Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
Közlemény
Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda,
Általános Iskola,
Alapfokú Művészeti Iskola,
Gimnázium és Kollégium
9024 Győr, Pátzay Pál u. 46.
Adószám: 18525845-2-08
OM: 030712
 
 
 
 
 
Iskolai étkeztetés
Határtalanul
Gyermekvédelem
Adó 1%

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

 

Adószámunk:

A kedvezményezett neve:

Számlaszám:

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve:

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!
 

 
 
........................................................
  
Aporos alkotások

 

Aporos diákok alkotásai a városnak
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft felkérésére, gipszkartonra festett nagyméretű képeket készítettünk.

Bővebben>>

 

 

 

A mesék birodalmában
A Kisalföld szerkesztősége megkereste iskolánkat, hogy egy meseíró pályázathoz illusztrációkat készítsünk...
Részletek>>
 

 

Énekkari CD
A 15 éves jubileum alkalmából jelent meg az iskola énekkarának második CD lemeze a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában, Gloria in Excelsis Deo címmel. Részletek>>

 

 

 

 

Apor antológia
Jubileumi tanévünk alkalmából megjelent az új Apor antológia. Részletek>>
 

 

 

 

 

 

Ikon
Bukits Ernő tanár úr "A Tápláló és tanító Krisztus" című ikonfestménye az aulában látható...
 

 

Pályázatok

 

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0229

Élményszerű tanulás, kultúra és tehetséggondozás>>

TIOP 1.1.1/07/1-2008-1156

Számítógépes infrastruktúra bővítés>>

Apor Alapítvány KEOP - 4.2.0/A/09-2009-0007>>
 

Támop 3.4.3-08/2 pályázat
Iskolai tehetséggondozás
Részletek>>
 

Környezet és Energia Operatív Program
2009.6.1.0/A-2009-0050>>

Épületenergetikai fejlesztés
KEOP-4.10.0/A/12-2013-0273>>

 

 
Aktualitások
2024.06.17.
Sachsenbrunni cserekapcsolat
Az őszi kirchbergi látogatás folytatásaként június elején 27 osztrák diák három kísérővel érkezett iskolánkba. Az első napon az ebédet követően intézményünk igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd iskolabemutatásra került sor...
2024.06.13.
Év végi DÖK-összejövetel
Újra itt nyár, int a napsugár... szól a jól ismert sláger. Bár a napsugár simogató melege most nem volt velünk, de a derü és a jókedv igénye ismét összehozta a stúdiósokat és a diákönkormányzatosokat ...
2024.06.12.
5 ÉVES AZ ISTVÁNFFY BENEDEK KÖZÉPISKOLAI KÓRUSTALÁLKOZÓ
2024. április 23-án, még a tavaszi időszakban került megrendezésre az egyházmegye iskolák kórusainak találkozója, az Istvánffy Benedek Középiskolai Kórustalálkozó az Apor iskola, Iván Gabriella karnagy szervezésében...

Aktualitások

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 »

2024.06.17. - Sachsenbrunni cserekapcsolat

Az őszi kirchbergi látogatás folytatásaként június elején 27 osztrák diák három kísérővel érkezett iskolánkba. Az első napon az ebédet követően intézményünk igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd iskolabemutatásra került sor. A délután folyamán kollégánk, Fekete László német nyelvű idegenvezetést tartott a belvárosban, majd városfelfedező játékban vettek részt az osztrák és a magyar diákok. A szabad program után bőrig ázva érkeztünk vissza az iskolába a sportprogramra, majd késő este a vendégek elfoglalták szobáikat a kollégiumban.
A következő napon kora reggel indultunk Budapestre, ahol a délelőtt folyamán buszos idegenvezetéssel néztük meg a főváros főbb nevezetességeit, melyek lenyűgözték osztrák vendégeinket.
A két nap során iskolánk 7. és 8. évfolyamos diákjainak lehetősége volt németül beszélgetni és a már kialakult barátságokat elmélyíteni. Köszönjük az iskola és a szülők támogatását a programok lebonyolítására.
 
