Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
balra
jobbra


H K Sz Cs P Sz V
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Közlemény
TANÉV RENDJE
Iskolai étkeztetés
Határtalanul
Gyermekvédelem
Adó 1%

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

 

Adószámunk:

A kedvezményezett neve:

Számlaszám:

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve:

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!
 

ECDL vizsgaközpont

Iskolánk ECDL vizsgák lebonyolítására jogosult intézmény. Részletek>>

 

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság>>

 
 
........................................................
  
Aporos alkotások

 

Aporos diákok alkotásai a városnak
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft felkérésére, gipszkartonra festett nagyméretű képeket készítettünk.

Bővebben>>

 

 

 

A mesék birodalmában
A Kisalföld szerkesztősége megkereste iskolánkat, hogy egy meseíró pályázathoz illusztrációkat készítsünk...
Részletek>>
 

 

Énekkari CD
A 15 éves jubileum alkalmából jelent meg az iskola énekkarának második CD lemeze a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában, Gloria in Excelsis Deo címmel. Részletek>>

 

 

 

 

Apor antológia
Jubileumi tanévünk alkalmából megjelent az új Apor antológia. Részletek>>
 

 

 

 

 

 

Ikon
Bukits Ernő tanár úr "A Tápláló és tanító Krisztus" című ikonfestménye az aulában látható...
 

 

Pályázatok

 

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0229

Élményszerű tanulás, kultúra és tehetséggondozás>>

TIOP 1.1.1/07/1-2008-1156

Számítógépes infrastruktúra bővítés>>

Apor Alapítvány KEOP - 4.2.0/A/09-2009-0007>>
 

Támop 3.4.3-08/2 pályázat
Iskolai tehetséggondozás
Részletek>>
 

Környezet és Energia Operatív Program
2009.6.1.0/A-2009-0050>>

Épületenergetikai fejlesztés
KEOP-4.10.0/A/12-2013-0273>>

 

 
Aktualitások
2022.01.23.
Közös iskolai szentmise
A szentírás vasárnapján került sor a Szentlélek-templomban a soron következő iskolai diákmisékre. A Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből vett Szentlecke témája: "Az Egyház Krisztus...
2022.01.21.
Ökumenikus imahét
Az ökumenikus imahét alkalmával iskolánkban reggelente a különböző felekezetek által vezetett imákkal kezdtök a napunkat az iskolarádión keresztül. A katolikus és evangélikus imák sorát a mai napon a ...
2022.01.20.
Közlemény
Kedves Szülők, Diákjaink!   Örömmel jelzem, hogy a fűtést 13 órakor újra elindítottuk, a radiátorok már melegednek. A holnapi napon már a megszokott körülmények között várunk mindenkit. A kelle...

Aktualitások

« 1 | 2 | 3 | 4 »

2021.10.19. - Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért - 2021. október

  „A rózsafüzér elmondása nem más, mint Krisztus arcának szemlélése Máriával.”
 
Szent II. János Pál
Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért
2021. október
 
Iskolánk több éves hagyománya szerint közösségünk is részt vesz az egész világra szóló eseményen, amelyben Szűz Mária közbenjárását kérjük a békéért és egyetértésért. A kiinduló gondolat Szent Pió atyától származik, aki azt mondta:”ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni.”
Alsó tagozatosaink az aulánkban élő rózsafüzért alkotva kapcsolódtak be a társaik által előimádkozott gondolatokba. Nagy buzgalommal helyezték el az „üdvözlégyeket” jelölő mécseseket a képzeletbeli füzéren. A felsősök és gimnazisták a kihangosítás segítségével imádkoztak osztályukban. Az Eukarisztikus Kongresszus kegyelmi ajándékait köszöntük meg, amikor a Világosság Rózsafüzér titkát választottuk elmélkedésül.
A imádságot iskolánk lelkipásztora, Benkovich Ferenc atya vezette. Ő nyitotta meg a rózsafüzér-készítő „versenyre” érkezett pályamunkákból készült kiállítást is. A különféle anyagokból, különböző technikákkal készült 45 szentolvasóban felnőttek és gyermekek is egyaránt lelkesen gyönyörködtek. Köszönjük a kedves szülők, nagyszülők találékony segítségét! A hónap tanítási napjain, minden reggeli szentmisén megtelt a kápolna imádkozó gyerekekkel, a szüleikkel, pedagógusokkal. Buzgón gyűjtögették a szentképeket, hogy majd beváltsák őket egy apró ajándékra. Elsőáldozásra készülő gyermekeink pedig a hónap csillogó koronájaként az őszi szünet előtti csütörtökön Szentségimádással egybekötve imádkozzák a Szentlélek-templomban a rózsafüzért családjaikért, iskolánkért.
 
