Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
Közlemény
Iskolai étkeztetés
Határtalanul
Gyermekvédelem
Adó 1%

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

 

Adószámunk:

A kedvezményezett neve:

Számlaszám:

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve:

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!
 

 
 
........................................................
  
Aporos alkotások

 

Aporos diákok alkotásai a városnak
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft felkérésére, gipszkartonra festett nagyméretű képeket készítettünk.

Bővebben>>

 

 

 

A mesék birodalmában
A Kisalföld szerkesztősége megkereste iskolánkat, hogy egy meseíró pályázathoz illusztrációkat készítsünk...
Részletek>>
 

 

Énekkari CD
A 15 éves jubileum alkalmából jelent meg az iskola énekkarának második CD lemeze a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában, Gloria in Excelsis Deo címmel. Részletek>>

 

 

 

 

Apor antológia
Jubileumi tanévünk alkalmából megjelent az új Apor antológia. Részletek>>
 

 

 

 

 

 

Ikon
Bukits Ernő tanár úr "A Tápláló és tanító Krisztus" című ikonfestménye az aulában látható...
 

 

Pályázatok

 

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0229

Élményszerű tanulás, kultúra és tehetséggondozás>>

TIOP 1.1.1/07/1-2008-1156

Számítógépes infrastruktúra bővítés>>

Apor Alapítvány KEOP - 4.2.0/A/09-2009-0007>>
 

Támop 3.4.3-08/2 pályázat
Iskolai tehetséggondozás
Részletek>>
 

Környezet és Energia Operatív Program
2009.6.1.0/A-2009-0050>>

Épületenergetikai fejlesztés
KEOP-4.10.0/A/12-2013-0273>>

 

 
Aktualitások
2023.06.05.
Bravúros bronzérem a Tisza partján
Június 2-tól 4-ig rendezték a kézilabda diákolimpia 4. korcsoportos országos döntőjét Szegeden. A csoportmérkőzéseken szoros csatákban nagy izgalmak közepette kiküzdöttük a legjobb négybe jutást. Az e...
2023.06.05.
AMI tanévzáró
 
2023.06.05.
Bérmálás
Jöjj Szentlélek Úristen, áraszd reánk teljesen, mennyből fényességedet!   Június 3-án, szombaton, délután 3 órakor Dr. Veres András megyéspüspök szolgáltatta ki a bérmálás szentségét iskolánk 45 kilencedik évfolyamos tanulójának...

Aktualitások

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 »

2023.06.05. - Bravúros bronzérem a Tisza partján

Június 2-tól 4-ig rendezték a kézilabda diákolimpia 4. korcsoportos országos döntőjét Szegeden. A csoportmérkőzéseken szoros csatákban nagy izgalmak közepette kiküzdöttük a legjobb négybe jutást. Az elődöntőben a döntőt megnyerő Mezőszilas csapata ellen alulmaradtunk, így a harmadik helyért játszhattunk a Szentendre csapata ellen. A bronzmérkőzésen óriási bravúrral egygólos győzelmet arattunk. Gratulálunk az ország harmadik legjobb csapatának (Lendvai Noel, Smercsek Péter, Végh Zsombor, Németh Péter, Pintér András, Wiser Soma, Tamás Barnabás, Kaló Barnabás, Molnár Zsombor, Varga Tamás Bence, Tóth Olivér, Muzslai Dániel, Krausz Máté, Madarász Benedek).
 
A szép eredmény mellett ez egy életre szóló élmény volt játékosnak, edzőnek, szőlőnek egyaránt!
 
 
Külön gratulálunk Tamás Barnabásnak, aki nagyszerű teljesítményével a diákolimpia legtechnikásabb játékosa lett.
 
Köszönjük a felkészítő tanárok Horváth János és Kovácsovics László munkáját!
 
Diákolimpia képek>>
 
 

2023.06.05. - AMI tanévzáró

 

2023.06.05. - Bérmálás

Jöjj Szentlélek Úristen, áraszd reánk teljesen, mennyből fényességedet!
 
Június 3-án, szombaton, délután 3 órakor Dr. Veres András megyéspüspök szolgáltatta ki a bérmálás szentségét iskolánk 45 kilencedik évfolyamos tanulójának. A szentmise elején Kálmán Imre iskolalelkész üdvözölte a püspök atyát, Simon Júlia 9.C József Attila Isten című versét szavalta el, majd a bérmálkozók nevében Rozs Rajmund 9.C köszöntötte a főpásztort. Püspök atya szentbeszédében a Szentlélek ajándékairól tanított, közülük is kiemelve a bölcsességet. A prédikáció után következett a bérmálás szertartása.
A szentmise végén Pesti Barnabás 9.A köszönte meg a szentség kiszolgáltatását, kiemelve, hogy ahogy az apostolok pünkösdkor kapták meg a Szentlelket, így nekik a mai nap a saját személyes pünkösdjük. Imre atyának és a hitoktatóknak Horváth Tamás Benedek 9.A mondott köszönetet a felkészítésért.
 
