Főoldal      E-mail
Eseménynaptár
Közlemény
Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda,
Általános Iskola,
Alapfokú Művészeti Iskola,
Gimnázium és Kollégium
9024 Győr, Pátzay Pál u. 46.
Adószám: 18525845-2-08
OM: 030712
 
 
 
 
 
Iskolai étkeztetés
Határtalanul
Gyermekvédelem
Adó 1%

Kedves Szülők!

Kérjük Önöket, hogy adójuk egy százalékával ismét támogassák Intézményünket.

 

Adószámunk:

A kedvezményezett neve:

Számlaszám:

A másik egy százalékról is rendelkezhetnek:

A kedvezményezett technikai száma, neve:

Gyermekeik nevében is köszönjük figyelmességüket!
 

 
 
........................................................
  
Aporos alkotások

 

Aporos diákok alkotásai a városnak
A Győri Kommunális Szolgáltató Kft felkérésére, gipszkartonra festett nagyméretű képeket készítettünk.

Bővebben>>

 

 

 

A mesék birodalmában
A Kisalföld szerkesztősége megkereste iskolánkat, hogy egy meseíró pályázathoz illusztrációkat készítsünk...
Részletek>>
 

 

Énekkari CD
A 15 éves jubileum alkalmából jelent meg az iskola énekkarának második CD lemeze a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában, Gloria in Excelsis Deo címmel. Részletek>>

 

 

 

 

Apor antológia
Jubileumi tanévünk alkalmából megjelent az új Apor antológia. Részletek>>
 

 

 

 

 

 

Ikon
Bukits Ernő tanár úr "A Tápláló és tanító Krisztus" című ikonfestménye az aulában látható...
 

 

Pályázatok

 

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0229

Élményszerű tanulás, kultúra és tehetséggondozás>>

TIOP 1.1.1/07/1-2008-1156

Számítógépes infrastruktúra bővítés>>

Apor Alapítvány KEOP - 4.2.0/A/09-2009-0007>>
 

Támop 3.4.3-08/2 pályázat
Iskolai tehetséggondozás
Részletek>>
 

Környezet és Energia Operatív Program
2009.6.1.0/A-2009-0050>>

Épületenergetikai fejlesztés
KEOP-4.10.0/A/12-2013-0273>>

 

 
Aktualitások
2024.06.17.
Sachsenbrunni cserekapcsolat
Az őszi kirchbergi látogatás folytatásaként június elején 27 osztrák diák három kísérővel érkezett iskolánkba. Az első napon az ebédet követően intézményünk igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd iskolabemutatásra került sor...
2024.06.13.
Év végi DÖK-összejövetel
Újra itt nyár, int a napsugár... szól a jól ismert sláger. Bár a napsugár simogató melege most nem volt velünk, de a derü és a jókedv igénye ismét összehozta a stúdiósokat és a diákönkormányzatosokat ...
2024.06.12.
5 ÉVES AZ ISTVÁNFFY BENEDEK KÖZÉPISKOLAI KÓRUSTALÁLKOZÓ
2024. április 23-án, még a tavaszi időszakban került megrendezésre az egyházmegye iskolák kórusainak találkozója, az Istvánffy Benedek Középiskolai Kórustalálkozó az Apor iskola, Iván Gabriella karnagy szervezésében...

Aktualitások

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 »

2024.05.02. - Elsőáldozás

„Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők.
Aki bennem marad, és én őbenne,
az bő termést hoz.” (Jn.15,1-8)
 
Katolikus iskolánk kiemelkedő ünnepe minden évben a harmadik évfolyam elsőáldozása, melyre húsvét 4. vasárnapján került sor. Kálmán Imre atya és a hitoktatók felkészítése után 66 gyermek várta tiszta lélekkel, hogy befogadhassa Jézus Krisztust az Oltáriszentségben. Az ünnepi szentmisén a családok, barátok, ismerősök közös imája, hitük megvallása erőforrást és példát adott elsőáldozóinknak. Imádkozunk érte, hogy akik ezen a csodás vasárnapon hozzákapcsolódtak az igazi szőlőtőhöz, Jézushoz, örökre az Ő szeretetében maradhassanak.
Nagyné Szammer Éva
hitoktató
 
 

2024.05.01. - Apor AMI rajzpályázati sikerek

A Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 150. jubileumi évének keretében meghirdetett rajzpályázatára az Apor Alapfokú Művészeti iskola harmadik évfolyamából: Plósz Júlia, Pere Boróka Gabriella, Szabó Emma, Vámos Eliza, Boncz Emese és Mentes Gellért, az Apor Alapfokú Művészeti iskola második évfolyamából: Hadaró Hunor és Hadaró Kamilla, az Apor Általános Iskola 4. a osztályából: Horváth Odett Emma tanulóink neveztek szebbnél-szebb alkotásaikkal.
 
