Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
Közlemény
Iskolai étkeztetés
Határtalanul
Gyermekvédelem
Adó 1%

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

 

Adószámunk:

A kedvezményezett neve:

Számlaszám:

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve:

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!
 

 
 
........................................................
  
Aporos alkotások

 

Aporos diákok alkotásai a városnak
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft felkérésére, gipszkartonra festett nagyméretű képeket készítettünk.

Bővebben>>

 

 

 

A mesék birodalmában
A Kisalföld szerkesztősége megkereste iskolánkat, hogy egy meseíró pályázathoz illusztrációkat készítsünk...
Részletek>>
 

 

Énekkari CD
A 15 éves jubileum alkalmából jelent meg az iskola énekkarának második CD lemeze a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában, Gloria in Excelsis Deo címmel. Részletek>>

 

 

 

 

Apor antológia
Jubileumi tanévünk alkalmából megjelent az új Apor antológia. Részletek>>
 

 

 

 

 

 

Ikon
Bukits Ernő tanár úr "A Tápláló és tanító Krisztus" című ikonfestménye az aulában látható...
 

 

Pályázatok

 

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0229

Élményszerű tanulás, kultúra és tehetséggondozás>>

TIOP 1.1.1/07/1-2008-1156

Számítógépes infrastruktúra bővítés>>

Apor Alapítvány KEOP - 4.2.0/A/09-2009-0007>>
 

Támop 3.4.3-08/2 pályázat
Iskolai tehetséggondozás
Részletek>>
 

Környezet és Energia Operatív Program
2009.6.1.0/A-2009-0050>>

Épületenergetikai fejlesztés
KEOP-4.10.0/A/12-2013-0273>>

 

 
Aktualitások
2023.06.05.
Bravúros bronzérem a Tisza partján
Június 2-tól 4-ig rendezték a kézilabda diákolimpia 4. korcsoportos országos döntőjét Szegeden. A csoportmérkőzéseken szoros csatákban nagy izgalmak közepette kiküzdöttük a legjobb négybe jutást. Az e...
2023.06.05.
AMI tanévzáró
 
2023.06.05.
Bérmálás
Jöjj Szentlélek Úristen, áraszd reánk teljesen, mennyből fényességedet!   Június 3-án, szombaton, délután 3 órakor Dr. Veres András megyéspüspök szolgáltatta ki a bérmálás szentségét iskolánk 45 kilencedik évfolyamos tanulójának...

Aktualitások

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 »

2023.05.01. - TAVASZKÖSZÖNTŐ

Sugaras ég alatt
szellő ringat virágos ágat.
Örök irgalmadat,
megváltóm, új örömmel áldhatom.
Hiszen nekem
Te vagy az énekem,
Te vagy a tavaszom!
(Túrmezei Erzsébet)
 
Szép hagyománya van iskolánkban, hogy napközis tanulóink Tavaszköszöntő műsorral ajándékozzák meg a szülőket és nagyszülőket. Fontos számunkra, hogy a rohanó hétköznapokban megálljunk, tartalmas programokkal gazdagítsuk iskolánk közösségét. A kisgyermekek nagy lelkesedéssel, fegyelmezett összeszedettséggel készültek erre a délutánra.
Nagy örömünkre április 28-án gyermekekkel, felnőttekkel benépesült aulánk. Először az alsó tagozatos tanulók Napsugár kórusának előadásában gyönyörű kánonokat hallottunk: Ébresztő, Pál Kata Péter, Egy boszorka van, Szélről legeljetek. Vezényelt: Kovács Anna Zsuzsanna kórusvezető. Néri Szent Fülöpről életéről készült film dalát nagy átéléssel mutatták be a Napsugár kórus tagjai, Somfai Elemér kórusvezető irányításával. Meglepetésként hatott a közönségre, amikor a pedagógusok is a színpadra léptek és a gyermekekkel együtt elénekelték: „Legyetek jók, ha tudtok!” Nagy sikert aratott a közös éneklés. Tompa Mihály: A pitypang meséje című jelenetét bátran, nagy átérzéssel adták elő 2. a osztályos kisdiákjaink. A tanulókat Polniczkyné Takács Mónika tanítónő készítette fel. Azt követően Mary Poppins világhírű filmmusical zenéjére Esernyős táncot mutatnak be a 2. b és 2. c osztályos kisgyermekek. A látványos műsorszám hatalmas tapsot kapott. A koreográfiát Szabóné Tichi Márta és Vámosi Mária tanítónők készítették. Végül: Kecském, kecském, édes kecském című mesét Ponácz Alex 4. b osztályos tanuló előadásában hallottuk, a fergeteges néptáncot a 3. c és 4. d osztályok előadásában tekinthettük meg. A koreográfiáját Hájas – Bodor Nóra és Klauz Balázs néptáncoktatók készítették. Táncház zárta a vidám műsort, népi kultúránk ápolását, továbbadását elevenítettük fel. Köszönjük a színvonalas műsort a szereplőknek és a felkészítő pedagógusoknak. A hangosításban Pálffy Zsófia, Hornyák István, Horváth Kristóf Viktor és Bertha Barna diákok segítségét, a fényképeket készítését Ábrahám Kitti diákunknak köszönjük. Iskolánk udvarán folytatódott a program, 11 helyszínen tanítóink ügyességi játékokat szerveztek a gyermekeknek és szülőknek, ahol sokan próbára tették képességeiket.
Élményekben gazdag, vidám hangulatú beszélgetős, sportos délutánt töltöttünk együtt.
 
