Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Közlemény
TANÉV RENDJE
Iskolai étkeztetés
Határtalanul
Gyermekvédelem
Adó 1%

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

 

Adószámunk:

A kedvezményezett neve:

Számlaszám:

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve:

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!
 

ECDL vizsgaközpont

Iskolánk ECDL vizsgák lebonyolítására jogosult intézmény. Részletek>>

 

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság>>

 
 
........................................................
  
Aporos alkotások

 

Aporos diákok alkotásai a városnak
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft felkérésére, gipszkartonra festett nagyméretű képeket készítettünk.

Bővebben>>

 

 

 

A mesék birodalmában
A Kisalföld szerkesztősége megkereste iskolánkat, hogy egy meseíró pályázathoz illusztrációkat készítsünk...
Részletek>>
 

 

Énekkari CD
A 15 éves jubileum alkalmából jelent meg az iskola énekkarának második CD lemeze a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában, Gloria in Excelsis Deo címmel. Részletek>>

 

 

 

 

Apor antológia
Jubileumi tanévünk alkalmából megjelent az új Apor antológia. Részletek>>
 

 

 

 

 

 

Ikon
Bukits Ernő tanár úr "A Tápláló és tanító Krisztus" című ikonfestménye az aulában látható...
 

 

Pályázatok

 

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0229

Élményszerű tanulás, kultúra és tehetséggondozás>>

TIOP 1.1.1/07/1-2008-1156

Számítógépes infrastruktúra bővítés>>

Apor Alapítvány KEOP - 4.2.0/A/09-2009-0007>>
 

Támop 3.4.3-08/2 pályázat
Iskolai tehetséggondozás
Részletek>>
 

Környezet és Energia Operatív Program
2009.6.1.0/A-2009-0050>>

Épületenergetikai fejlesztés
KEOP-4.10.0/A/12-2013-0273>>

 

 
Aktualitások
2019.04.23.
"Aprószentek" és "Szentasszonyok" Lourdes-ban: 2019. április 6-9.
A Papkaland folytatódott... A Nagyböjt mindig lehetőség a megújúlásra: erre hív a természet a zsendülő rügyekkel, zöldellő bokrokkal, a téli szmogot elfújó hűvös széllel, a hosszabbodó nappalokkal. ...
2019.04.14.
Lelkinap, nagyböjti programok
A nagyböjti időszakban számos lelki programban vehettek részt a Győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont diákjai, szüleik, hozzátartozóik, pedagógusok, valamint a Szentlélek templom hívei és a Szent Anna Idősek Otthonának lakói...
2019.04.14.
Űrkutatási diákpályázat Aporos sikerrel
„Minden egyes alkalommal, amikor a csillagászat szakkörön távcsöveinket az égre fordítjuk, mi is részesei lehetünk égi kísérőnk felfedezésének és elképzelhetjük, milyen érzés lehetett az első űr...

Aktualitások

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 »

2019.01.29. - Rézfúvós farsang...

A Győri Filharmónikusok ifjúsági hangversenysorozatában a rézfúvós együttes koncertjére került sor. Az együttes bemutatta a könnyűzene kezdeteit az afrikai népzenétől a jazz világáig, illetve ízelítőt kaphattunk a ragtime és a dixiland muzsikából is. A zenekar művészei: Vörös Ádám és Németh Tamás trombitaművészek, Bolykó István kürtművész, Tóth József harsonaművész és Haszknecht Csaba tubaművész.