A megmérettetés második fordulójába Plósz Júlia, Pere Boróka Gabriella, Szabó Emma, Vámos Eliza, Hadaró Hunor, Hadaró Kamilla és Horváth Odett Emma tanulóink jutottak tovább.
 
2024. április 26-án, a verseny reggelén izgatottan vártuk a helyközi autóbuszjáratot, amellyel 10 órára érkeztünk a kapuvári iskolába. Meleg fogadtatás és ajándékcsomag várta az alkotókat a helyszínen. A megnyitón Dr. Ruppertné Hutás Kinga a Győri Egyházmegye Intézményfenntartó igazgatóasszonya, Bíró Péter főigazgató úr és Radó Tamás atya püspöki biztos köszöntése után a diákok elkezdhették a munkát. A gyerekek a kétórás rajzolási idő alatt Jézus csodatételei közül a Csodálatos halfogás, a Vihar lecsendesítése, a Víz borrá változtatása, a Második kenyérszaporítás és a Vízen járás csodáit alkották meg vegyes technikával. Ezidő alatt a kísérő tanárok megismerhették a helyi múzeum kincseit.
Az eredményre való várakozás idejét Angelico Atya (Dr. Stift Zoltán) teremtésről szóló rendhagyó rajzos előadása töltötte ki – minden résztvevő nagy örömére.
Örömünket fokozva Pere Boróka Gabriella az Apor AMI 3. évfolyamos növendéke kapta az I. helyezésért járó oklevelet és ajándékcsomagot.
Élményekkel gazdagodva, hálás szívvel értünk haza Győrbe.
Gratulálok az alkotónak és felkészítő tanárának: Pintérné Gergics Ágnes tanárnőnek!
 
AMI verseny képek>>
 
Boda Ildikó Apor AMI intézményegység-vezető
 

2024.04.26. - Kísérletbazár a Mobilisben

Április 26-án a Mobilisben rendezték meg a nagyszabású Kísérletbazár rendezvényt, amelyen a Győri és sok más településről érkezett iskolák 28 csapata mutatkozott be látványos és nagyon tanulságos kísérleteivel. Az élményalapú tanulást kiválóan segítő-megvalósító eseményen minden csapat egytől egyig a nyertesek közé tartozott, hiszen a csapattagok amellett, hogy sokszor bemutathatták kísérleteiket a látogató közönségnek, egymás munkáit is megtekinthették! Iskolánkat két csapat képviselte: Vida Gábor tanár úr tanítványai a HaKuFiz csapata: Haklik Máté 9.A és Kukorelli Ábel 9.A fantasztikus előadással szerepeltek, szóbeli dicséretet kapva.
Gaál Barnabás tanár úr tanítványai, az Apor Science csapata: Horváth Tamás Benedek 10.A, László Botond 10.A, Pesti Barnabás 10.A és Pintér András 10.A, a zsűri döntése alapján II. helyezést ért el. Köszönjük a felkészítő tanárok munkáját!
 
 
 

2024.04.26. - Egészséghét a DÖK szervezésében

Április 22-26 között az iskola diákönkormányzata ismét megszervezte a hagyományos egészséghetet. A hét minden napjára jutott az egészséges életmódra való érzékenyítés keretében szervezett programokból. Hétfőn Nikol-tornával a nagyszünetben a mozgás fontosságán volt a hangsúly. Kedden a Magyar Labdarúgószövetség győri szervezetének munkatársa, Péter Gábor, jelenleg is aktív labdarúgó-bíró tisztelt meg bennünket és egy jót beszélgettünk a sport fontosságáról, nevelő erejéről...Szerdán az egészséges étkezésre hívtuk fel a figyelemet a nagyszünetre szervezett salátabárral. Csütörtökön egészségtotót lehetett kitölteni, amelynek nyerteseit május 2-án részesítjük jutalomban. Pénteken a MEZ-napon a sportos, kényelmes öltözködésre ösztönöztük a diáktársakat. Köszönjük a szervezést és az aktív részvételt!
 
 

2024.04.26. - Képzőművészeti sikerek a Kisfaludy Napon

A Generációk Művelődési Háza ismét meghirdette a nagy hagyományokra visszatekintő, középiskolásoknak rendezett összművészeti fesztiválját a Kisfaludy Napot. A fesztivál gazdag programjai között zenei, versmondó, táncművészeti, fotó és természetesen képzőművészeti kategóriában is megmérkőzhettek a diákok. Iskolánk nyolc tehetséges növendéke pályázott festménnyel, grafikával, tárgyalkotási feladattal a versenybe. A zsűri a legkiválóbb alkotóknak bronz, ezüst és arany minősítéseket ítélt oda. A képzőművészeti kategória ünnepélyes díjkiosztójára 2024. 04. 26-án került sor a Generációk Művelődési Házában. Diákjaink nagyon szép eredményeket értek el:
 
