Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
Közlemény
Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda,
Általános Iskola,
Alapfokú Művészeti Iskola,
Gimnázium és Kollégium
9024 Győr, Pátzay Pál u. 46.
Adószám: 18525845-2-08
OM: 030712
 
 
 
 
 
Iskolai étkeztetés
Határtalanul
Gyermekvédelem
Adó 1%

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

 

Adószámunk:

A kedvezményezett neve:

Számlaszám:

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve:

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!
 

 
 
........................................................
  
Aporos alkotások

 

Aporos diákok alkotásai a városnak
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft felkérésére, gipszkartonra festett nagyméretű képeket készítettünk.

Bővebben>>

 

 

 

A mesék birodalmában
A Kisalföld szerkesztősége megkereste iskolánkat, hogy egy meseíró pályázathoz illusztrációkat készítsünk...
Részletek>>
 

 

Énekkari CD
A 15 éves jubileum alkalmából jelent meg az iskola énekkarának második CD lemeze a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában, Gloria in Excelsis Deo címmel. Részletek>>

 

 

 

 

Apor antológia
Jubileumi tanévünk alkalmából megjelent az új Apor antológia. Részletek>>
 

 

 

 

 

 

Ikon
Bukits Ernő tanár úr "A Tápláló és tanító Krisztus" című ikonfestménye az aulában látható...
 

 

Pályázatok

 

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0229

Élményszerű tanulás, kultúra és tehetséggondozás>>

TIOP 1.1.1/07/1-2008-1156

Számítógépes infrastruktúra bővítés>>

Apor Alapítvány KEOP - 4.2.0/A/09-2009-0007>>
 

Támop 3.4.3-08/2 pályázat
Iskolai tehetséggondozás
Részletek>>
 

Környezet és Energia Operatív Program
2009.6.1.0/A-2009-0050>>

Épületenergetikai fejlesztés
KEOP-4.10.0/A/12-2013-0273>>

 

 
Aktualitások
2024.06.17.
Sachsenbrunni cserekapcsolat
Az őszi kirchbergi látogatás folytatásaként június elején 27 osztrák diák három kísérővel érkezett iskolánkba. Az első napon az ebédet követően intézményünk igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd iskolabemutatásra került sor...
2024.06.13.
Év végi DÖK-összejövetel
Újra itt nyár, int a napsugár... szól a jól ismert sláger. Bár a napsugár simogató melege most nem volt velünk, de a derü és a jókedv igénye ismét összehozta a stúdiósokat és a diákönkormányzatosokat ...
2024.06.12.
5 ÉVES AZ ISTVÁNFFY BENEDEK KÖZÉPISKOLAI KÓRUSTALÁLKOZÓ
2024. április 23-án, még a tavaszi időszakban került megrendezésre az egyházmegye iskolák kórusainak találkozója, az Istvánffy Benedek Középiskolai Kórustalálkozó az Apor iskola, Iván Gabriella karnagy szervezésében...

Aktualitások

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 »

2024.03.11. - APOR AMI NYÍLT NAP az Apor Óvoda nagycsoportosai számára

2024. március 6. napján (szerdán) délelőtt láttuk vendégül művészeti foglalkozásra óvodásainkat, akik jövőre már az iskola falai között töltik mindennapjaikat. Az 53 leendő kisiskolás Virág Lászlóné Zsuzsa nénivel készíthetett papírtigrist, Bende Andrea tanárnő irányításával spatula könyvjelzőt, nálam pedig megismerhették az agyagozás fortélyait, tojásból kikelő kerámiacsibék formálódtak a szorgos kezek között. Rendkívüli koncentrációval, igyekezettel és pontossággal dolgoztak a gyerekek.
Jókedvű alkotó-délelőttöt tölthettünk együtt.
 
Szeretettel várjunk a 2024/25-ös tanévben leendő növendékeinket a művészeti iskolába!
 
