Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
Közlemény
Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda,
Általános Iskola,
Alapfokú Művészeti Iskola,
Gimnázium és Kollégium
9024 Győr, Pátzay Pál u. 46.
Adószám: 18525845-2-08
OM: 030712
 
 
 
 
 
Iskolai étkeztetés
Határtalanul
Gyermekvédelem
Adó 1%

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

 

Adószámunk:

A kedvezményezett neve:

Számlaszám:

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve:

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!
 

 
 
........................................................
  
Aporos alkotások

 

Aporos diákok alkotásai a városnak
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft felkérésére, gipszkartonra festett nagyméretű képeket készítettünk.

Bővebben>>

 

 

 

A mesék birodalmában
A Kisalföld szerkesztősége megkereste iskolánkat, hogy egy meseíró pályázathoz illusztrációkat készítsünk...
Részletek>>
 

 

Énekkari CD
A 15 éves jubileum alkalmából jelent meg az iskola énekkarának második CD lemeze a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában, Gloria in Excelsis Deo címmel. Részletek>>

 

 

 

 

Apor antológia
Jubileumi tanévünk alkalmából megjelent az új Apor antológia. Részletek>>
 

 

 

 

 

 

Ikon
Bukits Ernő tanár úr "A Tápláló és tanító Krisztus" című ikonfestménye az aulában látható...
 

 

Pályázatok

 

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0229

Élményszerű tanulás, kultúra és tehetséggondozás>>

TIOP 1.1.1/07/1-2008-1156

Számítógépes infrastruktúra bővítés>>

Apor Alapítvány KEOP - 4.2.0/A/09-2009-0007>>
 

Támop 3.4.3-08/2 pályázat
Iskolai tehetséggondozás
Részletek>>
 

Környezet és Energia Operatív Program
2009.6.1.0/A-2009-0050>>

Épületenergetikai fejlesztés
KEOP-4.10.0/A/12-2013-0273>>

 

 
Aktualitások
2024.06.17.
Sachsenbrunni cserekapcsolat
Az őszi kirchbergi látogatás folytatásaként június elején 27 osztrák diák három kísérővel érkezett iskolánkba. Az első napon az ebédet követően intézményünk igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd iskolabemutatásra került sor...
2024.06.13.
Év végi DÖK-összejövetel
Újra itt nyár, int a napsugár... szól a jól ismert sláger. Bár a napsugár simogató melege most nem volt velünk, de a derü és a jókedv igénye ismét összehozta a stúdiósokat és a diákönkormányzatosokat ...
2024.06.12.
5 ÉVES AZ ISTVÁNFFY BENEDEK KÖZÉPISKOLAI KÓRUSTALÁLKOZÓ
2024. április 23-án, még a tavaszi időszakban került megrendezésre az egyházmegye iskolák kórusainak találkozója, az Istvánffy Benedek Középiskolai Kórustalálkozó az Apor iskola, Iván Gabriella karnagy szervezésében...

Aktualitások

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 »

2024.01.29. - Gimnazisták farsangja

Óriási készülődés előzet meg az idei gimnazista farsangot. A diákönkormányzat szervezésében egy vidám, kötetlen igazi bulizenés koncertre került sor. A vidám estet a 10.C osztály alkalmi mazsorett együttese nyitotta meg, majd jött a Republic, fellépett ABBA, és itt volt a Delta zenekar muzsikája mellett Korda Gyuri bácsi képviselője is. A fesztvál igazi színfoltja volt a mosonmagyaróvári break-tánc együttes. A jó hangulatról a Bówly Roll együttes gondoskodott. Természetesen nem maradhatott el a tombola sem, amelyen rengeteg nyeremény talált gazdára. Ezúton is köszönjük a támogató szülőknek a segítséget különösen a Szülői munkaközösség fődíj felajánlását! Igazi bulizós, jó hangulatú táncos farsangi este volt!
 
Gimis farsang képek>>
 

2024.01.19. - Szülői értekezlet

  Az APOR
ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA
 
szeretettel meghívja Önt és kedves családját
a diákok munkáiból rendezett
 
félévzáró kiállítás-megnyitójára és szülői értekezletére
 
2024. január 24-én (szerdán) 17.00
órára az iskola aulájába.
 
