettek részt kisdiákjaink. A Four Bones Quartet érkezett hozzánk Budapestről. Műsoruk címe: Zengjenek a harsonák a világ körül! A képzeletet, fantáziát és lábakat megmozgató utazás részesei lehettünk. Négy harsonával és néhány dobbal utazhattunk a zene szárnyán. Gyetvai Péter moderálásával megismertük a fúvós hangszereket és dobokat. Köszönjük a vidám hangulatú koncertet!
 

2023.10.13. - Gyűjtés az állatmenhely javára

Ismételten összefogott közösségünk Állatok Világnapján a győri Állatmenhely lakóiért. Szívmelengető volt látni a sok kedves, csillogó szemű, alsós kisdiákot és a nagyobbakat is kutya-és macskaeledelekkel , a kedves Szülőket adományukat cipelve. Köszönjük a Diákönkormányzat lelkes diákjainak segítségét is a gyűjtés szervezésében,lebonyolításában. Nagyon sok adomány gyűlt össze,melyet még aznap elvittünk és átadtunk . Sajnos nagyon sok a gazdátlan állat, így minden segítség jól jön ott. Jövőre újra számítunk Rátok !
Természettudományos Munkaközösség
 

2023.10.12. - FENNTARTHATÓSÁGI EXPO ÉS ÉLMÉNYPROGRAM

 
2023. szeptember 28-án 55 gimnáziumi diákunkkal ellátogattunk a PLANET BUDAPEST 2023 FENNTARTHATÓSÁGI EXPO ÉS ÉLMÉNYPROGRAMRA. Az esemény fővédnöke Áder János, Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke. Örömünkre találkoztunk vele és egy közös fotóval meg is örökítettük.
 
„FÖLDÜNK. Gyönyörű, élettel teli és nélkülözhetetlen. Ám bőkezűségével visszaéltünk. Felborítottuk törékeny egyensúlyát. Ezen változtatnunk kell! Most gyerekeink és unokáink jövője a tét.”
 
Egy szórakoztató, de annál inkább elgondolkodtató kiállításon látványos installációk segítségével tapasztalhattuk és érthettük meg, hogy mi a fenntarthatóság, mit tehetünk érte egyénileg és közösen, hogy gyerekeink egy élhetőbb bolygót hagyjanak hátra.
 
 
 

2023.10.12. - RÉSZVÉTELI SZÍNHÁZI ELŐADÁS AZ APOR-ISKOLÁBAN

Az Apor-iskolában már hagyománynak számít, hogy évről évre részvételi színházat hívunk a diákokhoz, vagy tanítási drámaórák keretében gondolkodunk élethelyzeteken, konfliktusokon. Az idei tanévünkben október 6-án a 10.A osztály jelentkezett a RÉV Színház Belém égsz című előadására. A három előadó - Kiss Tünde a Győri Nemzeti Színházból, Balla Richie és Szántó Dániel a RÉV Színházból - egy olyan gondolatébresztő produkciót adott elő, amelyben a mindennapi manipulációval találkozhattak a diákok. Sok kérdés merülhetett fel a nézőkben: milyen eszközeink vannak a másik befolyásolására; felismerjük-e, ha manipulálunk vagy manipulálnak minket; ismerem-e eléggé önmagam ahhoz, hogy ne menjek bele számomra bántó vagy megalázó kapcsolatba. Izgalmas volt számunkra megfigyelni, hogy a lányok és a fiúk nézőpontja között kisebb-nagyobb eltérések adódtak. Más látásmóddal tekintettek például arra, hogy egy emberi kapcsolatban megtilthatunk-e valamit a másik félnek vagy nem.
A diákok nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a történetbe. A szereplők időnként megszakították az előadást, hogy a résztvevők véleményt formálhassanak, ezáltal ők maguk szőtték tovább az események fonalát. Bár a tizedikesek az előadás során visszafogottak voltak, pár srác a végén odament Richie-hez és az előadásról, az ő karakteréről kérdezték. És hol ér véget a történet? Bennünk, a folyosói beszélgetésekben, a hazafelé vezető úton a gondolatainkban, vagy talán véget sem ér, hiszen tapasztalatinknak köszönhetően időről-időre más és más befejezést társíthatunk a cselekményhez.
 
Diákújságírók: Molnár Eszter 11.A
Sudár Boróka 11.A

2023.10.10. - WWF FOR CHILDREN

VR Expedíció digitális edukációs program a WWF és a Lenovo Magyarország által közösen indított környezetvédelmi programot. Erre pályáztam osztályommal, amelynek megvalósítására kerülhetett sor 2023.október 10-én. Különbusszal vitték fel iskolánkból a 6.b osztályt és néhány lelkes környezetvédelmi versenyen résztvevő tanulót. A diákok VR technológia segítségével ismerhették meg az érintetlen természet szépségeit. A Lenovo ThinkReality eszközein keresztül testközelben fedezhették fel Magyarország természetvédelmi szempontból izgalmas pontjait (Mosoni-Duna, Szentendrei-sziget és a Balaton északi partjánál elhelyezkedő erdőségek), az afrikai szavannák varázslatos sokféleségét is. A foglalkozás egy olyan úton vezette őket végig, melyen keresztül megismerhették mit tehetnek azért, hogy megóvják és maguk is hozzájáruljanak ezeknek az értékes élőhelyeknek a fennmaradásához. Egy fantasztikus virtuális „tárlatvezetés” élményével és remélhetőleg átformált gondolkodással tértek haza.
Szalontay Lukácsné osztályfőnök
WWF for chidren képek>>
 