Cserekapcsolat képek>>
 
Szervező tanárok: Szabó Mária, Némethné Gábor Krisztina, Kokas Márta
 
 

2024.06.13. - Év végi DÖK-összejövetel

Újra itt nyár, int a napsugár... szól a jól ismert sláger. Bár a napsugár simogató melege most nem volt velünk, de a derü és a jókedv igénye ismét összehozta a stúdiósokat és a diákönkormányzatosokat egy kis év végi záróösszejövetelre, amelyet Győrújbaráton szerveztünk. Barni bácsi lángost sütött bográcsban, a tésztát a Pállfy család készítette elő. Jót beszélgettünk, játszottunk és még Ferenc atya is meglátogatta a társaságot. Elköszöntünk a végzősöktől, majd nosztalgiáztunk egy kicsit a "régmúlt" idők DÖK-ös eseményein. Köszönjük az idei tanévben kapott mindennemű segítséget, támogatást az iskolának, a szülői munkaközösségnek, a szülőknek és minden segítőnek. Külön köszönet illeti Pállfy Zsófia DÖK-elnököt a lelkiismeretes, megbízható, alázatos, fáradságot nem ismerő, precíz, tisztelettudó...munkájáért! A jövő héten a diáknap szervezésével zárjuk az évet.
DöK év vége képek>>

2024.06.12. - 5 ÉVES AZ ISTVÁNFFY BENEDEK KÖZÉPISKOLAI KÓRUSTALÁLKOZÓ

2024. április 23-án, még a tavaszi időszakban került megrendezésre az egyházmegye iskolák kórusainak találkozója, az Istvánffy Benedek Középiskolai Kórustalálkozó az Apor iskola, Iván Gabriella karnagy szervezésében. Ez az évente megrendezésre kerülő találkozó - amely 2019/20 tanévben került első alkalommal kiírásra -, mára hagyománnyá, találkozási ponttá vált a megye katolikus iskolai kórusainak körében. Az érkezést követően a kórusok közösen készültek a hangversenyre. A 15 órakor kezdődő hangverseny kezdetén Némethné Varga Ildikó Intézményvezető Asszony köszöntötte a résztvevő kórusokat és a közönséget, és hangsúlyozta a művészeti nevelés, a közös éneklés fontosságát, az egyházi iskolák szerepét a magyar kultúra továbbadásában. Ezt követte Jusztinné Ládi Etelka, KÓTA díjas karnagy megnyitó beszéde, aki a csapatmunka belső titkairől osztott meg gondolatokat a résztvevőkkel. A hangversenyen fellépő kórusok: Czuczor Bencés Gimnázium Kollégium Vox Angelorum Kórusa (karnagy Vántusné Gaál Zsófia), a Mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium Vegyeskara (karnagy Keresztélyné Barth Judit), a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium és Általános Iskola Kórusa (karnagy Kretzné Budaker Dóra), vendégként a Kodály Zoltán Ének- zenei Általános Iskola Nagykórusa (karnagy Ney Andrea), valamint az Apor Vilmos Iskolaközpont Énekkara (karnagy Iván Gabriella) vezetésével. A rendezvény egy nagyszabású összkari produkcióval kezdődött, méltó módon a 30. jubileumi évét ünneplő Apor iskola tiszteletére. 4 irányból hangzottak fel a kánonok, köztük a Béke kánon. A jól sikerült hangversenyt követően még közös beszélgetésre, eszmecserére is alkalom nyílt a kórusok között. Köszönet az iskolavezetés szervező munkájáért, és valamennyi közreműködő segítségéért, a szülők támogatásáért! 2025 tavaszán újra találkozunk!
 
Iván Gabriella

2024.06.11. - Iskolakóstoló

2024. június 11-én nagy örömmel fogadtuk a következő tanév első osztályos növendékeit. A tanító nénik megmutatták az osztálytermet, a kisgyermekek beülhettek az iskolapadba. Bepillantást nyertek a betűk, számok csodálatos világába, beszélgettek és énekeltek. Ezt követően a napközis tanítók játékos sportvetélkedőt szerveztek számukra, ahol ügyességüket, pontosságukat és gyorsaságukat próbálhatták ki. Elsőseink kitartóan és lelkesen teljesítették az első próbát. Minden kisgyermek örömmel vette át a megérdemelt jutalomérmet és az ajándék varázsceruzát. Köszönjük a szülőknek és az óvodapedagógusoknak a segítségét, vidám hangulatban telt az első találkozás. Szeptemberben szeretettel várjuk a kisgyermekeket!
 