Sántáné Kiss Rita
intézményvezető - helyettes
 

2023.05.01. - A ZOTTER CSOKOLÁDÉGYÁR LÁTOGATÁSA

ZOTTER CSOKOLÁDÉGYÁR LÁTOGATÁSA
(Ausztria – Stájerország – Riegersburg)
 
Nem is lehetett izgalmasabban zárni a Fenntathatósági Témahetet, mint egy olyan helyet meglátogatni, ahol kulcsfontosságú a fenntarthatóság, a bio - és a fair trade elvének kompromisszumok nélküli betartása. 55-en, az 5.b, 7.A és 7.d tanulóival, szüleikkel és Némethné Varga Ildikó pótosztályfőnökkel indultunk az örömteli napra. Igazi csokiparadicsomba csöppentünk! A látogatóközpont maga a Kánaán volt a magunkfajta csokiimádó „Gombóc Artúrok” számára.
A túra a csokimoziban kezdődött majd végig követtük a csokigyártás folyamatát lépésről lépésre magyar nyelvű audio-guide készülékkel. Közben mindent megkóstoltunk: pörkölt kakaóbab fajtákat, a keserű csokoládékon át a kész töltötteket, a „Csoki-Mennyország” néven emlegetett büfében pedig a legvadabb ízkombinációkkal elkészített forró csokit is. A gyár mellett megnéztük a biogazdaságukat és a csokitemetőt. Alig hittünk a szemünknek! Itt tényleg síremlékeket állítottak a félresikerült csokiknak, amelyeket a Zotter-család szeretett, de a közönség nem. A látogatás sokunknál „csokikómát” eredményezett. Meg is fogadtuk, hogy még nagyobb erőbedobással futunk a „Millió lépés az iskoládért” versenyen, hogy a felszedett kilók gyorsan lemenjenek.
Szalontay Lukácsné
 

2023.04.30. - Egészséghét a DÖK szervezésében

A diákönkormányzat éves programja szerint, hagyományosan megszervezték az egészség fontosságát kihangsúlyozó egészséghetet. Egyszerű, de mégis elgondolkoztató figyelemfelhívó megmozdulásokkal találkozhattak a diáktársak.
  • Hétfőn az öltözködésre való odafigyelést a MACKÓnappal hirdettük: öltözz kényelmesen, ne járj a divatos, drága "rongy"-ruhákban!
  • Kedden Dr. Luterán Ferenc neurológus főorvos úr tartott nagyon színes, sok területet érintő előadást az egészséges életmódról, tápálkozásról, a mozgás fontosságáról. Kitért az egészségtelen életmód káros hatásainak következményeire is. Interaktív előadásában aktív beszélgetőpartnerként vettek részt az érdeklődők. Külön öröm volt, hogy a tanítási időn túli előadáson szép számmal jelentek meg gimnazistáink.
  • Szerdán az egészséges táplálkozásé volt a fő hangsúly. A nagyszünetben joghurtos vitaminsalátákkal ismerkedhettek a diákok. ezúton is köszönjük az iskola támogatását.
  • Csütörtökön és pénteken a mozgásé volt a főszerep. Csütörtökön kötélhúzás és sport-amőba verseny zajlott a szünetudvaron, míg pénteken Széles Dorka és Nagy Eszter vezényletével zenés tornára került sor.
Egészséghét képek>>
Egészségünkre!
 