Boda Ildikó Apor AMI intézményegység-vezető
 
 

2024.03.10. - MŰVÉSZETI KIRÁNDULÁS A NÉPRAJZI MÚZEUMBAN

A Néprajzi Múzeum az egyik legrégebbi, 1872 óta működő országos múzeumunk. Gyűjteményeiben a magyar népi kultúra mellett a Föld szinte minden tájáról származó különleges tárgyak találhatóak meg. Az értékes és érdekes kiállításoknak 2022-óta egy fantasztikus, modern épület ad otthont.
Az Apor Művészeti Iskola A/5, 6. osztályos és továbbképzős növendékei és a vizuális kultúra fakultációs gimnazisták csoportjával a Nemzetközi Nőnapon, március 8-án látogattunk el Budapestre a múzeumba. A program első felében múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt. A MÉTA galopp című program keretében a ZOOM – Perspektívaváltás című tárlatban különleges műtárgyak segítségével különböző korokat, embereket, sorsokat ismerhettünk meg játékos formában. Később a Kerámiatér - A világ kerámiái című kiállításban ismét játékokon, feladatokon keresztül több szempontból ismerkedtünk a világ különböző pontjairól származó kerámiákkal. Ezután elbúcsúztunk a múzeumpedagógustól, s a diákok önállóan fedezhették fel az időszaki kiállításokat.
Izgalmas kaland volt a művészetek iránt érdeklődő, művészeteket művelő fiataloknak A kétely felfüggesztése című időszaki kiállítás, melyben három kortárs művész alkotásokon keresztül reagált a múzeum egy-egy régi néprajzi műtárgyára. A járható installációk, furcsa ál-műtárgyak és ál-dokumentumok, különleges képi világok elgondolkodtattak, inspiráltak bennünket.
Hasonlóképpen különleges élmény volt az Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása a Néprajzi Múzeumban című tárlat. A szokatlan méretű és hangulatú fotósorozatokon keresztül egy brazíliai indián törzs, a janomamik életébe, kultúrájába pillanthattuk be.
Az elfogadásra, a más etnikumban rejlő értékek megismerésére ösztönzött az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállítás. Az 1950-es években gyűjtött kép- és hanganyag a magyar cigányság mindennapjaiba vezetett el bennünket.
Óriási élmény volt a fiatalok számára maga a múzeum épülete is. A fordított kapu alakú modern épület a különleges belső terekkel, a külső homlokzat a népművészeti motívumokat feldolgozó raszter mintázattal nem véletlenül nyert el több építészeti elismerést is.
Rengeteget gyalogoltunk, álldogáltunk egész nap a kiállítóterekben, de úgy tűnt, senki sem fáradt el. Lelkesen, vidáman fedeztük fel az újabb és újabb látnivalókat. Sokat tanultunk és sok-sok új vizuális ingerrel, ötlettel lettünk gazdagabbak. A látottak és halottak biztosan hasznosulni fognak a diákok későbbi alkotásaiban. Jó hangulatban, sok élménnyel, új ismeretekkel és benyomásokkal gazdagodva értünk haza.
 
Pintérné Gergics Ágnes
 
 

2024.03.06. - Zrínyi Ilona Matematikaverseny

A Matematikában Tehetséges Gyermekekért (MATEGYE) Alapítvány az idei tanévben is megrendezte a háromfordulós (iskolai, területi, országos) Zrínyi Ilona Matematikaversenyt, immár 35. alkalommal. A verseny 2. fordulója, a megyei forduló, február 16-án volt a Jedlik Árnyos Gépipari és Informatikai Technikumban és Széchenyi István Egyetemen, melyre két tanulónk jutott be a felső tagozatból:
 
Hollenczer Ábel 8.b (Vidáné Papp Csilla) és Tóth Áron 6.d (Bognárné Kalmár Ildikó)
 
A versenyen Tóth Áron 5.helyezést ért el.
Gratulálunk minden versenyzőnek, további sikeres versenyzést kívánunk!
 

2024.03.06. - ALKOSD ÚJRA! RAJZPÁLYÁZAT

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtára decemberben hirdette meg az „Alkosd újra!” című rajzpályázatot. A versenyzőknek kedvenc könyveikhez kellett új borítót tervezni, elkészíteni. A rajzpályázatra beérkezett alkotásokat három korosztályra bontva értékelték, külön az 1-2. osztályosok, a 3-4. osztályosok és külön az 5-8. osztályosok munkáit. A 229 újratervezett könyvborítóból 25 tanuló alkotásáért ajándékkönyvet kapott. Az Apor Művészeti Iskola diákjai lelkesen készültek a felhívásra, s nagy örömünkre szép eredményeket értek el.
 