A kiállítást megnyitja: Boda Ildikó intézmény-egység vezető
 

2024.01.19. - Tiszta Szívek Mozgalma: Dicsőítő imaest a fiatalokért

A Tiszta Szívek Mozgalma az új évet a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban indította, ahol dicsőítéssel egybekötött szentségimádáson vehettek részt a győri és a környékbeli fiatalok. A szentégimádást megelőző szentmisét Simon Dávid atya, a Prohászka iskola lelkésze celebrálta. Jelen volt Kálmán Imre atya, az Apor iskola lelkésze is. Az est folyamán a zenei szolgálatot Csiszér László és zenekara végezte.
Rozs Rajmund, 10. C osztályos diákunk így számolt be az eseményről:
Dávid atya köszöntését követően, két csodálatos bevezető ének után került sor az Oltáriszentség kihelyezésére. Ezután rövid elmélkedések felolvasásával igyekeztünk még jobban elmélyülni hitünk szent titkában, az Eucharisztiában, a köztünk élő Krisztusban. Felemelő és egyben leírhatatlan érzés volt átélni Jézus Krisztus közelségét és szeretetét, mellyel körülvesz minket és elmélkedni azon, hogy Ő valóságosan jelen van az Oltáriszentségben. A sötétségben, az oltárt megvilágító gyertya fénye rámutatott arra, hogy egyedül Őt, az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztust kell imádnunk és követnünk, ő az, aki megmutatja számunkra a helyes utat, mert „Ő az út, az igazság és az élet". Néhány gyönyörű dalt követően lehetőség nyílt a személyes imádságra is az Oltáriszentség előtt. Az Oltáriszentségre figyelve megfogalmazódott bennem a kérdés a karácsonyi szent idő után, az újév első napjaiban: „Hogyan követhetjük mi az idén, 2024-ben a pásztorok és Szűz Mária példáját?" Csak úgy, ha Jézust állítjuk életünk középpontjába és eléje tárjuk minden dolgunkat, félelmünket és örömünket és elgondolkozunk azon, hogy vajon mit tenne Ő a helyünkben, vagy hogyan kíséri sorsunkat most is napról-napra. Majd Dávid atya terjesztette az Úr Jézus elé az általunk megfogalmazott kéréseket, imákat, hálaadásokat. Az estét az utolsó éneket követően a szentségi áldás zárta.
 
TSZM képek>>
 

2024.01.14. - Meghívó

 Medjugorje: ahol az ég a földdel összeér.
 
Kedves Szülők, Nagyszülők! Kedves aporos Családok!
 
Némethné Gábor Krisztina (Kriszti néni) vagyok. Az Apor iskola pedagógusaként férjemmel (Feri bácsival) közösen rendszeresen szervezünk zarándokutakat iskolánk tanulói, pedagógusai és a szülők számára. Így jutottunk el többek között Lengyelország és Csehország legszebb kegyhelyeire és vettünk részt a tavalyi évben a medjugorjei Nemzetközi Ifjúsági Találkozón 50 aporos fiatal, szülők és pedagógusok részvételével, felejthetetlen lelki élménnyel gazdagodva.
Iskolánk ebben a tanévben ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját, amely különleges lehetőség arra, hogy egy közös zarándoklat keretében adjunk hálát a Jó Istennek és kérjük a Szűzanyának, mint iskolánk oltalmazójának közbenjárását, hogy erősítse az aporosok nagy közösséget. Medjugorjébe már több alkalommal is szerveztünk zarándoklatot és a hely kisugárzása minden útitársunkban mély nyomot hagyott. A szeretetteljes fogadtatás a központban elhelyezkedő panzióban, a finom, házias ételek és a megbízható, Medjugorjébe rendszeresen visszajáró buszsofőrök pedig hozzájárultak ahhoz, hogy a lelki töltekezés mellett fizikálisan is jól és biztonságban érezzük magunkat. Az áprilisra meghirdetett zarándoklatra még vannak szabad helyek, melyekre szeretettel várjuk a kedves szülők, nagyszülők, 14 év feletti gyermekek, illetve családok jelentkezését, akár kisebb gyermekkel is. A lelki programokon való részvétel a kisgyermekes családoknak fakultatív. A 14 év alatti gyermekek kísérő nélkül csak szülői felhatalmazással utazhatnak.
A zarándoklat minden esetben közösséget, hitbeli megerősödést, szeretetet, egymásra figyelést és lelki gazdagságot ad. A program és a jelentkezés módja a mellékelt meghívón olvasható. Szeretettel várjuk az érdeklődőket a jelentkezési lap leadásával 2024. január 31-ig!
 
