Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Közlemény
TANÉV RENDJE
Iskolai étkeztetés
Határtalanul
Gyermekvédelem
Adó 1%

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

 

Adószámunk:

A kedvezményezett neve:

Számlaszám:

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve:

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!
 

ECDL vizsgaközpont

Iskolánk ECDL vizsgák lebonyolítására jogosult intézmény. Részletek>>

 

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság>>

 
 
........................................................
  
Aporos alkotások

 

Aporos diákok alkotásai a városnak
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft felkérésére, gipszkartonra festett nagyméretű képeket készítettünk.

Bővebben>>

 

 

 

A mesék birodalmában
A Kisalföld szerkesztősége megkereste iskolánkat, hogy egy meseíró pályázathoz illusztrációkat készítsünk...
Részletek>>
 

 

Énekkari CD
A 15 éves jubileum alkalmából jelent meg az iskola énekkarának második CD lemeze a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában, Gloria in Excelsis Deo címmel. Részletek>>

 

 

 

 

Apor antológia
Jubileumi tanévünk alkalmából megjelent az új Apor antológia. Részletek>>
 

 

 

 

 

 

Ikon
Bukits Ernő tanár úr "A Tápláló és tanító Krisztus" című ikonfestménye az aulában látható...
 

 

Pályázatok

 

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0229

Élményszerű tanulás, kultúra és tehetséggondozás>>

TIOP 1.1.1/07/1-2008-1156

Számítógépes infrastruktúra bővítés>>

Apor Alapítvány KEOP - 4.2.0/A/09-2009-0007>>
 

Támop 3.4.3-08/2 pályázat
Iskolai tehetséggondozás
Részletek>>
 

Környezet és Energia Operatív Program
2009.6.1.0/A-2009-0050>>

Épületenergetikai fejlesztés
KEOP-4.10.0/A/12-2013-0273>>

 

 
Aktualitások
2019.05.19.
Apor emléknap - Imádság a Missziós kereszt előtt
2019. május 23-án (csütörtökön) a vértanú Boldog Apor Vilmos püspök emléknapján 16.00-17.00 óráig a Szent Imre templomban a Missziós kereszt előtt közös imádsággal készülünk az 52. Eucharisztikus Kongresszusra...
2019.05.19.
Beszámoló a pápai reptéren való különleges látogatásról
Ritkán kerül sor arra, még egy felnőtt életében is, hogy eljusson egy katonai repülőtérre, beülhessen egy igazi harci helikopterbe, katonai szállítógépbe vagy kezében foghat olyan fegyvereket, amelyeket igazi katonák használnak...
2019.05.15.
Lengyel cserekapcsolat
Iskolánk diákjai nagyhéten négy napos kiránduláson vettek részt Lengyelországban. Régi célunk volt, hogy cserekapcsolatot építhessünk a Łańcut-i Henrik Sienkiewic Gimnáziummal. Utunk során ellátogattu...

Aktualitások

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 »

2019.05.19. - Apor emléknap - Imádság a Missziós kereszt előtt

2019. május 23-án (csütörtökön) a vértanú Boldog Apor Vilmos püspök emléknapján 16.00-17.00 óráig a Szent Imre templomban a Missziós kereszt előtt közös imádsággal készülünk az 52. Eucharisztikus Kongresszusra. Szeretettel várjuk erre az alkalomra a pedagógusokat, diákokat, szülőket!