SZALAVÁRI HANNA A.1 Az 1-2. osztályosok kategóriájában I. helyezést ért el.
 
BOKÁNYI BERNÁT MÁTÉ A.1 Az 1-2. osztályosok kategóriájában I. helyezést ért el.
 
MÉSZÁROS HANNA RÓZA A.1 Az 1-2. osztályosok kategóriájában V. helyezést ért el.
 
SZABÓ EMMA A.3 A 3-4. osztályosok kategóriájában II. helyezést ért el.
Felkészítő tanár: Pintérné Gergics Ágnes
 
ZÖLDI PATRÍCIA A.6
Az 5-8. osztályosok kategóriájában I. helyezést ért el.
 
A beérkezett alkotások egy kiállítás keretében a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér klubhelyiségében (Győr, Herman Ottó u. 22.) március 7. és április 5. között hétköznapokon 14 és 18 óra között megtekinthetőek.
 
 

2024.03.05. - KatMat verseny

A Katolikus Középiskolák Matematika Versenye az idei tanévben immár 6. alkalommal kerül megrendezésre. Az első iskolai fordulón 30 tesztkérdésre kell válaszolnia az indulóknak. A második fordulóban kitűzött feladatok hosszabb számításokat, alapos elméleti tudást igényelnek. 2024. április 12-én lesz a verseny döntője, a 9-12. évfolyamos korosztály legjobb 10-10 versenyzője méri össze tudását. Iskolánkat a 11. évfolyamról Pajor Nikol (11.A), a 12. évfolyamról Kurja Tamás (12.B) képviseli. Eddigi kimagasló eredményeikhez szívből gratulálunk, a döntőben sikeres szereplést kívánunk.
 

2024.03.05. - Mesemondó verseny az alsó tagozaton

Iskolánkban régi hagyomány, hogy az alsó tagozatos tanulóink számára mesemondó vetélkedőt szervezünk. Február utolsó napján minden osztályból érkeztek gyerekek, akik elhozták kedvenc magyar meséjüket képzeletbeli tarisznyájukban. Az 1-2. évfolyamon Thomanné Dukkon Márta, óvodánk volt vezetője és Mugitsné Novák Erika fejlesztőpedagógus megdicsérte a gyerekeket bátor kiállásukért, szorgalmas felkészülésükért, és kiosztották a dobogós helyezéseket.
 
1. helyezés: Takács Lili (2.a) Felkészítő: Barczáné Sárvári Csilla
2. helyezés: Ling Olivér (1.a) Felkészítő: Vörösházi Györgyné
3. helyezés: Schvarcz Elizabet (2.b) Felkészítő: Bonczné Lengyel Éva
 
A 3-4. évfolyamosok mesemondását Némethné Varga Ildikó intézményvezető-helyettes tanárnő és Csehné Finta Ilona tanítónő értékelte. Elismeréssel szóltak a remek meseválasztásról, a kifejező előadásmódról, és a következő döntést hozták:
 
1. helyezés: Tolnai-Szabó Noel (4.d) Felkészítő: Zalkáné Rajos Anikó
2. helyezés: Varga Zsófia Csenge (3.c) Felkészítő: Forrás Noémi
 
3. helyezés: Fehér Izabell (4.d) Felkészítő: Zalkáné Rajos Anikó
Különdíj: Jandó Mira Daniella (4.a) Felkészítő: Kovács Márta
 
Köszönjük minden résztvevőnek a mesés élményt, amivel megajándékoztak bennünket!
Vörösházi Györgyné
versenyszervező
 

2024.03.04. - Országos Versmondó Verseny

Radnóti Miklós halálának 80. évfordulója alkalmából Országos Versmondó Versenyt szerveztek. 2024. március 2-án a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium adott helyt a verseny lebonyolítására. Iskolánkat egy tanuló képviselte, aki a 70 versenyző közül bekerült a legjobb tíz versmondó csoportjába. A zsűri ismételten meghallgatta a tanulókat és Tolnai – Szabó Noel 4. d osztályos kisdiákot különdíjban részesítette.
Szeretettel gratulálunk a szép eredményhez!
 