 
 

2024.01.11. - Megpróbáltuk!

Megpróbáltuk!  (mármint a B2-es angol nyelvvizsgát)
 
Próbanyelvvizsgát hirdettünk gimnazistáink számára angol nyelvből novemberben, egyelőre a négy vizsgarészből kettőből tehették próbára tudásukat: olvasott- és hallottszöveg értésből. Várakozáson felül jelentkeztek diákjaink, hogy megmérettessék magukat. Alig fért be a 42 fő a biológia előadóba. Néhány nap múlva visszakapták a kiértékelt dolgozatokat. Voltak, akik maguk is meglepődtek a magas százalékon, amit elértek, sőt, azóta sikeresen le is nyelvvizsgáztak. Voltak, akiket megerősített az írásbeli abban, hogy jó úton járnak és közel a cél. Olyanok is akadtak, akiket arra döbbentett rá a vizsga, hogy keményebben kell nekilátni a munkának. Jó volt látni a gyerekek arcán az izgalmat a dolgozatok kiosztásakor, az örömet, hogy visszajelzést kaphattak tudásuk szintjéről. Reményeink szerint a szóbeli résszel folytatjuk a megmérettetést.
Baloghné Kalmár Zsuzsanna
angol munkaközösség-vezető
 

2024.01.09. - Christmas Party

Az év végéhez közeledve december 6.-án délután szervezte meg az angol munkaközösség két tagja; Taba Viola és Szücs Anna a hetedik-tizenkettedik évfolyam számára a karácsonyi bulit. Az esemény keretében a diákok egy csapatversenyben vettek részt. A mókás feladatok között szerepelt Activity, szaloncukorbontás konyhai kesztyűben, sütiosztás, ének és tánc illetve nyelvi kihívások. 7 csapat versengett a díjakért, és munkájukat segítették felsőbbéves diákok. Remek hangulatban, sok nevetéssel telt az idő. A verseny végeztével az első három helyezett ajándékokat kapott.
 
Xmas party képek>>

2023.12.22. - A Megváltó születésének ünnepe

 „Ébredhetünk fehér, szép karácsony napra,
lehet az asztalunk roskadásig rakva,
lehet bő ajándék a fa alatt, s a fán,
ettől még nem leszünk boldogok igazán.
Ha Jézus számára szívünk lesz a jászol,
akkor lehet áldott, boldog a karácsony.”
(Bódás János)
 
2023. december 20-án reggel roratéra hívta Imre atya iskolánk közösségét. A leglelkesebb tanulók, pedagógusok és szülők vettek részt a 6.45- órakor kezdődő szentmisén, hogy együtt készüljenek a Megváltó születésének ünnepére. Közös reggeli várta a jelenlévőket az étteremben. Köszönjük a finom falatokat a konyhai dolgozóknak!
Karácsonyváró ünnepi műsorunkat két korcsoportra bontva tartottuk meg iskolánkban. 2023. december 20-án 9 órakor az 1-6. évfolyamos tanulók gyűltek össze aulánkban, hogy megtekintsék a „Betlehem csillagai” című karácsonyi műsort. Először a 3. b osztályos tanulók átéléssel elszavalt veseit hallgattuk meg. A 4. évfolyamos kisdiákok előadásában átélhettük a több mint kétezer évvel ezelőtt történt eseményeket. A betlehemi csillagok felidézték Jézus születésének eseményeit, vele a lelki zarándoklatot. A szereplők élethűen mutatták be azt a környezetet, amelyben a világ Megváltója született. Közben az alsó tagozat Napsugár kórusának karácsonyi énekei csendültek fel, gyönyörű tiszta énekükkel mély gondolatokat hordoztak. Az angyalok tánca gyöngédséget és örömet fejezett ki az Isteni Gyermek iránt. Műsoruk zárásaként közös énekléssel dicsőítettük az Istent, így árasztva szét a Betlehemi Kisded üzenetét. Hála és köszönet illeti a felkészítőket: Nagyné Szammer Éva, Szalainé Csapó Rita, Kovács Anna Zsuzsanna, Kovács Márta, Somfai Elemér pedagógusokat! A műsort követően Imre Imre atya átadta reggeli szentmisékért járó jutalmakat a legbuzgóbb kisdiákoknak.
A 7-12. évfolyam ünnepi műsora 11 órakor kezdődött. Kálmán Imre atya, iskolánk lelkipásztora ünnepi köszöntőjében kérte a tanulókat, hogy a békét és a szeretet vigyék haza családjaikba és árasszák szét.
 