2019.05.19. - Beszámoló a pápai reptéren való különleges látogatásról

Ritkán kerül sor arra, még egy felnőtt életében is, hogy eljusson egy katonai repülőtérre, beülhessen egy igazi harci helikopterbe, katonai szállítógépbe vagy kezében foghat olyan fegyvereket, amelyeket igazi katonák használnak. Egyszóval: nem minden nap juthatunk el egy ilyen különleges kirándulásra, mint amin mi részt vehettünk.
2019. május 16-án délután Mi, az 5.a és 5.b osztályfőnökeink Adrienn néni és Elemér bácsi, valamint igazgató helyettesünk, Barni bácsi kíséretében látogattunk el az MH. Pápa bázisrepülőtérre, ahol az Iskolák Napja nevű nyílt napon sokféle programon vehettünk részt, és sokféle dolgot kipróbálhattunk.
Először a Pápai Bázisrepülőtér Őrszázadának rövid őrkutyás bemutatóját nézhettük meg és mivel sokan szeretik a kutyákat, nagyon sokaknak tetszett is a bemutató. Ezután a MI-24 harci helikoptert láthattuk. Itt be is ülhettünk előre, a pilóta és a lövész 
és hátulra, a deszantosok (kommandósok, felderítők) helyére. A lövész helyére még Adrienn néni is beült, ami nagyon jól álltneki.  Miután mindenki lefényképezte és be is ült a helikopterbe, beszálltunk a repülőtéri tűzoltóság járműveibe is.
Utána kis sátrakban nézhettünk meg előadásokat. Az egyikben fegyvereket láthattunk és vehettünk kézbe az egészen kicsi pisztolytól kezdve az egészen nagy gépfegyverig. Természetesen nem volt bennük töltény, de azért elmondták, hogy így sem lehet senkire fegyvert fogni. A másik sátorban az újraélesztést mutatták be és próbálhattuk ki mi is egy babán.
Ezután az egyik legizgalmasabb része következett a látogatásnak, a C17-es NATO szállítógép megtekintése. Itt ötösével felmehettünk a pilótafülkébe. Megtudhattuk, hogy a gépen három mentőcsónak is található, mindegyikben 45 ember fér el. Itt körülnézhettünk egy kicsit, majd testközelből láthattuk, ahogy felszáll két JAS 39 Gripen vadászrepülőgép és két helikopter.
Majd elérkezett a kirándulás utolsó pontja. Egy hókotróba ülhettünk be. Persze nekünk természetes volt, hogy ebből is játék legyen. A hókotró lapátja alagút lett, és ott futkároztunk, nevettünk, nagyon jól éreztük magunkat.
Hazamenet meg is kérdezte az egyik katona bácsi, hogy: „ki szeretne katona lenni?” Természetesen azonnal volt jó pár jelentkező. A kapunál elköszönt Csortos Attila őrnagy úr, a kísérőnk, majd nagy tapsot kapva tőlünk, leszállt a buszunkról.
Kicsit fáradtan, de hatalmas élményekkel értünk haza szüleinkhez. Köszönjük Móricz Gellért és az én apukámnak (Takács Krisztián) a szervezésben való részvételét!
Látogatás a Pápai katonai reptéren képek (Takács Krisztián)>>
Takács Johanna
5.b
 

2019.05.15. - Lengyel cserekapcsolat

Iskolánk diákjai nagyhéten négy napos kiránduláson vettek részt Lengyelországban. Régi célunk volt, hogy cserekapcsolatot építhessünk a Łańcut-i Henrik Sienkiewic Gimnáziummal. Utunk során ellátogattunk Auswitzba, mely szörnyű mementója a nemzetiszocializmus embertelenségének. Gyönyörű kastélyokat, tereket, parkokat láttunk Łańcutban, Rzesówban. Markowban megtekintettük az Ulma család házából kialakított múzeumot, Przemyslben jártunk olyan erődben, melyeben az I. világháború alatt magyar bakáink derekasan küzdöttek az oroszokkal szemben. Hazafelé betértünk Krakkóba, megtekinteni a Wawel- a régi királyi vár gyönyörű nevezetességeit, rengeteg magyar emlékét. Diákjaink mintás viselkedésükkel mindenütt öregbítették Magyarország és iskolánk jó hírét, amiért külön köszönetet mondok. Utunk során rengeteg apró formáját kaptuk a lengyel nép magyarok iránti szeretetének, tapasztaltunk, hogy az ezer éves barátság népeink közt nem üres szólam, élő valóság. Külön köszönet Arbanász Ildikó, Némethné Varga Ildikó kolléganőknek, Németh Nándor és Nagy András kollégának fáradtságos munkájukért. Hálásak vagyunk lengyel partneriskolánk igazgatójának, tanárainak a szervezésért és szívélyes vendéglátásért, reméljük nemsokára viszonozhatjuk vendégszeretetüket és vendégül láthatjuk őket iskolánkban.
 