Bérmálás képek>>

2023.06.02. - Művészetis Alkotónap a Bakonyban

Különleges ünnep volt művészeti iskolásaink számára június első napja. Zircre, a Bakony fővárosába indultunk egy különleges alkotónapra. A több, mint hetven – idősebb és fiatalabb – művészeti iskolást hat pedagógus kísérte az egész napi kalandokra. Korán reggel indultunk a belvárosi pályaudvarról, már a vonaton gyönyörködtünk a tájban, a Bakony szépséges csúcsaiban és völgyeiben. Tíz órakor aztán – három csoportba osztva – el is kezdtük a kulturális kalandozást.
Megcsodáltuk a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház idén "Az év kiállítása 2022"-címmel kitüntetett állandó kiállítását, a Regulyversumot. Reguly Antalnak, a 19. század tudós-kalandor bakonyi emberének a bőrébe bújva fedeztük fel a kor Ázsiáját, az Urál hegység vidékét, nyelvrokonainkat. Ismerkedtünk tárgyakkal, nyelvekkel, kulturális szokásokkal. Be lehetett öltözni hanti népviseletbe, meghallgatni nyelvrokonaink beszédét, lepihenni az északi „hótakarón”, ezer féle interaktív és hagyományos játékot kipróbálni.
A Kézműves Alkotóházban minden csoport kipróbálhatta magát egy-egy mesterségben. A nagyobbak bőröztek, különleges karkötőket fontak, a kisebbek mézeskalácsot sütöttek és gyertyát merítettek.
Jártunk a ciszterci Műemlékkönyvtárban is. Csodálatos régi könyvek, glóbuszok, gyönyörű építészeti terek vártak itt bennünket. Olyan könyveket láttunk itt „élőben”, melyekről a történelem órákon tanultunk korábban, például a Thuróczi-krónikát, vagy egy 1508-ból származó Római misekönyvet.
Természetesen a természettudományokat sem akartuk kihagyni, ezért sétáltunk a zirci Arborétumban és megnéztük a Bakonyi Természettudományi Múzeumot is. A múzeumban a Bakony élővilágával, kőzeteivel, s a régen élt ősállatokkal ismerkedtünk meg.
A sok gazdag programot jó kedvűen és fegyelmezetten teljesítette minden csoport. A nap vége kicsit kalandosabbra sikerült a tervezettnél. Előbb egy váratlan felhőszakadásban „zuhanyoztunk le” az Arborétumban, aztán pedig kiderült, hogy műszaki problémák miatt másfél óra késéssel indult haza a vonatunk. A jó hangulatot azonban semmi nem tudta letörni. Várakozás közben és a hazaúton is fáradhatatlan jókedvvel beszélgettek, játszottak a gyerekek. Értékes, csodálatos nap volt, amit együtt tölthettünk művészetis növendékek és pedagógusok.
Pintérné Gergics Ágnes
 
 

2023.05.30. - Bécsi kirándulás

Az Apor gimnázium történelem fakultációs csoportja a császárvárosban járt tanulmányi kirándulás keretében. A városnézés felülmúlta várakozásainkat. Számos impozáns épületet, kiállítást csodáltunk meg az osztrák fővárosban: a XVIII. századi barokk stílusú Belvedere Savoyai Jenő tulajdonát képezte, manapság állandó képzőművészeti kiállításnak ad otthont, a kilátás a városra lenyűgöző. A Szent István székesegyház gótikus építészeti megoldásaival, monumentalitásával uralja a belvárost. A kapucinusok temploma a Habsburg-dinasztia régi temetkezési helye. Sétánkat a Hofburgban folytattuk. Megcsodáltuk, igaz, csak kívülről, a Spanyol Lovasiskola lipicai lovait, majd Széchenyi István szülőházát. A birodalmi kincstár megtekintése néhány különleges tárggyal ismertetett meg minket: koronázási jelvények vagy éppen a világ legnagyobb csiszolt smaragdja, az egyetlen dokumentált unikornisszarv. A birodalom és a magyar történelem kapcsolatát beszéltük a kiállítás megtekintése során. További kutakodáshoz kaptunk kedvet.
 
A városlátogatás hátralévő részét Bécs nevezetes épületeire szántuk. A parlament már a XX. század történéseibe repített vissza minket. A városháza épülettömbje szintén lenyűgöző, szemben a színházzal. Utolsó úticélul az Anker-óra megtekintése adódott: szecessziós stílus jelenik meg emblematikus óramű megformálásában. Igazi turistalátványosság a tizenkét alak és a dallam együttese. Sétánk során még olyan emlékművekbe is belefutottunk, amit nem terveztünk: így néztük meg a szovjet Vörös Hadsereg tiszteletére emelt monumentális emlékművet vagy a Juden Platz közepén felállított, a Holocaustot megidéző építményt. Kirándulásunk levezetése kellemes beszélgetéssel zárult a vasútállomáson, illetve a hazaúton. Mindannyian felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk. Várjuk a következő történelem fakultációs kirándulást!
11. évfolyam tanulói
 

2023.05.25. - Versenyeredmények

Az idei tanévben május közepén rendezte meg a Generációk Háza az immár hagyományosnak számító Kormos István Városi Versmondó Versenyt. A kisgimnazistáink közül két diákunk képvisekte iskolánkat. A lelkes és szorgalmas felkészülés meghozta gyümölcsét:
 
Ponácz Krisztián (7.A) II. helyezett lett,
Szabó Luca (7.B) különdíjat kapott.
Felkészítő tanár: Schindlerné Nagy KInga
 
Gratulálunk az eredményekhez, további sikereket kívánunk!
 