Iskolakóstoló képek>>
Sántáné Kiss Rita
intézményvezető - helyettes
 

2024.06.10. - Angol versenyek

A HEBE Kft. 2023/2024-es tanévben meghirdetett 4 fordulós PLAY AND WIN! országos angol nyelvi levelezős versenyén Kiss Fruzsina Janka nyolcadik osztályos tanulónk Teens (B2) nyelvi szinten 14. helyezést ért el úgy, hogy nagy gimnazistákkal együtt versenyzett B2, azaz középfokú nyelvvizsga szintjén. Saját évfolyamában az előkelő 2. helyet szerezte meg! Gratulálunk Fruzsinak és tanárának, Vericel-Boldizsár Orsolya tanárnőnek!
 
A Gárdonyi Géza Megyei Fordítóversenyen Forgó Petra 5.d osztályos tanulónk 6. helyezett lett. Szeretettel gratulálunk Petrának és tanárának, Vizhányó Zita tanárnőnek is!
 

2024.06.03. - "Az ég tartja a Földet-Erzsébet, a szerelem szentje"

Május 28-án, kedden reggel 100-an, aporos diákok és tanárok egyaránt nagy várakozással és örömmel indultunk útnak Kecskemétre, bízva abban, hogy egy felhőtlen és lelkiekben gazdag napban lesz részünk. Megérkezésünk után idegenvezetőnkkel fedezhettük fel a város legnevezetesebb és legszebb gyöngyszemeit, melyekről hasznos és érdekes információval látott el bennünket, ezáltal rengeteg lexikai ismerettel gazdagodhattunk a város történetét illetően. Rövid szabadidőt követően a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházba mentünk, ahol a csodálatos "Az Ég tartja a Földet-Erzsébet, a szerelem szentje" c. musicalt tekinthettük meg. Az előadás kezdete előtt néhány percben Zsuffa Tünde írónő osztotta meg velünk személyes gondolatait, érzéseit, és beszámolt arról is, hogy Szent Erzsébet élete hogyan érintette meg az ő szívét, és hogy valójában mi is sarkallta őt e gyönyörű regény megírására, majd az iskola nevében egy apró ajándékkal fejeztük ki hálánkat, hogy ismét jelen lehettünk ezen a szép előadáson. Az előadás két felvonásos volt, mely látványosan és hiteles érzelmeket közvetítve mutatta be Szent Erzsébet élettörténetét.
A szent életű asszony legbensőbb titka és egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy tökéletes összhangot tudott teremteni az Isten és a férje iránti szeretet között. Szent Erzsébet példája megtanított bennünket arra, hogy az életszentséget, mely Isten legfőbb kegyelmi ajándéka, a mindennapok keresztjeinek terhe alatt is kitartóan és állhatatosan megőrizte, nem engedve a környezetében élő emberek negatív befolyásolásának. Szent Erzsébet életszentsége megmutatkozott a betegek és a szegények iránti önzetlen segítőkészségében, minden ember iránti szeretetében és jóindulatában, Isten és hazája iránti végtelen ragaszkodásában, példamutató imaéletében.
Életének végső üzenete számunkra tehát az, hogy ne térjünk le az üdvösség útjáról, szeressük embertársainkat, amint Isten is szeret minket, segítsük a rászorulókat és az elesetteket, valamit a legfontosabb, hogy higgyünk a csodákban, mert Isten számára semmi sem lehetetlen! Engedjük, hogy Isten végtelen szeretete és kegyelme ragyogja be földi életünk minden percét!
 