2019.05.14. - ERDEI ISKOLA A SZELIDI-TÓ PARTJÁN

Az 5. évfolyam 80 diákja Adrienn néni, Ildikó néni, Mónika néni és Elemér bácsi kíséretében május 8-10. között Dunapatajon táborozott. Végre elérkezett az a nap, amelyre annyira vártunk, amiről annyit beszéltünk már, a kirándulásunk az erdei iskolába. Amikor megérkeztünk izgatottan, vidáman vártuk, hogy melyik faházba pakolhatunk. Sietnünk kellett, mert egyből kezdődött a 2400m-es Kékmoszat-tanösvény bejárása. Laci bácsi vezetésével megfigyeltük a Szelidi-tó növény- és állatvilágát. megtudhattuk, hogy régen a tó gyógyhatású volt. A túra végén csónakáztunk, élveztük, ahogy énekünk visszhangzott a tavon és kardoztunk a száraz nád szárakkal. Este Sanyi bácsi diavetítéses bemutatót tartott. Még alaposabban megismerhettük az ott élő különleges növényeket és állatokat. Még preparátumokat is hozott, hogy a vízi madarakat láaik alapján is meg tudjuk különböztetni. Másnap délelőtt a szakadó eső sem vette el a kedvünket, folytatódtak a programok. A sivatagi show című filmet néztük meg, amelyen sokat nevettünk. Délután besűrűsödtek az események. Ebéd után következett egy kis testmozgás. Egyik osztálytársunk, Johanna apukája látogatott el hozzánk. Egy középkori lovagi bemutatót tartott. Mindenki tátott szájjal figyelte az előadást. Elmondta és megmutatta, hogy akkoriban milyen harci eszközöket használtak, milyen ruházatot viseltek a csatában és hogy a nők is mehettek harcolni, ha szükséges volt. Mi is beöltözhettünk és vívhattunk egymással. Utána következett a kenyérsütés Kati néni vezetésével. Gyúrtunk, dagasztottunk, nyújtottunk, reszeltünk, vágtunk, töltöttünk. Végül kisültek az illatos lángosok, kenyerek, amik nagyon gyorsan elfogytak. Kalocsai tányérokat is festettünk, amit haza hozhattunk ajándékba.
Pénteken reggel kicsit szomorúan ébredtünk, pedig az eső sem esett már, de ez volt az utolsó közös napunk. Meglepetésünkre Bakód-pusztára lovaskocsikkal mentünk a csikósok bemutatójára. Megismerhettük a csikósok ruházatát, sajátos szokásaikat, hogy milyen ügyesen bánnak a lovaikkal. Elképesztően jó bemutatót nézhettünk meg. A legizgalmasabb a tízes fogat száguldása volt. Nagy sztár lett Zsiga szamara, Kátrány. Minden számban neki szurkoltunk és természetesen mindig ő nyert. Átélhettük Petőfi Sándor: Az alföld című versének hangulatát:
 
„S a csikósok kurjantása hallik
S pattogása hangos ostoroknak.”
 
Hazaindulás előtt volt még egy kis idő a tóparti játszótér kipróbálására is. Bátran kijelenthetjük, hogy ez az élménydús erdei iskola volt eddig a legjobb kirándulásunk!
Nagy Enikő és Nagy Eszter 5.b

2019.05.13. - Elsőáldozás

 
 „Vegyétek, és egyetek ebből mindnyájan,
mert ez az én Testem, mely értetek adatik”(Mt 26, 26)
 
Harmadik évfolyamos kisdiákjaink május 12-én reggel a szent várakozás örömével érkeztek az iskolába családtagjaik kíséretében. A lelkük tisztaságát jelképező fehér ruhába öltöztek, azt követően Ferenc atya, hitoktatóik és osztályfőnökeik kíséretében ünnepélyesen bevonultak az aulába. Elsőáldozóink tevékenyen részt vettek a szentmisében. Égő gyertyával a kezükben megújították keresztségi fogadalmukat és ígéretet tettek arra, hogy hűségesek maradnak Jézushoz. Elérkezett az első szentáldozás pillanata. Egy gyermek így fogalmazta meg ezt az érzést:
„A legnagyobb ajándék, hogy a szentáldozásban találkozhattam Jézussal!”
A szentmisét követően az ebédlőben szeretetvendégségen vettek részt az elsőáldozók, itt megköszönték Ferenc atyának és hitoktatóiknak: Nagyné Szammer Éva néninek és Szalainé Csapó Rita néninek a lelkiismeretes felkészítést.

2019.05.05. - Ballagás 2019

 
Egyen sapkám szögre akasztottam,
Nem veszem le, maradjon csak ottan.
Tűnődőm is, az idő felettem
Hogy elszelelt, s öreg diák lettem.
Az időbe mégis visszanézek,
Hely, de hamar teltek el az évek!
Nem is tűnt fel többnek, mint egy álom
S ami elmúlt már szépnek találom.
  (Szűcs Mihály: Öreg diák vallomása - részlet)
   