 
Kránizt Luca 6.b osztályos diákunk az ALKOSS SZABADON 2023 - SZÁRNYALJ SZABADON! Kárpát-medencei rajzpályázaton elnyerete a III. helyezést! A négy országnak meghirdetett versenyben 1200 diák mérte össze tehetségét. Luca akvarell technikával fejezte ki gondolatait, érzéseit. A feladatban szerepelt, hogy hogyan óvjuk Földünket egy utazás alkalmával annak érdekében, hogy megőrizhessük csodálatos természeti és kulturális értékeinket - szólt a kiírásban.
Gratulálunk, Luca!
 

2023.05.23. - Mindenkinek mindene – Apor Vilmos

2023. május 3-a egy rendkívüli tanítási nap volt a 7-12. évfolyamosok számára, mivel délután együtt megtekintettük a Győri Nemzeti Színház előadását boldog Apor Vilmos püspökről.
A diákok már pici koruktól megismerkednek iskolánk névadójával, életének főbb mozzanataival, de ezúttal különleges formában, a színház és a film nyelvén tolmácsolva elevenedtek meg előttünk az erdélyi arisztokrata származású, vértanú püspök gyulai és győri évei, legrészletesebben a II. világháborús események, melyek következtében Apor Vilmos 1942. április 2-án, húsvéthétfőn vértanú halált halt.
Az előadás előtt Dér András, a darab írója és rendezője ismertette velünk a koncepcióját, ezzel segítette a mozaikszerűen építkező történet értelmezését, melyben különösen nagy hangsúlyt kapott, hogy Apor Vilmos „szeretetben nevelkedett, szeretetet adni képes emberek nagyságával élte az életét, önzetlenül és elhivatottan.” (Győri Nemzeti Színház) Így vált Mindenkinek mindenévé.
Köszönjük Bakos-Kiss Gábor színházigazgató úrnak a lehetőséget, a püspökségnek az anyagi támogatást és iskolánk igazgatásának, hogy lehetővé tették ennek a felejthetetlen, felemelő élménynek a megvalósulását!
 

2023.05.22. - Aporos siker az országos Fazekas biológiaversenyen

7-10. évfolyamos tanulók számára minden évben meghirdetésre kerül az országos Fazekas biológiaverseny, melyre mindig lelkesen készülnek tanulóink. Az országos döntőbe jutásért a megadott témák közül választva alapos kutatómunka során egy tudományos dolgozat megírása a feladat. Idén két tanulónkat is behívták az 04. 14-én megrendezett döntőre, melyet a Természettudományi Múzeumban tartottak. A döntőben a diákoknak az általuk készített pályamunkákat kellett bemutatni egy rövid személyes prezentációban.
 
A döntőn iskolánkat Pesti Ágoston 7.A (felkészítő tanár: Hegedüs Márta) és Sárkány Karolina 9.C (felkészítő tanár: Szakály Gáborné) osztályos tanulónk képviselte.
Karolina választott témája a Lovak háziasítása volt. Alapos kutatómunkájáért és színvonalas előadásáért a zsűri elismerő oklevéllel jutalmazta.
Pesti Ágoston a döntőn kiemelkedő bemutatójával, melyet egy saját készítésű dinó-tojás makettel tett még látványosabbá, megérdemelten szerezte meg I.helyezést. Témája: A Hátszegi-medence őshüllői-Törpék és óriások
„A témám választásánál figyelembe vettem, hogy a Hátszegi-medence őshüllői témakör egy jóval izgalmasabb és sokszínűbb témakör. Kutatásom során számos kalandos történetre bukkantam, elismert paleontológusokkal ismerkedhettem meg, és részt vehettem a munkájukban is. Úgy gondolom, jó döntést hoztam, hogy elmentem erre a versenyre.” Pesti Ágoston
Gratulálunk a döntő résztvevőinek!
 
 

2023.05.19. - Apor – nap

Május 23. a vértanú Boldog Apor Vilmos püspök emléknapja. Ehhez kapcsolódóan tartottuk iskolánkban a hagyományos Apor-napot. A megemlékezés közös iskolai szentmisével kezdődött, amelyet Kálmán Imre atya celebrált. A homíliában  Apor Vilmos életpéldájáról hallhattunk, majd Imre atya az Apor imaszövetséghez való csatlakozásra buzdított és vele együtt elimádkoztuk a hivatásokért szóló közös imát.
A szentmisét követően a ministránsok vezetésével az 1-6. évfolyamos tanulóink Boldog Apor Vilmos püspök szobra előtt sorakoztak fel. Közös énekkel köszöntük meg égi pártfogónk közbenjárását. Imre atya vezetésével imádkoztunk vértanú püspökünk szentté avatásáért. Az alsó tagozatos kisgyermekek elhelyezték a hálából készített APOR betűket. Az 5. c és 5. d osztályos tanulóink néptánctudásukat mutatták be, remek műsorukhoz a koreográfiát Klauz Balázs néptáncoktató készítette.
Vidám programmal folytatódott a délelőtt: A gimnazisták a diákönkormányzat akadályversenyén vettek részt, a felsősök az utazó Planetárium előadásain, majd osztályprogramokon voltak, az alsósoknak a A Belvárosi Betyárok zenekar teremtett varázslatos hangulatot. A humoros, megzenésített mondókákat a közönség együtt énekelte a zenészekkel. A gyermekek hatalmas tapssal köszönték meg a szórakoztató műsort. Ezt követően az alsósok is az utazó Planetárium előadásait tekintették meg, ahol sok új ismerettel gazdagodtak. A finom ebédet követően ismét a játék kapta a főszerepet. A napközis tanítók ötletes ügyességi játékokkal örvendeztették meg a tanulókat. Élményekben gazdag napot töltöttünk együtt!
Képek:
 