2024.02.28. - XXXII. Megyei Matematika Verseny

A Bolyai János Matematikai Társulat Győri és Soproni Tagozata a hagyományoknak megfelelően idén 32. alkalommal rendezte meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Középiskolai Matematika Versenyt. A rendezvény 2024. február 24-én (szombaton) volt, a verseny házigazdája az Audi Hungaria Iskolaközpont Győr.
 
Iskolánkat négy tanuló képviselete: Haklik Máté 9.A (Fekete Mónika), Pajor Nikol 11. A (Jócsik Csilla), Szücs Marcell 12.A (Jócsik Csilla) és Kurja Tamás 12.B (Cziglerné Horváth Ágnes).
 
A versenyen Kurja Tamás 3. helyezést ért el. Gratulálunk minden résztvevőnek, további sikeres versenyzést kívánunk. Köszönjük a felkészítő tanárok áldozatos munkáját!
 
 

2024.02.28. - Kirándulás a Bűvösvölgybe

A 8.c osztály tanulói 2024. február 26-án Dittrich Mónika és Bognárné Kalmár Ildikó tanárnővel Sopronba látogattak a Bűvösvölgy Médiaértés-Oktató Központba. A gyerekek betekintést nyerhettek a filmkészítés, rádiózás, reklámszakma rejtelmeibe. Autós jeleneteket forgattak, időjárás-jelentést, híradót készítettek. A felvett jeleneteket osztályfőnöki órán a gyerekek visszanézhették. Mindenki számára emlékezetes maradt ez a nap.
 
Dittrich Mónika
osztályfőnök
 
 
 

2024.02.26. - AMI nyílt nap

Az Apor Művészeti Iskola 2024. február 14-én NYÍLT NAPot tartott a képző- és iparművészeti ágon oktató iskola iránt érdeklődő családoknak. A 14 órakor kezdődő program keretében a szülők betekintést kaphattak a művészeti iskola felépítéséről, képzési sajátosságairól. A tájékoztatót követően a gyerekek kipróbálhattak kétféle művészeti technikát: Sebestyén Ákos tanár úrnál a monotípia kétféle képalkotási lehetőségét tapasztalhatták meg a leendő iskolás növendékek. Ezt követően fémlapot domborítottunk természeti témájú motívumokkal. 
 
Szeretettel várjuk leendő növendékeinket a 2024/25. tanévben az Apor Művészeti Iskolába!
Jelentkezési határidő: 2024. március 11.
 
 
AMI nyílt nap képek>>
 
Tisztelettel: Boda Ildikó intézményegység-vezető
 

2024.02.19. - Hamvazószerda

„Ember, emlékezz, hogy porból vagy, és visszatérsz a porba!”
Hamvazószerdával megkezdődött a nagyböjt, a szent negyven nap, az út, amely elvezet bennünket húsvét öröméig. Közös szentmise jelezte ezt az aporosok számára. A szentmisén Kálmán Imre iskolalelkész volt a főcelebráns.
Iskolánk diákjai és pedagógusai részesültek a hamvazás szentelményében. A hamu a bűnbánat jele. Azok a napok következnek, amikor önfegyelemmel, lemondással, imádsággal, a segítségre szorulók támogatásával kitisztíthatjuk magunkból a rosszat, közelebb kerülhetünk Krisztushoz. A szentmise imádságai, a szentírási szakaszok, Németh László atya szavai is erre buzdítanak minket.
 
