Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Közlemény
TANÉV RENDJE
Iskolai étkeztetés
Határtalanul
Gyermekvédelem
Adó 1%

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

 

Adószámunk:

A kedvezményezett neve:

Számlaszám:

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve:

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!
 

ECDL vizsgaközpont

Iskolánk ECDL vizsgák lebonyolítására jogosult intézmény. Részletek>>

 

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság>>

 
 
........................................................
  
Aporos alkotások

 

Aporos diákok alkotásai a városnak
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft felkérésére, gipszkartonra festett nagyméretű képeket készítettünk.

Bővebben>>

 

 

 

A mesék birodalmában
A Kisalföld szerkesztősége megkereste iskolánkat, hogy egy meseíró pályázathoz illusztrációkat készítsünk...
Részletek>>
 

 

Énekkari CD
A 15 éves jubileum alkalmából jelent meg az iskola énekkarának második CD lemeze a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában, Gloria in Excelsis Deo címmel. Részletek>>

 

 

 

 

Apor antológia
Jubileumi tanévünk alkalmából megjelent az új Apor antológia. Részletek>>
 

 

 

 

 

 

Ikon
Bukits Ernő tanár úr "A Tápláló és tanító Krisztus" című ikonfestménye az aulában látható...
 

 

Pályázatok

 

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0229

Élményszerű tanulás, kultúra és tehetséggondozás>>

TIOP 1.1.1/07/1-2008-1156

Számítógépes infrastruktúra bővítés>>

Apor Alapítvány KEOP - 4.2.0/A/09-2009-0007>>
 

Támop 3.4.3-08/2 pályázat
Iskolai tehetséggondozás
Részletek>>
 

Környezet és Energia Operatív Program
2009.6.1.0/A-2009-0050>>

Épületenergetikai fejlesztés
KEOP-4.10.0/A/12-2013-0273>>

 

 
Aktualitások
2019.04.23.
"Aprószentek" és "Szentasszonyok" Lourdes-ban: 2019. április 6-9.
A Papkaland folytatódott... A Nagyböjt mindig lehetőség a megújúlásra: erre hív a természet a zsendülő rügyekkel, zöldellő bokrokkal, a téli szmogot elfújó hűvös széllel, a hosszabbodó nappalokkal. ...
2019.04.14.
Lelkinap, nagyböjti programok
A nagyböjti időszakban számos lelki programban vehettek részt a Győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont diákjai, szüleik, hozzátartozóik, pedagógusok, valamint a Szentlélek templom hívei és a Szent Anna Idősek Otthonának lakói...
2019.04.14.
Űrkutatási diákpályázat Aporos sikerrel
„Minden egyes alkalommal, amikor a csillagászat szakkörön távcsöveinket az égre fordítjuk, mi is részesei lehetünk égi kísérőnk felfedezésének és elképzelhetjük, milyen érzés lehetett az első űr...

Aktualitások

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 »

2019.04.23. - "Aprószentek" és "Szentasszonyok" Lourdes-ban: 2019. április 6-9.