2023.10.10. - III. Győri Klíma Expo

Október 5-én lehetőségünk nyílt arra, hogy az Olimpiai Sportparkban betekintést nyerjünk a város szemléletformáló, környezetvédelmi rendezvényére. Játékos formában bővíthettük tudásunkat a szelektív hulladékgyűjtés, papír, műanyag, üveg és fém újrahasznosításával kapcsolatban. Megtudhattuk, hogy milyen fontos a vízgazdálkodás, és hogy melyek azok az iparágak, amelyek hatalmas vízfogyasztók. Egy terepasztal segítségével megtapasztalhattuk, hogyan segíti a modern technika a mérnökök munkáját a környezettudatos tervezésben. A sok hasznos információ mellett kedves ajándékokkal, Fekete László tanár úr kísérete mellett térhettünk haza, stílusosan elektromos autóbusszal.
 
Klímaexpo képek>>
6.c osztály
Bukovics Ildikó of.
 

2023.10.06. - Gólyahét

Hagyománnyá vált, hogy a Diákönkormányzatosok lelkes csapata a kilencedikes gólyák számára csapatépítés céllal, vidám feladatokkal teli elfoglaltságot teremtsen. Így volt ez a múlt héten is:
 „Az első két napon máris versengős feladatokat kaptunk. A kötélhúzás és a páros futás fantasztikus hatást adott az osztályoknak.
Szerdán az „iskolatáska nélküli” nap volt. A táska helyett bármi másban lehetett vinni az iskolaszereket és tankönyveket. Rengeteg kreatív ötlet született, mint például bevásárló kocsi, babakocsi, talicska, doboz, kukászacskó és kosár.
A karaoke a csütörtöki nagyszünetben hihetetlenül vidám hangulatot nyújtott a gólyáknak.
Majd az utolsó nap a Ballag már a vén diák átírt dalszövegét énekeltük el, miközben bejártuk az iskola épületét.
Ezekkel a programokkal szórakoztató és nagyszerű élményeket szereztünk!”
Vámos Kata, 9.A osztály
 
 
 

2023.10.04. - Osztrák kapcsolat francia módra

Sok energiát fektettem a francia nyelv tanulásába, gyakorlásába ezért nagyon örültem amikor lehetőségem nyílt arra, hogy elutazzak Ausztriába, Kismarton (Eisenstadt) városába, hogy találkozzak és beszélgessek a helyi iskolában franciául tanuló kortársaimmal. Hihetetlenül érdekes élmény volt egy olyan nyelvet használni amit második idegennyelvként tanulok. A helyi diákok és a francia tanárnőjük is nagyon szimpatikus, segítőkész, kedves emberek voltak. A program kezdetén a könyvtárukban vendégül láttak minket egy tízóraira, majd bemutatkoztunk egymásnak franciául. Ezután a tanárok magunkra hagytak bennünket, hogy kötetlen beszélgetést folytathassunk egymással. Ez többé kevésbé sikerült is, de néha kerestük a szavakat. A beszélgetés után először körbevezettek minket az iskolájukban, megmutatták nekünk a gyümölcsös kertjüket, a sportpályájukat valamint néhány osztály terembe is bemehettünk, ahonnan megcsodálhattuk a gyönyörű kilátást. Ezután közösen lementünk a városba ahol megnéztük a Szent Márton templomot és a kismartoni vár romjait. Ezt követően az Esterházy kastély előtt készítettünk remek fotókat. Végül visszatértünk az iskolába, ahol az osztrák diákokkal és francia tanárnőjükkel közösen elfogyasztottuk az ebédünket. A nap végére már csak a búcsú volt hátra. Mindenki feltöltődve és boldogan érkezett vissza, tudással gazdagodva. Összefoglalva, hatalmas élmény volt ez a kirándulás, nagy kihívás volt számomra használni a francia nyelvet, de eközben hatalmas boldogsággal és sikerélménnyel gazdagodtunk az utazás során.
 
Kárpáti Anna
 

2023.10.02. - Kutatók éjszakája

 
Lelkes gimnazista csapattal, Gaál Barnabás tanár úr invitálására iskolánk tanulói bekapcsolódhattak az országosan meghirdetett Kutatók éjszakája programsorozatba. Idén Dr. Horváth András fizikus érdekes előadásában a FÖLD  gömb alakjának igazolását ismerhettük meg az ókortól kezdődően, de a Laposföld-hívők szemléletével is találkozhattunk... 
 

2023.10.02. - TSZM lelki program

 

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 »