2019.01.27. - Színházban voltunk

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a 12. évfolyam ingyenes színházi előadáson vett részt a Győri Nemzeti Színházban. Mivel az érettségi témakörökben szerepel Csehov: Sirály című drámája, ezért örömmel vettük a színház felajánlását, hogy ingyenesen megnézhetjük a darabot, és a végén még a színészekkel is beszélgethetünk a műről.
Csehov nem tartozik a könnyen befogadható szerzők közé, de mivel már előzetesen minden diák - reményeink szerint - elolvasta a drámát, az órákon elemeztük és beszélgettünk róla, tudtuk, hogy mire számíthatunk. Mégis értek bennünket meglepetések. Egyrészt a rendező, Bagó Bertalan fergetegesen kiaknázta a műben rejlő komikus elemeket. Modern eszközökkel tette érzékletesebbé a befogadást, például bevonta a tánckart, mint sirály-effektet, a jelmezek, díszletek terén sok meghökkentő tárgyat alkalmazott és a párbeszédeket is színesebbé, érthetőbbé alakította.
A műben szereplő karakterek, a hiú színésznő, a kallódó fiú, a besavanyodott háziasszony, a durva apa, a szeretetéhes kamaszlányok, mind-mind egy-egy valóságdarabja életünknek. A művészlét és a polgárlét ellentétei, a celebség és a valódi tehetség közötti határvonal lehetőségei pedig újra és újra felbukkannak a diákok gondolkodásában. Csehovban az a jó, hogy nem ad kész recepteket. (Még valeriánát sem). Hagy bennünket szabadon töprengeni. Gondolkodásra késztet, sőt kényszerít.
Posonyi- Takács László és a darabban szereplő színészek a mű végén sokat segítettek ebben a gondolkodásban, az építkezésben. A diákok számára is nyilvánvaló volt, hogy ha ez után az intenzív színészi játék után még valakik leülnek elénk, hogy az olykor nem egészen átgondolt, mondjuk ki: csacska kérdéseinkre türelmesen feleljenek és segítsenek a mű megemésztésében, akkor ez az egész fontos lehet számukra. Nagy tisztelettel és szeretettel beszéltek diákjaink a színészekről és a különleges előadásról. Jó volt látni és hallani azt, hogy egy olyan 12. évfolyamot bocsátunk szárnyra ebben az évben, akik még Csehovot is értik és értékelik. Ez ugye nem semmi? Köszönet a színháznak és Vaszariné Horváth Márta kollégánknak a szervezésért.
A 12-es osztályfőnökök nevében: Csizmadia Gertrúd
(Fénykép forrás: Győri Nemzeti színház)

2019.01.19. - Holenda Barnabás matematikaverseny díjkiosztó ünnepsége 2019

A Holenda Barnabás matematikaverseny díjkiosztó ünnepségére 2019. január 18-án került sor az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban. Az ünnepélyes eredményhirdetésen Benkovich Ferenc atya - egykori bencés diák, aki még személyensen is ismerhette Holenda Barnabás bencés matematikatanárt - köszöntötte a résztvevőket. Kiss Zoltán, az Apor iskola igazgatója, a Holenda Barnabás Matematika Alapítvány kuratóriumának elnöke megnyitotta az díjkiosztó ünnepséget. Köszönettel fordult a versenyt segítők felé, külön kiemelve Koppány László címzetes igazgató - egykori kuratóriumi elnök -  munkáját, valamint Koppányné Ujházi Márta a feladatösszeállító csoport vezetésében nyújtott tevékenységét és Dr. Gacs Zoltánné Domonkos Zsuzsanna, a verseny megálmodója, mozgatója számára a szervezési-lebonyolítási tevékenységét. Ezt követően Mugitsné Novák Erika felkészítésében az Apor iskola 2.c osztályos tanulói (Léránt Levente, Molnár Gábor, Szabó-Réti Tamás, Rózsavölgyi Száva, Greszler Nóra, Varga Dóra) kis verseket és dalokat adtak elő a számokról. Őket Pintér Levente egykori aporos diák harmónikajátéka követte. A díjak átadását követően az iskola ebédlőjében egy kis megvendégelés várta a kisdiákokat és felkészítőiket. És természetesen az idén sem maradhatott el a finom "Holenda-torta"... Ezúton is köszönet illeti a verseny támogatóit és szervezőit, segítőit!
 
 

2019.01.16. - Angol-német siker

A Gárdonyi Géza Megyei fordító verseny január 12-i döntőjében Kiss Hanna 6.b osztályos tanuló német nyelvből, Hornung Emőke 7.a osztályos tanuló angol nyelvből első helyezést ért el. Gratulálunk a győzteseknek, és felkészítő tanáruknak, Borbélyné Györkös Márta tanárnőnek.
 