  

2023.04.28. - Diákolimpia döntőbe jutottak az Aporos kézilabdások!

Tegnap Budapesten, a Soroksári sportcsarnokban IV. korcsoportos fiú kézilabda csapatunk 2 szoros mérkőzésen kiküzdötte az országos döntőn való részvételt. A fiúk a Szeged csapatát és a legjobb budapesti csapatot fektették két vállra. Gratulálunk a sikerhez, sok sikert a döntőben!
Kovácsovics László

2023.04.27. - PETŐFI MÁSKÉP(P)

A Győri Egyházmegye és a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda Petőfi Sándor költő születésének 200. évfordulóján a költő életműve előtt tisztelegve képzőművészeti pályázatot hirdetett a győri egyházmegye katolikus iskoláiban tanuló diákok részére.
Az alkotni vágyó diákok két korcsoportban (felső tagozat és gimnázium) versenyezhettek egymással. A kisebbek feladata versillusztráció készítése volt Petőfi Sándor Füstbement terv vagy Az Alföld című költeményéhez.
A gimnazisták képzőművészeti alkotást készíthettek Petőfi máskép(p) címmel.
Petőfi Sándor arcvonásait a róla készült dagerrotípia, metszetek és festmények alapján jól ismerjük. A pályázóknak a költő arcképét kellett elkészíteniük másképpen! Ábrázolhatták az impresszionisták, vagy a kubisták stílusában, felépíthették tárgykollázsként, térbeli síkokra bontva, vagy épp egy 21. századi instagram profilként megjelenítve.
A beérkezett félszáz alkotás közül szakértő zsűri – Milu Milanovich Ildikó képzőművész, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium tanára és Dr. Pápai Emese művészettörténész a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum főmuzeológusa – választotta ki a díjazott alkotásokat.
Az Apor Iskolából a gimnazisták készültek izgalmas pályaművekkel.
Sári Nóra 10.B osztályos és Spanraft Violetta 11. osztályos tanulók verssorokkal idézték meg a költő vonásait. Ábrahám Kitti 11. osztályos tanuló a költő Instagram profilját készítette el rengeteg ötlettel. Tóth Alexandra finom, érzékeny pointilista, Szalay Réka festészetet és grafikát ötvöző kreatív portrét készített. Szilvágyi Mária 11.A osztályos diákunk a fauveizmus stílusában gondolta újra Petőfi arcképét, Molnár Dorottya pedig síkokra bontva térplasztikát készített róla.
Nagy örömünkre, az aporos alkotások a zsűri tetszését is elnyerték.
 
SZILVÁGYI MÁRIA a középiskolások kategóriájában I. helyezést ért el.
Felkészítő tanár: Pintérné Gergics Ágnes
ÁBRAHÁM KITTI a középiskolások kategóriájában Különdíjat kapott.
Felkészítő tanár: Boda Ildikó
MOLNÁR DOROTTYA a középiskolások kategóriájában Különdíjat kapott.
Felkészítő tanár: Pintérné Gergics Ágnes
 
 

2023.04.27. - Felsősök a matematika versenyeken

Kovács Margit Megyei Matematikai Rejtvényfejtő Verseny
A tavaszi szünet elején, április 5-én került megrendezésre a 3-8. évfolyamosok számára meghirdetett Kovács Margit Megyei Matematikai Rejtvényfejtő Verseny döntője. A három fordulós versenyen egy összefüggő szöveg értelmezése alapján kell matematikai feladatokat megoldani, és a megoldásokat egy keresztrejtvénybe ágyazni. Szükség van gyors és pontos szövegértésre, biztos számolási készségre, logikára és rejtvényfejtő jártasságra is.
A verseny döntőjébe mindegyik évfolyamból a 20 legjobban teljesítőt hívták be. Iskolánk 8. évfolyamosai remekül megállták a helyüket:
 
1.helyezett Segovits Kata 8.A
3.helyezett Smercsek Péter 8.A
Felkészítő tanáruk Tóth Judit
 
Kenguru Matematikaverseny megyei eredmény:
 
5.helyezett Tamás Benedek 7.A (Felkészítő: Horváthné Ikker Ildikó)
7. helyezett Tóth Áron 5.d (Felkészítő: Bognárné Kalmár Ildikó)
 
Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei eredmény
 
7. helyezett Tóth Áron 5.d
15. Kozicz Kornél 5.b (Felkészítő: Bognárné Kalmár Ildikó)
 
Gratulálunk!
 