A Papkaland folytatódott...
A Nagyböjt mindig lehetőség a megújúlásra: erre hív a természet a zsendülő rügyekkel, zöldellő bokrokkal, a téli szmogot elfújó hűvös széllel, a hosszabbodó nappalokkal. Valami nagy nekirugaszkodásra, új erőfeszítésre indul az egész világ. Belső törekvéseink, új elhatározásaink születnek és megerősödnek ilyenkor. Meglátjuk, felfedezzük Isten szeretetét és viszonozni szeretnénk azt. Hozzámérjük magunkat, ebből indul a bűnbánatunk, böjtünk és elhatározásaink.
Bese Gergő atyával beszélgettem az újabb közös utunkról. Miért is ne vinném el diákjaimat a Pireneusok lábaihoz arra a helyre, ahol Mária, az egyház anyja 1858-ban 18 alkalommal megjelent Bernadette Soubirous-nak? A terveket a megvalósítás követte. 21-en az Apor égisze alatt indultunk útnak, többen első repülőutjukat élték át. Útvonalunk: Budapest-Bordeaux repülővel, onnan Lourdes-be TGV-vel, majd vissza.
Lourdes a világ egyik legjelentősebb spirituális helyszíne. Találkozás, megismerés, megbékélés, feltöltődés... néhány kulcsszó, mely jól jellemzi a 19 000 lakosú kisvárost napjainkban. A látogatók békével és szeretetteljes testvériséggel töltik meg a Gave folyó partját. Csodálatos napokat élhettünk meg mi is!
Meglátogattuk a Massabielle barlangot, amely 9,5 m mélyen van a sziklában. Innen indult a csodás víz, a megtisztulás jelképe az ideérkező zarándokok számára. A Rózsafüzér Bazilikában és a Szeplőtelen Fogantatás Bazilikában szentmiséken vettünk részt. Ámulattal sétáltuk körbe a X. Szent Piusz Bazilikáját, mely a föld alatt 12 000m2-en terül el. Magyar nyelvű vetítésen láttuk a Jelenése történetét. Gróf Bigorre a város fölé emelkedő várkastélyában levő múzeumába érdekes kiállítások tárultak elénk. Gyönyörű kilátás tárult a városra, a lent nagy kanyart tevő folyóra, a környező hegyekre, kegyhelyekre.
Az egyik leginkább átérzett és megélt pillanat volt a zarándoklatunk során a keresztút. A Szeplőtelen Fogantatás Bazilika mögött, 1600 m hosszúságban terül el. Embernagyságban jeleníti meg a stációk szereplőit. A 10. állomást Magyarország adományozta. Ez nagyon különleges hely volt a számunkra. Családjainkért, hazánkért is imádkoztunk.
Az esti gyertyás körmenet vasárnap bearanyozta a napunkat. Az Üdvözlégy mindegyike más nyelven hangzott el, az ima második felét a sok ezer résztvevő a saját nyelvén válaszolta. A tizedek után felcsendülő Lourdes-i Mária-himnusz refrénében magasba emelkedtek a gyertyák és egy nyelvű dicsérettel zengtük: "Ave, Ave, Ave Maria".
A csodás víz, amit inni kell és amiben meg kell mártózni! Ez mindannyiunkat hihetetlen várakozással töltött el. Megmerítkezni a 12 fokos vízben! Kegyelem és boldogság töltött el bennünket. Feledhetetlen lelkigyakorlat, egy életre szóló élmény volt számunkra ez az út. A diákjaim imádságos lelkülete példaértékű mindenki számára.
Köszönöm az Iskolavezetésnek, hogy lehetőséget adott a megvalósításához.
Szalontay Lukácsné

2019.04.14. - Lelkinap, nagyböjti programok

A nagyböjti időszakban számos lelki programban vehettek részt a Győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont diákjai, szüleik, hozzátartozóik, pedagógusok, valamint a Szentlélek templom hívei és a Szent Anna Idősek Otthonának lakói. Iskolánkban ebben az időszakban is gyűjtést szerveztünk a rászoruló családok részére.
A héten, szerdán és csütörtökön, a szokásos módon, mint karácsonyra, a diákok az Apor iskolában elvégezték a húsvéti szentgyónásukat. Ezt követte a szombati lelki nap, amely a reggeli 8 órás közös szentmisével kezdődött, Szalay Gábor Ácsi plébános celebrálásával. A nap programja csoportonkénti beosztással folytatódott. Az 1-5. évfolyam a Szentlélek templomban élték át Krisztus Urunk kínszenvedését, a harmadikosok által bemutatott módon: a Passióra Csapóné Szalai Rita, Kovács Márta és Nagyné Szammer Éva felkészítésével került sor, közreműködött a ménfőcsanaki ifjúsági gitáros zenekar csoport. Ennek a csodálatos előadásnak a bemutatására még a vasárnapi 17.00 órai családi misét követően került sor a hívek számára.
A 7-8. évfolyamosok keresztútja és elmélkedése Juhos Imre spirituális atya vezetésével az Apor iskola kollégiumának aulájában volt. A gimnazistákét Bertalan atya, a csornai premontrei közösség plébánosa és perjele vezette.
Nagyhétfőn az iskola tantestülete a lelki napját Mátraverebélyi zarándoklattal tartja meg.
 