 

2023.05.18. - TAVASZI TOTÓ

Alsó tagozatos napközis kisdiákjaink számára minden évben megrendezzük a Tavaszi TOTÓ elnevezésű versenyt. Nagyon népszerű a gyermekek körében, szinte valamennyi napközis gyermek benevezett az idei tanévben is. A tanitó nénik évfolyamonként más – más feladatsort állítottak össze, a gyerekek életkorának, tudásának megfelelően. A megoldásokat gyűjtődobozba helyezték el kisdiákjaink, majd nagy izgalommal várták, hogy kinek sikerült telitalálatot elérni.
 
 
Az 1.évfolyamon 28 gyermek oldotta meg hibátlanul.
A 2.évfolyamon 18 tanuló töltötte ki pontosan a tavasszal kapcsolatos érdekes keresztrejtvényt.
A 3.évfolyamon 13 kisdiák ért el telitalálatot, de sokan csak egy hibát vétettek.
A 4.évfolyamon a tanulók életkorának megfelelően nehezebb feladatsort kaptak. Egy diákunk oldotta meg hibátlanul, ő főnyereményben részesült, a 2. és 3. helyezettek is díjazottak lettek.
Minden hibátlan munkát készített tanuló tárgyi jutalomban részesült, és fotó is készült az ügyes kisdiákokról.
 
Köszönjük Csehné Finta Ilona, Vámosi Mária, Kleiningerné Pongrácz Andrea és Nagy Róbertné tanítónők szervező munkáját.
 

2023.05.18. - Felhívás az Apor Imaszövetséghez való csatlakozáshoz

 
Kedves Diákok! Kedves Szülők!
 
 
Boldog Apor Vilmos vértanú püspök liturgikus emléknapjához közeledve szeretettel buzdítom a gyerekeket és családjaikat az Apor Imaszövetségez való csatlakozásra.
 
Az imaszövetség tagjai vállalják, hogy minden nap elimádkozzák a hivatásokért szóló közös imát és tetszőleges titokkal egy tized rózsafüzért.
 
Veres András megyéspüspök úr 2017. február 2-án alapította az Apor Vilmos Imaszövetséget, azzal a szándékkal, hogy a hívek még buzgóbban imádkozzanak új papi és szerzetesi hivatásokért.
 
A Győri Egyházmegyében jelenleg 8 kispap készül a papi szolgálatra. Ebben az évben három papot és két diakónust fognak szentelni június 17-én 10.00 órakor a Nagyboldogasszony-székesegyházban. Imádkozzunk a szentelendőkért, az értünk dolgozó atyákért és az elhunyt papokért!
 
Iskolánk védőszentjéről május 19-én, pénteken emlékezünk meg a közös iskolai szentmisén. Ekkor fogjuk először közösen végezni a hivatásokért szóló imádságot.
 
Akik szívesen csatlakoznának az imaszövetséghez ezen az űrlapon keresztül tehetik meg.
 
Kérjük együtt az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat aratásába!
 
Imre atya

2023.05.17. - Kézilabdások "vízilabdás" sikere

2023. május 16-án iskolánk IV. korcsoportos Diákolimpia csapata "vizilabdás" körülmények között 3. helyen végzett az országos elődöntőn. Az ezzel az agárdi bronzéremmel a fiúk kvalifikálták magukat az országos döntőre. Gratulálunk és sok sikert a döntőhöz!

2023.05.17. - FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT 2023.04.24-28.

 FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT 2023.04.24-28. - PANNON KÖRNYEZETVÉDELMI VERSENY
 
Magyarország, Szlovákia, Horvátország, Szerbia és Románia közel 100 diákja mérte össze tudását a Dunaújvárosi Pannon Oktatási központ szervezésében. A verseny 3 fordulós volt. Először egy projektmunkát kellett készíteni a tanulóknak a fenntarthatósághoz kapcsolódó egy választott témából, majd a Redmenta és a Kahoot feladatsorait oldották meg meghatározott időn belül. Iskolánkból 18 tanuló jelentkezett a megmérettetésre, amelyen nagyon szépen szerepeltek.
 
 
5. helyezett: Majer Réka 7.A (Szalontay Lukácsné)
Témája: Egy tetszőleges természeti értékeink bemutatása - Ausztria
10. helyezett: Bartal Kinga 7.A (Szalontay Lukácsné)
Témája: A víz a legértékesebb kincs
11. helyezett: László Botond 9.A (Szakály Gáborné)
Témája: A szennyezett levegő
12. helyezett: Vuts Ádám 9.C (Szakály Gáborné)
Témája: Állatvédelem, növényvédelem
17. helyezett: Jenei Tamás 9.C (Szakály Gáborné)
Témája: Egy tetszőleges ország természeti értékeinek bemutatása
20. helyezett: Kótai Kitti 9.C (Szakály Gáborné)
Témája: A víz a legértékesebb kincs.
 