„Ezt mondja az Úr: Térjetek meg! Teljes szívetekből hozzám térjetek! Böjtöljetek, hangos szóval sirassátok bűneiteket! A szíveteket szaggassátok meg, és ne a ruhátokat; keressétek Isteneteket, Uratokat! Ő jóságos és irgalmas, türelemmel gyógyítgatja sebeiteket.” (Joel 2,12–13)
 
Hamvazószerda képek>>
Némethné Varga Ildikó
intézményvezető-helyettes
 

2024.02.17. - TŰZÖN - VÍZEN ÁT

Maradandó élményben részesültek iskolánk alsó tagozatos tanulói, akik részt vettek a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy termében a Tűzön - vízen át című zenés darab előadásán. A színmű a két költőóriás; Petőfi Sándor és Arany János igaz barátságát jelenítette meg, ami ifjúságunknak is példaértékű. Tanulóink megismerhették a költők gyermekkorát, életútjuk kiemelkedő eseményeit, bátor kiállásukat a haza és a nép ügye mellett. Az előadás humoros jelenetei élménygazdaggá tették a történet befogadását. Öröm számunkra, hogy iskolánk 4. évfolyamos tanulója Tolnai–Szabó Noel játssza a gyermek Aranyt. Köszönjük a színészeknek és Noelnek a bravúros előadást!
 
Sántáné Kiss Rita
intézményvezető - helyettes
 
 
 

2024.02.13. - Színház – angol nyelven

Február 12-én 48 angolul tanuló gimnazistánk jutott el ismét angol nyelvű színházi előadásra, melynek ezúttal is a budapesti Uránia filmszínház adott otthont. A minden évben egy-egy darabbal Európába végigutazó színtársulat célközönsége a tizenéves, angolul tanuló diákok, akik érdeklődnek az angol irodalom iránt is. Idén G.B. Shaw Pygmalion című műve került megrendezésre.
Érdekes volt a nyelvtanulók szemszögéből látni, hogyan tanítja meg Professor Higgins a kis virágárus lányt szépen, tisztán, beszélni, igazi irodalmi brit akcentussal. Közben persze Eliza egyéb változásokon is keresztülmegy… Ajánljuk mindenkinek elolvasásra a darabot, akár angolul, akár magyarul, esetleg megnézni a mű alapján készült ’My Fair Lady’ musicalt!
 
Baloghné Kalmár Zsuzsanna és Szücs Anna szervező tanárok
 

2024.02.13. - Fergeteges fejfedők a felsősök farsangján

A múlt pénteken a feje tetejére állt a világ a felső tagozatosok számára, mikor mindannyian valamilyen különleges fejfedővel fedték be a fejüket: mexikói sombreroval, svájci sapkával, keménykalappal, babos kendővel, világító szarvacskákkal, színes szalagokkal; sőt akadt, aki maszkkal takarta el arcát ismerősei elől, esetleg egyenesen jelmezbe rejtőzött. A táncparkett ördögei megalapozták a jó hangulatot: az Angel Dance tánccsoport, a 6.c és 7.A táncbemutatója, a 8.A dala után fejvesztett táncra perdült mindenki. Az elv az volt: búsuljon a ló, elég nagy a feje. Az étteremben mindenki kedvére tömhette a fejét az otthonról hozott portékákból, illetve a menzán készült pizzából, hamburgerből. Senki sem menekült fejvesztve a tombolahúzás elől, és jól is tették, mert sokan értékes nyereménnyel gazdagodtak. Fél 9-ig ropták a táncot, énekelték a kedvenc számaikat.
S hogy mi minden történt még? Ne szólj szám, nem fáj fejem. 😊
a 7.-es osztályfőnökök
 