A Szentlélek templomban nagycsütörtökön lesz az utolsó vacsora emlékmiséje, a hagyományos módon a lábmosással. Ezen a szentmisén híveink két szín alatt áldoznak. Ezt követi a templom fennállásától kezdve (31 éve) 21 óráig a szentségimádás a különböző csoportokban, mindvégig gyónási lehetőségekkel.
Nagypénteken délután három órakor kezdődik a Mi Urunk Jézus Krisztus szenvedésének és kereszthalálának emlékezetére a szertartás csonka misével, keresztúttal. Így biztosítunk lehetőséget híveink számára, hogy a 18.00 órai városi keresztúton is részt vehessenek. 20.00-tól kezdve virrasztás következik Krisztus koporsójánál az előző napi csoportos beosztás mintájára, gyónási lehetőséggel.
Nagyszombaton 19.00-kor kezdődik a szertartás, keresztség szentségének kiszolgáltatása. Ezt követi az ünnepi szentmise és a feltámadási körmenet.
Húsvét vasárnapján és hétfőn a győri Szent Anna Otthon kápolnájában 7.30-kor lesznek a szentmisék, a Szentlélek templomban 8.30, 10.30, 17.00 és 19.00-kor a szokásos ünnepi rendben. Mindkét napon a Győrújbaráti Szent Anna Otthonunkban 9.15-kor lesznek szentmisék.
Húsvét vasárnapján Ruppert István orgonaművész 18.00 órai orgonakoncertjével kezdődik templomunkban az éves hangversenysorozat, amely minden hónap első vasárnapjától karácsonyig tart.
 
Ezúton is kívánunk minden kedves olvasónknak áldott húsvéti ünnepeket, remélve, hogy minél több alkalommal találkozunk templomunkban rendezett szertartásokon, imaórákon, ünnepi szentmiséken! Krisztus feltámadott!
 
Lelkinap 2019 képek>>

2019.04.14. - Űrkutatási diákpályázat Aporos sikerrel

„Minden egyes alkalommal, amikor a csillagászat szakkörön távcsöveinket az égre fordítjuk, mi is részesei lehetünk égi kísérőnk felfedezésének és elképzelhetjük, milyen érzés lehetett az első űrhajósoknak megközelíteni a Holdat és leereszkedni egy Földön kívüli világ felszínére.”
 
Április 12-én, az Űrhajózás Világnapján űrkutatási előadással és kiállítással egyidejűleg vehetett részt a budapesti díjkiosztón Böhm Kristóf 8. osztályos tanulónk, a kollégium diákja. Az országos rendezvényre a legjobb pályaműveket létrehozó, eredményesen szereplő tanulókat hívták be. A pályázatot a Holdra szállás idei 50. évfordulója alkalmából (1969.július 21-én az Apolló-11 űrhajó történelmi küldetéssel érkezett a Holdra.) írta ki a Magyar Asztronautikai Társaság, amely az űrkutatás hazai népszerűsítője. Kristóf a 11-14 évesek kategóriájában esszét készített, melynek címe: A Hold meghódítása és kutatása Z-generációs szemmel. Pályázatában megemlékezett az Apolló-11 útjáról, megkérdezte kortársait, elemezte véleményüket a Holdra-szállás jelentőségéről és a jövőbe tekintve körüljárta a Hold kutatásának, emberes meghódításának jelenlegi és közeljövőbeli esélyeit, kihívásait. Tudományos értekezése szép eredményt jelentett számára, 2. helyezett lett. Iskolánk és kollégiumunk tanulójaként a katolikus iskolák közül egyedüliként, a dunántúli egyházi iskolák közül pedig az egyik soproni egyházi intézmény két tanulójával együtt hárman egyházi iskolásként lettek díjazottak a számtalan ismert fővárosi iskola és határon túli tanulók részvétele mellett. Sikeréhez és szép eredményéhez szívből gratulálunk! A pályázat eredményei bővebben hamarosan a www.mant.hu honlapon olvashatók.
 
 
Ábrahám Csaba (felkészítő és konzulens tanár)

2019.04.12. - Költészet napja 2019

Költészet napi irodalmi vetélkedőt tartottunk április 11-én a gimnazisták számára. Ötfős csapatok mérhették össze tudásukat a kreativitást igénylő, játékos feladatok megoldásakor. Idén Ady Endre pályája és költészete volt a vetélkedő témája, így emlékeztünk meg a költőóriás halálának 100. évfordulójáról.
 