 
Iskolánkban május 4-én szerveztük meg hagyományos ballagási ünnepélyünket. A végzős diákok az ismerős dallamokat énekelve vonultak végig az iskola oly sokszor bejárt folyosóin. A szentélybe érve, Csuta Rita az iskola zászlójára felkötötte a jelképes emlékszalagot, majd Vadas Ákos átadta azt az alsóbbévesek számára. Az ünnepély további menetét Kovács Fanni narrátor vezette. Elsőként Bogdányi Veronika búcsúzott a 11. évfolyamosok nevében, majd Lukács Ákos 12.C szavalatában Ady Endre: Üzenet egykori iskolámba című versét hallhattuk. Gaál Gergely 12.B osztályos tanuló a tizenkettedikesek nevében búcsúzott, majd Kiss Zoltán igazgató úr ünnepi beszédére került sor. A nevelőtestület döntése alapján a legjobbak jutalomban részesültek. Az idén a nagy megtiszteltetést jelentő Apor emlékérmet Németh Evelin kapta a 12.A osztályból. Az ünnepség igeliturgiával folytatódott, amelyben Benkovich Ferenc atya adott szívhez szóló útravalót végzőseinknek.
 
 

2019.05.03. - Versenyeredmények az alsó tagozaton

Kudela Klára 3.b osztályos tanuló a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Művelődési Ház által meghirdetett "Hegyalján innen, Sokorón túl" népmesemondó versenyen II. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Árpásiné Horváth – Dori Cecília
Hideg János 4.a osztályos tanuló a Dugonics András Matematikaverseny országos döntőjében I. helyezést érte el. Felkészítő pedagógus: Sántáné Kiss Rita
Piller Ádám 4.c osztályos diákunk a Győri Gárdonyi Géza Általános Iskola által meghirdetett Országos Logikaversenyen I. helyezést szerezte meg. Csákiné Kiss Zsuzsanna tanítónő készítette fel.
 
Szeretettel gratulálunk a tanulóknak és felkészítő pedagógusoknak!

2019.05.01. - Drámafoglalkozás a hatodikosok körében!

2019. április 25-én a Nyitott Kör Egyesület drámafoglalkozást tartott a 6.a és a 6.b osztálynak. A két órában szigetlakók lehettünk, közben átéltük, hogy hogyan élnek egy ilyen helyen az emberek, hogyan tartanak össze, egyáltalán összetartanak-e. Tényleg, képesek vagyunk összetartani? És ha veszélybe kerülünk, összefogunk? Mit teszünk egy idegennel, aki megzavarja mindennapjainkat? Megöljük? Megkínozzuk? Hiszen agresszív. Vagy inkább befogadjuk? Aztán elkezdődött a közös gondolkodás. Végül mindenki hozzászólásával meghoztuk a legjobb megoldást, s véleményünk kimondásával ezt meg is erősítettük: ha valaki/valami első benyomásra, kívülről talán ijesztő, belül még hordozhat értékes tulajdonságokat.
 
Horváth Anna Laura, Sári Nóra

2019.05.01. - Biológia Versenyeredmények

Két diákunk is bejutott a Fazekas Biológiaverseny országos döntőjébe, melyet április 12-én rendeztek meg a Természettudományi Múzeumban. A verseny első részében a pályamunkájukat mutatták be a döntős tanulók a bírálóbizottság előtt. Színvonalas kiselőadásokat hallhattunk az év fajaival kapcsolatban, de a koponyalékelés, koponyatorzítás témát is sokan választották. Majd következett a Természettudományi Múzeum tárlataihoz kapcsolódó interaktív csapatverseny, melyen Bedics István 7. B osztályos tanulónk 3. és Nagy Liza Anna 7. A osztályos tanulónk a 4. helyezést érte el.
Másnap tartották a nagymúltú Herman Ottó Kárpát-medencei Biológiaverseny megyei döntőjét, melyen a felkészülés részét képezik a tananyagon kívül a Természetbúvár folyóirat cikkei is. A középdöntőn Nagy Liza Anna 7. A osztályos tanulónk a 4. helyezést érte el.
Gratulálunk a diákoknak!
Hegedüs Márta felkészítőtanár

2019.04.29. - Tantestületi zarándoklat Mátraverebély-Szentkútra

Az idei nagyböjtben tantestületünk lelkigyakorlatát Nemzeti Kegyhelyünkön, Mátraverebély-Szentkúton tartottuk. Megérkezésünk után a helyi ferences testvérek Mária-énekekkel köszöntöttek bennünket, majd szentmisén vettünk részt Ferenc atya koncelebrálásával. Ezután megismerkedtünk a kegyhely történetével és lelkiségével. Mindnyájunkat megérintett a csodálatosan felújított szabadtéri oltár mozaiksorozata Szűz Mária életéből vett jelenetekkel, a Szent Kút és a Bazilika szépsége. A domboldali keresztúti stációkat végigjárva átelmélkedtük Urunk szenvedéstörténetét. A délután folyamán fakultatív program keretében lehetőségünk volt felmenni a Remetebarlangokhoz, ahol a XIII. századtól éltek remeték. Egy kellemes erdei sétával eljuthattunk a Szent László forráshoz, ahol a legenda szerint László király lovának patája nyomán víz fakadt a sziklából.
Lelkiekben feltöltődve, élményekben gazdagon tértünk haza az esti órákban.