Hálát adunk Mária közbenjárásáért, Isten segítségéért!
Rózsafüzér Királynője könyörögj érettünk!
 
Pasztorális csoport
 

2021.10.19. - Filharmónia koncert

Az iskolánkban nagy hagyománnyal rendelkező Győri Filharmonikus Zenekar ifjúsági koncertsorozatában az idén Kodály Háry János című művének részleteit járja körbe több aspektusból. A mai alkalommal a vonós hangszerek részletes bemutatása mellett szó esett a hangszerek szerepéről a műben. Hallhattunk különböző népzenei ihletésű, a Háryhoz kapcsolódó műveket, melyek a népzenei jelleg miatt szoros kapcsolatban állnak Kodály művével. A hangversenyen a Győri Filharmonikus Zenekar vonóskara lépett fel, koncertmester Györe Nóra volt.
 

2021.10.19. - Maratoni kosárlabda bajnokság

Hosszúnak tűnő kihagyás után, a DÖK társaságával újra megszerveztük a maratoni kosárlabda bajnokságot. Október 15-én 24:00-ig zajlottak a igászi küzdelmeket jelentő mérkőzések. 22:30-kor a SZESE férfi kézilabda csapata ellen játszott az iskola válogatottja, a kis tornacsarnokban pedig futsal bajnokságot szerveztünk a fiúk számára. A jó hangulatú rendezvényen a stúdiósok gondoskodtak a zenéről és a Dobos pizzéria, valamint a METRO áruház támogatásával mindenki számára rendelkezésre állt a büfé. A tükrös tornateremben társasjáték, a tornacsarnok körül pedig darts, asztaltenisz (ping-pong), valamint csocsójáték segített az időt tölteni. jól éreztük magunkat...
 
 Kosárlabda 2021 képek>>

2021.10.18. - Erdei iskola Balatonszárszón

Hatodik évfolyamos diáktársaimmal együtt egy szép szeptemberi napon külön buszokkal indultunk az erdei iskolába, Balatonszárszóra . Első pihenőnk egy mesés játszótéren volt, ahol kicsit kinyújtóztathattuk végtagjainkat és minden játékot kipróbáltunk. Következő állomásként a Kis-Balaton csodás élővilágával ismerkedhettünk meg. Bebarangoltuk a környéket, megnéztük Matula bácsi kunyhóját, ahol remek fényképeket készítettünk. Kiállításokat és filmvetítést tekintettünk meg. Ezután a Kányavári-szigetet jártuk körbe. Szerencsések voltunk az időjárással, természetjáráshoz épp megfelelő volt.
Szállásra érkezésünkkor elfoglaltuk szobáinkat az előre megbeszélt csapattal. Több programunk is volt az ottlétünk alatt: csobbanás a szállás medencéjében, esti séták a Balaton partján, kisvonattal egy csokiműhely meglátogatása, József Attila Emlékkiállítás megtekintése. Gyorsan elszaladt a három nap, melynek lezárásként még a nádasdladányi Nádasdy-kastélyt is meglátogattuk. Szerintem mindannyiunk nevében mondhatom, az erdei iskola minden percét élveztük, köszönjük tanárainknak a szervezést!
 Erdei tábor képek>>
Kudela Klára 6.b
 