A vidám délutánon az alábbi helyezések születtek:
 
I. Adydas csapat (11.B)
II. Frady Endre csapat ( 12.B)
III. Léda lányai (12.A és C)
 
Gratulálunk a nyerteseknek! Jövőre folytatjuk a vetélkedőt!
 

2019.04.11. - AZ ÉV KÓRUSA AZ APOR KÓRUS

2019.április 11-én iskolánk énekkara, az Apor Kórus Iván Gabriella karnagy vezényletével (lánykar és vegyeskar) az Éneklő ifjúság országos minősítő hangversenyen kiváló teljesítményével Arany, Diplomával minősítést szerzett és kiérdemelte az ÉV KÓRUSA címet!
Közreműködtek a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium ének szakos növendékei, felkészítő tanár Bognár Krisztina. Zongorán kísért Ney Andrea.
 
Gratulálunk az egész csapatnak!

2019.04.10. - Siker a Vizuális Kultúra OKTV döntőjében

Gimnazista tanulóink kimagaslóan teljesítettek az idén a vizuális kultúra tárgy  Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyének több fordulóján is. A középdöntőbe 5 tanulónk jutott be: Németh Tünde, Tompa Stella 11.A, Bogdányi Veronika 11.B, Czuczor Eszter 11.B osztályos tanulók (Felkészítő tanáruk: Pintérné Gergics Ágnes), valamint Hunyadi Mária 12.C (Felkészítő tanára: Kissné Kostelec Éva). A döntőbe két diák jutott be, ahol Bogdányi Veronika országos 22., Czuczor Eszter pedig országos 1. helyezett lett. Felkészítő tanáruk Pintérné Gergics Ágnes. Szeretettel gratulálunk a tanulóknak és az őket felkészítő pedagógusoknak!
 

2019.04.10. - Matematika versenyeredmények

A katolikus iskolák Dugonics András Matematika Versenyének 2019. évi döntőjében Hideg János 4.a osztályos tanuló 1. helyezést ért el. Felkészítő tanára Sántáné Kiss Rita.
 
A Katolikus Középiskolák Matematika Versenye a Dugonics verseny hagyományait folytatva került megrendezésre az idei tanévben is. Iskolánkból a többfordulós verseny döntőjébe bekerült a kilencedik évfolyamból Kukorelli Brúnó (Fekete Mónika), a tizedik évfolyamból pedig Haszilló Dominik, Szücs Benjamin (Kullerné Ender Nicolette), Varga Máté és Vass Anatol Botond (Cziglerné Horváth Ágnes).
A legjobb eredményt Haszilló Dominik érte el, ő a döntőben harmadik helyezett lett. Felkészítő tanára Stolmár Katalin. 
Szeretettel gratulálunk a tanulóknak és az őket felkészítő pedagógusoknak!

2019.04.10. - Élményóra

A kerékpározási szokásokról, kerékpározás biztonságáról és a győri lehetőségeről szóló interaktív élményórán vehettek részt iskolánk kilencedik évfolyamos diákjai. A rendhagyó órát a Diadém rendezvényiroda munkatársai tartották. Köszönjük a lehetőséget!

2019.04.10. - Szépíró Verseny 2019

2019. április 9-én lezajlott a Győrújbaráton megrendezett Szépíró Verseny megyei fordulója. Csodaszép munkák születtek, a gyerekek ügyesen helytálltak, a megyéből és a Felvidékről jelentkező közel 600 nevező közül 210-en jutottak be a megyei döntőre, ahol iskolánkat a következő tanulók képviselték:
 
Boncz Márk 2. osztály
Jakab Gergő 2. osztály
Tóth Brigitta 3. osztály
Tóth Janka Sára 4. osztály
Horváth Gréta 5. osztály
Falaky Zsófia 6. osztály
Szabó Szonja 7. osztály
Pintér Dániel 7. osztály
Nagy Angelika 11. osztály
 
Sikeresen szerepeltünk, nagy öröm számunkra, hogy Tóth Janka különdíjas lett, Nagy Angelika 3. helyezett, és Jakab Gergő megszerezte az első helyet korcsoportjában. Gratulálunk növendékeinknek!
 