2023.04.25. - Apororsok sikere a Károly Iréneusz Fizikaversenyen

A 2022/23-mas tanévben a Gödöllői Premontrei Apátság lebonyolításában került megrendezésre a XXXI. Országos Károly Iréneusz Fizikaverseny. A neves és rangos rendezvényre 17 katolikus iskola regisztrált, a feladatokat az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzorai és tanárai, valamint a versenybizottságban résztvevő tanárok tűzték, majd elvégezték az értékelést is: Prof. Tél Tamás, Sasvári László, Bérces György, Görbe László SchP, Juhász András, Csanád Máté, Szádeczky-Kardoss Magdolna, Tóth Kristóf, Ernyei Dániel.
Iskolánk tanulói három versenyszámban indultak és kiemelkedően szép eredményeket értek el:
 
I. Otthoni kísérleti projektmunka és írásbeli beszámoló
"A víz, mint energiaforrás" címmel a víz mozgási energiájának hasznosítása, a víz molekulaszerkezeti energiájának hasznosítása témában iskolánk csapata
Kiemelt 1. helyezést ért el a zsűri külön dicséretével!
Csapattagok: Horváth Tamás Benedek, László Botond, Pesti Barnabás, Pintér András, Haszilló Zsófia, Szentgyörgyi Liliána
Felkészítő tanár: Gaál Barnabás
 
II. Feladatmegoldó verseny (2 fordulós)
13-14 éves kategória
 
2. helyezés: Smercsek Péter  
Felkészítő tanár: Vida Gábor
 
17-18 éves kategória
 
1. helyezés: Mészáros Richárd Ferdinánd
Felkészítő tanár: Vida Gábor, Gaál Barnabás
 
3. helyezés: Kovács Ágoston
Felkészítő tanár: Vida Gábor
 
III. Ki? Mit? Tud? online csapatverseny
 
2. helyezés: Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont - Győr
(Mészáros Richárd Ferdinánd, Kovács Ágoston)
 
A zsűri döntése alapján a különdíjat, egy gyárlátogatást iskolánk csapata kapta.
 
 

2023.04.25. - Siker a Fizika OKTV-n

2023. április 1-jén került megrendezésre a Fizika Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntője, amelyet Budapesti Műszaki Egyetemen szerveztek. Kiváló diákunk,
 
Mészáros Richárd Ferdinánd az előkelő 13. helyezést érte el! 
 
Richárd kitartó, áldozatos és lekiismeretes többéves munkája során mindig alázattal fogadta meg Vida Gábor és Gaál Barnabás felkészítő tanárainak tanácsát, útmutatását.
Gratulálunk a szép eredményért! 

2023.04.24. - Filharmónia koncert

 
Az éves zenei koncertsorozatunk részeként a Győri Filharmónikusok látogattak el hozzánk, akik a filmek zenei világába kalauzoltak bennünket. 

2023.04.23. - Első szentáldozás

,,Mert ugyanis sokan egy kenyér, egy test vagyunk,
mert mindnyájan egy kenyérből részesülünk.”
(Szent Pál apostol)
 
 
Szép tavaszi napra virradtunk április 23-án, az elsőáldozás reggelén. Iskolánk kápolnája ünnepi díszbe fogadta az első szentáldozásra készülő tanulókat és vendégeket.
 
Hetven tiszta lelkű gyermek várta a különleges alkalmat, az első nagy találkozást Jézussal. Lelkük a pénteki szentgyónásban megtisztult, a hófehér ruha testüket is fehérbe öltöztette. A készülődés izgalma pillanatok alatt elcsitult, amikor az „Ez az a nap” kezdetű gitáros énekre ünnepélyesen bevonultak elsőáldozóink. Imre atya szentbeszédében felidézte saját elsőáldozását, a Jézussal való nagy találkozást, annak a csodálatos napnak az emlékét, ami azóta is erőforrás.
 