2021.10.18. - Örömünnep - kórustalálkozó

Iskolánk Napsugár Kórusa nagy örömmel vett részt október 14-én 14 órakor a Széchenyi István Egyetem Hangversenytermében az Örömünnep- Énekel a győri ifjúság kórustalálkozóján. Az Énekes- zenés csalamádé előadása során csodálatos perceket éltünk át több mint kétszáz dalos társaságában. Először a megtanult Rábaközi dalcsokrot énekeltük el citera kísérettel, majd megismerkedtünk Magyarország, az én kedves szép hazám c. magyar népdallal. A zene szárnyán Bartók Béla: Este a székelyeknél c. zongorára írt művét meghallgatva, a csíksomlyói zarándokok gyönyörű énekét is megismerhettük. Végül a Kis kece lányom c. dalt mutattuk be nagy sikerrel Fekecs Ákos handpan hangszerének kíséretével. Az Örömünnepen szinte megvalósult Kodály Zoltán örvendező világról megálmodott gondolata:
 
Nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk.”
Kovács Anna Zsuzsanna és Somfai Elemér
 
 

2021.10.18. - KÓRUSAINK AZ "ÉNEKEL A GYŐRI IFJÚSÁG” RENDEZVÉNYEN

„Nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind együtt lehetünk. Akkor mondhatjuk csak igazán: Örvendjen az egész világ!” Kodály Zoltán
 
2021. október 14-én 14 órától került sor az Egyetemi hangversenyteremben a Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) szervezésében az „Örömünnep – Énekel a Győri Ifjúság” rendezvényre. 14 órától a város alsó tagozatos kórusai Czidor Melinda (Kálvária), 15 órától a felső tagozatos kórusok Haui Lóránt (Bartók), 16 órától a gimnazisták Iván Gabriella (Apor) karnagy vezetésével közös kórus órán vettek részt. Az előre megtanult dalokon kívül minden korosztály egy-egy új, ott tanult dallal is gazdagodott.
A rendezvényen részt vett iskolánk Napsugár Alsós kórusa Kovács Anna Zsuzsanna és Somfai Elemér vezetésével, a gimnazista korosztályban iskolánk nagykórusa, az Apor kórus szerepelt Iván Gabriella irányításával.
 
A „Hangról hangra” sorozat részeként megvalósuló rendezvény valóban igazi közös örömének, ünnep volt a javából. A város kórusai már régóta vártak erre az alkalomra, hiszen az elmúlt két évben az Éneklő Ifjúság Hangversenyek elmaradtak. Felemelő érzés volt megtapasztalni, ahogy a Zsinagóga falai között több száz gyermek hangja csendült fel.
 
A Zsinagóga - amely egyben a város egyik legkiválóbb hangversenyterme is - 2020-ban ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját. Ezen alkalomból a gimnazisták zárásként héber dalokkal tisztelegtek a patinás épület falai előtt.
Az Éneklő Ifjúság rendezvény tavasszal folytatódik!
Iván Gabriella 
 
 
 

2021.10.13. - Rendhagyó irodalomóra

Iskolánk 4. évfolyamos tanulói egy különleges interaktív irodalmi foglalkozáson vehettek részt Majoros Nóra írónővel. A gyerekekkel együtt gyűjtött ötleteket egy készülő regény folytatásához, ezáltal a meseszövés rejtelmeibe kaptunk betekintést. A kisdiákok először két történet-kezdet közül választhattak. A rövid mesekezdet meghallgatása után közösen dönthettek annak folytatásáról, szereplőiről, műfajáról. A gyerekek fantáziája szárnyalt, remek ötletek születtek. Az írónő megmutatta, hogy a konfliktusok hogyan viszik előre a cselekményt, milyenek a szereplők, mi lesz a csúcspont, a megoldás, valamint, hogy mitől lesz kerek a történet.
Felejthetetlen és rendkívüli élmény volt mindannyiunk számára, amit az iskolai munkában is tudunk majd kamatoztatni!
Hájas – Bodor Nóra
tanítónő
 
 
 

2021.10.12. - Látogatás a BŰVÖSVÖLGYBE!