Iskolánk kórusának előadásában meghallgattuk: Bárdos Lajos Aranyszárnyú angyal, Britten: Bölcsődal és Kicsi gyermek, majd Prizemann: Ave Mariája csendült fel, szólót énekelt iskolánk volt tanulója, Nagy Angelika. A műsor Berkesi Sándor: Mi most azért jöttünk című művével folytatódott, ütőhangszeren közreműködött Vecsey Árpád 9. B osztályos tanuló. A Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium ének szakos növendékeinek előadásában Kocsár Miklós Jubilate Deo -t hallhattuk. A növendékeket felkészítette: Bognár Krisztina és Horváth Loretta.
Végezetül angol karácsonyi dalok, carolok csendültek fel. A műsor szövegét erdélyi magyar írók novelláiból és verseiből összeállította és az iskola énekkarát vezényelte Iván Gabriella karnagy, zongorán kísért Ney Andrea. A narrátor Simon Zsófia 12.C osztályos tanuló volt. A Liszt Ferenc Zeneiskola növendékei: Szilvágyi Mária 12.A osztályos tanuló, valamint Zohán Jázmin, Valentine: Rondó című művét fuvolán adták elő. Felkészítő tanáruk Erdei Boglárka tanárnő. Végül Bach a-moll szólószonátájának Allegro tételét Selmeczi Sámuel 11.C osztályos tanuló adta elő ütőshangszeren, majd Evelyn Glenni: A little Prayer című korálját Selmeczi Sámuel, valamint Keszei Kristóf, Horváth Kornél, Takács Magor előadásában hallottuk. Felkésztő tanáruk Simon Bence. A műsor narrátora Pálffy Zsófia 11.A osztályos növendék volt.
Köszönjük a szereplőknek és a felkészítő pedagógusoknak az élménygazdag , igényesen összeállított műsort!
Hagyományainkhoz híven iskolánk tanárai közös karácsonyi énekléssel ajándékozták meg a diákokat.
Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk!
Sántáné Kiss Rita
intézményvezető - helyettes
1-6. évfolyam képek>>
7-12. évfolyam képek>>
 

2023.12.19. - Tájékoztatás OFFICE jogtiszta használatához

 
A notebookok megérkeztek, előretelepített Windows 11 operációs rendszer van a gépeken. A Windows 11 mellett a gépen az Office programcsomagot telepítették előre, melyet aktiválni kell, ezt a folyamatot kell elvégezni:
 