2019.04.29. - Tavaszi táncház és családi délután

Sugaras ég alatt
szellő ringat virágos ágat.
Örök irgalmadat,
megváltóm, új örömmel áldhatom.
Hiszen nekem
Te vagy az énekem,
Te vagy a tavaszom!
/Túrmezei Erzsébet: Te vagy a tavaszom! /
 
2019. április 26-án délután iskolánk alsó tagozatos tanulói a néphagyományokat felelevenítve tavaszköszöntő műsorral ajándékozták meg a szülőket, nagyszülőket. Az alsó tagozatos tanulók kórusa tavaszi nép - és gyermekdalokból összeállított dalcsokrot adott elő kánonban. A 4. b osztályos tanulók a Nagytakarítás a Napnál című zenés színjátékot mutatták be, amely hatalmas sikert aratott. Az alsósok kórusa minden közös iskolai szentmisén vezeti az éneket a Szentlélek – templomban. Gyönyörű, tiszta énekükkel örvendeztették meg a közönséget, előadásukban egyházi énekeket hallottunk. Meglepetéssel készültek az alsó tagozaton tanító pedagógusok. Néri Szent Fülöp életéről készült filmből mutatták be: „Legyetek jók ha tudok” című dalt, melyet a gyermekek óriási tapssal jutalmaztak. A 4. évfolyamos néptánc szakkörös tanulók fergeteges Sárközi táncokat mutattak be, majd táncba hívták a közönséget. A jó hangulatú táncházat követően finom falatok várták az osztálytermekben a kisdiákokat. A meleg, tavaszi délután az iskola udvarára csalogatta a gyermeket és szülőket, ahol a tanító nénik közös játékokkal készültek. Élményekben gazdag, vidám délutánt tölthettünk együtt. Hálásan köszönjük az iskolánk játszóterének felújítására felajánlott adományaikat!
 

2019.04.28. - Big Data Astronomy in the 2020s

Április 26-án a Széchenyi István Egyetem adott helyet Gerard Willinger, az Egyesült Államokbeli Louisville Egyetem asztronómiával foglalkozó professzorának, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete kutatójának előadására. Az angol nyelvű előadásra iskolánk fizika fakultációs és matematika szakkörös tanulói is ellátogattak. Az érdekes bevezetést és történeti áttekintést követően a 2020-as évek nagy projektjéről az ESA-led és az LSST teleszkópok működéséről, üzembeállításáról hallhattunk. Ezek a csillagos eget kémlelő berendezések minden eddiginél több adat gyűjtésére lesznek hivatottak.
 
Ábrahám Csaba, Gaál Barnabás

2019.04.26. - Iskolánkba jött a RÉV Színház!

Áprilisban iskolánkba, a 9.c – be látogatott a győri RÉV Színház. Nagy kíváncsisággal fogadtuk legújabb diákoknak szóló foglalkozásukat, a Masszát. Egy fantasztikus és roppant tanulságos történetnek lehettünk cselekvői és résztvevői is egyben. Az előadást interaktívnak találtuk, hiszen beszélgethettünk a szereplőkkel az egyes részek között, sőt véleményünkkel a történetet is formáltuk. A társulat Patrik életének egy szeletét mutatta be úgy, hogy közben megismertük a bántalmazó és a bántalmazott szemszögét is. Voltál már olyan helyzetben, hogy végignézz egy sorozatos szekálást? Vagy gyűlölködő kommenteket írnak a barátodnak? Netán neked? Lehet, hogy a haverodnak még a pénzét is elveszik? Vagy ez nem is létezik ebben az életnek nevezett masszában…? A program felénél, amikor már elég sok mindent megtudhattunk Patrikról, mi is segíthettünk neki a jó és a rossz oldalával folytatott harcában. Közben továbbgyötörtek bennünket a válaszra váró kérdések: tehetek-e valamit szenvedő társaimért, van-e változás a bántalmazóban, hogyan lehet lelkileg túlélni az ilyen és hasonló eseteket úgy, hogy a végén mégis Ember maradjak… Pozitív és felejthetetlen élmény volt számunkra, köszönjük a lehetőséget, RÉV Színház! Gyertek máskor is!
Balogh Karolina
Nagy Nelli
9.c