Nagyon vártuk azt a napot, amikor végre elindulhattunk Sopronba, a Bűvösvölgybe. Már osztályfőnöki órákon elkezdtük a felkészülést az ottani programokra. Megismerkedtünk a rádióműsorok felépítésével, a reklámok szerepével, hatásával az emberekre, belenéztünk hírlapokba, beszélgettünk az biztonságos internetezésről. A Bűvösvölgyben, a médiaértés központban négy csapatra osztottak bennünket és forgószínpad szerűen váltottunk a helyszínek között. Igazi stúdiókban, komoly felszerelések segítségével készíthettük el saját rádióműsorunkat, állítottunk össze híradót, izgalmas akció filmjelenetet forgattunk, újságot szerkesztettünk és a végén szituációs játék segítségével beszélgettünk arról, hogy illik viselkedni a virtuális világban, illetve milyen veszélyek leselkedhetnek ránk, ha nem vagyunk tudatos felhasználók.
Szuper nap volt, az elkészült anyagokat osztályfőnöki órán más közösen is megnéztük, meghallgattuk. Jókat nevettünk és megállapítottuk, hogy nem is olyan könnyű a médiaszakemberek munkája.
6.a osztály tanulói
Bűvösvölgy képek>>
 

2021.10.11. - Vándorkiállítás Szent II.János Pál pápa életéről

Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulója alkalmából született egy lengyel kiállítás II. János Pál életéről és szentté avatásáról. A kiállítást a magyarországi lengyelek jóvoltából magyar nyelven is megtekinthető. A Győri Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a Jan Sobieski Lengyel Kulturális egyesület célja a kiállítással, hogy a középiskolás fiatalok megismerjék Szent II. János Pál életútjának állomásait. Iskolánk aulájában október 11-től október 15-ig megtekinthető a vándorkiállítás.
 
 

2021.10.10. - Megemlékezés az aradi vértanúkra

 
Őszi napnak mosolygása,
Őszi rózsa hervadása,
Őszi szélnek bús keserve
Egy-egy könny a szentelt helyre,
Hol megváltott - hősi áron -
Becsületet, dicsőséget
Az aradi tizenhárom.
 
(Ady Endre: Október 6.)
 
 
Hétvégén a közös iskolai szentmiséken került sor az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 1849. október hatodikai eseményeiről történő megemlékezésekre. Az aradi vértanúk és a szabadságharc hősei tiszteletére ünnepi műsorokkal készültek diákjaink. Szombaton Ásványiné Kiss Anikó és Forrás Noémi tanítványai a 3.b és 3.c osztályból  adtak elő egy szép tartalmas műsort, míg vasárnap Némethné Virág Eszter tanárnő közreműködésével és betanításával a 8.d osztály szívhez szóló, színvonalas előadásával találkozhattunk.
 
 