CSENDES CSENGE 11.A – Arany minősítés
MOLNÁR ANNA 12.A - Arany minősítés
SZILVÁGYI MÁRIA 12.A - Arany minősítés
SZALAY RÉKA 12.B - Arany minősítés
KRÁNITZ DORKA 11.C – Ezüst minősítés
POLNICZKY ANGÉLA 12.B - Bronz minősítés
SIPŐCZ BOGLÁRKA 11.B – Bronz minősítés
NÉMETH NÓRA 12.C – kiállító
 
 
 
A minősítő díjakon kívül több különdíj is gazdára talált. A Generációk Művelődési Házának különdíját kapta Kránitz Dorka és Csendes Csenge. A zsűri különdíját kapta Molnár Anna, Szilvágyi Mária és Szalay Réka.
Gratulálunk tehetséges diákjainknak!
 
Kisfaludy nap képek>>
Pintérné Gergics Ágnes felkészítő tanár
 

2024.04.26. - Mese- és versmondó versenyek

Áprilisban a „Hegyalján innen, Sokorón túl" elnevezésű, hagyományos népmesemondó versenyt 31. alkalommal rendezte meg a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára és a Bezerédj-kastély Művelődési Ház. A versenyen a győri és Győr környéki iskolák legjobb mesemondói mérték össze tudásukat.
Iskolánkat Fehér Izabell (4.d) képviselte, aki I. helyezést ért el.
 
 
A Generációk Művelődési Háza is ebben a hónapban adott otthont a Kormos István Városi Versmondó Versenynek, melyen Tolnai-Szabó Noel (4.d) III. helyezést szerzett, Takács Lili Anna (2. a) különdíjban részesült.
 
A tanulókat Zalkáné Rajos Anikó, Takács Anita és Barczáné Sárvári Csilla készítette fel.
Szeretettel gratulálunk az elért eredményekhez!

2024.04.25. - Emlékműsor a holocaust magyarországi áldozatainak emléknapján

A holocaust magyarországi áldozatainak emléknapján, április 16-án iskolánk 9.A osztálya részt vehetett a Mensch Nemzetközi Alapítvány által szervezett emlékműsoron.
 
Tanulóink sokat készültek erre az eseményre. Történelemórákon megismerkedtek a zsidóságot ért kegyetlen üldöztetés hátterével. Fogalmazást írtak a Vagon című film alapján arról, hogy mi a véleményük a szörnyű időszakról, az akkor élt emberek felelősségéről, és mit lehet ma tenni azért, hogy ilyen soha többé ilyen ne ismétlődhessen meg. Az emlékműsorban tizenhat középiskola tanulói szavalták el közösen Radnóti Miklós Erőltetett menet című költeményét, az Aport
 
 Kránitz Hunor 9.A osztályos tanuló képviselte.
 
Az alapítvány jóvoltából a diákok egy sorsoláson is részt vettek. A szerencsés harminc tanulóból hat aporos diák egy egynapos autóbuszos tanulmányutat nyert, melynek egyik állomása a mauthauseni koncentrációs tábor lesz, amely 80 éve szabadult fel. A megemlékezésen kitüntetéseket is átadtak olyan embereknek, akik igazi menschként viselkedtek a szörnyű időkben, és zsidó embereket mentettek meg a biztos haláltól.
 
Apor Vilmos - iskolánk névadója - is posztumusz Mensch-díjban részesült.
 
A Mensch németül embert, jiddisül igaz embert jelent, olyasvalakit, aki becsületes, nemes lelkű és helyén van a szíve. Geiger András úr- az alapítványt létrehozó, egykori holokauszt túlélő utód- azzal engedte útjukra a fiatalokat, hogy tiszteljék egymást, legyenek ők is igazi menschek!
Kokas Márta
Rózsavölgyiné Nagy Orsolya
Némethné Virág Eszter
(human munkacsoport szaktanárai)
 
 

2024.04.25. - A MAGYARORSZÁGI HOLOKAUSZT ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA

80 évvel ezelőtt, példátlan gyorsasággal, egyik napról a másikra tűnt el félmilliónál is több magyar zsidó, akik közül a legtöbben már soha nem kerülhettek ki a haláltáborok kegyetlen fogságából. Több mint két évtizede, 2001 óta minden évben április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben e napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján.
 