 
Az ünnepi szentmisén elsőáldozóink megújították keresztségi fogadalmukat és ígéretet tettek a Mennyei Atyának, hogy hűségesek maradnak hozzá. A gyermekek számára a legszebb pillanat az első szentáldozás volt, két szín alatt vehették magukhoz Krisztus testét és vérét. Az Úr egyszerű lakomája, ami az örök élet asztalához hív mindnyájunkat, ahol az élet és az eledel soha nem fogy el. A szentmise végén a gyermekek hálatelt szívvel mondtak köszönetet Imre atyának, hitoktatóknak, jó szüleiknek, akik felkészítették és segítették őket, hogy részesei legyenek, ennek a csodálatos napnak.
Végül az összetartozás jegyében szeretetlakomán vettek részt elsőáldozóink.
 

2023.04.23. - ISTVÁNFFY BENEDEK KÖZÉPISKOLAI KÓRUSTALÁLKOZÓ

2023. március 30-án, hagyományosan a tavaszi szünet előtt került megrendezésre az egyházmegye gimnáziumi kórusainak találkozója, az Istvánffy Benedek Középiskolai Kórustalálkozó. Az énekkarok a hangversenyt megelőzően közös szakmai programon vettek részt a kollégium dísztermében Iván Gabriella karnagy vezetésével.
 
A 15 órakor kezdődő hangverseny elején Áder Ferencné Igazgató Asszony üdvözölte a résztvevőket, hangsúlyozva az iskolák közötti együttműködés fontosságát, és megköszönte a programot létrehozó karnagy szervező munkáját. Majd Ruppertné Hutás Kinga GYEIF igazgató megnyitó gondolataiban a névadó, Istvánffy Benedek munkásságát méltatta, győri kötődéseit, az egyházzenei életben betöltött szerepét hagsúlyozva. Kodály Zoltán gondolatai nyomán beszélt a kóruséneklés egyedülálló közösségformáló erejéről, katartikus hatásáról, és általában a zene személyiséget, lelket, ízlést formáló szerepéről, amely ma a fiatalok életében talán még nagyobb jelentőséggel bír.
 
A hangversenyen fellépő kórusok: Czuczor Bencés Gimnázium Kollégium Vox Angelorum Kórusa (karnagy Vántusné Gaál Zsófia), a Mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium Vegyeskara (karnagy Keresztényné Barth Judit), vendégként a Wolfgarten Schulchor Eisenstadból, valamint a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium és Általános Iskola Kórusa (karnagy Kretzné Budaker Dóra), a Kapuvári Páli Szent Vince katolikus Gimnázium és Általános Iskola Kórusa (karnagy Titz Ildikó), vendégként a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola Nagykórusa (karnagy Ney Andrea), valamint az Apor Vilmos Iskolaközpont Énekkara (karnagy Iván Gabriella) vezetésével.
 
Az összkar, Gephardi Béke című kánonja a karzatról hangzott el Ney Andrea - a Kórusok Zenekarok Szövetsége Ifjúsági Szakbizottságának Tagja - vezényletével, amely valóban katartikus élményt jelentett a kórusoknak és a közönségnek egyaránt.
Köszönet az iskolavezetés segítő támogatásáért, a segítő diákok (10B), a stúdió és valamennyi közreműködő munkájáért!
 
2024 tavaszán visszavárjuk a kórusokat!
 
 Kórustalálkozó képek>>
Iván Gabriella

2023.04.23. - ÉNEKLŐ IFJÚSÁG

2023. április 21-én, pénteken Győrben, az Egyetemi Hangversenyteremben12 iskolai kórus részvételével került megrendezésre az országos minősítő, az Éneklő Ifjúság Hangverseny. Az egyes kategóriákat összkari produkció zárta. Az Apor Vilmos Iskolaközpont Énekkara, az Apor kórus Iván Gabriella karnagy vezetésével kiválóan szerepelt, ARANY DIPLOMÁVAL minősítést szerzett és kiérdemelte a legjobbaknak járó ÉV KÓRUSA címet is.
 