Rozs Rajmund
10.C

2024.06.01. - TEREMTÉSVÉDELMI ORSZÁGOS RAJZPÁLYÁZAT

Gondolattal, szóval, cselekedettel… a Teremtés védelméért címmel szólította meg, hívta a gyerekeket, fiatalokat a Katolikus Pedagógiai Intézet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézetével együttműködve az ország katolikus iskoláiból, hogy alkotásaikkal lehetőségeket, inspirációt, példát mutassanak, hogyan tudják megóvni a teremtett világ szépségét.
 
A felhívás termékeny talajra talált, hiszen több, mint 200 pályamű érkezett. A beérkezett pályaműveket a zsűri öt kategóriában értékelte első, második és harmadik helyezéseket megállapítva. A 221 pályamunka közül így 15 alkotás részesült díjazásban. Nagy örömünkre, az Apor Iskola növendékei közül ketten is helyezést értek el.
 
A verseny ünnepélyes díjátadójára 2024. május 31-én került sor a Katolikus Pedagógiai Intézet székházában Budapesten. A program elején Barcsák Marianna, a Katolikus Pedagógiai Intézet igazgatója és Hidvéghiné Dr. Pulay Brigitta, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa köszöntötte a megjelenteket. Ezután dicsőítő zene, majd Dr. Stift Zoltán – Angelico atya, katolikus lelkipásztor rajzos evangelizációja következett.
 
A díjak átadása a díjazott művek és alkotók bemutatásával, értékelésével történtek. Iskolánk eredményes tanulóinak alkotásai mellett a róluk szóló laudáció olvasható.
 
HARDON LAURA 9.C osztály – 9-10. évfolyamosok kategóriája II. helyezett
„Laura munkájában megszemélyesíti a Természetet és a káros Iparosodást. A természet egy szürreális nőalak, akinek hegységek és folyók alkotják a hajkoronáját, üde színekkel, kék ég előtt jelenik meg. A másik figura szürke ködből hajol elő, gyárak, szennyezőanyagok, fekete füst alkotják. A Természet kiszolgáltatottnak tűnik, a fekete figura határozott, magabiztos, ahogyan a nőalak arcát felemeli. A kép üzenete egyértelmű, segítenünk kell a Természetnek. Az alkotás értékét a szürrealista látásmód, az igényes kivitelezés, a gondolati tartalom kifejezőereje, egysége határozza meg.”
 
HORVÁTH LUCA 9.C osztály – 9-10. évfolyamosok kategóriája III. helyezett
„Luca alkotásán a természet egyetlen fába sűrűsödve jelenik meg, mely egy sziklafal szélére szorulva a szakadék fölé hajlik, mert mindent beborít az erőszakosan növekvő városi civilizáció betontengere. Jól érzékelhető a kontraszt az élő fa piciny színfoltja és a hatalmas szürkeség között. A sziklafal vonala ketté osztja a kép felületét, szinte érezzük, hogy ez a határ, ami még egyensúlyt tartott, de a kis fa vesztével ez a határ is átszakad. Az utolsó órában vagyunk, most kell cselekedni a teremtés védelméért! Luca munkáján a város ábrázolásának grafikus keménysége, vonalassága erős kontrasztot tart a természet színes, lágyabb ábrázolásmódjával.”
Pintérné Gergics Ágnes felkészítő tanár
 

2024.05.30. - Harmatcsepp tanulmányi verseny országos döntőjének eredménye

2024. május 25-én került megrendezésre Budapesten a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontban a katolikus iskolák alsó tagozatos diákjainak szervezett országos "Harmatcsepp" tanulmányi verseny döntője. Örömünkre szolgál, hogy iskolánk három tanulója is összemérhette tudását kortársaival ebben a fordulóban.
 
Kovács Sára 2. c osztályos tanuló olvasás-szövegértés tantárgyban II. helyezést ért el.
Felkészítő pedagógusa Borsó Bernadett.
 
Varga Zsófia Csenge 3. c osztályos diákunk matematika tantárgyban IV. helyezett lett.
Felkészítő pedagógusa: Forrás Noémi.
 
Polócz Panna 4. b osztályos tanuló nyelvtan-helyesírás tantárgyban II. helyen végzett.
Felkészítő pedagógusa: Szalainé Csapó Rita.
 