Mi egy rendhagyó történelemóra keretein belül emlékeztünk meg erről az eseményről. Az IWalk alkalmazáson keresztül ,,A győri zsidóság nyomában” a város két városrészével, Győrszigettel és Újváros régi zsidó múltjával ismerkedhettünk meg. 10 állomást járhattunk végig, és tudhattuk meg, miként alakult a zsidók élete ezeken a mai helyszíneken. A megszólaló túlélőket az elsőként létrejött magyarországi gettók egyikébe, vagy másikába – Kassa, Kisvárda, Munkács, Nyíregyháza – zárták. A részletekben a deportálások emlékeit, illetve más táborbeli élményeiket elevenítik fel. Az első állomás a Híd utca, Bercsényi liget eleje volt. Régen itt folyt a Rábca, ami elválasztotta Újvárost Szigettől, amely önálló községként fogadhatta be az 1748-ban a városból kiűzött zsidókat. 1791-ben harminc család leszerződött a terület földesurával, a győri püspökkel, aki a Kígyó utcában imaházat és temetőt épített. A második megálló a Kossuth Lajos utca volt. Annak idején jelentős kereskedelmi útvonalként szolgált. Innen jól látható a zsinagóga épülete.
A harmadik helyszínre a Zsinagóga udvara adott helyet. A neológ közösség, akik több dologban engedtek a hajdani hagyományaikból, 1870-re felépítették a zsinagógát és iskolát. Az udvarban Dr. Róth Emil emléktáblájáról az utolsó győri rabbi szerepéről és az általa hirdetett cionizmusról olvashattunk, amellyel sokak életét mentette meg. A Gyermekáldozatok emlékművénél a jogfosztó intézkedésekről és a diszkriminációról, a sárga csillag szükséges viselésének bevezetéséről volt szó. Az ezt követő szakasz a Menház volt, 1913-ban a zsidó hitközség tagjainak adományaiból konstruálták. Menedéket nyújtott a szegény gyerekek ellátását biztosító rituális konyhának és az aggok házának. Ezután a Kohn-féle Olajgyár Ipari Emlékhelyével folytatódott a menet. Akkoriban a Kohn Adolf és társa olajgyárban repce és lenmagolajat készítettek, a tulajdonos a bevételből hozzájárult a neológ zsinagóga építéséhez is. A nyolcadik állomás a Simor János püspök teréhez vezetett. Az 1944-ben kialakított gettó főtere, ahol összegyűjtötték és gyűjtőtáborokba hurcolták a Győr és környékén élő zsidóságot. A következő helyszín a katolikus leányiskola és zárda volt. Egy emléktábla jelöli az épület oldalán, hogy 1944. június 6-án hajnalban hol kellett gyülekeznie a gettóba kényszerítetteknek. Innen gyalog haladtak át a gyárvárosi barakktáborba. Az utolsó megállóval a szigeti Izraelita temetőhöz értünk. Itt található a sírkövek mellett a mártíremlékmű, amely tartalmazza a győri áldozatok nevét összegyűjtő könyvet is. A győri izraelita közösség több mint 80 százaléka veszett oda a vészkorszakban. Itt emeltek emlékművet az áldozatok tiszteletére, akiket 1947-ben elhurcoltak.. Szerintünk azért is fontos, hogy emlékezzünk a holokausztra, mert egyfelől tartozunk az áldozatoknak azzal, hogy a szívünkben maradjanak, másfelől pedig azért, hogy ezek a borzalmak ne ismétlődhessenek meg újra. Hiszen mi vagyunk a jövő. A mi feladatunk tanulni a múltból. Ha nem beszélünk róla, akkor ez az esemény elfeledetté válik számunkra.
Kótai Kitti 10.C

2024.04.24. - Találkozás Jász Attila költővel

Április 10-én a Révai Miklós gimnáziumban magyar fakultációsként részt vehettünk Jász Attila előadásán, melynek témája a Naptemplom villanyfényben című versesregénye volt. Az író a művét, illetve életének meghatározó részeit bemutatva segítette elő, hogy közelebb kerülhessünk hozzá, hiszen alkotása bekerült az emelt szintű érettségi feladatsorokba. Szó esett a kötet keletkezésének körülményeiről, majd a kiadásához vezető útról, amely egy váratlan esemény következtében történt, hiszen Jász Attila tulajdonképpen nem a szabályzatnak megfelelően, és szinte meggondolatlanul küldte be versciklusát a 2011-es balatonfüredi Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költői Versenyre, melyet végül meg is nyert.
A kötetet egy Csontváry-album hatására írta meg, az előadáson sokat hallhattunk a híres festőről, hiszen 
nem csak a versekre, de az író életére is nagy hatással volt. A könyv felépítése így a képekből és az azokhoz illő többféle szövegt
ípusból áll. Megtudhattuk, hogy Attila számára főként a színek a meghatározóak, ez verseiben i
s észrevehető. Íráskor mindig szerkezetben gondolkodik, és határozottan úgy gondolja, hogy: "Büntetlenül nem lehet keveset alkotni."
Az előadás érdekes volt, már a kezdetektől megmutatkozott a művész szokatlan gondolkodásmódja abból, ahogyan magáról mesélt. A kötetlen, jó hangulatú beszélgetés segített abban, hogy közelebb érezzük magunkat Jász Attilához, így megkönnyítve a dolgunkat az érettségi szempontjából.
Köszönjük a lehetőséget!
Tompos Iringó 11.A
 