A zsűri elnöke Somogyvári Ákos karnagy, Erkel Ferenc szépunokája, az Erkel Ferenc Társaság, valamint a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Tanácsadó Testületének Elnöke volt. A zsűri kiemelte a kórus tiszta, szép hangzását és muzikalitását, a műsorválasztás mellett a művek igényes kidolgozását, összességében a kórusban folyó szakmai munka magas színvonalát.
 
Külön dicséretben részesültek a szólisták: Tóközi Bernadett (10.C), Horváth Luca (12.C), Szakály Dóra (12.C), valamint a vegyeskar a fiú szólamai (10.A, 11.C,12.B) A program az esti órákban a zsűri és a karnagyok szakmai megbeszélésével zárult.
Szívből gratulálunk a csapat valamennyi tagjának a nagyszerű eredményhez!

2023.04.21. - Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny

Az idén márciusban került sor a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny első fordulójának megrendezésére. A diákok digitális feladatsort töltöttek ki, melyre negyvenöt percük volt. Versenyszabályzat értelmében a következő fordulóra az 1. forduló legjobbjai juthatnak tovább. Ez jelen esetben a digitális versenyzés lehetőségeiből következően a legjobban teljesítő versenyzők huszonöt százalékát jelenti. A több mint tizenhétezer versenyző közül az erdélyi, kárpátaljai, felvidéki és vajdasági diákokkal együtt több mint négyezer-nyolcszáz versenyző folytathatja a versenyt április 26-án. Közöttük iskolánk hat tanulója is az elért magas pontszáma alapján:
 
Székely Ádám 5.a (Némethné Varga Ildikó
Horváth Mátyás Mihály 5.b (Doros Zsuzsanna)
Papp Réka 5.c (Schindlerné Nagy Kinga)
Mondovics Benedek 5.d (Doros Zsuzsanna)
Nagy Jázmin Zsófia 6.a (Doros Zsuzsanna)
Somfai Bálint 8.A (Schindlerné Nagy Kinga)
Palanik Hanna 8.B (Némethné Virág Eszter)
 
Szívből gratulálunk komoly eredményükhöz, továbbá a felkészítő tanáraiknak is a sikeres munkájukhoz.
Az iskolai forduló eredményei:
5.évfolyam
 
1. Horváth Mátyás Mihály 5.b
2. Mondovics Benedek 5.d
3. Székely Ádám 5.a
4. Papp Réka 5.c
5. Németh- Torda Karolina 5.d
6. Tamás Luca 5.b
7. Sándor Hanna 5.b
8. Tóth Laura 5.b
 
6.évfolyam
 
1. Nagy Jázmin Zsófia 6.a
2. Riedler Mira 6.a
3. Malatinszky Noémi 6.c
4. Rózsavölgyi Száva 6.c
5. Léránt Levente 6.c
6. Bors Alexa Katinka 6.a
7. évfolyam
 
1. Kun Réka 7.B
2. Zöldi János Albert 7.c
8.évfolyam
 
1. Somfai Bálint 8.A
2. Palanik Hanna 8.B
3. Nagy Helga Ágnes 8.B
4. Orbán Kata 8.B
5. Sági Laura 8.c
 
 
 
 
 

2023.04.21. - Gimnazistáink sikere a soproni szavalóversenyen

A Petőfi-év alkalmából számos versenyt hirdettek meg, közöttük a soproni Szent Orsolya Gimnázium által szervezett versmondóversenyt. A gimnazista tanulók két fordulóban mérhették össze tehetségüket, melyet szakértő zsűri (irodalmárok, színházi szakemberek) bíráltak el gálaműsor keretében.
Nagy örömünkre mindkét versenyző diákunk helyezést ért el:
 
Somfai Borka (11.A) 1. helyezést
Németh Zalán (12.A) 2. helyezést
Gratulálunk a szép eredményekhez!
Kulacsné Fekete Éva 
 

2023.04.20. - Visszatérés az ’Alma mater’-be

A nevem Szücs Anna, végzős angol-francia szakos tanárhallgató vagyok az ELTÉ-n.Visszatérésem az Apor iskolába 6 év után egyszerre volt elképzelhetetlen és egyértelmű. Hosszú gyakorlatomat mindenképpen olyan kezek közt szerettem volna végezni, akikkel biztonságban érzem magam. Ennek köszönhetően kerestem meg Zsuzsa nénit és András bácsit (Baloghné Kalmár Zsuzsanna tanárnő és Nagy András tanár úr), akik készségesen vállalták mentorálásomat.
 