Árnics Katalin és Balázsné Boros Annamária
 

2019.04.08. - Látogatás az információk tárában

Hétköznapi látogatóként talán nem is gondolnánk, milyen izgalmas belső tereket rejt a megyei könyvtár Baross úti épülete. A 6.c osztályosokkal bepillantást nyertünk a modern kor igényeihez igazodó könyvtár „kulisszái mögé”. Az alsó raktár szűk, sötét folyosóin kipróbálhatták a gyerekek, hogyan tudnak elmozdítani egy könyvekkel teli polcot, némi technikai segítséggel; kezelhették azt a liftet, amely az olvasóknak szállítja a kért műveket az emeletek között; láthatták, hogyan történik a régi kiadványok digitalizálása. A helyismereti gyűjtemény könyvtárosa megmutatta nekünk azt az 1991-ben megjelent könyvecskét, mely iskolaközpontunk építési terveit tartalmazza, de láttuk azt az 1847-ben Győrben nyomtatásba került Hazánk című lapot is, mely helyet adott az akkor még ismeretlen Petőfi Sándor verseinek is. Körülnézhettünk a hang- és médiatárban, ahol azonnal megtaláltuk az összes Harry Potter és „A gyűrűk ura” dvd-t, aki akart, még bakelitlemezt is hallgathatott. Majd beülhettek a gyerekek a „hét lakat alatt” őrzött régi könyvek közé is. Látogatásunk végén természetesen birtokba vehettük a tágas, világos, színesen felújított kölcsönző részleget.

2019.04.04. - Egészséghét 2019

A DÖK szervezésében 2019 április 1-5. között került megrendezésre az EGÉSZSÉGHÉT programsorozat. Minden napra jutott valami esemény, amely az egészséges életmódra ösztönzött. Hétfőn reggel 7 órától a korán kelők együtt sétáltak a kiserdőben. 14.30-tól Dr. Végh Ernő belgyógyász, kardiológus tartott rendkívül érdekes és sok területet érintő előadást az egészségmegőrzésről, valamint a ránk leselkedő veszélyekről. Kedden vérnyomásmérést szerveztünk, valamint aki tehette a szabadban tartotta az óráit: volt szabadtéri angol, matek... Szerdán az egészséges táplálkozásé volt a főszerep: magvas kenyér alapú szendvics, joghurtok és friss saláták terelték a figyelmünket arra, hogy odafigyeljünk, mit is eszünk valójában. Csütörtökön Mackó napot tartottunk, azaz mindenki aki akart melegítőben, kényelmes sportruházatban jöhetett, illetve a nagyszünetben Kovácsovics Noémi tartott zenés Aerobic tornát. A programokon matricákat osztogattunk, amelyet egy gyűjtőfüzetbe lehetett beragasztani. A legtöbbet gyűjtők között pénteken sportnyereményeket sorsoltunk ki.
Képek: Hétfő  |  Kedd  |  Szerda  |  Csütörtök  |  Péntek | Órák a szabadban

2019.04.04. - Károly Iréneusz Országos Fizikaverseny

 
2019. március 29-30-án a Gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnáziumban rendezték meg az ország katolikus iskolái között a XXVII. Károly Iréneusz Fizikaversenyt. A gazdag programban a verseny mellett szervezett idegenvezetős városnézésen, szentmisén és Eötvös Loránd életét bemutató előadáson is részt vehettünk.
Tanulóink több kategóriában is szép eredményeket értek el:
 
A II. korcsoportban az Otthoni kísérleti munka kategóriában 2. helyezést ért el iskolai csapatunk:
Szeder Szabina 9.A, Kocsis Kristóf 9.B, Végh András 9.B, Kránitz Bence 10.B, Horváth Ákos Dezső 11.A és Kovács Ákos 11.A
 
A II.korcsoport helyszíni kísérleti bemutatóján 3. helyezést ért el:
Kocsis Kristóf 9.B, Végh András 9.B, Kránitz Bence 10.B
 
A II. korcsoport egyéni írásbeli feladatmegoldó fordulóján
Kocsis Kristóf 9.B – 5. helyezett
Végh András 9.B – 6. helyezett
Kránitz Bence 10.B – 6. helyezett lett.
 
A III. korcsoport egyéni írásbeli feladatmegoldó fordulóján
 
Kránitz Péter 12.B – 1. helyezett
Gaál Gergely 12.B – 6. helyezett
Horváth Ákos Dezső 11.A – 10. helyezett
Kovács Ákos – 12. helyezett
 
A III. korcsoport helyszíni szóbeli fordulóján
Gaál Gergely és Kránitz Péter 12.B 4. helyezést ért el.
 