 

2024.04.23. - Történelem verseny 5-6. osztályosoknak

A Győri Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola 2024.03.21-én 14:00 órakor írásbeli történelem versenyt rendezett 5-6. osztályos tanulóknak. A vármegye számos iskolájából vettek részt ezen a megmérettetésen diákok. Ahol is, Hájas Máté 6.c osztályos tanuló (felkészítő tanár: Fekete László) a 6. osztályosoknak rendezett kategóriában megnyerte a versenyt, 1.helyezést ért el. A másik tanulónk, Hájas Dávid 6. c (felkészítő tanár: Fekete László) is szépen helyt állt ebben a kategóriában.
Az 5. osztályosok kategóriájában, Tóth Anna Róza 5.d osztályos tanuló(felkészítő tanár: Némethné Virág Eszter) és Péter Villő 5.a osztályos tanuló (felkészítő tanár: Fekete László) is szépen szerepeltek a versenyen.
Köszönjük szépen a felkészítő tanárok, Némethné Virág Eszter tanárnő és Fekete László tanár úr munkáját! Gratulálunk a szép eredményekhez, további sikeres versenyzést kívánunk a diákoknak!
 

2024.04.22. - Kórustalálkozó

 

2024.04.22. - Zarándokút Dél-Lengyelországba 2024. 04. 10-13.

„Aszerint, hogy ki-ki milyen lelki ajándékot kapott, legyetek egymásnak szolgálatára, hogy Isten sokféle kegyelmének jó letéteményesei legyetek”
(1Pét 4,10)
 
Április elején 46 lelkes diák, tanár és hozzátartozó indult Lengyelországba iskolánkból. Lelki vezetőnk Kálmán Imre atya, iskolánk püspöki biztosa volt, akinek ezúton is köszönjük alázatos szolgálatát. A 4 napos zarándoklatunkon II. János Pál pápa éltútjának fontos állomásait érintve töltekeztünk imádságos lelkülettel. Útközben megnéztük „Az ember, aki pápa lett” című filmet, amely még jobban megismertetett bennünket ezzel a csodálatos emberrel.
 
Első állomásunk Wadovice, szülővárosa volt. „Ez az a hely, ahol minden elkezdődött” – mondta egyszer a pápa. Megtekintettük a szülőházát, megkóstoltuk a kedvenc süteményét, a híres krémest. Szentmisénk a Boldogságos Szent Szűz Templomban volt, ahol keresztelték, elsőáldozó volt, majd püspökként, pápaként is meglátogatott.
 
Második nap a lengyel királyok egykori fővárosával, Krakkóval ismerkedtünk meg. Megnéztük a Rynek Glównyt Közép-Európa legnagyobb piacterét, a Posztócsarnokot, a gótikus Mária templomot, a 600 éves Jagello Egyetemet és a Wisztula fölé emelkedő Wawel épületegyüttesét. Délután először Szent Fausztina nővér kolostorának templomában imádkoztunk iskolánkért ,családtagjainkért az Irgalmas Jézus oltárképe előtt . Felemelő érzés volt aztán az Isteni Irgalmasság Bazilikáját körbejárni, majd a Magyar Szentek Kápolnájában levő szentmisén részt venni. Meghatódva tekintettünk körbe, ahol a mozaiktechnikával készült képeken lengyel-magyar szenteket és boldoggá avatottakat láthattunk, köztük iskolánk névadóját is, Boldog Apor Vilmos püspököt. Ezt követően a „Ne féljetek!” II. János Pál Centrumot kerestük fel, amelyet 2013-ban szenteltek fel és a a „nagy pápa” életének főbb állomásait mutatja be. Itt láthattuk a pápa elleni merénylet nyomait, a pápa vérereklyéjét is.
 
Harmadik nap érkeztünk az ország lelki fővárosába, Chestohowaba. A Jasna Gora vagyis a Fényes hegy Lengyelország nagy tisztelettel övezett zarándokhelye. Itt is magyar kapcsolattal találkoztunk, hiszen a helyet Magyarországról érkező pálos szerzetesek alapították. Itt található Európa egyik legismertebb ikonja, a Fekete Madonna. A győzelmes Királynő kegyképe előtt elérzékenyülve mondtunk hálás köszönetet a kegyelmekért, amit nap mint nap kapunk a Szűzanyától. Tudtuk, hogy meghallgatásra találunk, hiszen II. János Pál pápa itt ajánlotta fel Mária oltalmába pásztori küldetését híres jelmondatával: „Totus Tuus, Mária! – Egészen Tied vagyok, Mária!” Utolsó zarándoknapunk a festői szépségű Zakopane városában ért véget. Csodálatos volt a Magas-Tátra ölelésében utazni, látni a még havas csúcsokat. Itt volt lehetőségünk még vásárolni helyi finomságokat, füstölt sajtot, krowkát, sliwkát.
 