Gyakorlatom kezdete tele volt nosztalgiával és egy furcsa limbó helyzettel; tanár vagyok vagy diák vagyok? Eleinte kollegák is gyakran néztek diáknak a folyosón, előszeretettel kérdezték csoportjaimat melyik tanárra várunk. Szerencsére az idő múlásával a tanári szerepkör is egyre természetesebbé vált. Amint sikerült a kezdeti sokkon túlesni, minden kezdett a helyére kerülni. Megtaláltam a helyem a tanáriban és a diákok között is. Mindezt köszönhetem annak a számtalan segítőkész embernek, aki mindent megtett annak érdekében, hogy teljesen elfogadott tagnak érezhessem magam az iskola falai között.
 
A gyakorlatot izgatott boldogsággal vártam, hogy végre kialakíthassam a saját rendszereimet, és valóban önállóan helyt állhassak tanárként, megismerhessem a diákjaimat – ezúttal nem csak pár óra erejéig. Mindkét mentorom viszonylag gyorsan döntött úgy, hogy szabad kezet ad a tanításban, ami nem csak nagy megtiszteltetés volt, de meg is erősített abban, amit csinálok. Bízom benne, hogy a végére a gyerekek is megszokták a stílusomat, illetve az elvárásokat is. Szeretném azt hinni, hogy van köztük olyan, aki jó szívvel gondol majd vissza a közös időnkre.
 
Engem mindenképpen megerősített a gyakorlat abban a hitben, hogy ezen a pályán a helyem. Minden kihívása és nehézsége ellenére végre volt lehetőségem megtapasztalni azt, amit igazán szeretek a tanárságban; valóban megismerni a diákjaimat és kialakítani velük közösen azt a rendszert, ami működik mind nekik, mind nekem. Számomra így a gyakorlat maximálisan elérte a célját és végtelenül hálás vagyok azért, hogy mindezt egy számomra otthonos és fontos helyen végezhettem el.
Szücs Anna, volt aporos diák
 

2023.04.20. - Patchwork fesztivál

 
A Győri Nemzeti Színház április 17-23. között adott otthont a nem mindennapi színházi előadásoknak. Az 5.b osztály a Fesztivál keretén belül 19-én vett részt az Alagút című előadáson. A szereplő társulatok, fiatal alkotók a magyartól merőben eltérő színházi gondolkodással ismertették meg a gyerekeket. Az előadók Klaipėdos Lėlių Teatras (Litvánia) - Lutkovno Gledališče Ljubljana (Szlovénia) színházaiból érkeztek. Az előadás érdekessége, hogy a fény és a sötétség animációjára épült. A gyerekek a játszótérben szabadjára engedhették a fantáziájukat és ezzel csiszolhatták a kreativitásukat. Jó volt együtt látni a tánc- és mozgásszínházi motívumokkal átszőtt darabot.
Szalontay Lukácsné
 

2023.04.14. - Drámakommandó az Aporban!

Mi, 4.d-sek és 5.b-sek agyon megörültünk, hogy lehetőséget kaptunk, hogy egy izgalmas drámafoglalkozáson vegyünk részt. A történetben hamar egy rejtelmes szigeten találtuk magunkat, ahol felépítettük a mi kis életünket. A feszültséget tetézte, hogy hirtelen a semmiből egy furcsa lénnyel találtuk szembe magunkat. Ez gondolkodásra késztetett bennünket: mit csináljunk, mihez kezdjünk az életünkben egy jöttmenttel? Vagy hogyan viszonyuljunk ahhoz, aki nem pont olyan, mint amilyennek mi elképzeltük? Keressük vele a kapcsolatot? Megváltoztassuk? Mi a megoldás kulcsa? Ha közösen megbeszéljük, könnyebben rájövünk!
A 4.d és 5.b osztály diákjai
 Drámakommandó képek>>

2023.04.12. - „Mesevár” Regionális Mesemondó Verseny

Április 5-én, Csornán rendezték meg az alsó tagozatosok mesemondó versenyét. A több mint 40 versenyző évfolyamonként mérte össze mesemondói tudását. Az iskolánkat képviselő gyerekek kiváló eredményeket értek el:
 