  • Aki korábban igényelt a Tisztaszoftveren keresztül regisztrációt, és jelenleg is tudja használni, azzal a felhasználóval is aktiválható.
  • Akinek nincs korábbi licence, a tisztaszoftver.hu oldalon az Igénylés menüpontban a Személyes majd KRÉTA panelekre kattintva a Bejelentkezés majd Bejelentkezés Krétával lehetőségre kell kattintania, be kell jelentkezni a KRÉTA belépési adatokkal (diák), az iskolát is ki kell választani. Ezután meg kell adni egy saját e-mail címet, melyre a rendszer kiküldi a regisztráció folytatásához szükséges linket. Ezen a linken egy Tisztaszoftver regisztrációhoz jut. Regisztrálás után van lehetőség Office licenc igénylésre. Általában az xxxxxxxxxxxxxxxxxxx@m365.edu.hu azonosító azonnal meg is jelenik a képernyőn, de a rendszer elküldi e-mailben is.
Mindkét esetben bármelyik Office program (pl.: Word) elindítása után lesz lehetőség a bejelentkezésre. Ha már a program bejelentkezett egy fiókba, ami nem aktiválta az Office terméket, akkor a programon belül elérhető fiókváltással (pl. a jobb oldalon felül a fióknévre kattintva lehet másik fiókkal való bejelentkezés folyamatát elérni) lehet beírni az új azonosítót. A KRÉTA regisztráció esetén meg kell adni a kapott xxxxxxxxx@m365.edu.hu azonosítót, majd a KRÉTA azonosítást választani. A KRÉTA felhasználónév és jelszó után ki kell választani az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda intézményt a harmadik menüben. Ezután az aktiválás megtörténik.
A KRÉTA azonosítóval történő igénylés lépéseit ebben a videóban (A hivatkozás új ablakban nyílik meg!) tekintheti meg.
 
Németh Ferenc rendszergazda
 

2023.12.18. - TSZM

 

2023.12.18. - Adventi gyűjtés

Kopottas hétköznapok
szürke valóságát
színesre álmodják
karácsonyi angyalok.

Én is egy angyal vagyok,
jókedvet festettem,
vigyétek a művem,
karácsonyi angyalok.
 
Adventben tanulóink is karácsonyi angyalokká váltak: ajándékokból és szeretetből angyalbatyukat kötöttek a nehéz sorsú gyermekek részére. A sok kis angyalka összesen 215 batyut kötött fiúknak, lányoknak, 1-18 éves korig. Az ajándékokat az Egyházmegyei Karitász juttatja el a rászoruló gyermekek karácsonyfája alá. A csomagok egy részét kárpátaljai, a többit pedig az egyházmegye területén élő hátrányos helyzetű gyerekek kapják. Reméljük, hogy ajándékainkkal sikerül karácsonyukat örömtelivé tenni.
 
Angyalbatyu képek>>
Pasztorális csoport

2023.12.15. - DöK-posta

Szép hagyomány, hogy iskolánk diákjai adventi üzenetekben küldhetnek egymásnak jókívánságokat, ünnepi gondolatokat, bocsánatkéréseket... Hétfőn a DöKös postások kézbesítik a küldeményeket a címzetteknek...
 
Dök-posta képek>>

2023.12.15. - Adventi jótékonysági családi kézműves délután

 „A szeretet átölel, a szeretet erősít, a szeretet összefog,
ha ott a szívekben a láng, már baj nem lehet.”
 
Advent a várakozás ideje, a Megváltó születésére készítjük szívünket, jótékonysági cselekedetekkel segítjük a rászorulókat. A Szülői Munkaközösség szervezésében egy régi szép hagyomány újra életre kelt. Ismét megrendezésre került iskolánkban 2023. december 14-én az adventi jótékonysági délután. Áder Ferencné intézményvezető köszöntő szavai után Kálmán Imre atya szívhez szóló gondolataival utat mutatott a gyermekeknek, hogyan várják a Megváltó érkezését. Marek László tanár úr közreműködésével adventi dalokat énekeltünk, majd Somfai Borka 12. A osztályos tanuló mesélte el a „A kis gyufaáruslány” történetét.
Muzslainé Vesztergom Mária a Szülői Munkaközösség vezetője ismertette a gondosan összeállított sok, színes programot. Az étteremben mézeskalács díszítésre várták az alsó tagozatos gyermekeket, a nagyoknak mézeskalácsfalu építő versenyt rendeztek. Szebbnél szebb alkotások születtek! Az alsó tagozat folyosóján a kreatív asztaloknál saját készítésű karácsonyi díszeket, ajándéktárgyakat alkothattak tanulóink. Megismerkedtek a gyertyamártással, angyalkát fűztek gyöngyökből, decoupage technikával üveget díszítettek, zseníliából karácsonyfát alakítottak ki. Alapfokú Művészeti Iskolánk tanárainak útmutatásával lemezt domborítottak, angyalkát készítettek. A Szervita Nővérek segítségével a kicsi Jézust formálták meg. Az aulában adventi portékákat, finom édességeket, frissítő gyümölcssalátát, pattogatott kukoricát, vattacukrot, zsíros kenyeret vásárolhattunk. Liza hercegnő lufihajtogatással kápráztatta el a kisgyermekeket, a fotósarokban remek képeket készíthettünk.
Nagyon jó hangulatú délutánt töltöttünk az iskolában! Köszönjük a Szülői Munkaközösség vezetőségének a gondos szervezést, minden segítő szülőnek, pedagógusnak, a Diákönkormányzatnak az áldozatos munkáját! Hálásan köszönjük a sok felajánlást, az önzetlen segítséget!
 