Szeretettel gratulálunk a szép eredményeikhez!
 

2023.05.16. - Madarak és fák napja

„És ültete az Úr Isten egy kertet Édenben, napkelet felől, és abba helyezteté az embert, akit formált vala. / És nevele az Úr Isten a földből mindenféle fát, tekintetre kedvest és eledelre jót, az élet fáját is, a kertnek közepette, és a jó és gonosz tudásának fáját.” (Ter 2, 8–9)
 
Május 10-én ünnepeljük A madarak és fák napját, mely a Föld napjának testvérünnepe. Megszervezésének közvetlen előzménye a „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelme érdekében 1902-ben kötött párizsi egyezmény, mely után Chernel István ornitológus (madártani szakember) még ebben az évben megszervezte az első madarak és fák napját.
Erről a jeles napról úgy gondoltuk mi is megemlékezünk itt az Apor iskolában. Összeállítottunk egy számotokra is ismert és közkedvelt online KAHOOT kvízt, mely 20 kérdést tartalmaz. A kérdések a biológia, matematika, nyelvtan, fizika, néprajz… tantárgyakhoz kapcsolódnak, és mindegyik madarakról vagy fákról szól.
 
Az alábbi linken elérhető a kvíz. Kérünk Titeket, hogy belépéskor teljes neveteket és osztályotokat is adjátok meg a könnyebb azonosítás érdekében!
 
Kitöltési határidő 2023. 05. 19. (péntek) 12:00
Természetesen a kvíz kitöltőinek jár a jutalom! Természetismeret vagy biológia tanárod jelezni fogja.

2023.05.15. - Közlemény

Tisztelt Szülők!
 
Iskolánk telefonközpontja meghibásodott. Kérem, hogy a hiba elhárításáig emailben keressék meg kéréseikkel intézményünket, kollégáinkat. Az ebédelvitelt - a gyermek megbetegedése esetén az - aporkonyha@gmail.com email címen jelezhetik. Gazdasági ügyekben a gazdasagi@aporisk.hu email címen kaphatnak segítséget. Iskolai ügyekben az igazgatas@aporisk.hu címen várjuk leveleiket.
Köszönöm megértésüket.
Áder Ferencné intézményvezető

2023.05.14. - Alsó tagozatos tanulók kiváló versenyeredménye

A Katolikus Iskolák Harmatcsepp Versenyén több mint ezer kisdiák indult. A három fordulós verseny középdöntőjébe 53 tanuló jutott be iskolánkból. Ketten jutottak tovább az országos megmérettetésre. A döntőre 2023. május 13-án, Budapesten, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontban került sor. Mindkét tanuló dobogós helyezést ért el, hatalmas siker! Elismerésünket fejezzük ki a gyermekeknek, pedagógusoknak, szülőknek a jól összehangolt munkájáért!
1. helyezést ért el:
Varga Zsófia Csenge 2. c osztályos tanuló magyar irodalomból
Felkészítő tanító: Mugitsné Novák Erika
2. helyezést szerzett:
Kovács Viktor 3. a osztályos tanuló matematikából
Felkészítő tanító: Kovács Márta
 
Szintén 2023. május 13-án rendezték meg Győrött a Kormos István Városi Versmondó Versenyt, ahol iskolánk ügyes kisdiákja megszerezte az előkelő
1. helyezést
Szabó - Tolnai Noel 3. d osztályos tanuló

Felkészítő tanító: Takács Anita
Szeretettel gratulálunk a tanulóknak és a felkészítő pedagógusoknak!
 

2023.05.14. - Aporos sikerek a művészeti iskolák országos versenyén

Az Oktatási Hivatal és a Budai Rajziskola idén már második alkalommal rendezte meg az Országos Vizuális Alkotó Gyakorlat versenyt. A rangos megmérettetésre az ország minden részéről érkeztek a nevezések az alapfokú művészeti iskolákból. Az első fordulóban az iskolában készült kreatív dobozok (MESÉK – IRODALMI ÉS TÖRTÉNELMI JELENETEK DOBOZAI – papírdobozba épített rajzos és/vagy plasztikus megformálású terek, figurák, jelenetek) fényképeivel vehettek részt az intézmények. A beérkezett 342 pályamunkából a szakmai zsűri döntése alapján a legjobb 75 alkotás készítőjét hívták be az országos döntőbe, melyet 2023. május 12-13-án a Budai Rajziskola rendezett meg.
Az Apor Művészeti Iskolából öt növendék kapott meghívást az országos döntőre.
II. korcsoport
Zöldi Patrícia Zsuzsanna Alapfok 4. évfolyam
Felkészítő tanár: Boda Ildikó
III. korcsoport
Mód Veronika Alapfok
Felkészítő tanár: Boda Ildikó
IV. korcsoport
Kapui Mátyás Továbbképző 9. évfolyam
Ölbei Alexandra Továbbképző 9. évfolyam
Felkészítő tanár: Pintérné Gergics Ágnes
V. korcsoport
Szilvágyi Mária Továbbképző 10. évfolyam
Felkészítő tanár: Pintérné Gergics Ágnes
 