2019.04.26. - Alsó tagozatos tanulók mesemondó versenye

Négy kisdiákunk képviselte iskolánkat a csornai „MESEVÁR” elnevezésű mesemondó versenyen. Az 1.c osztályból Gódor Janka Ilona Mese a falánk tyúkocskáról című népmesét adta elő (felkészítő: Borsó Bernadett). A 2.c osztályos Malatinszky Noémi egy Lázár Ervin mesével indult (felkészítő: Mugitsné Novák Erika). A 3.c osztályos Ponácz Krisztián A szegény asszony gyermekeiről szóló mesét olyan átéléssel adta elő, hogy sikerült megszereznie az 1. helyezést (felkészítő: Kovács Márta). A 4. d osztályból Kránitz Hunor Boldizsár a Három kívánság című mesével szintén 1. helyezett lett (felkészítő: Burány-Forrás Noémi). Gratulálunk a szép szereplésért! Bízom abban, hogy mások is ráéreznek a mesék ízére, és egyre több mesemondó, történetmesélő kisdiákkal büszkélkedhetünk.
Vörösházi Györgyné Mariann tanító néni
 

2019.04.25. - Ofő órák – kicsit másképp

Rendhagyó osztályfőnöki órákon vehetett részt a 11. B osztály a tanév folyamán. Iskolánk korábban leérettségizett tanulói látogattak meg minket, hogy az egyetemen szerzett tapasztalataikról meséljenek. Járt nálunk lelkes gyógytornász, Ryanair pilóta, turizmus-vendéglátás, építész, gépészmérnök, informatika, pszichológia, bölcsész, jog, angol-francia tanár szakos (utóbbi angolul mesélt)hallgató….a teljesség igénye nélkül. Rengeteg kérdésre kaptunk választ. Például megtudtuk, hogy hogyan választottak iskolát maguknak és,hogy jól érzik e magukat ott; melyik szakok a legnépszerűbbek; milyenek a tanárok; népszerű e a külföldön tanulás. Látogatóink beszéltek nekünk az egyetemi életről is. Megtudtuk, hogy milyen érzés gólyának lenni; hogy néz ki egy átlagos napjuk; mennyi időt foglalkoznak a hallgatók tanulással; milyen programok közül lehet választani, ha ki akarnánk kapcsolódni. Természetesen a kollégiumok is szóba kerültek, hiszen sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy albérletben vagy saját lakásban lakjanak. Mi van akkor, ha valaki szakot akar váltani, vagy nem túl jók az eredményei álmai eléréséhez? Nagyon sok tippet, tanácsot kaptunk vendégeinktől, amik biztos, hogy hasznunkra lesznek a jövőben. A 11. B nevében szeretném megköszönni a volt diákoknak és osztályfőnökünknek, Baloghné Kalmár Zsuzsanna tanárnőnek, hogy lehetővé tették számunkra ezeket beszélgetéseket.
Miletics Dóra
11.B
 

2019.04.23. - "Aprószentek" és "Szentasszonyok" Lourdes-ban: 2019. április 6-9.