Baloghné Kalmár Zsuzsanna mkvez.

2019.01.16. - Gimnazisták szép kiejtési versenye

2018. január 10-én rendeztük meg a "Szép beszéd" verseny iskolai fordulóját. A versenyzők feladata az volt, hogy egy ismeretlen szöveget, rövid felkészülés után, kifejezően olvassanak fel. Jókai Anna Nyelvművészet, nyelvbűvészet című esszérészletének legszebben megformált előadása alapján a következő eredmények születettek:
 
1. Pomichal Jolán (9.C)
2. Csuta Rita (12.B)
3. Horváth Barbara Anasztázia (10.A)
 
Különdíjasok:
Födvári Dávid (10.A)
Ulrich Anna (11.C)
Gratulálunk a helyezetteknek!
Gyallai Beatrix, Vaszariné Horváth Márta
 

2019.01.11. - Áldás és osztályszentelés az alsó tagozaton

Vízkereszt kiemelt ünnep a katolikus egyház életében, mert ekkor kezdődik meg a házszentelések időszaka, amely a 15. századtól kialakult szokás. A szertartás során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti az otthonokat, megáldja a benne lakókat, dolgozókat. A házszentelés után az ajtóra fölírják az évszámot és a népi értelmezés szerint a háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit: 20 + G + M + B + 19. Az eredeti értelmezés szerint a három betű a latin áldásformula kezdőbetűit jelenti: Christus Mansionem Benedicat ("Krisztus áldja meg e házat"). Alsó tagozatunk osztályai január 7-én, hétfőn kapták az áldást iskolánk lelkipásztorától, Benkovich Ferenc atyától. Vele tartottak ministránsaink és a háromkirályok is. „Mindenható Urunk, Istenünk! Áldd meg ezt az osztályt és a benne tanulókat! Lakjék benne egészség, tisztaság és a lélek legyőzhetetlen ereje; töltse el alázat, jóság és szelídség, engedelmesség és hálaadás.” Úgy legyen!
 
Nagyné Szammer Éva

2019.01.08. - Holenda díjkiosztó ünnepség

 A Holenda Barnabás  matematikaverseny ünnepélyes díjkiosztójára
 
2019. január 18-án 16.30 órakor kerül sor az Apor iskola aulájában.
 
Szeretettel várjuk a felkészítő tanárokat, szülőket, hozzátartozókat! A díjkiosztóra meghívott kisdiákok listája az alábbiakban olvasható. Kérjük, hogy az alkalomhoz illő, ünnepélyes öltözetben vegyenek részt az ünnepségen!
 
 

2019.01.03. - Jelentkezés az általános iskola első évfolyamára

Kedves Szülők!
 
Szeretettel várjuk az általános iskola első évfolyamára jelentkező gyermekeket!
 
Jelentkezési lapok letölthetők honlapunkról, átvehetők iskolánk portáján vagy a Szentlélek Plébánián.
 
Jelentkezési lapok beküldési határideje: 2019. január 4. (péntek)
 

2018.12.21. - Karácsonyi ünnepély

Itt van a szép, víg karácsony,
Élünk dión, friss kalácson:
mennyi fínom csemege!
Kicsi szíved remeg-e?
(Dsida Jenő: Itt van a szép karácsony)
 