2021.10.07. - Budapesten az Apor Kórus

Verőfényes októberi napsütésben indultunk útnak zenei felfedező túránkra, Budapestre. Elsőként a Vigadó impozáns, bizánci motívumokkal díszített épületét látogattuk meg. A díszterem színpadán éneklésre is volt lehetőségünk, így meggyőződhettünk a terem kiváló akusztikájáról. A Vigadó három nagyterme hajdan csaknem 3000 táncos befogadására volt alkalmas az arisztokrácia köreiből, akik a fogatokból kiszállva vörös szőnyeggel borított lépcsőn érhették el a tánctermeket. Az épület legfelső emeletén, a teraszon fotózásra alkalmas csodás panoráma nyílt, ahol mi is csinálhattunk képeket a csapatról. Szerencsénk volt, mert a Vigadóban még éppen sikerült megnézni az eucharisztikus kongresszus kiállítását.
Az ebédet a Vigadó előtti parkban töltöttük el, ragyogó déli napsütésben, majd gyalogosan indultunk túránk következő állomására a Régi Zeneakadémiára. Útközben az Andrássy úton megnéztük a Magyar Állami Operaház épületét, amelyet a felújítás miatt sajnos csak kívülről láthattunk.
Liszt Ferenc születésének 210 évfordulójához közeledve a Régi Zeneakadémián felkerestük a Liszt Ferenc Emlékmúzeumot, ahol a zeneszerző személyes tárgyai, bútorai, zongorái között az imazsámolyát és a kegytárgyait is láthattuk. Emellett még egy olyan különleges íróasztalt is, amelybe a komponáláshoz kisebb zongorát építettek be.
Az utolsó állomás a Zeneakadémia múlt században épült szecessziós épülete volt, ahol az épületvezetés során megcsodálhattuk és ki is próbálhattuk az arannyal gazdagon díszített hangversenyterem csodálatos akusztikáját. A kisteremben is jártunk, amely Sir George Solti, a múlt század világhírű magyar karmesterének a nevét viseli. A vezetés végén, a minikoncerten Liszt egyik ritkán hallható zongoradarabját hallgattuk meg egy olyan fiatal zongoraművésztől, akit a Virtuózokból már ismerhettünk.
Gyorsan elrepült a nap. Forgalmi dugók nélkül sikerült magunk mögött hagyni a fővárost. Talán nem meglepő, hogy hazáig énekeltünk. Reméljük, még sok ilyen tartalmas, élményekkel teli napban lehet részünk a kórussal!
 
Iván Gabriella
 

2021.10.07. - Állatok világnapja

Kedves Aporos Közösség!
 
Kedden átadtuk a Győri Állatmenhely dolgozóinak az összegyűlt adományokat ,melyeket hálás szívvel fogadtak. Köszönjük lelkes részvételeteket és a DÖK segítségét! A gyűjtésről készült fotót Csapó Balázs, a Kisalföld napilap fotósa készítette.
Biológia munkaközösség

2021.10.06. - NÉPMESE NAPJA RAJZPÁLYÁZAT

Meseünnep volt 2021.október 5-én a Kossuth Lajos Művelődési Házban Győrszentivánon a Móricz Zsigmond Általános Iskola szervezésében. A nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapja – szeptember 30. – hagyományosan a magyar népmesék napja. Ebből az alkalomból hirdettek meseíró, prezentáció készítő, mesélő és képzőművészeti pályázatot.
A rajzversenyre egy választott magyar népmeséhez kellett illusztrációt készíteni. A felhívásra az Apor Művészeti Iskola kisdiákjai és szép alkotásokat készítettek. Nagy örömünkre két kisdiákunk is kimagasló eredményt ért el:
 
Angyal Emese A2.A osztály 
Alsó tagozatosok kategóriája 3. helyezett.
Csaplár Zília A3.A osztály
Alsó tagozatosok kategóriája 1. helyezett.
 
Felkészítő tanár: Pintérné Gergics Ágnes
 

2021.10.05. - A ZENE VILÁGNAPJA - Október 1.

Yehudi Menuhin, világhírű orosz hegedűművész felhívására 1975 óta október 1-én ünnepeljük a Zene Világnapját. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. Célja, hogy a társadalom széles rétegei számára népszerűsítse a zeneművészetet, és szorgalmazza a népek közti barátságot és megbékélést.
 
A zene az ember legősibb kifejezési formája, ősibb, mint a nyelv. Átszövi életünk minden mozzanatát, velünk van örömben és bánatban."A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik." Kodály Zoltán
 
A Zene Világnapján az iskola különböző pontjain szólt a dal. A nagyszünetben az alsó tagozatos kisdiákok évfolyamonként adták elő kedvenc dalaikat, míg az aulát a felső tagozatosok és a gimnazisták hangja töltötte meg. Jó volt újra együtt énekelni!
 
Köszönet minden résztvevő kollégának a közreműködésért!
 
Dr. Hontváriné Iván Gabriella

2021.10.04. - AQUA Challenge

Csatlakozzunk a 2021.október 01-31. között zajló kihíváshoz!
 