Szívből gratulálunk a kiemelkedő eredményekhez, további sok sikert kívánunk!
Köszönjük a felkészítő pedagógusok lelkiismeretes munkáját!
 
Sántáné Kiss Rita
intézményvezető- helyettes
 

2024.05.30. - Kirándulás Alsó-Ausztriában

2024.05.22-én ausztriai kiránduláson vettünk részt iskolánk 7. és 8. évfolyamos, németet tanuló diákjaival. A délelőtt folyamán körbejártuk a Myrafälle vízesés zuhatagjait, miközben megcsodáltuk a természet szépségeit és töltekeztünk a friss, tiszta levegőn. Kora délután utunk a Schneeberghez vezetett, ahol felvonóval közelítettük meg a 1210 méter magas hegyet. Gyönyörködtünk a kilátásban, majd kalandos gyalogtúrát követően érkeztünk vissza a völgybe. Kellemesen elfáradva, de élményekkel gazdagon tértünk haza az esti órákban.
Kriszti néni, Anikó néni és Zsuzsa néni
Ausztria képek>>
 

2024.05.26. - Egy kötelező olvasmány margójára…

Ki ne szeretett volna már közülünk legalább néhány napot eltölteni egy lakatlan szigeten? Vagy kalandvágyból, vagy menekülésként a napi gondok elől. Vagy csak úgy elképzelve magunkat „fűszoknyában”, szalmakalappal a fejünkön egy csodás karibi vízparton láblógatva egy pálmafa ágáról az óceán hűsító vizébe, körülöttünk a vakító homokos parttal, előttünk az ultramarin színű, végtelenbe vesző hullámokkal.
 
És akadt, akinek megadatott mindez, csakhogy éppen nem saját választásaként. Robinson Crusoe-t a vaksorsa vetette egy lakatlan sziget partjára. Kis híján menekült csak meg a süllyedő hajójáról, majd feleszmélve egyedül találta magát egy eszményi, de teljesen ismeretlen szigeten. Ti mit tettetek volna ebben a helyzetben?
 
Neki, hogy életben maradjon, ki kellett ismernie magát a szigetet alkotó hegyek és völgyek között; élelmet és édesvizet kellett találnia, és be kellett rendezkednie a beláthatatlan ideig tartó magányos életre. Rá kellett ébrednie emberi kicsinységére, tudásának hiányosságaira, s felismernie, hogy magára utaltságában kénytelen minden gyakorlati érzékét és elméleti tudását latba vetni. Hogy hogyan alakult a főhős sorsa, azt a 6.b és 6.d osztályosokkal fedeztük fel az idén. Irodalomóráinkon csoportmunkában dolgoztuk fel a történetet, majd házi feladatként szabadon választható kreatív feladatokat kaptak. Mindannyian lelkesen készültek a bemutatóra. Munkáikat a múlt héten az aulában bárki megtekinthette, illetve itt is nyújtunk némi ízelítőt belőlük. Láthattunk receptgyűjteményt, online-shop kínálatot, utazási prospektusokat, olvashattuk Robinson háztartási tanácsait, fejthettünk rejtvényeket, illetve elkészült számos izgalmas társasjáték is, melyeket ki is próbáltunk.
 
Azt garantálhatjuk, hogy napjainkban sem lenne egyszerű életben maradni egy lakatlan szigeten, de ha belátjuk, hogy a tudás mindig a segítségünkre „siet”, talán az iskolában is jobban figyelünk az órákon.
 
Doros Zsuzsanna
 
Robinson Crusoe képek>>
 

2024.05.23. - Köszönetnyílvánítás

 
Köszönetünket fejezzük ki a PG COLOR Partner Festékáruháznak, akik közel 300000 Ft értékben támogatták kül- és beltéri festékekkel intézményünket. Óvodánk és iskolánk játszótere a nagylelkű felajánlás segítségével megszépült.
 
 
termékei által színesebb környezetben játszhatnak a gyermekek.
 