Felkészítő tanárok: Vida Gábor, Gaál Barnabás, Jócsik Csilla
 

2019.03.22. - Tavaszi gyümölcsnap

Az idei tavaszi gyümölcsnapot Szalontay Lukácsné Adrienn néni "licence" alapján, az ő felügyeletével és osztályfőnökünk Stolmár Katalin gondos odafigyelésével, segítségével valósította meg a 10.A osztály. Így próbálunk segíteni egyik diáktársunk családjának. A keddi napon az előkészületeket kezdtük meg, majd a rákövetkező napon gyümölcspucolás, facsarás, valamint szeletelés történt. Diáktársaink hozzáállásánal és segítő szándékának köszönhetően sikeres akciót hajtottunk végre. Köszönjük a mellénk álló tanárok segítségét és közreműködését! Lehetőség szerint jövőre is szívesen segítünk!
 
                                                                                                                                                   10.A-sok
Ui.: Kedvenc gyümölcsünk az alma!!!!!!

2019.03.22. - ENSZ tárgyalás az Aporban

A 2019 március 18-22. között megrendezésre kerülő Fenntarthatósági Hét egyik kiemelt témaköre a klímaváltozás volt, amely során iskolánkban járt Nyitrai Emese, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Klímapolitikai Főosztályának munkatársa, illetve Jósa Viktor a CliMates civil szervezet képviselője. A csütörtöki rendhagyó tanórák során a gimnazista diákok egy rövid betekintést kaptak az éghajlatváltozás kérdéskörébe, illetve az azzal kapcsolatos nemzetközi egyezményekbe. A tájékoztatót követően a fiatalok különböző országok és országcsoportok bőrébe bújva maguk is kipróbálhatták, hogy a valóságban hogyan folynak a nemzetközi tárgyalások. A tárgyalás-szimuláció során olyan kérdésekről kellett dönteniük, hogy mennyivel kívánják csökkenteni az országuk szén-dioxid kibocsátását, miként vesznek részt az erdősítési programban, illetve mennyi finanszírozást tudnak felajánlani mások megsegítésére, vagy mennyit kívánnak felhasználni saját ambíciójuk növelése érdekében. Természetesen, ahogy az éles tárgyalások során is, most is elengedhetetlen volt a különböző álláspontokat képviselő csoportok közötti szoros együttműködés kialakítása az egyezkedés során.
Nyitrai Emese
 

2019.03.20. - TAVASZI KÓRUSTALÁLKOZÓ

2019. március 21-én, 18 órai kezdettel kerül megrendezésre az Egyetemi Hangversenyteremben a Tavaszi Kórustalálkozó. A város legrangosabb kórusrendezvényére az iskola vegyeskara is meghívást kapott.
 
Műsor:
Hazám, hazám
Miskinis. Gloriosa dicta sunt
Kodály Z. Horatii Carmen
 
Zongorán közreműködik. Ney Andrea
Vezényel: Iván Gabriella
 
Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!

2019.03.20. - E.ON EnergiaKaland

A fenntarthatóság témahetünk egyik programjaként 4. évfolyamos tanulóink résztvettek az E.ON munkatársai által tartott EnergiaKaland órán, melynek során kisdiákjaink megismerkedtek a klímaváltozás és az energiafelhasználás összefüggéseivel. Az E.ON EnergiaKaland óralátogatások együttműködő partnereként, Simkó József a PRO GEMMO alapítvány ügyvezető kurátora érdekes előadás keretében mutatta be a globális felmelegedés okait és következményeit. Szalai Melinda és Nagy Károly Rolandné - az energetikai cég munkatársai - a megújuló energiaforrásokkal és gyakorlati felhasználásukkal ismertette meg a tanulókat egy játékos foglalkozáson. Nagy sikert aratott az elektromos autó és a robot, melyet Somlai Róbert mutatott be iskolánk tanulóinak.
Köszönjük az E.ON munkatársainak a tartalmas délelőtti foglalkozásokat. Lelkes munkájuk nyomán diákjaink megtanulták, környezetük energiatudatos alakítását.
 

2019.03.20. - Tisztítsd meg iskoládat!