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vízfogyasztást népszerűsítő kihívást hirdet. Ennek célja, hogy felhívja a figyelmet a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékfogyasztás fontosságára. Az Aqua Challenge hónap során próbáljuk meg kizárólag vízzel pótolni a folyadékszükségletünket! Ez jó lehetőség arra, hogy megtapasztaljuk: egyetlen apró változtatással is nagy lépést tehetünk az egészségesebb életmód felé. A kihívás teljesítése erőt, lendületet adhat további, az egészség megőrzését támogató terveink megvalósításához.
 
Nyereményjáték is kapcsolódik hozzá: Élj könnyebben – merőkanál.hu Facebook oldalon.
Bizonyítsuk be magunknak, hogy képesek vagyunk tenni az egészségünkért!
 
 
 

2021.10.01. - Közlemény

Kedves Kollégák !
 
Nem véletlenül vártunk eddig… Nincs rosszabb, mint a bizonytalanság…tudjuk.
Először is mindenkinek köszönjük szépen az együttműködést!
Köszönjük, hogy ebben a nem egyszerű helyzetben is rugalmasan próbáltátok megoldani a verseny időpontjának kérdését. Minden bizonnyal megtaláltuk volna a mindenkinek megfelelő napot. Feltételes módban kellett fogalmaznom, mert a Kuratórium úgy döntött, hogy nem kockáztat(hat)unk.
Figyelve a járványhelyzet alakulását, sajnos erősen valószínűsíthető, hogy a következő pár hónapban érdemi javulás nem várható. Versenyünk több, mint ezer diákot érint és a szervezőkről, lebonyolítókról, kísérőkről sem szabad megfeledkeznünk. Rengeteg ember, rengeteg kontakt…
 
Nem szabad felvállalnunk annak a kockázatát és felelősségét, hogy – akár - egyetlen megbetegedés/fertőződés is történjék azon a napon. A legfontosabb az élet és az egészség.
Ez a verseny „jelenléti” és ezen – egyelőre – nem szeretnénk változtatni. Hiszünk a személyes kapcsolatokban. A diákoknak is egészen más jellegű élményt nyújt az élő verseny. Nem „ megyünk fel a netre”, legalábbis – még - nem tervezzük. Személytelenné válhat a dolog, főleg így, hogy mi mindig is „élőben” versenyeztettünk.
Figyeljük azonban a világot, figyeljük a történéseket és nyitottak vagyunk. Ha a helyzet úgy alakul, akkor alkalmazkodunk és - elképzelhető -, hogy valamikor a későbbiekben pl. levelezős, vagy internetes módon folytatódik a történet.
 
Alapítványunk több, mint negyed évszázados, ezt csakis a Ti munkátokkal és segítségetekkel sikerült elérnünk. Életben szeretnénk tartani ezt az immár szép hagyományt és úgy érezzük, életben is kell tartanunk. Annyi szép élmény és siker kötődik már ehhez. Úgy érezzük, hogy a diákok is nagyon szívesen jönnek megmérettetni magukat. Úgy érezzük, hogy Nektek is fontos a Holenda Barnabás Matematika és Logika Verseny!
 
Most viszont - ismét és sajnos - alkalmazkodnunk kell a körülményekhez. Jelen levelünk a verseny időpontjának áthelyezéséről szól. Terveink szerint 2022. tavaszán – amennyiben lehetséges lesz - mindenképpen kiírjuk és megtartjuk a versenyt. Ez Veletek is igyekszünk majd egyeztetni, körülbelül március közepére gondoltunk. Egyelőre…minden a járványhelyzettől függ. Időben jelentkezni fogunk!
 
Most tehát első a biztonság, ezért hivatalosan is megerősítjük :
A Holenda Barnabás Matematika és Logika Verseny 2021. decemberében nem kerül kiírásra.  A verseny – terveink szerint és a járványhelyzethez alkalmazkodva - későbbi időpontban, még ebben a tanévben lesz kiírva és megtartva.
Még egyszer is nagyon-nagyon köszönjük munkátokat, segítségeteket, hozzáállásotokat.
Köszönjük, hogy – velünk együtt - ápoljátok Holenda Barnabás emlékét. Számítunk Rátok a jövőben is, bízzunk abban, hogy életünk végre visszakerül(het) a régi kerékvágásba.
 