2024.05.23. - Haller János megyei SNI rajzverseny

SNI tanulók számára kevés versenyt rendeznek. Kivételt képez a ” Haller János megyei SNI rajzverseny”, melyre iskolánk tanulói is készítettek pályaműveket. Több korosztály képviseltette magát. Nagy örömünkre Perjési Armand Norbert 7.d osztályos tanuló, a 7-8. osztályos korcsoportban III. helyezést ért el. Szívből gratulálunk neki!
Sarmon Judit
(gyógypedagógus)
 

2024.05.22. - Apor-nap

2024. május 17-én pénteken iskolánk névadójára, vértanú Boldog Apor Vilmos győri püspökre emlékeztek az aporos diákok, tanárok, aki hetvenöt évvel ezelőtt, 1945. április 2-án halt meg védve a szovjet katonák elöl a Püspökvár óvóhelyére menekült asszonyokat, lányokat. Karitatív tevékenységével és a második világháború idején elszenvedett vértanúságával az igazi keresztényi szeretet példája.
 
Az ünnepi Apor-nap szentmisével kezdődött, melyet Kálmán Imre atya iskolalelkész celebrált, az énekeket zeneileg kísérte a diákok( Bartal Kinga, Szabó Luca) és a pedagógusok (Kullerné Ender Nikolette, Szücs Anna, Szücs István, Marek László, Gaál Barnabás) zenekara. Imre atya a prédikációját Apor püspök híres jelmondata köré építette – „A kereszt erősíti a gyengét, szelídíti az erőset.” A mai napig érvényes üzenet ez, mely szeretetre, összetartásra, egymás segítésére, tiszteletére szólít bennünket, keresztényeket.
 
Rövid szünet után különböző helyszíneken folytatódtak a programok. Az alsóbb évfolyamok nevelőik irányításával kézműveskedtek, a kisebbek Apor Vilmost ábrázoló kifestőt színeztek, illetve a nagyobbak egy virág alakú leporellot készítettek. Az 5. és a 6. osztályosok számára Dr. Lukácsi Zoltán atya Mécs László A legutolsó magyar úr című versén keresztül mutatta be Apor püspök áldozatát.
 
A 7-11.évfolyam tanulóival Bakos-Kiss Gábor színész, rendező, a Győri Nemzeti Színház igazgatója beszélgetett, tett tanúságot a benne munkálkodó hit erejéről. Pályájának kiemelkedő élménye volt, amikor Apor Vilmos püspök szerepét játszhatta a Győrben és Gyulán bemutatott Mindenkinek mindene- Apor Vilmos című darabban. Érzékeltette ott is, s most is, hogy Apor püspök a szeretetben nevelkedett, szeretetet adni képes emberek nagyságával élte az életét, önzetlenül és elhivatottan. A drámából részleteket bejátszva mutatta be, hogyan ötvözték filmes és színházi eszközökkel a győri püspök életének fontosabb mozzanatait. Előadását Reményik Sándor Akarom kezdetű versének szavalatával zárta.
 
Az iskola aulájában ismét összegyűlve szentségimádással folytatódott az ünnep, amelyben az iskola alsó tagozatosaiból álló Napsugár Kórus (kórusvezető Kovács Anna Zsuzsanna, Somfai Elemér) és a 7. B osztály képviselői segédkeztek.
 
Az Apor-nap méltó befejezéséül az iskola főbejáratánál álló Apor-szobor előtti koszorúzás szolgált. Emelte a gyerekek hangulatát, hogy az iskola 30. évfordulójához kapcsolódva az alsó tagozat egy része a 30-as számot alkotta a felsorakozásnál, ahogyan az ekkor készült fényképek, felvételek is mutatják, illetve a koszorúzás zárásaként, Pünkösd közeledtére utalva, a Szentlelket jelképezve, Páva Zoltán galambász 30 galambja reppent a magasba.
 
Köszönet minden támogató szülőnek, pedagógusnak, aki segítette Apor Vilmos püspök tiszteletének elmélyítését.
 