2024.02.12. - Szalagavató

Az idei szalagavató ünnepség a Szentlélek templomban Benkovich Ferenc és Kálmán Imre atya vezetésével zajlott. A diákok a megáldott szalagokat egy szentmise keretében kapták meg, amelyeket az osztályfőnökök tűztek fel az ünnepi ruhára. Az édesanyák egyesével gyermekeiket jelképező mécseseket vittek az oltárhoz, amelyeket szintén megáldottak, magát a szentmisét pedig a diákok sikeres érettségi vizsgáiért és jövőbeli céljaiért ajánlották fel. A szentmise végén a hívek balázsáldást kaphattak. Ezután a hagyományokhoz híven az Apor iskola aulájában folytatódott az ünnep, ahol a 12. évfolyam tanulói változatos műsorokkal szórakoztatták a szülőket és tanárokat. Kamocsár Kitti 12. C osztályos tanuló csapatával néptáncot adott elő, Komáromi Luca és Lotti 12. B osztályos tanulók pedig ugróköteles produkciót mutattak be. A 12. A osztályból Nagy Liza és párja latin táncát, valamint Halmos Katalin, Szilvágyi Mária és Somfai Borka triójának hangszeres játékát élvezhette a közönség. Az egyéni fellépések után következtek az osztályok közös műsorai. A 12. C osztály tanárparódiát, humoros életképeket, majd különféle zenés számok táncait adta elő. A 12. B akciófilm-ihlette jeleneteiben az érettségi ellopását láthattuk. A 12. A aranyköpésekkel fűszerezett paródiáját az osztály tanulója által koreografált közös tánc követte, majd a „Mi vagyunk a Grund”-ot zengve búcsúztak. A tanári kar a Mesélek a bornak című dallal hatotta meg a diákjai szívét. A vegyes elemekben gazdag előadásokat záró közös keringő könnyeket csalt a szülők szemébe - köszönet jár Fertetics Andreának a betanításért. Az est végén a diáksereg élő zenére mulathatott szeretteivel. Köszönjük a tanárok áldozatos munkáját és a 12. évfolyam lelkes felkészülését a felejthetetlen eseményre.
Hornung Emőke 12.A
 

2024.02.11. - Alsósok farsangja

 
Február 9-én került megrendezésre az alsó tagozat farsangi délutánja. A gyerekek már nagy izgalommal várták ezt az eseményt. A program szervezését és színesítését a 2. évfolyam végezte. Farsangi témájú versekkel nyitottuk meg a műsort, majd tagozatunk több diákja is káprázatos táncprodukcióval lepett meg bennünket. Megmutatták többen ügyességüket a 3. c, a 4.a és 4. d osztályközösség tanulói közül. A 2. c osztály egy fergeteges Rock and Roll-t mutatott be, a tánchoz és zenéhez illő öltözetben. Meghívott vendégeink, a Lehoczky senior versenytáncos házaspár egy pezsdítő jive és egy csodálatos bécsi keringő bemutatásával színesítette és gazdagította programunkat. Megtanulhattunk több, a társastánchoz fűződő etikett szabályt is. A műsorszámok között az évfolyamok jelmezes felvonulása szórakoztatott bennünket. Igazi karneváli kavalkád keletkezett az ötletes maskarák mögé rejtőző gyerekek és tanítók felvonulása során. A hangulat fantasztikus volt a színes, igényes díszletekkel felöltöztetett aulában. Amikor a táncházra került a sor, első kérésre szaladt a tánctérre diák, szülő, pedagógus. A Kacsatánc vidám, pergő zenéjére egy ütemben táncolt mindenki. A nevető arcok, a tapsvihar a jókedvről árulkodott.
Ezzel az alaphangulattal vonultak vissza az osztályok a tantermeikbe, ahol eszem-iszom, közösségi játék, tánc és tombola tette teljessé ezt a fantasztikus délutánt.
Szeretném köszönetemet kifejezni mindenkinek, aki részt vállalt ennek a délutánnak a sikeres lebonyolításáért!
 
Borsó Bernadett
a 2.c osztályfőnöke
Osztályképek képek>>
 

2024.02.11. - NÉPDALÉNEKLÉSI VERSENY

2024. február 9-én a Győri Nádorvárosi Ének - zenei Általános Iskolában került megrendezésre a „Fújdogál a szél” nemzetközi népdaléneklési verseny, ahol tanulóink szép eredményeket értek el, amelyen 22 iskola, csaknem 200 diákja vett részt.
 
Preisinger László 3.b osztályos tanuló ARANY,
Neráth Natália 5.d osztályos tanuló BRONZ minősítésben részesült.
Felkészítő tanáruk: Kovács Anna Zsuzsanna
 
A 3. korcsoportban Endrődy Janka 6.c osztályos tanuló egyedüliként a szólóénekesek kategóriájában nívódíjat kapott.
Felkészítő tanárai: Iván Gabriella, Farkas Katalin
 
Szeretettel gratulálunk!
 