Vigyázzatok Magatokra, jó egészséget és sikeres tanévet kívánok!
 
Üdvözlettel :
 
Gacs Zoltán
kuratóriumi elnök
Holenda Barnabás Matematika Alapítvány - Győr
 

2021.09.28. - Állatok világnapja

 
Az Állatok világnapját az 1930-as évek óta minden évben megszervezik Assisi Szent Ferenc születésnapján, hiszen ő az állatok védőszentje és már a 13. században figyelmeztetett bennünket arra,hogy mindent és mindenkit szeretnünk kell ami körülvesz minket. Ebből az alkalomból a Biológia Munkaközösség és a DÖK közös szervezésében gyűjtést tartunk a Győri Állatmenhely számára . Várunk kutya és macskakonzerveket,macskaalmot ,tisztítószereket , feleslegessé vált takarókat,mert ezekre van most égető szükség. A gyűjtés időpontja, helye : október 4. és október 5. a Zöld kapunál
 
 
 

2021.09.26. - Műtárgyak nyomában – Rajzfakultációs kirándulás Budapesten

 Műtárgyak nyomában – Rajzfakultációs kirándulás Budapesten
 
A Vizuális kultúra fakultációs órákon az érettségi portfólió összeállítása mellett fontos feladatunk az egyetemes és a nemzeti művészettörténettel való ismerkedés. Tanulunk korszakokról, korstílusokról, kiemelkedő alkotókról és életművükről, s nem utolsó sorban egy 440 tételből álló képgyűjtemény minden egyes műalkotását címmel és alkotóval kell tudnunk megnevezni. Az ismerni szükséges műtárgyak jelentős része a fővárosi Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiben található.
Szeptember 25-én, az év talán utolsó napsütéses, nyáriasan meleg szombatján indultunk – vizuális kultúra fakultációs diákok az Apor és a Prohászka Gimnáziumból - vonattal Budapestre. A Déli pályaudvarról gyalog sétáltunk fel a várba, megcsodáltuk a Mátyás templomot és a Sándor palotát, majd a Nemzeti Galériához érkeztünk.
A múzeumban először egy a közelmúltban nyílt időszaki kiállítást tekintettünk meg, Gerhard Richter Valós látszat című tárlatát. Richter egy igazi élő klasszikus, a művészettörténészek véleménye szerint azon kortárs alkotók egyike, akire évszázadok múlva is korszakos jelentőségű művészként fogunk gondolni. A kiállítás témája az objektív valóság és a szemlélő által észlelt látszat kettőssége, a „tükör által homályosan” látott világ, ahogy a Korinthusbeliekhez írt első levélben olvashatjuk. Nagy élmény volt elmerülni a képek világában, Richter gondolatmenetében, s nagy élmény volt a kiállításban szereplő óriási tükrökön keresztül megfigyelni a teret, fényképeket készíteni egymásról.
A Richter tárlat után az állandó kiállítás termeiben kerestük meg azokat a képeket, szobrokat, melyeket a tankönyvből már ismertünk, de most teljes valójukban csodálhattunk meg. Az igazán különleges műtárgyaknak aurája van. Egy fotó nem adhatja vissza a színek, formák, felületek valóságos minőségét.
A képek valós mérete is gyakran megdöbbentette a diákokat. Milyen más például Benczúr Gyula remekműve, a Budavár visszavétele a maga 7 méter széles és 3,5 méter magas valójában, mint a tankönyv képén!
Ismerősként köszöntöttük a híres festményeket, szobrokat, 20. századi installációkat és objekteket. Születtek új kedvencek, megerősödtek régi kötődések egy-egy alkotó, korstílus, vagy alkotás iránt.
Nagy élmény volt a kupolakilátó meglátogatása is. A kupoladob folyosójáról befelé tekintve a kupolában lebegő különös, horgonyhálóból készült alakokat, Berczeller Rezső Rudolf: Apokalipszis című alkotását, kifelé tekintve gyönyörű fővárosi panorámát láttunk.
Jó volt együtt lenni, közös élményeket szerezni, elköteleződni az egymás iránti barátság és a művészet szeretete iránt. Kicsit fáradtan, de jó hangulatban tértünk haza a kirándulásról.
 