Apor-nap 2024 képek>>
 
Némethné Varga Ildikó
intézményvezető-helyettes
 

2024.05.16. - Fazekas Biológiaverseny

Több éve már, hogy tanítványaink indulnak a Fazekas Gimnázium és a Természettudományi Múzeum közös versenyén a Fazekas Biológiaversenyen és szép sikereket érnek el. Az idén három tanuló képviselte iskolánkat az országos döntőn, ahol tudományos igényű munkájukból nyújtottak egy kis ízelítőt és jó hangulatú csapatversenyen vettek részt a Múzeum termeiben.
 
 
Dávid Emese 10.C - Méreganyagok a növényvilágban
Sárkány Karolina 10.C  -Drágakövek az élővilágból
(felkészítő tanár: Szakály Gáborné)
Pesti Ágoston 8.A – A cápák – a tengerek pásztorai
(felkészítő tanár: Hegedüs Márta)
A döntőn Ágoston tavalyi sikerét megismételve, idén is 1. helyezést ért el.
 
Április végén rendezték a Mozaik Országos Levelező Tanulmányi Verseny döntőjét, melyen
Pesti Ágoston Biológia tantárgyból országos 7. helyezést ért el, Science kategóriában (biológia-angol természettudomány) pedig 1. helyezést ért el.
Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítőiknek.
Természettudományos Munkaközösség
 

2024.05.13. - Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny

Idén is részt vettek 5-8. évfolyamos tanulóink a Kárpát-medencei Simonyi Zsigmond helyesírási versenyen. A magyarországi, a felvidéki, a kárpátaljai és a vajdasági iskoláknak rendezett első fordulóban 17 905 fő vett részt. Tavalyi év óta digitális formában zajlik a verseny, a tanulóknak 45 perc alatt kell online felületen a feladatokat megoldani.
 
A megyei fordulóba jutott diákjaink:
 
Horváth- Iván Ágnes 5.a felkészítő tanára - Schindlerné Nagy Kinga
Kun Csenge 5.a felkészítő tanára - Schindlerné Nagy Kinga
Dietzel Ábel 6.a felkészítő tanára - Némethné Varga Ildikó
Horváth Mátyás Mihály 6.b felkészítő tanára - Doros Zsuzsanna
Papp Réka 6.d felkészítő tanára - Schindlerné Nagy Kinga
Kun Réka 8.B felkészítő tanára - Schindlerné Nagy Kinga
 
Szívből gratulálunk minden versenyzőnek és felkészítő tanárának!
Némethné Virág Eszter (a humán munkacsoport vezetője)
 

2024.05.13. - Prohászka 30 komplex művészeti verseny

A győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda újraalapításának 30. évfordulója alkalmából rendezett komplex művészeti versenyen, melyet a győri egyházmegye katolikus iskoláinak szerveztek, tanulóink kiválóan szerepeltek.
 
A szövegértés kategóriában Gábor Emma 11.B osztályos tanuló 3. helyezést ért el.
 
A szavalóverseny 8-12. osztályosok kategóriájában a zsűri elnökétől, Bakos-Kiss Gábortól Bendes Violetta 9.A osztályos tanuló 1. helyezést kapott, Szabó Luca 8.B osztályos tanuló pedig 3. helyezést ért el.
 
Gratulálunk az eredményekhez, köszönjük a felkészítő tanároknak - Áder Ferencné, Rózsavölgyiné Nagy Orsolya és Schindlerné Nagy Kinga tanárnőknek- a segítő munkát.
 
 

2024.05.10. - Ballagás

 „A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja. A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle.” (Hamvas Béla)
 
A hagyomány jegyében idén május 4-én újra felcsendültek a jól ismert, szívhez szóló ballagási énekek iskolánkban, jelezvén, hogy végzős gimnazistáink számára véget ért a tanév szorgalmi időszaka, eljött a búcsúzás ideje. Ballagóink vidáman feldíszített osztálytermekben kezdhették meg az ünnepi készülődést, majd az utolsó osztályfőnöki óra után útjára indult az iskolájától elköszönő diáksereg. Iskolánk zászlóját követve énekelve búcsúzott a három osztály: Fráterné Németh Szilvia osztályfőnök vezetésével a 12.A, Nagyné Somogyi Ágnes osztályfőnökkel a 12.B, majd Batháné Bujáki Anita osztályfőnök kíséretével a 12.C.
 