Megváltónk születésének ünnepének alkalmából hagyományosan felemelő, meghitt műsorral készültek iskolánk diákjai, tanárai. December 20-án a felső tagozatosok és a gimnazisták összejövetelére került sor. Az iskola vegyeskarának karácsonyi hangversenyében magyar és más európai szerzők karácsonyi művei szerepeltek. Szólót énekelt: Bogdányi Boróka 6.a osztályos tanuló, közreműködtek a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium ének szakos növendékei, felkészítő tanáruk: Bognár Krisztina és Baross Loretta; valamint fuvolán a Liszt Ferenc Zeneiskola növendékei: Szilvágyi Mária, Somfai Boróka(7.A), Gaál Bernadett (10.B) osztályos tanulók. Felkészítő tanáruk: Beyer Viola. A szavalatokat Németh Anna, Soporean Ana, Miletics Zsófia 9.a osztályos tanulók adták elő. Felkészítő tanáruk: Vaszariné Horváth Márta tanárnő. Zongorán közreműködött Ney Andrea, ütőn Legoza Gábor Tanár Úr, vezényelt Iván Gabriella.
Az ünnepi alkalommal Kiss Zoltán igazgató úr és Benkovich Ferenc atya szívhez szóló adventi gondolatait hallhattuk. 
A 9. évfolyamosok egy különleges táncos drámajátékban dolgozták fel  a betlehemi történetet. Szereplők: Mária: Soporean Ana, József: Tóth Ármin, Táncolják: Ábrahám Ágnes, Kelemen Viktória, Miletics Zsófia, Németh Anna, Németh Eszter, Novák Nóra, Pongrácz Emese, Laki Katalin, Molnár Vivien, Róth Krisztina, Tánczos Luca, Balogh Karolina, Nagy Nelli, Penk Dóra, Pomichal Jolán és Szammer Renáta. A koreográfia betanításában Fülöp Dalma 9.A osztályos tanuló nyújtott segítséget. Felkészítő tanár: Schindlemé Nagy Kinga. A sort a tanári kar karácsonyi éneke zárta.
A műsort követően a tanároknak az étteremben folytatódott az ünneplés, ahol az alsó tagozatosok betlehemesét követően az iskola vezetése, a pedagógusok, dolgozók megköszönték Ferenc atyának az iskolát és az elmúlt 25 évet, majd igazgató úr elköszönt az idén nyugdíjba vonuló kollégáktól.
 
December 21-én az alsó tagozatosok szép műsorára került sor, ahol a gyermekek tácos előadása mellet szép szavalatokat hallhattunk, és természetesen nem maradhatott el a pásztorjáték sem. A délelőtti ünneplés a gyermekek jutalmazásával végződött: akik a legtöbb alkalommal vettek részt a reggeli adventi szentmiséken, Ferenc atya dicséretében és egy szép emlékben részesültek.
 

2018.12.21. - Misszió a kórházban

Az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont gimnazista diákjai a kórház-misszió keretében karácsonyi műsorral örvendeztették meg a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház onkológiai és pszichiátriai osztályán gyógyuló betegeket. A fiatalok versekkel és énekekkel kedveskedtek a betegeknek és az osztályon dolgozó nővéreknek, akik figyelemmel és érdeklődéssel hallgatták a műsort.
A kórház-misszió a Tiszta Szívek Mozgalmának keretében indult el közel 40 önkéntes fiatal részvételével Benkó Attila kórházlelkész és Némethné Gábor Krisztina tanárnő koordinálásával. A 3-4 főből álló csoportok heti rendszerességgel látogatják a kórház különböző osztályait, hogy a kórtermekben rövid műsorral, imával és néhány kedves szóval lelki vigaszt és biztatást nyújtsanak a sok esetben magányos és ágyhoz kötött betegeknek. A misszió során a fiatalok az Evangélium örömhírét viszik a szenvedők közé, miközben maguk is megtapasztalhatják, hogy a betegség és a fájdalom éppúgy az emberi élet velejárói, mint az egészség és az öröm érzése.
Némethné Gábor Krisztina