A döntő két napja intenzív alkotással telt el. A pénteki napon a szabadon választott feladatnál a beküldött doboz témáját kellett más technikával síkban (illusztrációként vagy képregényként) ábrázolni. A szombat délelőtt során a kötelező feladatban egy korábban ismeretlen témára kellett pop up alkotást létrehozni. A verseny nagyon magas színvonalon, rengeteg csodálatos alkotás születésével valósult meg. Nagy örömünkre az országos mezőnyben is sikerült diákjainknak díjakat elérniük.
SZILVÁGYI MÁRIA az V. korcsoportban alkotásaival II. helyezést ért el.
KAPUI MÁTYÁS a IV. korcsoportban KÜLÖNDÍJAT érdemelt ki.
Felkészítő tanáruk: Pintérné Gergics Ágnes
Gratulálunk a döntő résztvevőinek az igényes és színvonalas munkájukhoz, a díjazottaknak a szép eredményeikhez!
 

2023.05.07. - Ballagás

A szárny megnőtt, üresen áll a fészek,
Csak álom volt a régi jó világ,
És mint a fecske alkonyati szélnek,
Ma szárnyat bontott egy sereg diák.
Wass Albert
 
Május elsejét követően, amikor visszatértünk a rövid szünetről az iskolába, már az utolsó hét izgalmaiba csöppentek vissza végzőseink. Az év végi jegyek véglegessé váltak, a tanárok konferenciáztak, szerenád, ballagási próba, érettségi tájékoztató...és május 6-án elérkezett a várva várt nap: Ballag már a vén diák...
10:00-tól gyülekeztek a végzősök az osztálytermeikben, ahol a fényképezkedés mellett lázas izgalommal átitatott lelkülettel még egy jót tudtak beszégetni. Aztán 10:30-kor felcsendült az utolsó osztályfőnöki órára hívó csengő, majd 11:00-kor a kicsengetés... Útjára indult az iskola zászlóját követve Nagy András osztályfőnökkel a 12.A, Rózsavölgyiné Nagy Orsolya osztályfőnökkel a 12.B, Szabóné Telekesi Éva osztályfőnökkel a 12.C osztály. Mégegyszer egy pillantást vetettek  szerett iskolájuk mindennapos helyszíneire: menetükben elköszöntek az óvodától, a régi tantermektől. A 9-11. évfolyamosok tiszteletüket kifejezve sorfalat álltak, így búcsúztak végzős társaiktól. Az aulába érkezve virággal köszöntötték a végzősök a Szűzanyát, majd elhelyezték az emlékszalagot az iskola zászlóján. 
Az ünnepi műsor Holdinger Ádám narrátor bevezetésével kezdődött, aki külön köszöntötte kiemelt vendégeinket - Benkovich Ferenc atyát és Ruppertné Hutás Kinga Főigazgató Asszonyt, majd Somfai Borka 11.A osztályos tanuló búcsúzott a végzősöktől. Ezt követően Németh Zalán 12.A osztályos tanuló előadásában hallgathattuk meg Reményik Sándor: Amit az élettől akarok... című versét. A végzősök nevében Kukorelli Kata 12.B osztályos tanuló búcsúzott, majd Áder Ferencné intézményvezető ünnepi beszédét hallhattuk. Hagyományunk szerint a legkiemelkedőbb tanulók könyvjutalomban részesültek: A 12.A osztályból Goda Lilla, Jász Áron Máté, Mészáros Richárd Ferdinánd, Németh Zalán Máté, Hideg Hanna, Németh Brigitta, Sütheő Anna Orsolya és Langmár Zoltán Bence, a 12.B osztályból Kovács Ágoston, Gyalogh Attila, Kaiser Odett, Molnár Panna, Major András, Wagner Kata, Vitárius Admira, Soporean Ana, Böhm Kristóf, a 12.C osztályból Foki Anna, Hegedüs Áron, Horváth Luca, Major Gergely, Faragó Ivett, Nagy Rebeka. A legkiemelkedőbb elismerést, az Apor emlékérmet KUKORELLI KATA 12.B osztályos tanuló kapta a nevelőtestület döntése alapján.
Az ünnepi összejövetel igeliturgiával folytatódott. A szentírási részletet Horváth Luca 12.C tolmácsolásában hallhattuk, majd Kálmán Imre atya mondott lelkipásztori útravalót ballagóinknak és a vendégeknek. A Te Deum után Imre atya szentségi áldást adott a diákokra és a vendégekre. Az ünnepség a himnuszokkal zárult.
 