Záró szentmisénket a Fatimai Szent Szűz templomban mutatta be Imre atya, ahol megköszöntük a Jó Istennek, a Szűzanyának, hogy ezen a zarándokúton kiléphettünk a szürke hétköznapokból, hogy kikapcsolódhattunk, új barátokat találtunk és lelkiekben megerősödve térhettünk családjainkhoz haza.
 
Szalontay Lukácsné
 
 

2024.04.22. - Öröm útja és családi délután

„Ahogyan engem szeretett az Atya, úgy szeretlek én is titeket:
maradjatok meg az én szeretetemben!
Ha parancsolataimat megtartjátok, megmaradtok a szeretetemben,
ahogyan én mindig megtartottam az én Atyám parancsolatait,
és megmaradok az ő szeretetében. Ezeket azért mondom nektek,
hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök teljes legyen.”
(Jn15, 9-17)
 
Hagyományainkat megtartva családi délutánnal egybekötött műsorral készült intézményünk alsó tagozata április 19-én délután. Iskolánk 30 éves jubileuma alkalmából hálát adtunk a Mennyei Atyának a kapott kegyelmekért. A halálból feltámadt Krisztus útját jártuk végig az apostolokkal Jézus mennybe meneteléig. Az Öröm útján a 4. évfolyamos tanulók és iskolánk Napsugár kórusa vezetett bennünket. A szereplők megható, fegyelmezett és valósághű előadása példaértékű volt. Sokáig fogunk emlékezni a minden részletében kidolgozott, színvonalas előadásra. Ez az igazi öröm forrása volt! Hálásan köszönjük a szereplőknek és a felkészítőknek: Nagyné Szammer Éva, Szalainé Csapó Rita, Kovács Anna Zsuzsanna, Somfai Elemér pedagógusoknak. A műsort követően Kálmán Imre atya átadta a nagyböjti jócselekedetekért járó jutalmat a legszorgalmasabb osztálynak, ebben az évben a 4. b osztály érdemelte ki. Iskolánk udvarán folytatódott a program, 11 helyszínen tanítóink ügyességi játékokat szerveztek a gyermekeknek és szülőknek, ahol sokan próbára tették képességeiket. Köszönjük a résztvevő családoknak, hogy elfogadták meghívásunkat és önzetlen adományaikkal segítik játszóterünk megújítását.
 
Sántáné Kiss Rita
intézményvezető - helyettes
 

2024.04.21. - Aporosok sikere a XXXII. Károly Iréneusz Országos fizikaversenyen

A katolikus iskolák Károly Iréneusz Fizika Tanulmányi Versenye 1993-óta évente kerül megrendezésre. Az idei a 32. a sorban. A hírneves, fizikus-csillagász, premontrei szerzetesről elnevezett verseny gondozását 2022-től a Gödöllő Premontrei Apátság vállalta. A verseny célja a diákok érdeklődésének felkeltése a fizika iránt, a szorgalmas tehetséges tanulók kiválasztása, fejlesztése és felkészítése országos, illetve nemzetközi versenyekre. A verseny alapvetően jelenség- és kísérletcentrikus. Az iskolában tanári irányítás alatt folyó kísérleti és elméleti munka célja az iskolai tananyag fakultatív kiegészítése gyakorlati és elméleti ismeretekkel, valamint a természettudományos kompetenciák bővítése. Fontos, hogy a diákok a verseny során minden korcsoportban érezzék meglévő tudásuk hasznosságát, a versenyről sikerélménnyel távozzanak, és így méginkább érdeklődéssel forduljanak a természettudományok felé. (Részlet a versenykiírásból)
 
A versenyben nyújtott teljesítményeket az ELTE professzoraiból és doktoranduszaiból álló bizottság értékelte: Prof. Tasnádi Péter, Prof. Tél Tamás, Prof. Csanád Máté, Dr. sasvári László, Dr. Bérces Gyögy, Dr. Juhász András, Tóth Kristóf, Ernyey Dániel személyében. A több modulból álló verseny egyik kategóriájában kiemelkedő eredményt értek el tanulóink:
 
AZ ÁRAMLÓ LEVEGŐ, MINT ENERGIAFORRÁS projektmunka kategóriában I. helyezéssel nyert az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont csapata: Haklik Máté 9.A, Kukorelli Ábel 9.A, Kránitz Hunor 9.A, Lukács Liza 9.C, Horváth Tamás Benedek 10.A, László Botond 10.A, Pesti Barnabás 10.A, Pintér András 10.A, Szentgyörgyi Liliána 10.A  - Felkészítő tanár: Gaál Barnabás Az 1. helyezés mellé a SEMILAB laborlátogatás különdíját is elnyerte a csapat.
 