A Papkaland folytatódott...
A Nagyböjt mindig lehetőség a megújúlásra: erre hív a természet a zsendülő rügyekkel, zöldellő bokrokkal, a téli szmogot elfújó hűvös széllel, a hosszabbodó nappalokkal. Valami nagy nekirugaszkodásra, új erőfeszítésre indul az egész világ. Belső törekvéseink, új elhatározásaink születnek és megerősödnek ilyenkor. Meglátjuk, felfedezzük Isten szeretetét és viszonozni szeretnénk azt. Hozzámérjük magunkat, ebből indul a bűnbánatunk, böjtünk és elhatározásaink.
Bese Gergő atyával beszélgettem az újabb közös utunkról. Miért is ne vinném el diákjaimat a Pireneusok lábaihoz arra a helyre, ahol Mária, az egyház anyja 1858-ban 18 alkalommal megjelent Bernadette Soubirous-nak? A terveket a megvalósítás követte. 21-en az Apor égisze alatt indultunk útnak, többen első repülőutjukat élték át. Útvonalunk: Budapest-Bordeaux repülővel, onnan Lourdes-be TGV-vel, majd vissza.
Lourdes a világ egyik legjelentősebb spirituális helyszíne. Találkozás, megismerés, megbékélés, feltöltődés... néhány kulcsszó, mely jól jellemzi a 19 000 lakosú kisvárost napjainkban. A látogatók békével és szeretetteljes testvériséggel töltik meg a Gave folyó partját. Csodálatos napokat élhettünk meg mi is!
Meglátogattuk a Massabielle barlangot, amely 9,5 m mélyen van a sziklában. Innen indult a csodás víz, a megtisztulás jelképe az ideérkező zarándokok számára. A Rózsafüzér Bazilikában és a Szeplőtelen Fogantatás Bazilikában szentmiséken vettünk részt. Ámulattal sétáltuk körbe a X. Szent Piusz Bazilikáját, mely a föld alatt 12 000m2-en terül el. Magyar nyelvű vetítésen láttuk a Jelenése történetét. Gróf Bigorre a város fölé emelkedő várkastélyában levő múzeumába érdekes kiállítások tárultak elénk. Gyönyörű kilátás tárult a városra, a lent nagy kanyart tevő folyóra, a környező hegyekre, kegyhelyekre.
Az egyik leginkább átérzett és megélt pillanat volt a zarándoklatunk során a keresztút. A Szeplőtelen Fogantatás Bazilika mögött, 1600 m hosszúságban terül el. Embernagyságban jeleníti meg a stációk szereplőit. A 10. állomást Magyarország adományozta. Ez nagyon különleges hely volt a számunkra. Családjainkért, hazánkért is imádkoztunk.
Az esti gyertyás körmenet vasárnap bearanyozta a napunkat. Az Üdvözlégy mindegyike más nyelven hangzott el, az ima második felét a sok ezer résztvevő a saját nyelvén válaszolta. A tizedek után felcsendülő Lourdes-i Mária-himnusz refrénében magasba emelkedtek a gyertyák és egy nyelvű dicsérettel zengtük: "Ave, Ave, Ave Maria".
A csodás víz, amit inni kell és amiben meg kell mártózni! Ez mindannyiunkat hihetetlen várakozással töltött el. Megmerítkezni a 12 fokos vízben! Kegyelem és boldogság töltött el bennünket. Feledhetetlen lelkigyakorlat, egy életre szóló élmény volt számunkra ez az út. A diákjaim imádságos lelkülete példaértékű mindenki számára.
Köszönöm az Iskolavezetésnek, hogy lehetőséget adott a megvalósításához.
Szalontay Lukácsné

2019.04.14. - Lelkinap, nagyböjti programok

A nagyböjti időszakban számos lelki programban vehettek részt a Győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont diákjai, szüleik, hozzátartozóik, pedagógusok, valamint a Szentlélek templom hívei és a Szent Anna Idősek Otthonának lakói. Iskolánkban ebben az időszakban is gyűjtést szerveztünk a rászoruló családok részére.
A héten, szerdán és csütörtökön, a szokásos módon, mint karácsonyra, a diákok az Apor iskolában elvégezték a húsvéti szentgyónásukat. Ezt követte a szombati lelki nap, amely a reggeli 8 órás közös szentmisével kezdődött, Szalay Gábor Ácsi plébános celebrálásával. A nap programja csoportonkénti beosztással folytatódott. Az 1-5. évfolyam a Szentlélek templomban élték át Krisztus Urunk kínszenvedését, a harmadikosok által bemutatott módon: a Passióra Szalainé Csapó Rita, Kovács Márta és Nagyné Szammer Éva felkészítésével került sor, közreműködött a ménfőcsanaki ifjúsági gitáros zenekar csoport. Ennek a csodálatos előadásnak a bemutatására még a vasárnapi 17.00 órai családi misét követően került sor a hívek számára.
A 7-8. évfolyamosok keresztútja és elmélkedése Juhos Imre spirituális atya vezetésével az Apor iskola kollégiumának aulájában volt. A gimnazistákét Bertalan atya, a csornai premontrei közösség plébánosa és perjele vezette.
Nagyhétfőn az iskola tantestülete a lelki napját Mátraverebélyi zarándoklattal tartja meg.
 