A Fenntarthatósági Témahét egyik programjának választottuk iskolánk és közvetlen környezetének megtisztítását. Sok eldobott papír és egyéb hulladék lapult a bokrok és tuják alatt, ezért határoztuk el, hogy rendet tesszük. Intézményünk 4. évfolyamos tanulói az udvaron gyűjtötték össze a hulladékokat, az 5. és 6. évfolyamos diákjaink iskolánk közvetlen környezetét tisztították meg. Köszönjük Szalontay Lukácsné Adrienn néni lelkes szervezését és tanulóink segítőkész munkáját. Bízunk abban, hogy megőrizzük környezetünk tisztaságát!

2019.03.18. - Mikro:bit botorkálás és robotcsámborgás iskolánkban

Csináljon bármit, ami nyitogatja szemét és eszét, szaporítja tapasztalatait. Ő azt hiszi, csak játszik. De mi már tudjuk, mire megy a játék. Arra, hogy e világban otthonosan mozgó, eleven eszű és tevékeny ember váljék belőle. /Varga Domokos/
 
A 21. századi iskolai oktatás elengedhetetlen eleme a diákok algoritmikus gondolkodásának fejlesztése. Az idei tanévben két országos programban is részt vett intézményünk. A Robotcsámborgás keretében óvodásaink és alsó tagozatos diákjaink ismerkedhettek meg a Blue-bot padlórobottal, mely segítségével szórakoztató módon gyakorolhatták az irányokat, sajátíthatták el a programozás alapjait és a tanórai anyagokat is. Használták magyar, matematika és más tantárgyak keretében is. Különböző pályákat készítettek, melyeken érdekes feladatokat kellett végrehajtani a robot programozásával.
A nagyobb diákok körében pedig az ELTE T@T Labor jóvoltából nálunk botorkáló Micro:bit készlet aratott sikert. Több héten keresztül 10 darab Micro:bit segítségével játszva tanulhattak diákjaink programozni, animációkat, játékokat készíteni, illetve kísérletezni a szenzorok által mért adatok felhasználásával.
Bár mindegyik eszközt tovább kellett már küldenünk más iskoláknak, de bízunk benne, hogy hamarosan saját készletekkel is rendelkezhetünk. Ehhez támogatókat keresünk!
Horváthné Ikker Ildikó
 

2019.03.18. - Pénzügyi és Vállalkozói Témahét 2019

 
A korábbi évekhez hasonlóan iskolánk a 2018/19-es tanévben is csatlakozott a Pénziránytű iskolahálózathoz. Február 25 – március 1. között megrendezett Pénzügyi és vállalkozói témahét célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosságra. Az idei tanévben alsós osztályok is bekapcsolódtak Kovács Márta tanítónő koordinálásával a programba. Többségében technika, osztályfőnöki és matematika órákon került feldolgozásra az idei Pénz7 kiemelt témája az „Okosan a befektetésekről” tanagyag, de korábbi témahetek anyagaiból is válogattak a kollégák. A rendhagyó órák megtartása során banki önkéntest is köszönthettünk iskolánkban, dr. Tóth Adrienn érkezett hozzánk a TakarékBanktól. A vállalkozásokkal kapcsolatos ismeretekkel, gyakorlati tudnivalókkal pedig Horváthné Borsodi Mónika, a Borsodi Műhely Kft ügyvezetője látta el a hetedik évfolyamosokat. Az előadás címe a „Problémafelismerés és üzleti ötlet” volt.

Horváthné Ikker Ildikó

2019.03.14. - Megemlékezés március 15-ről

"Talpra magyar, hí a haza!"  - hangzott fel idén is Petőfi forradalmi verse az 1848/49-es eseményekre emlékezve. Iskolai ünnepélyünk a Hazám, hazám... kezdetű népdallal kezdődött az énekkar előadásában, amelyet Iván Gabriella tanárnő vezényelt, zongorán közreműködött Siska Ádám, a Liszt Ferenc Zeneiskola tanára. Őket a 8.A osztályosok műsora követte, amelyben az 1848-as márciusi események keltek életre. Némethné Varga Ildikó tanárnő áldozatos munkája eredményeképpen a tanulók nagyon összeszedett, színvonalas előadásának lehettünk részesei. A megemlékezés szentmisével folytatódott, amelyben együtt imádkozhattunk hőseinkért.  
 
Március 15 képek>>

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 »