A dolgozatban az aerosztatika és az aerodinamika egyes jelenségeit dolgozták fel elméleti és kísérleti úton a tanulók, emellett tanulmányi kránduláson megismerkedtek a szélerőművek működésével, majd házilag készített kis erőművet tanulmányozták, elemezték. Az elkészült dolgozat természetesen elérhető az érdeklődők számára is>>
 
 

2024.04.18. - ÉNEKLŐ IFJÚSÁG

A tavaszi szünet után, 2024.április 17- én került sor az Egyetemi Hangversenyteremben a győri és Győr környéki általános és középiskolák Országos Minősítő Hangversenyére, amely egyben a Bárdos Lajos által életre hívott Éneklő Ifjúság mozgalom történetének 90. jubileumi hangversenye volt.
Iskolánk énekkara, az Apor kórus Iván Gabriella karnagy vezényletével kiválóan szerepelt, ARANY DIPLOMÁVAL minősítést szerzett és kiérdemelte az ÉV KÓRUSA címet. Zongorán kísért Ney Andrea. A zsűri elnöke Dr Erdős Ákos karnagy, az ELTE Bölcsésztudományi Kar Művészeti Intézetének habilitált docense külön kiemelte a kórus hangzását, a megszólaltatott művek nívóját!!!
 
A műsorban Bartók Béla, Kocsár Miklós és kortárs magyar szerzők művei mellett Britten nagyszabású Ceremony of Carol című kórusdarabja is felcsendült. Közreműködtek a Richter János Szakgimnázium növendékei (felkészítő tanár: Bognár Krisztina, Horváth Loretta).
Szólót énekelt Nagy Angelika, iskolánk volt növendéke.
 
Gratulálunk a csapatnak a kiváló eredményhez!

2024.04.17. - Az Apor iskola hálaadó zarándoklata Medjugorjébe

A tavaszi szünetben pedagógusok, óvónők, szülők, nagyszülők, iskolánk jelenlegi és volt diákjai, Kálmán Imre atya lelki vezetésével zarándoklatra indultunk Medjugorjébe, Európa egyik leglátogatottabb kegyhelyére, hogy hálát adjunk az elmúlt 30 év minden kegyelméért. Zarándoklatunkat szentmisével indítottuk a különleges hangulatú és szépségű paksi Makovecz-templomban, ahol Kürtösi Krisztián atya örömmel és szeretettel fogadott bennünket. A szentmisét követően Horvátországon, majd a csodálatos szépségű Neretva völgyén áthaladva az esti órákban érkeztünk Medjugorjébe, ahol vendéglátóink finom vacsorával vártak bennünket. Az elkövetkező napokban sok szép és felemelő lelki programban volt részünk. A sziklás köveken rózsafüzért imádkozva mentünk fel a Jelenések hegyére, ahol A Szűzanya szobránál elhelyeztük azokat az imaszándékokat és hálaadásokat, melyeket iskolánk diákjai, szülők és hozzátartozók fogalmaztak meg. A keresztutat átelmélkedve jutottunk fel a Krizsevác sziklás hegyére, ahol a közel 9 m magas betonkereszt előtt imádkoztunk iskolánkért és hazánkért.
Helyi tolmácsunk, Olga vezetésével ellátogattunk az olasz Elvira anya által alapított Cenacolo Közösséghez, ahol egy szlovák és egy erdélyi származású fiatalember tett tanúságot arról, hogy a legnehezebb élethelyzetekből és a függőség rabságából is van kiút a szeretet és a megbocsátás átalakító erejével. Medjugorje másik gyümölcse egy szerzetes közösség jelenléte, melynek tagjai A Béke Oázisa elnevezésű helyen állandó szentségimádást tartanak a kápolnában kihelyezett tabernákulum előtt. Ugyancsak a kápolnában található a Valtorta Mária olasz misztikus leírása alapján készült ember nagyságú, kereszten függő Krisztus.
Felkerestük Patrik és Nancy, a kanadai-ír házaspár kastélyát is, akik 30 évvel ezelőtt feladva munkájukat és ottani életüket, Medjugorjéba költöztek, hogy a Szűzanya üzeneteit éljék és hirdessék a hozzájuk érkező zarándokoknak és helyet adjanak a papi lelkigyakorlatok részt vevőinek.
Az Anyák falujában beszámolót hallhattunk a Slavko Barbaric atya által alapított közösség életéről. Az otthon felkarolja a gyermeküket egyedül nevelő édesanyákat és az árván maradt gyermekeket, hogy szerető nevelőcsaládokban élve teljes életet élhessenek.
A Siroki Brijeg-i ferences kolostorban tiszteletünket tettük a háborúban vértanúhalált halt 30 ferences atya és novícius síremléke előtt, közbenjárásukat kérve a világ békéjéért.
Ottlétünk során kétszer vettünk részt a II. János Pál teremben tartott magyar miséken, melyeket közel 1000 magyar testvérünk jelenlétében mutattak be a csoportokat vezető lelki atyák. A templom mögötti téren zajló esti programok mindannyiunk számára különleges lelki élményt nyújtottak. A több nyelven folyó rózsafüzér imádságot követően szentmisén, majd szentségimádáson vettünk részt több ezer, a világ számos pontjáról ide érkezett zarándokkal együtt.
Mély nyomot hagyott bennünk esti látogatásunk a Jelenések hegyén, ahol a csend és béke megtapasztalásában elmélyülten imádkozhattunk a Szűzanya szobránál.
A gazdag lelki programok mellett kirándulások is színesítették zarándoklatunkat. Egyik délután a közeli Kravica vízesés lezúduló víztömegében gyönyörködhettünk, majd másnap a mostari Öreg-hidat és a muzulmán negyedet csodálhattuk meg, ahol kipróbálhattuk a helyi specialitásokat is.
Zarándoklatunk utolsó napján, kora reggel a Jelenési kápolnában szentmisével búcsúztunk Medjugorjétől és hálatelt szívvel indultunk haza. A buszban tanúságot tettünk az átélt lelki élményekről bízva abban, hogy még visszatérünk arra a helyre, ahol a „föld és az ég összeér” és ahol Égi Édesanyák a békére és a megtérésre hívja Gyermekeit.
 