Takács Lili Anna, 1.a osztályos tanuló 1.helyezés; Felkészítő tanító: Barczáné Sárvári Csilla
Péter Dalma, 2.a osztályos tanuló 3.helyezés; Felkészítő tanító: Vörösházi Györgyné
Tolnai-Szabó Noel, 3.d osztályos tanuló 1.helyezés; Felkészítő tanító: Takács Anita
Ponácz Alex, 4.b osztályos tanuló 1.helyezés; Felkészítő tanító: Ásványiné Kiss Anikó
 
Nagyon büszkék vagyunk diákjaink sikerére. Köszönjük a tanulók, szülők, tanítók együttműködését!
Vörösházi Györgyné Mariann tanító néni
 

2023.04.02. - Lelki nap az Apor iskolában

„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda,
hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen.”
(Jn 3;16)
 
Hamvazószerdát követően, a nagyböjti időszakban diákjaink a reggeli szentmiséken, keresztúti ájtatosságokon és a múlt héten szervezett szentgyónással készülhettek a nagyhétre, majd húsvét szent ünnepére. Hosszú évek hagyománya, hogy a virágvasárnap előtti szombaton lelki napot is szervezünk tanulóink számára. Reggel 8:00-kor szentmisével kezdtünk, amelyen Kálmán Imre atya tanításával kaptak a fiatalok útravalót. 
A szentmisét követően Imre atya dicséretben részesítette a legszorgalmasabb kisdiákokat, akik rendszeresen részt vettek a nagyböjti reggeli szentmiséken. A legbuzgóbb osztály az 1. c volt, ők különleges jutalomban részesültek.
A nap korosztályonkét különböző helyszíneken folytatódott. 
Hencz Márton diakónus az 1-4. évfolyamon tartotta a tanulók elmélkedését, a fő téma a béke volt. A gyermekek életkorának megfelelően a meséből kiindulva vezette el a tanulókat arra, hogy milyen cselekedetekkel tudják megőrizni a békét. Minden kisdiák egy szépen illusztrált imádságot vihetett haza, hogy családban is imádkozzanak a békéért.
A lelki nap másik részében Jézus szenvedéstörténetét elevenítették fel a tanulók. A 3-4. évfolyamos tanulók dramatizált keresztutat adtak elő. Nagyon megható volt, ahogy Jézus eleséseit, fájdalmait megjelenítették a gyermekek.
Az 5-8. évfolyam az aulában Horváth Kornél százados, katolikus tábori lelkész elmélkedését hallgathatták, majd keresztúton vettek részt.
A 9-12. évfolyamosok a Szentlélek-templomba zarándokolt, ahol Benkovich Ferenc atya fogadta őket. A nagydiákok Apor püspök úrhoz kapcsolódó keresztuti elmélkedésen vettek részt, amelynek bevezetéseként Ferenc atya felelevenítette a párhuzamot Jézus Krisztus szenvedéstörténete, a nagyhét eseményei és Apor püspök életáldozata között. Ezt követően Horváth Kornél százados itt folytatta elmélkedését, interaktív előadását.
A húsvéti készülődés iskolánkban hétfőn folytatódik, ahol a pedagógusok és dolgozók lelki napjára kerül sor.
 

2023.04.02. - Aporosok sikere a Katolikus Iskolák Matematika Versenyének országos döntőjén

Március 31-én, pénteken került megrendezésre a 2022/2023-as tanév Katolikus Középiskolák Matematika Versenyének országos döntője. A gimnazisták számára megrendezett versenyben közel kétezer versenyző nevezett, akik közül a második fordulót követően évfolyamonként a legjobb tíz tanuló kerülhetett a döntőbe. Budapesten a Katolikus Pedagógiai Intézetben rendezett végső megmérettetésen diákjaink a következő eredményekkel büszkélkedhetnek:
 
 
 
12. évfolyam:
1. helyezés: Mészáros Richárd Ferdinánd 12.A - felkészítő tanára: Jócsik Csilla 
7. helyezés: Kukorelli Kata 12.B - felkészítő tanára: Jócsik Csilla
 
11. évfolyam:
3. helyezés: Kurja Tamás 11.B - felkészítő tanára: Cziglerné Horváth Ágnes
 
Gratulálunk!
KATMat verseny képek>>
 

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 »