2024.02.08. - OPERACINEMA AZ APOR ISKOLÁBAN

Az alsó tagozat Filharmónia bérletének 2. előadását 2024. február 7-én tekintettük meg iskolánkban. Egyedülálló esemény részesei lehettünk, a Magyar Állami Operaház Zenekarának előadásában találkozhattunk klasszikus operák feldolgozásaival, amit fiatal szólisták nagy átéléssel énekeltek el. A kisdiákok találkozhattak: Bizet: Carmen -Torreador dalával, Donizetti: Don Pasquale - Doktor és Malatesta 'hadaró' duettjével,
Ránki György: Pomádé király új ruhája - Dani és Béni kettősével, Puccini: Bohémélet - Rodolfó és Mimi árájával, Mozart: Varázsfuvola: Papageno és Papagena kettősével. A műsorvezetők Csuja Imre és kisunokája Telekes Mátyás voltak, akik vidám előadásukkal segítették az operarészletek befogadását, majd pedig a történetek átkerülnek a színpadon legördülő vászonra, hogy a gyermekek elképzelhessék, megérthessék és átélhessék a zenében és szövegben rejlő érzelmek sokszínűségét.
Köszönjük a művészeknek az élménygazdag előadást!
 
OperaCinema képek>>
Sántáné Kiss Rita
intézményvezető - helyettes
 

2024.02.07. - AMI nyílt nap

 

2024.02.04. - Ökumenikus hittanóra

A keresztények egységéért tartott imahét jegyében január 25. – én az 5. D. osztályos katolikus és református hittanosok közös hittanórán vettek részt.
A gyerekek kiváncsian és örömmel láttak neki a készülődésnek. A teremrendezés, gitárhangolás, az énekszövegek kiosztása, és a barátnők öröme, hogy végre hittanórán is együtt lehetnek már előrevetítette, hogy olyan élményben lehet részük, amit még nem volt alkalmuk megtapasztalni.
A csengőszó után a „Szívem csendben az Úrra figyel” – kezdetű taizé-i ének segítségével csendesítettük le a bennünk lévő zajt, majd a református hittanosok imájával fordultunk Jézushoz, hogy segítsen minket úgy szeretni, ahogyan ő szeret minket. Az imádság után után a keresztények egységéről és Jézus főparancsának második feléről beszélgettünk, ami az idei imahét jelmondata volt.
„Szeressd felebarátodat, mint önmagadat!” (Lk 10,27) Így hangzik Jézus parancsa minden ember számára. Hamar kiderült, hogy a felebarátunk minden ember, aki él a földön. A kapcsolatunk azonban nem mindenkivel egyforma, vannak, akik közelebb vannak hozzánk, vannak, akik távolabb. Csoportokat alkotva kapcsolati hálók 
készítésével néztük meg, kikkel vagyunk kapcsolatban és ki, milyen közel van hozzánk. Miután felfedeztük, hogy a családunk, a barátaink, osztálytársaink hol helyezkednek el az életünkben, arra a kérdésre kerestük a választ, hogy mitől problémásak a kapcsolataink. Többen említették a személyes találkozások hiányát, az online kapcsolatok felszínességét, az egyetértés hiányát, a félreértéseket, a képmutatást, hazugságot, irigységet és a titkolózást.
Ahogy összegeztük a csoportok meglátásait, előkerült a Főparancs első fele is: „Szeressd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erődből és teljes elmédből.” (Lk 10,27) Rájöttünk, hogy Isten nélkül nem tudunk helyesen szeretni. Ha a Vele való kapcsolatunk rendben van, akkor tudok türelmes, szeretetteljes, irgalmas szívű lenni.
Kapcsolati hálóinkat ezért a kereszt köré helyeztük, hogy Jézustól elindulva tanuljunk szeretni, és Őhozzá közeledve kerüljünk közelebb egymáshoz. Végül egy szívvel – lélekkel fordultunk Urunk imájával a Miatyánkkal a bennünket egyé tévő Istenhez.
 
Csizmadia Gergelyné római katolikus hitoktató
Zátrok Ágnes református hitoktató
 

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 »