Adventi vásár képek>>
 
Intézményvezetés
 

2023.12.14. - AMI adventi családi délután

 
ahol művészeti iskolánk növendékei és családjai kellemes hangulatban tölthették el az alkotásra szánt időt. Készültek harmonika angyalkák, pompon manók és domborított fém karácsonyfadíszek.
Foglalkozásvezető pedagógusok: Pintérné Gergics Ágnes, Boda Ildikó.
Foglalkozásvezető növendékeink: Kozma Iringó, Horváth Virág, Gódor Janka
Foglalkozást segítő növendékeink: Sánta Kincső, Jámbor Tímea, Kiss Fruzsina, Sóvári Dénes, Vasok Anna, Horváth-Fernandes Dalma, Benyáts Klaudia, Rokob Dóra
Iskolánk konyhája jóvoltából a teaház finom frissítővel várta vendégeit.
 
 
Szeretetteljes várakozást kívánva: Boda Ildikó
Apor AMI intézményegység-vezető
 

2023.12.14. - Álláshirdetés

Az Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Kollégium Informatika tanári, Rendszergazda és Takarító munkakörökre állást hirdet.
 
 

2023.12.14. - Nagycsoportos óvodások látogatása az iskolában

Az első osztályos kisdiákokhoz 2023. december 12-én a második órában, óvodánk nagycsoportosai érkeztek. A tanító nénik bevezették a számok és betűk csodálatos világába az iskolába készülő kisgyermekeket. A lelkes első osztályosok megmutatták, milyen nagy tudásra tettek szert az eltelt pár hónap alatt. Az óvodások kipróbálhatták a digitális táblát, együtt énekeltek, mondókáztak az elsősökkel. A vidám hangulatú óra gyorsan elrepült, de a kellemes emlékek biztosan megmaradtak. Szeretettel várjuk a nagycsoportos óvodásokat a következő tanév első osztályába!
 
Sántáné Kiss Rita
intézményvezető - helyettes

2023.12.12. - Gimnazisták kirándulása Bécsbe

2023. december 4-én a 10. és 11. évfolyamon németet tanuló diákok számára kirándulást szerveztünk Bécsbe. Először a Természettudományi Múzeum kiállításait csodáltuk meg. Mivel a múzeum mintegy 3 millió tárggyal rendelkezik, csak benyomást szereztünk arról, milyen kincseket rejt ez a csodálatos épület. Megéri többször is visszatérni ide… Ezt követően a Hofburg épületegyüttesét megtekintve a belváros sétálóutcáin - a Kohlmarkton és a Grabenen - keresztül jutottunk el a Szent István-székesegyházig (Stephansdom). Mindenkit lenyűgözött a gótikus építészet ezen szép alkotása. A templomban imádkoztunk a Máriapócsi Madonna-ikon előtt. A bécsiek az 1696-ban több napon át könnyező ikonnak tulajdonították a Szent Liga 1697-es zentai győzelmét a török felett. A szabad program keretében mindenki bejárhatta a dóm melletti karácsonyi vásárt, a környező utcák éttermeiben ebédelhetett és megtekinthette a belváros üzleteinek kínálatát. Délután a városháza (Wiener Rathaus) előtti adventi vásárban zártuk a napot. Utazásunk elérte célját: a kiránduláson résztvevő 45 diák megtekintette Bécs főbb nevezetességeit és aktívan használta nyelvtudását.
 