 Fotó: Ábrahám Kitti 11.C

2023.05.03. - Olvasni Jó ! - Show vetélkedő

2023. április 25 -én a győri Kölcsey Ferenc Általános Iskola által szervezett Olvasni Jó! - Show városi vetélkedőjén vettek részt Iskolánk alsó tagozatos tanulói. Angyal Emese, Krammer Márk Bendegúz és Marics Gergő, 4. d osztályos tanulók, „Aporosságok” néven regisztráltak a versenyre. A Show-ra a városi iskolákból 7 csapat nevezett be. Polócz Panna 3. b osztályos tanuló 21 fő kisgyerek mellett egyéni versenyzőként mérette meg magát. Fekete István: Vuk és Berg Judit: Alma című regények elolvasása volt a nevezés feltétele. A vetélkedőn a regényekből izgalmas, gondolkodtató, játékos feladatokat kellett megoldaniuk a gyerekeknek. A tanító nénik nagyon jó hangulatban vezették a Show-t. A közel 2 órás vetélkedőt követően izgatottan vártunk az eredményhirdetésre. Minden versenyző Emléklapot és szóbeli dicséretet kapott a zsűritől. A csapatversenyben sikerült a megálmodott 1. helyezést elérni az „Aporosságok”-nak, melyet társaik hatalmas tapssal, a szervezők dicsérettel, a zsűri pedig oklevéllel és könyv jutalommal díjazott. A gyerekek büszkék eredményükre, megállapították, hogy Olvasni is jó, de nyertesnek lenni is nagyon jó !
 
Beckerné Fülöp Henrietta- tanító néni

2023.05.01. - Aporosok találkozása Ferenc pápával

Iskolánkból szombaton 85 diák kelt útra 10 kísérővel a Papp László Arénába, hogy találkozhasson a Szentatyával. Az egyházmegye által szervezett különvonattal utaztunk, sok, más iskolákból érkező fiatallal együtt.
A program dicsőítéssel kezdődött, majd meghallgathattuk a pápalátogatás hivatalos dalát. Az énekek között Ferenc pápa fiatalokhoz írt Cristus vivit (Krisztus él) kezdetű apostoli buzdításából hallottunk részleteket.
Fél 5 előtt pár perccel érkezett a Szentatya az arénába. Bevonulási útja a mi szektorunk előtt vezetett el, így karnyújtásnyira vonult el előttünk. Integetett nekünk, ránk mosolygott, látszott rajta, hogy örömmel jött közénk. Fiatalok tanúságtételei után következett a pápa beszéde. Jó volt látni a gesztusait, mimikáját, amik mind-mind erősítették mondanivalóját. Amit nyomatékosítani akart, azt többször elmondta, a megírt beszédtől eltérve megjegyzéseket fűzött hozzá. A legfontosabbat: „Isten mindig megbocsát” többször elismételtette a résztvevő 11 000 fiatallal, gesztusaival jelezve, hogy még nem elég erőteljes a kijelentés, hangosabban. A fiatalok nyelvén, a fiatalokhoz szólt az élet meghatározó, fontos dolgairól. Beszédét többször szakította meg taps és tetszésnyilvánítás, különösen, mikor magyarul mondta a buzdításait. Döbbenetes volt a csend, amikor arra kérte hallgatóságát, hogy mindenki csendben gondolja végig mi a célja az életben. Ennek ellenpólusaként ugyanilyen felemelő volt a találkozó végén vele együtt mondani a Miatyánkot, bezengve ezzel az egész arénát. A találkozó végén a Szentatya áldást adott, majd távozott.
A program azonban nem ért véget ezzel, szentségimádás következett. Ezalatt énekekkel és ima gondolatokkal hódolhattunk a szentségi Jézus előtt.
Befejezésként még pár dalt énekelhettünk közösen, majd elindultunk a vonatra, hogy életreszóló élményekkel gazdagodva hazainduljunk. A vonaton testileg fáradtan, de lelkiekben megerősödve mutatta mindenki az általa készített képeket és beszélte meg, mondta el, hogy számára melyik momentum, gondolat volt a meghatározó. Azt hiszem ez a találkozás mindannyiunk számára életreszóló élményt jelentett.
 