Pintérné Gergics Ágnes
 

2021.09.24. - 2021.09.30. - A magyar népmese napja

"Menjünk Óperenciába!"
 
A magyar népmese napján tisztelettel fordulunk a magyar és más népek meséi felé. Erről a jeles napról egy filmösszeállítással emlékezünk meg, melyben két diákunk mesemondását is hallhatjuk. Őrizzük és adjuk tovább a csodálatos mesekincset, amit őseink ránk hagyományoztak!
 
 
Közreműködők: Ponácz Alex és Malatinszky Noémi
A filmet összeállította: Vörösházi Györgyné
 

2021.09.22. - AL-DUNA ÉS A KAZÁN SZOROSOK – HAJÓS KALAND A DÉLI VÉGEKEN 2021. 09.06 – 10.

AL-DUNA ÉS A KAZÁN SZOROSOK – HAJÓS KALAND A DÉLI VÉGEKEN
2021. 09.06 – 10.
 
A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt 2020/2021.tanévre Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című pályázata, melyet iskolánk 7.B – most 8.B – osztálya elnyert és a Magyar Kormány támogatásával megvalósulhatott a 2021/2022. tanév szeptemberében. Nagy izgalommal készültünk az útra, 45 tanuló és 3 kísérő tanár. Olyan helyet látogathattunk meg, ahova még nem sokan jutottak el. Határtalan lelkesedéssel indultunk az 5 napos útra. Tudtuk, hogy a Délvidék évszázadokon át szolgált Magyarország és Európa védőbástyájaként, de a várak és vitézek földjén számos a magyarságunk sorsát meghatározó tudósunk és költőnk is napvilágot látott. A természeti csodákban is gazdag táj kincsesládikaként várta, hogy felfedezzük.
Utunk során jártunk Szabadkán, ahol a Városháza vitrázsairól nemzeti nagyjaink és királyaink tekintettek vissza ránk. Ellátogattunk Európa második legnagyobb Zsinagógájához, majd átsétáltunk Kosztolányi szobrához, ahol egy versét hallgattuk meg.
Ami nekünk Mohács, az Zenta volt a török seregeknek. A városháza tornyában megnéztük a zentai csata makettjét és a csata helyszínén feltárt tárgyakat. Voltunk egy kézműves csokoládégyár látogatáson is.
Felemelő érzés volt Nándorfehérváron a várban sétálni, ahol Hunyadi és Kapisztrán lába által is koptatott köveken járva elénk tárult a Száva és a Duna összefolyása és azok a helyszínek, amelyek a történelmünk egyik leghíresebb csatájának helyszínéül szolgáltak. A diadal történetének felidézése után főhajtással, himnuszunk eléneklése után koszorúzással tisztelegtünk a várban található emlékkőnél.
Mivel hajós kaland volt az utazásunk mottója is, a legnagyobb élményt a vízi kirándulások jelentették. Magyarkanizsán a Tiszán, egy hangulatos Tiszai Tangó sétahajóval utaztunk a szőke folyón, majd kirándulásunk fénypontja a Kis- és Nagy-Kazán szoroson való utazás volt. Megcsodálhattuk Széchenyi István kezdeményezésére szabályozott Dunát. Meglátogattuk még a Palicsi-tavat, egy partner iskolát Tornyoson, a Pétervári erődöt, a Szendrői várat és Újvidéket is. Feledhetetlen élményekkel tértünk haza. Köszönjük minden támogatónknak, hogy eljuthattunk ide.
 
 
Szalontay Lukácsné
projektvezető
 

« 1 | 2 | 3 | 4 »