2018.12.21. - Isten pénze

Melyik lehetne az év legvarázslatosabb időszaka, ha nem az advent ideje? Ilyenkor mindenféle csoda megtörténhet. Még az is, hogy egy zsémbes, ridegszívű, pénzéhes üzletember rádöbben, mennyire hiábavalóan élte eddig az életét, és úgy dönt, megváltozik.Ennek a csudának voltunk tanúi vasárnap a Vaskakas Művészeti Központban Dickens Karácsonyi ének című meséje musical-változatának megtekintésekor. A Magyarock Dalszínház előadása mindannyiunkat magával ragadott: olyan világba röpített, amelyet már csak a mesékből ismerünk, de a történet napjainkban is aktuális kérdéseket feszeget: mi a fontos: a pénz hajhászása vagy az élet megélése; a család, a közösség; a mások gondjaira való nyitottság, a segítőszándék; a boldogság fellelése az élet apró örömeiben; az ünnep fényének visszacsempészése a hétköznapokba. A mi szívünket is kifényesítette a közösen szerzett élmény. Dickens örök érvényű meséjét mindenkinek: kicsiknek és nagyoknak is szívből ajánljuk.
A 6.a nevében Doros Zsuzsanna osztályfőnök
 

2018.12.20. - Dökkarácsony

Szép hagyomány, hogy az advent utolsó hetében a diákönkormányzatosok találkoznak és szortírozzák az adventi üzeneteket, amelyeket elvisznek a tulajdonosokhoz. Az összejövetel alkalmával egymást is megajándékoztuk, illetve az utolsó tanítási napon még egy kis süteményezésre is összegyűltünk. Természetesen az iskolai karácsonyfa diszítése sem maradhatott ki a jótékonykodásból...
 
DÖKkarácsony képek>>

2018.12.19. - Tiszta Szívek Mozgalma

A TSZM decemberi előadásának vendége Szőke Tibor volt, aki Pécsről érkezett hozzánk, hogy tanúságot tegyen megtéréséről, Istennel való találkozásáról. A ma két gyermekes édesapa éveken keresztül alkohol- és drogfüggőségben szenvedett, míg hosszú testi-lelki küzdelem után 2010-ben elhatározta, hogy változtat az életén és Isten igéjének hirdetésével igyekszik jobbá tenni a világot. Dolgozott a gyemekjóléti szolgálatnál, pszichiátriai ellátásban, foglalkozott idősekkel, postásként pedig a küldemények mellett szeretet-üzeneteket kézbesített a város nyomornegyedében. Tibor ma a Család-és Gyermekjóléti Szolgálatnál és a Karitásznál végez segítő szolgálatot, mellette pedig a napige.hu írója. Az oldalt – saját bevallása szerint – azért hozta létre, hogy picit jobb hely legyen nekünk a világ, és Isten szavaival napról napra átsegítsen a nehézségeken, utat mutasson a káoszban. Élettörténetét pedig a Nincsfüggőség című könyvében írta meg, hogy reményt mutasson azoknak, akik a függőség rabságában szenvednek.
Köszönjük Tibornak az őszinte, szívből jövő tanúságtételt, a fiataloknak és a kollégáknak pedig a részvételt!
 
Némethné Gábor Krisztina

2018.12.18. - AZ APOR KÓRUS KARÁCSONYI HANGVERSENYE A SZENT ANNA OTTHONBAN

2018.december 17-én hétfőn 15 órától az Apor iskola énekkara, vegyeskara adott karácsonyi hangversenyt a Szent Anna Otthon lakóinak. A műsoron karácsonyi dallamok csendültek fel.Szólót énekelt Bogdányi Boróka (6.a) zongorán közreműködött Ney Andrea, vezényelt Iván Gabriella karnagy. Az idősek meghatódva, hálás szavakkal köszönték meg a kórus "öröménekét".

2018.12.14. - Gondolatok az advent jegyében...

Ha születésnapra mész, akkor te viszel ajándékot, vagy talán te vársz valamit? A szülinapi bulin ott szokott lenni az ünnepelt? Hogyan vélekedünk ezekről a kérdésekről Jézus születésnapjára várva? Vajon karácsonykor ott van a családunkban is Jézus? Miért fontos a csend? 
Ilyen és ehhez hasonló kérdések mentén elmélkedve, közös válaszokat keresve vehettek részt iskolánk tizedik és ötödik évfolyamos diákjai rendhagyó órákon, ahol a beszélgetést Bese Gergő atya vezette.  