 
Egyéni beszámolók:
„Az elmúlt szombaton 85 aporos diák indult útnak, hogy találkozhasson Ferenc pápával a Papp László Sportarénában. A sportarénába érve pezsgő hangulat fogadott minket. 11 ezer diák jött el ide határon innen és túlról, hogy találkozhasson Szent Péter utódjával. Ferenc pápa beszédének egyik érdekes jó tanácsa volt számunkra, hogy ne a telefonok virtuális világában éljünk, hanem legyünk jelen a világban. Azaz valós helyeken, valós emberekkel találkozzunk, mert minden találkozás lehetőség egy új barátságra.
És éljünk bátran a világban, mert az utunkon mindig velünk van az Isten.
Aki bátran mer élni, az nagy dolgokat tehet.
Mert „Aki mer, az nyer.”- mondta magyarul a pápa nekünk.
Zöldi János Albert 7/C
Találkozás Ferenc Pápával
Két év után ismét Magyarországra látogatott a katolikus egyházfő, Ferenc Pápa. Nagy örömömre iskolánk szervezésében én is találkozhattam vele a budapesti Papp László Sportarénában, ahol 11.000 fiatal várta az ország minden tájáról, sőt külföldről is. Érkezésére már hetek óta „Ferenc Pápa látogatása legyen a mindennapi erő forrása” szavakat tartalmazó imával készültünk iskolai lelkipásztorunk, Kálmán Imre atya segítségével.
A sportcsarnokban közös énekkel fogadtuk. Iskolánkat – tanáraink kíséretében - 95 fővel képviseltük, és névadónk, Apor Vilmos Püspök logójával ellátott ruházatunkkal tűntünk ki a tömegből. Nagy izgalommal vártam a szentatyával való találkozást. Most is fülembe csengenek szavai, melyekkel hasznos tanácsokat adott nekünk, fiataloknak. Nagy meglepetésemre az esemény során többször megszólalt magyarul is.
„Aki mer, az nyer.”
„Magasabb célok és edzés, ez a siker titka.”
Arról beszélt, hogyan lehet nyerni, győztesnek lenni. Tűzzünk ki magasabb célokat és edzünk. Szerinte Jézus a legjobb edző, aki segít kihozni magunkból a maximumot.
„Az élet valódi, nem virtuális.”
Ezzel arra tanított bennünket, hogy nem szabad csak a telefonunkat nyomkodni és bezárkózni, hanem közösségi életet kell élni. Mert az élet nem a képernyőn zajlik, hanem a világban.
„Isten mindig megbocsát.” – Ezt elmondatta magyarul a hívekkel is.
„Jézus figyel az álmainkra.”
Mária Magdolna példáját említette, aki először látta meg a föltámadt Jézust és megkérdezte tőle, hogy kit keres. A szentatya bennünket is megkérdezett, hogy mi az, amit az életben keresünk? Kérésére a választ csendben, a szívünkben kellett megadnunk. Jézus figyel az álmainkra, meghallgatja azokat.
Felejthetetlen, örök emlék marad számomra a szentatyával való találkozás napja.
Ferenc Pápa magyarul köszönt el tőlünk. Jó volt látni és hallani, ahogy ezrek ajkán zengett az egybehangzó búcsú ének.
Ahogy a Szentatya elhozta nekünk Jézus üzenetét, úgy én is visszaüzenek neki.
„Tartsd meg Isten szentatyánkat, Krisztusnak helytartóját!”
Bízom benne, hogy Ferenc Pápa látogatása további erőt fog adni a mindennapi életben és a sok éve tartó oltárszolgálatomban.
Nagy Balázs 7.A
 
A szentatyával való találkozás nagyon különleges volt a számomra. Életemben először volt lehetőségem látni őt és örülök, hogy most tudtam vele találkozni, mert úgy éreztem ez az alkalom kimondottan inkább nekünk fiataloknak szólt. Rengeteg jót tanácsolt és különösen nagy örömmel töltött el, amikor magyarul is megszólalt. „Aki mer, az nyer” mondta a pápa és ezzel is csak még inkább bátorított minket, hogy legyünk erősek és vegyük kezünkbe a saját sorsunkat. A beszéde nagyon megérintett. Úgy gondolom nem csak bennem, hanem mindenki másban is egy életen át megmarad ez az emlékezetes nap ugyanis egy életre szóló élmény volt. Maga pedig az esemény csodálatosan volt megcsinálva, nagyon szervezett volt és minden pillanata egy gyönyörű emlék marad.
Faragó Ivett 12.C
 
Előzetesen már nagyon vártam a találkozást bár azt nem tudtam hogy hogyan fognak zajlani az események. Úgy képzeltem el, hogy a szentatya fent fog ülni a színpadon mi pedig csak messziről láthatjuk, ennek ellenére már az elején pozitív csalódásként éltem meg, hogy körbe ment az arénában és, hogy ilyen közeli élményt szerezhettem. Miután az előzetes elvárásaimat már az elején felülmúlta a program, következett a szentatya beszéde, amiből sokat tudtam meríteni motivációként a sport illetve a közelgő érettségi terén is.
Kamrás Gergely 12.C
 
Nagy öröm volt számomra, hogy harmadik alkalommal találkozhattam Ferenc pápával. Ezekből az eseményekből ez volt a leglélekfelemelőbb, mert itt láthattam teljes közelségből és most szólt hozzánk, a fiatalokhoz. Engemet abból, amit nekünk mondott, ezek a mondatai fogtak meg a legjobban:
• „Aki mer, az nyer.”
• „Segítsünk egymásnak elhinni, hogy szeretnek bennünket és értékesek vagyunk, hogy nagy dolgokra vagyunk teremtve.”
Imádkozzunk ezért és bátorítsuk egymást, hogy mindezeket meg tudjuk valósítani.
Sánta Kincső: 8.A osztály
 
Életreszóló élményt nyújtott a találkozások találkozása: az általam annyira szeretett fiatalok találkozása a tisztelt és szeretett szentatyával. Lassan negyven éves pályafutás i betűjére tette fel a pontot. Ferenc pápa kisugárzása, mosolya, ahogy egy méter távolságból odaintegetett, erőt ad a hátralevő időszakhoz. Beszéde a fiatalokhoz egyszerű, világos, elgondolkodtató, féltéssel és szeretettel teli volt. Igazi pedagógus a szentatya: buzdítja, bátorítja a fiatalokat, nemcsak a szavaival, hanem a humorával, gesztusaival, mimikájával is (nevet, kacsint, elkapja a hév, felmutatott hüvelykujjával jelzi, hogy „nagyszerűek vagytok”…). A közös éneklés, szentségimádás szintén különleges érzés volt tízezernyi fiatallal. Hálás vagyok e délután minden percéért. Deo Gratias!
Baloghné Kalmár Zsuzsanna, angoltanár
 
 
 
 
 
 

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 »