Németh Ferenc és Némethné Gábor Krisztina
 
 
 
 

2024.04.14. - KatMat döntő

2024. április 12-én rendezték meg a Katolikus Középiskolák Matematika Versenyének országos döntőjét. A versenyre több, mint 2000 diák jelentkezett az ország katolikus iskoláiból. Az első két forduló eredményei alapján a 9-12. évfolyamok mindegyikén a legjobb 10 diák mérete össze tudását a döntőben. Az Apor-iskolát két tanuló képviselte: Kurja Tamás (12.B; felkészítő tanára: Cziglerné Horváth Ágnes) az első helyezést érte el, Pajor Nikol (11.A; felkészítő tanára: Jócsik Csilla) az előkelő hatodik helyen végzett. Nikolnak, és a felkészítő tanároknak további sikeres versenyeket kívánunk. Tamásnak az érettségi vizsgáihoz, majd egyetemi tanulmányihoz kívánunk sok sikert. Köszönet illeti a versenyzőket és felkészítő tanáraikat lelkiismeretes munkájukért.
 
 
 
 

2024.04.13. - Meghívó

 

2024.04.11. - TSZM

 

2024.04.11. - JUBILEUMI RAJZVERSENY A PROHÁSZKA ISKOLÁBAN

A győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 30 éves jubileumi ünnepsége keretében képzőművészeti pályázatot hirdetett, melyre a Győri Egyházmegye nyolc iskolájából 150 pályamunka érkezett be. A beérkezett alkotásokat szakértő zsűri értékelte.
A zsűri tagjai: Milu Milanovich Ildikó képzőművész, tanár (Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium) és Dr. Pápai Emese művészettörténész, főmuzeológus (Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum) voltak.
A zsűri a pályaművek igényességén, esztétikumán, technikai megoldásain túl a kiírásban szereplő témához való szoros kapcsolódást is értékelte. A beérkezett alkotások színvonalát jól jelzi, hogy a zsűri 33 művet emelt ki díjazásra érdemesnek. A legkiválóbb alkotások három kategóriában (5-6. osztály, 7-8. osztály és középiskolások) 1-2-3. helyezésekkel és különdíjak odaítélésével lettek értékelve.
 
Az Apor Iskolaközpontból mindhárom kategóriába számos színvonalas alkotást, egyedi versillusztrációt küldtünk be. Nagy örömünkre szép eredményeket értünk el:
Vasok Anna 8.B osztály – 7-8. osztályosok kategóriájában Különdíj
Felkészítő tanár: Sebestyén Ákos
 
Régi Regina 8. osztály – 7-8. osztályosok kategóriájában Különdíj
Felkészítő tanár: Sebestyén Ákos
 
Horváth Luca 9.C osztály – Középiskolás kategória I. hely
Felkészítő tanár: Pintérné Gergics Ágnes
 
Sipőcz Boglárka 11.B osztály – Középiskolás kategória II. hely
Felkészítő tanár: Pintérné Gergics Ágnes
 
Dénes Réka 9.C osztály – Középiskolás kategória III. hely
Felkészítő tanár: Pintérné Gergics Ágnes
 
A pályaművekből rendezett kiállítás 2024. 04. 12. és 2024. 04. 26. között a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda gimnáziumi épületében megtekinthető az iskola nyitvatartási idejében.
 
 
 

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 »