2018.12.12. - Jótékonysági gyümölcsvásár

Az adveni várakozás időszakában különösen sok helyen találkozunk jótékonysági akciókkal szerte az országban. Így van ez a mi iskolánkban is. Az adventi gyűjtésben mind anyagi, mind pedig játékok adakozására is van lehetőség. Szintén egy nagyon népszerű esemény iskolánkban, hogy közös munkával előkészülve, gyümölcssalátákat és ivóleveket lehet vásárolni, ezzel is segítve a rászorulókat. Adrienn néni koordinálásával egész gyermeksereget mozgatott meg az "adni jó" szellemben végzett munka.
 

2018.12.12. - Kirándulás Riegersburgban

December 8-án 82 fővel (5.a és b, szülők, testvérek) meglátogattuk a világ egyik legkreatívabb csokoládékészítőinek egyikét, a ZOTTER Csokoládégyárat. Útközben megnéztük Bairisch Kölldorf tűzoltóállomását, amely tűzoltóautó formájában a legnagyobb a világon, továbbá ugyanitt az állítólagos „világ legnagyobb postaládáját” – az osztrák posta egyik szállítási központját. Még egy kis játszótéri ugrálásra is volt időnk. Aztán következett a nap fénypontja a gyárlátogatás, ahol belevetettük magunkat a Zotter élményvilágába. Magyar hanganyag segített bennünket, hogy tökéletesen átélhettük a csokoládé keletkezésének folyamatát. Közben szívünk vágya szerint nassolgattuk 16 kreatív kóstoló állomásnál – kezdve a kakaóbabtól a csobogó csokoládékúton és a forró csokoládéitalon át egészen a kézzel mártott csábító csokoládéig legalább száz féle variációt. Mint a mesében Gombóc Artúr, mi is mindenfélét megkóstoltunk, a kerek, a szögletes, a hosszú, a lapos, a mindenfélével töltöttet. Degeszre ettük magunkat. Annyi örömhormont juttattunk magunkba, hogy vidáman és könnyedén fogjuk a téli szünetig kibírni a hátralévő két hetet.
 
Szalontay Lukácsné

2018.12.11. - Szavalóverseny

 „Mindenik embernek a lelkében dal van,
És a saját lelkét hallja minden dalban
És akinek szép a lelkében az ének,
Az hallja a mások énekét is szépnek.”
Babits Mihály
 
November 22-én került megrendezésre a gimnazista tanulóink iskolai versmondó versenye. 16 diák képviselte a 9-12. évfolyamot. Az alábbi eredménynek születtek: 
 
1.helyezett: Lukács Ákos 12.C
2. helyezett: Pomichal Jolán 9.C
3. helyezett: Ulrich Anna 11.C
Különdíjat kapott:
Cseh Zsófia 9.B
Németh Anna 9.A
Bognár Márton 10.A
 
Szívből gratulálunk nekik, és minden versenyzőnek köszönjük a lelkes felkészülést és szereplést!

2018.12.11. - Nagycsoportos óvodások látogatása az első osztályos tanulóknál

Hétfő reggel izgatottan várták az Apor Óvoda nagycsoportos óvodásait az első osztályos kisdiákok. A második tanítási órán a tanító nénik bevezették a számok és betűk csodálatos világába az iskolába készülő kisgyermekeket. A lelkes első osztályosok megmutatták, milyen nagy tudásra tettek szert az eltelt három hónap alatt. Közös éneklésre, játékra is jutott idő. A vidám hangulatú óra gyorsan elrepült, de a kellemes emlékek biztosan megmaradnak.
 
Szeretettel várjuk nagycsoportos óvodásainkat a következő tanév első osztályába!
 
       

2018.12.09. - Betlehemes játék

Ma a kora esti órákban iskolánk 4. évfolyamos diákjai Betlehemes játékukkal örvendeztették meg a győri Széchenyi térre látogatókat. A gyermekek előadásában nyomon követhettük a kis Jézus születésének történetét. A jól ismert dalokat a kis "angyali kórus" énekelte. A darabot Nagyné Szammer Éva és Kovács Anna Zsuzsanna tanítónők tanították be. Zongorán kísért  Somfai Elemér tanár úr.

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 »