 
Kokas Márta, Rózsavölgyiné Nagy Orsolya, Sárvári Beáta
szervező tanárok

2023.12.11. - Adventi családi délután

 

2023.12.11. - AMI ÁDVENTI VÁSÁR

2023. december 5-én tartottuk hagyományos, jótékony célú Ádventi vásárunkat, amelyre diákjainkkal hetekig készítettük a szebbnél-szebb kézműves termékeket. A nyitást követően két óra alatt gazdára találtak a növendékeink által készített ajándéktárgyak. Hálás köszönet illeti meg a vásárlókat és Szüleiket!
 
AMI advent képek >>
 
Áldott várakozást kívánva: Boda Ildikó Apor Alapfokú Művészeti Iskola intézményegység-vezető
 

2023.12.11. - Notebook-átvétel

2023. december 5-én több mint száz új notebook érkezett az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontba. A 7. és a 10. évfolyamosok igényelhettek új, korszerű notebookokat. Ezek az eszközök segíthetnek diákjainknak, hogy a tanórákra való felkészülésnek technikai akadálya ne legyen.
 
 
 
Az új informatikai eszközöket a kedves Szülők a következő időpontokban vehetik át:
2023. december 15. péntek 8.00-15.00
2023. december 18. hétfő 8.00-17.00
 

2023.12.10. - Múzeumtúra Budapestre a Renoir kiállításba

December 8-án, egy hűvös és havas, de időnként napsütéses pénteki napon indultunk a vizuális kultúra fakultációs csoporttal Budapestre. Célunk a Szépművészeti Múzeum kiállításainak, különösen az év tárlataként nyilvántartott Renoir – A festő és modelljei című kiállításnak a megtekintése volt. A Győr – Budapest vasútvonal felújítási munkálatai miatt izgalmas volt az utazás, némi késéssel, váratlan átszállással, de ez sem tudta kedvünket szegni.
A Renoir kiállítás valóban gyönyörű volt, különösen az első, impresszionista korszakában készült festmények tetszettek a csoportnak. Nagyon érdekes volt olyan képekkel is eredetiben találkozni, mint A hinta és a Vidéki tánc című festmények, melyek a művészettörténeti tananyagnak is részei, s a reprodukcióikkal már sokszor találkoztunk. De milyen más volt most az eredetit megcsodálni!
Különleges élmény volt Renoir palettáját, festő dobozát eredetiben látni, meg persze archív fotókon a gazdájuk kezében is. Az általa használt ecsetek, festékes tubusok még közelebb hozták hozzánk a művészt. Az 1880 után készült művek, az aktok sora, és meglepő adalékként egy Renoir által mintázott szobor is érdekesek voltak, bár kevésbé varázsolták el a csoportot, mint a korábbi alkotásai.
A tárlat végén egy fekete-fehér archív filmfelvételt láthattunk az idős mesterről, amikor már az ízületi betegségtől eltorzult ujjaival nem tudta megfogni az ecsetet, s a kezéhez kellett kötözni. Ekkor is, rendíthetetlenül és töretlen életkedvvel alkotott tovább.
Az állandó kiállítások közül is igyekeztünk többet megnézni. A legnagyobb sikere most is az Ókori Egyiptom tárlatnak volt. Az ősi műtárgyak, szobrok, amulettek, állat és emberi múmiák, több ezer éves használati tárgyak varázsa nehezen felülmúlható.
A múzeumtúra valóban túra volt, nemcsak a Keleti pályaudvar és a Hősök tere közötti gyaloglás, hanem az egésznapos séta miatt is a kiállítóterekben. Elfáradtunk, mire végre felszálltunk a vonatunkra, de mindenki tele volt élményekkel, mesélni valóval. Több diák, már a következő kirándulásra, múzeumokra tett javaslatot.
Értékes, gazdag, tanulságos nap volt, aminek tavasszal reméljük, még lesz folytatása.
Pintérné Gergics Ágnes szaktanár
 

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 »