Az aulában a Szűzanyánál tett tiszteletet követően az ünnepi műsor kezdetét vette Pálffy Zsófia narrátor bevezető köszöntésével. Az emlékszalag felkötése és a zászló átadása után diákjaink búcsúztatását, valamint ballagóink búcsúzó szavait hallhattuk. A 11.évfolyamból Bakodi Marcell Zoltán 11.B osztályos tanuló köszönt el a diáktársak nevében, majd Somfai Borka 12.A osztályos tanuló előadásában hallgathattuk meg Ady Endre: Üzenet egykori iskolámba című versét. Ballagó diákjaink képviseletében Bedics István 12. B osztályos tanuló búcsúzott.
 
Áder Ferencné főigazgató asszony ünnepi beszédét követően a legkiemelkedőbb diákok jutalomban részesültek: 12.A osztályból Halmos Katalin, Nagy Kinga, Nagy Liza, Molnár Anna, Szilvágyi Mária, Szücs Marcell, a 12. B osztályból Bedics István, Déri Martin, Dukkon Szabolcs, Horváth Imre, Kurja Tamás, Polniczky Angéla Mónika, Szalay Réka, a 12. C osztályból Ábrahám Kitti, Giczi Csaba Márton, Giczi Zalán Gellért és Holdinger Ádám.
Az idei tanévben a legkiemelkedőbb elismeréssel, az Apor emlékéremmel a nevelőtestület SOMFAI BORKA 12.A osztályos tanulót díjazta.
Jeles ünnepünk igeliturgiával folytatódott. A szentírási részletet Holdinger Ádám 12.C osztályos diákunk tolmácsolásában hallhattuk, majd Kálmán Imre atya adott lelkipásztori útravalót ballagóinknak. A hálaadó Te Deum után, valamint a szentségi áldást követően ballagási ünnepségünk a himnuszokkal zárult.
 
Ballagás 2024 képek>>
 

2024.05.09. - Tiszta Szívek Mozgalma – Dr. Glovicki Eszter előadása

A TSZM soron következő előadásának vendége Glovicki Eszter doktornő, 5 gyermekes családanya volt. A doktornő előadása a szerelem biokémiájáról és hormonjairól szólt, fiatalokkal beszélgetve házasság, szerelem, szexualitás témája kapcsán. Az előadás során a következő kérdésekre kaptunk választ:
  • Hogyan lesz valaki szerelmes?
  • Melyik öt kémiai anyag befolyásolja biológiailag a szerelmet?
  • A szerelem valóban csak a hormonok játéka, avagy Istent dicsőítő zsoltár, a biokémia és a teológia furcsa szintézise
  • Miért érzed egy szakítás követően depressziósnak magad?
Többek között ezekre az izgalmas kérdésekre kaphattunk választ ebben az őszinte, hiteles és humoros saját történetekkel gazdagított előadásban. Köszönjük a közel 100 fő téma iránti érdeklődését, többek között a Prohászka és az Apor iskola diákjainak részvételét.
 

2024.05.05. - A KÖLTÉSZET NAPJA MARGÓJÁRA

 A KÖLTÉSZET NAPJA MARGÓJÁRA
- podcast, dráma, Lego-filmek -
 
Az idei évben felső tagozatosaink digitális tartalmak készítésével emlékeztek meg a költészet napjáról. A 6.c osztályosok Toldi-projekteket készítettek: a pletykáló asszonyok szerepében megszólaló és az interjú készítésébe belekóstoló diákok más oldalról láthattak rá a bikakalandra. A Lego-filmet készítő diákok pedig bemutatták, hogyan győzi le Toldi Miklós a cseh bajnokot. Kisgimnazista 8.-osaink podcasteket készítettek. Ennek tükrében József Attila életét mélyebben megismerték, költeményei pedig közelebb kerültek a diákokhoz.
Schindlerné Nagy Kinga
 
 

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 »