A Szentlélek templomban nagycsütörtökön lesz az utolsó vacsora emlékmiséje, a hagyományos módon a lábmosással. Ezen a szentmisén híveink két szín alatt áldoznak. Ezt követi a templom fennállásától kezdve (31 éve) 21 óráig a szentségimádás a különböző csoportokban, mindvégig gyónási lehetőségekkel.
Nagypénteken délután három órakor kezdődik a Mi Urunk Jézus Krisztus szenvedésének és kereszthalálának emlékezetére a szertartás csonka misével, keresztúttal. Így biztosítunk lehetőséget híveink számára, hogy a 18.00 órai városi keresztúton is részt vehessenek. 20.00-tól kezdve virrasztás következik Krisztus koporsójánál az előző napi csoportos beosztás mintájára, gyónási lehetőséggel.
Nagyszombaton 19.00-kor kezdődik a szertartás, keresztség szentségének kiszolgáltatása. Ezt követi az ünnepi szentmise és a feltámadási körmenet.
Húsvét vasárnapján és hétfőn a győri Szent Anna Otthon kápolnájában 7.30-kor lesznek a szentmisék, a Szentlélek templomban 8.30, 10.30, 17.00 és 19.00-kor a szokásos ünnepi rendben. Mindkét napon a Győrújbaráti Szent Anna Otthonunkban 9.15-kor lesznek szentmisék.
Húsvét vasárnapján Ruppert István orgonaművész 18.00 órai orgonakoncertjével kezdődik templomunkban az éves hangversenysorozat, amely minden hónap első vasárnapjától karácsonyig tart.
 
Ezúton is kívánunk minden kedves olvasónknak áldott húsvéti ünnepeket, remélve, hogy minél több alkalommal találkozunk templomunkban rendezett szertartásokon, imaórákon, ünnepi szentmiséken! Krisztus feltámadott!
 
Lelkinap 2019 képek>>

2019.04.14. - Űrkutatási diákpályázat Aporos sikerrel

„Minden egyes alkalommal, amikor a csillagászat szakkörön távcsöveinket az égre fordítjuk, mi is részesei lehetünk égi kísérőnk felfedezésének és elképzelhetjük, milyen érzés lehetett az első űrhajósoknak megközelíteni a Holdat és leereszkedni egy Földön kívüli világ felszínére.”
 
Április 12-én, az Űrhajózás Világnapján űrkutatási előadással és kiállítással egyidejűleg vehetett részt a budapesti díjkiosztón Böhm Kristóf 8. osztályos tanulónk, a kollégium diákja. Az országos rendezvényre a legjobb pályaműveket létrehozó, eredményesen szereplő tanulókat hívták be. A pályázatot a Holdra szállás idei 50. évfordulója alkalmából (1969.július 21-én az Apolló-11 űrhajó történelmi küldetéssel érkezett a Holdra.) írta ki a Magyar Asztronautikai Társaság, amely az űrkutatás hazai népszerűsítője. Kristóf a 11-14 évesek kategóriájában esszét készített, melynek címe: A Hold meghódítása és kutatása Z-generációs szemmel. Pályázatában megemlékezett az Apolló-11 útjáról, megkérdezte kortársait, elemezte véleményüket a Holdra-szállás jelentőségéről és a jövőbe tekintve körüljárta a Hold kutatásának, emberes meghódításának jelenlegi és közeljövőbeli esélyeit, kihívásait. Tudományos értekezése szép eredményt jelentett számára, 2. helyezett lett. Iskolánk és kollégiumunk tanulójaként a katolikus iskolák közül egyedüliként, a dunántúli egyházi iskolák közül pedig az egyik soproni egyházi intézmény két tanulójával együtt hárman egyházi iskolásként lettek díjazottak a számtalan ismert fővárosi iskola és határon túli tanulók részvétele mellett. Sikeréhez és szép eredményéhez szívből gratulálunk! A pályázat eredményei bővebben hamarosan a www.mant.hu honlapon olvashatók.
 
 
Ábrahám Csaba (felkészítő és konzulens tanár)

2019.04.12. - Költészet napja 2019

Költészet napi irodalmi vetélkedőt tartottunk április 11-én a gimnazisták számára. Ötfős csapatok mérhették össze tudásukat a kreativitást igénylő, játékos feladatok megoldásakor. Idén Ady Endre pályája és költészete volt a vetélkedő témája, így emlékeztünk meg a költőóriás halálának 100. évfordulójáról.
 
A vidám délutánon az alábbi helyezések születtek:
 
I. Adydas csapat (11.B)
II. Frady Endre csapat ( 12.B)
III. Léda lányai (12.A és C)
 
Gratulálunk a nyerteseknek! Jövőre folytatjuk a vetélkedőt!
 

2019.04.11. - AZ ÉV KÓRUSA AZ APOR KÓRUS

2019.április 11-én iskolánk énekkara, az Apor Kórus Iván Gabriella karnagy vezényletével (lánykar és vegyeskar) az Éneklő ifjúság országos minősítő hangversenyen kiváló teljesítményével Arany, Diplomával minősítést szerzett és kiérdemelte az ÉV KÓRUSA címet!
Közreműködtek a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium ének szakos növendékei, felkészítő tanár Bognár Krisztina. Zongorán kísért Ney Andrea.
 
Gratulálunk az egész csapatnak!

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 »